Kadınlar Gittiğinde...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SDC Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,526

SDC

Zirve
Yer
İstanbul
TÜRKAN Hoca o yazımı çok sevmişti:

"Kadınlar bir gün çekip gittiklerinde, peşlerinde 'yetim-öksüz' kalan çok olur.

Mutfaktaki dolap, perdeler, kavanozun içindeki eski düğmeler, özenle saklanmış küçülmüş giysiler, dolap diplerindeki kurdeleler...

Çekmecenin dibinde artık kimsesizdir eski tarak.

Sabah karanlığında mutfaktan gelen tıkırtılar susar, yetim kalmıştır tabaklar.

Bir kadın gittiğinde hep suyu unutulur saksıların.

Sık sık boynunu büker 'sarıkız'.

Teki kalmış o eski bardağın anlamını bilen olmaz, değerini kimse anlayamaz krom hac tasının.

Balkon artık sessizdir.

Koridor kimsesiz.

(.......)

Bir kadın gittiğinde...

Bir kadın gittiğinde ne çok kişi gider aslında; bir ağır işçi, bir temizlikçi, bir bakıcı, bir bahçıvan, bir muhasebeci...

Bir anne gider...

Bir dost...

Bir arkadaş...

Bir sevgili...

Ne çok kişi yok olur aslında, bir kadın gittiğinde..."

*

Oysa ben o yazımı sevmemiştim.

Çünkü bir kadın gittiğinde, aslında çok şey bırakıyordu arkada.

Bugün televizyonunuzu açıp bakın; bu kadar ifade, anlam, mesaj, söz... Bugün ağlayan o kendisi gibi binlerce yüz, kaç insan bırakabilir arkasında?..

Diyelim ki "çağdaş yaşam"ın anlamını bu topluma kim bu denli anlatabilmişti?.. Ya da içine düştüğümüz felaketin boyutlarını?..

*

Yine de o yazıyı sevmişti Türkan Hoca:

"...Hep böyle olur; bir kadın gittiğinde; övgüler, uyarılar, yakınmalar, dualar yetim kalır.

Kapı eşiğindeki 'Dikkat et...'ler duyulmaz, annesi gitmiştir 'geç kalma...'nın.

Kadınlar, arkalarında büyük boşluklar bırakarak giderler.

Bir kadın gittiğinde pek çok kişi gitmiştir aslında. Ve bir kadın gittiğinde pek çok 'yetim' bırakmıştır arkasında..."

Bekir Coşkun / 19.05.2009 Hürriyet

Etiketler
Ynt: Kadınlar Gittiğinde...

Bu yazının Türkan Saylan'ın kendisi, dünya görüşü, ideolojisi, yaptıkları, çalışmaları ve hizmetleriyle hiçbir ilişkisi yoktur.

Kadınların bu kadar yüceltilip, erkeklerin aşağılanmasına, (size öyle gelmiş gibi ukalalıklar istemez) birlikte yaşanılan hayata, paylaşılanlara, çocukların eğitimi ve kişisel gelişimine, aile yaşamına hiçbir katkısı olmayan "yaratıklar" olarak görülmesine bir tepki olarak yazılmıştır.

"Kadınlar bir gün çekip gittiklerinde, peşlerinde 'yetim-öksüz' kalan çok olur.

“Erkekler bir gün çekip gittiklerinde, peşlerinde 'yetim-öksüz' kalan çok olur.

Mutfaktaki dolap, perdeler, kavanozun içindeki eski düğmeler, özenle saklanmış küçülmüş giysiler, dolap diplerindeki kurdeleler...

Mutfaktaki kapısı açık kalmış lambası yanmayan buzdolabı, boş sürahiler, çekmecedeki eski küçük notlar, kartvizitler, adresler...

Çekmecenin dibinde artık kimsesizdir eski tarak.

Alet kutusunun içinde artık kimsesizdir eski pense,tornavida...

Sabah karanlığında mutfaktan gelen tıkırtılar susar, yetim kalmıştır tabaklar.

Akşam olduğunda çalmaz kapının zili,yetim kalmıştır terlikler.

Bir kadın gittiğinde hep suyu unutulur saksıların.

Bir erkek gittiğinde hep unutulur kredi kartının, faturaların son ödenme tarihi.

Sık sık boynunu büker 'sarıkız'.

Sık sık boynunu büker geri kalanlar

Teki kalmış o eski bardağın anlamını bilen olmaz, değerini kimse anlayamaz krom hac tasının.

Yılların kederini taşıyan rakı bardağının anlamını bilen olmaz, değerini anlamaz kimse eski zippo çakmağın.

Balkon artık sessizdir.

Salon sessizdir artık, gelmez heyecanla maçı anlatan spikerin sesi.

Koridor kimsesiz.

Banyo tertemiz.

(.......)

Bir kadın gittiğinde...

Bir erkek gittiğinde...

Bir kadın gittiğinde ne çok kişi gider aslında; bir ağır işçi, bir temizlikçi, bir bakıcı, bir bahçıvan, bir muhasebeci...

