<div class="bbWrapper"><b>Ynt: Kadınlar Gittiğinde...</b><br />
<br />
Bu yazının Türkan Saylan'ın kendisi, dünya görüşü, ideolojisi, yaptıkları, çalışmaları ve hizmetleriyle hiçbir ilişkisi yoktur.<br />
<br />
Kadınların bu kadar yüceltilip, erkeklerin aşağılanmasına, (size öyle gelmiş gibi ukalalıklar istemez) birlikte yaşanılan hayata, paylaşılanlara, çocukların eğitimi ve kişisel gelişimine, aile yaşamına hiçbir katkısı olmayan "yaratıklar" olarak görülmesine bir tepki olarak yazılmıştır.<br />
<br />
<br />
"Kadınlar bir gün çekip gittiklerinde, peşlerinde 'yetim-öksüz' kalan çok olur.<br />
<br />
<span style="color: yellow"><span style="font-family: 'Verdana'">“Erkekler bir gün çekip gittiklerinde, peşlerinde 'yetim-öksüz' kalan çok olur.</span></span><br />
<br />
Mutfaktaki dolap, perdeler, kavanozun içindeki eski düğmeler, özenle saklanmış küçülmüş giysiler, dolap diplerindeki kurdeleler...<br />
<br />
<span style="color: yellow">Mutfaktaki kapısı açık kalmış lambası yanmayan buzdolabı, boş sürahiler, çekmecedeki eski küçük notlar, kartvizitler, adresler...<br />
</span><br />
Çekmecenin dibinde artık kimsesizdir eski tarak. <br />
<br />
<span style="color: yellow">Alet kutusunun içinde artık kimsesizdir eski pense,tornavida...</span><br />
<br />
Sabah karanlığında mutfaktan gelen tıkırtılar susar, yetim kalmıştır tabaklar.<br />
<br />
<span style="color: yellow">Akşam olduğunda çalmaz kapının zili,yetim kalmıştır terlikler.</span><br />
<br />
Bir kadın gittiğinde hep suyu unutulur saksıların.<br />
<br />
<span style="color: yellow">Bir erkek gittiğinde hep unutulur kredi kartının, faturaların son ödenme tarihi.</span><br />
<br />
Sık sık boynunu büker 'sarıkız'.<br />
<br />
<span style="color: yellow">Sık sık boynunu büker geri kalanlar<br />
</span><br />
Teki kalmış o eski bardağın anlamını bilen olmaz, değerini kimse anlayamaz krom hac tasının.<br />
<br />
<span style="color: yellow">Yılların kederini taşıyan rakı bardağının anlamını bilen olmaz, değerini anlamaz kimse eski zippo çakmağın.<br />
</span><br />
Balkon artık sessizdir.<br />
<br />
<span style="color: yellow">Salon sessizdir artık, gelmez heyecanla maçı anlatan spikerin sesi.</span><br />
<br />
Koridor kimsesiz.<br />
<br />
<span style="color: yellow">Banyo tertemiz.</span><br />
<br />
(.......)<br />
<br />
Bir kadın gittiğinde...<br />
<br />
<span style="color: yellow">Bir erkek gittiğinde...</span><br />
<br />
Bir kadın gittiğinde ne çok kişi gider aslında; bir ağır işçi, bir temizlikçi, bir bakıcı, bir bahçıvan, bir muhasebeci...<br />
<br />
<span style="color: yellow">Bir erkek gittiğinde çok kişi gider aslında; bir ağır işçi, bir tamirci, bir koruyucu, bir hamal, bir para ağacı...</span><br />
<br />
Bir anne gider...<br />
<br />
<span style="color: yellow">Bir baba gider...</span><br />
<br />
Bir dost... <br />
<br />
<span style="color: yellow">Bir dost</span><br />
<br />
Bir arkadaş...<br />
<br />
<span style="color: yellow">Bir arkadaş</span><br />
<br />
Bir sevgili...<br />
<br />
<span style="color: yellow">Bir sevgili...<br />
</span><br />
Ne çok kişi yok olur aslında, bir kadın gittiğinde..."<br />
<br />
<span style="color: yellow"><span style="color: yellow">Ne çok kişi yok olur aslında, bir erkek gittiğinde..."<br />
</span></span><br />
Çünkü bir kadın gittiğinde, aslında çok şey bırakıyordu arkada.<br />
<br />
<span style="color: yellow">Çünkü bir erkek gittiğinde, aslında çok şey bırakıyordu arkada. </span><br />
<br />
"...Hep böyle olur; bir kadın gittiğinde; övgüler, uyarılar, yakınmalar, dualar yetim kalır.<br />
<br />
<span style="color: yellow">"...Hep böyle olur; bir erkek gittiğinde; övgüler, uyarılar, yakınmalar, dualar yetim kalır.</span><br />
<br />
Kapı eşiğindeki 'Dikkat et...'ler duyulmaz, annesi gitmiştir 'geç kalma...'nın.<br />
<br />
<span style="color: yellow">Kapı eşiğindeki ' harçlığım bitti babişko...'lar duyulmaz, babası gitmiştir 'hızlı kullanma'nın</span><br />
<br />
Kadınlar, arkalarında büyük boşluklar bırakarak giderler.<br />
<br />
<span style="color: yellow">Erkekler, arkalarında büyük boşluklar bırakırak giderler.</span><br />
<br />
Bir kadın gittiğinde pek çok kişi gitmiştir aslında. Ve bir kadın gittiğinde pek çok 'yetim' bırakmıştır arkasında..." <br />
<br />
<span style="color: yellow">Bir erkek gittiğinde pek çok kişi gitmiştir aslında. Ve bir erkek gittiğinde pek çok 'yetim' bırakmıştır arkasında..." </span></div>