Bir erkek gittiğinde çok kişi gider aslında; bir ağır işçi, bir tamirci, bir koruyucu, bir hamal, bir para ağacı...

Bir anne gider...

Bir baba gider...

Bir dost...

Bir dost

Bir arkadaş...

Bir arkadaş

Bir sevgili...

Bir sevgili...

Ne çok kişi yok olur aslında, bir kadın gittiğinde..."

Ne çok kişi yok olur aslında, bir erkek gittiğinde..."

Çünkü bir kadın gittiğinde, aslında çok şey bırakıyordu arkada.

Çünkü bir erkek gittiğinde, aslında çok şey bırakıyordu arkada.

"...Hep böyle olur; bir kadın gittiğinde; övgüler, uyarılar, yakınmalar, dualar yetim kalır.

"...Hep böyle olur; bir erkek gittiğinde; övgüler, uyarılar, yakınmalar, dualar yetim kalır.

Kapı eşiğindeki 'Dikkat et...'ler duyulmaz, annesi gitmiştir 'geç kalma...'nın.

Kapı eşiğindeki ' harçlığım bitti babişko...'lar duyulmaz, babası gitmiştir 'hızlı kullanma'nın

Kadınlar, arkalarında büyük boşluklar bırakarak giderler.

Erkekler, arkalarında büyük boşluklar bırakırak giderler.

Bir kadın gittiğinde pek çok kişi gitmiştir aslında. Ve bir kadın gittiğinde pek çok 'yetim' bırakmıştır arkasında..."

Bir erkek gittiğinde pek çok kişi gitmiştir aslında. Ve bir erkek gittiğinde pek çok 'yetim' bırakmıştır arkasında..."

Sizin deyiminizle "kadınları yücelten" bir köşe yazısından bu denli rahatsız olacak kadar ezikseniz bir psikologla, alıntıyı beğenmediyseniz üzerinde tartışmak üzere Bekir Coşkun'la iletişim kurmanızı öneririm...

Sayın SDC'nin gazeteci Bekir Coşkun'un bir yazısını buraya alarak, okumamızı sağlamasına kendi adıma teşekkür ederim. Ancak sayın yasiko gazeteci Bekir Coşkun'a saygısızlık ettiğinizin farkındamısınız acaba, çünki bir başkasının yazısı üzerinde oynama hakkına sahip değilsinz bunu size hatırlatmak isterim.

yasiko' Alıntı:
Kadınların bu kadar yüceltilip, erkeklerin aşağılanmasına, (size öyle gelmiş gibi ukalalıklar istemez)

Sizin gibi söyleyecek başkaca bir lafı olmayıp hakaret edeceklerin olacağını bilerek baştan yazmama rağmen yine de anlayamamanız beni şaşırtmadı. Sizlerden maalesef çok miktarda var.
Benim muhatabım Bekir Coşkun da değil. Yazıyı başka biri de yazabilirdi. Anlatmaya çalıştığım yanlış zihniyet. Anlayacağınızı pek zannetmiyorum ama kadın yerine erkek konduğu zaman da yazının anlam bütünlüğü kaybolmuyor.

Kadın ne kadar değerli ise , erkek de o kadar değerlidir... Anafikir bu.

Eziklik yok. Eşitlik var.

Kör cehalet çirkefleştirir insanları !

Suskunluğum asaletimdendir...

Her lafa verecek bir cevabım var...

Lakin bir lafa bakarım laf mı diye, bir de söyleyene bakarım Adam mı diye...

Mevlana (erkek)

Amacım kimseyle tartışmak değil,naçizane fikrim;bu yazı buram buram "cezmi ersöz" kokan bir bekir coşkun yazısıdır.Kadınları yücelten bir

yazıdan daha ziyade indirgeyen bir yazı havası daha hakim kanımca.

Kadının eşitlik,özgürlük vede emek mücadelesi es geçilmiş,sistemin kadına bakış açısı ağdalı bir şekilde bekir coşkun'un kaleminden

dökülmüştür,fazlasını beklemek abesle iştigaldir....

Suskun My Lady,

Bana Mevlana' nın değil, kendi fikirlerinizi yazınız.

Hadi fikir bazında tartışmak yerine kolayına kaçmayı tercih ederek Mevlana'dan alıntı yaptınız diyelim.

Yazdıklarımın kör cehaletle veya benim adam olup olmamamla olan ilgisini yazımdan alıntılar yaparak açıklayabilirseniz sizin okuduğunuzdan ne anladığınızı anlayayım.

Hakaret etme yerine şu, şu sebeplerden dolayı anlam bütünlüğü kayboluyor. Sizin gibi düşünmüyorum çünkü; ... gibi yanıt verebilirseniz, sizinle tartışırım.

yasiko' Alıntı:
... gibi yanıt verebilirseniz, sizinle tartışırım.

Ben tartışmam...

Çünkü yazın türleri tartışılmaz...
Ya beğenirsiniz ya da beğenmediğiniz o yazara ait ürünlere ilgi göstermezsiniz...

yasiko' Alıntı:
...size öyle gelmiş gibi ukalalıklar istemez...

yasiko' Alıntı:
...anlayamamanız beni şaşırtmadı. Sizlerden maalesef çok miktarda var.

Bu tür cümleler sarfetmişsek bunların geri dönüşünü aynı olgunlukta karşılamak, "hakarete uğradım" yaygaraları yapmamak gerekir...
Aksi takdirde -amacının sizin bilinçaltınızda gizli olduğundan emin olduğum- bu çıkışınızın sadece ilgi çekmeye yönelik olduğu düşünülür ve başlığın görüntülenme sayısı incelendiğinde asıl sizin gibilerden çok olduğu kanıtlanmış olur...

Güzelim edebi eserler hakettiği ilgiyi göremezken saçma bir tartışmanın bu kadar görüntülenmesi sizin abesle iştigal etmekteki başarınızı belgeler...

yasiko' Alıntı:
Eziklik yok. Eşitlik var.

Diyorsunuz ama aşağıdaki linkte göreceğiniz gibi siz aynı şeyi daha önce de yaptınız...

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=24990.msg228971#msg228971

Tanju Eskiköy'ün "Kadın Dili" başlıklı yazısına da aynı ruh hali ile karşılık vermeye çalışmışsınız...
Size kızmıyorum bilakis etkisinden hala kurtulamadığınız bir baskıya maruz kaldığınızı düşünerek üzülüyorum. Aşağıdaki önerimi değerlendirmelisiniz...

SDC' Alıntı:
Sizin deyiminizle "kadınları yücelten" bir köşe yazısından bu denli rahatsız olacak kadar ezikseniz bir psikologla iletişim kurmanızı öneririm...

Son önerim : UZATMAYIN...

Okuduğunuzu anlamadığınız görülüyor.

“Kadın ne kadar değerli ise , erkek de o kadar değerlidir...” Anafikir bu. Bu konuda başından beri herhangi birşey yazdınız mı ?

Bende beğendiğim fikren desteklediğim yazıları siteye koyarak paylaşımda bulunuyorum. Bana bu paylaşımlarla ilgili olumlu ya da olumsuz bir yanıt gelirse görgü ve forum adabına uygun olarak severek tartışıyorum. Bilgi birikiminiz yeterli değilse her bulduğunuz yazıyı siteye koymayınız.

Hakaret konusunda da yaygara koparmıyorum. Bu sizin seviyenizle ilgili bir sorun. Benim belirtmek istediğim hakaret yerine görüşlerim hakkında yazacaklarınız varsa onları yazmanız.

“Kadın dili” ile ilgili yazımı okuyupta bu şekilde yorumlamanıza ve kendi görüşünüzü destekleyen bir belge olarak sunmanıza da şaşırmadım. Maalesef okuduğunuzu anlamıyorsunuz.

Konu başlığının sizin olması, size beni tehdit etme hakkını vermez. Ben forum kuralları ve görgü çerçevesinde görüşlerimi her zaman yazarım.. Olumlu ya da olumsuz görüşleri olan arkadaşlarımız da isterlerse yanıtlarlar.

Sizin için yineliyorum:

Ben yazın türü yada yazarı tartışmıyorum. Benim “Kadınlar gittiğinde” başlıklı köşe yazısına istinaden ortaya koyduğum görüşüm hakkında söyleyecekleriniz varsa yazınız. Bana hakaret dışında “böyle diyorsunuz ama bence yanlış. Benim konu hakkındaki fikrim budur “ şeklinde bir yanıt veriniz veya susunuz.

Son olarak forum kurallarına uyarak büyük harflerle yazmayınız.

Ne kadar anlatırsan anlat; söylediklerin karşındakinin anlayabildiği kadardır ... (Mevlana)

Son kez mesajınız üzerinden cevap yazıyorum, tane tane okuyun, anlama ihtimaliniz olabilir...

Okuduğunuzu anlamadığınız görülüyor.

Aktardığım Bekir Coşkun alıntısı erkekleri aşağılamadığı gibi kadınları da yüceltmiyor.
Tekrar tekrar okuyun.
Yazıyı okuyan herkes anlama zorluğu çekenin siz olduğunu anladı, bir tek siz anlayamadınız....

“Kadın ne kadar değerli ise , erkek de o kadar değerlidir...” Anafikir bu. Bu konuda başından beri herhangi birşey yazdınız mı ?

Anafikir falan yok, sizin hala anlayamadığınız bu alıntının yazın türlerinden biri olan "fıkra" türünde yazıldığıdır...
Bilmediğiniz anlaşıldı, fıkra hakkında aydınlatayım sizi:

Yazarın, gündelik olayları, özel bir görüşle, güzel bir üslupla, kanıtlama gereği duymadan yazdığı kısa, günübirlik yazılardır.
*Gazete yazısıdır.
*Yazar düşüncelerini kanıtlama yoluna gitmez.
*Dil tabiidir.Günlük deyimlere, yer yer nükteli sözlere yer verilir.
*Okuyucuyla sohbet ediyormuş gibi bir hava sezdirilir.

Umarım buraya kadar anlaşılmıştır...

Bende beğendiğim fikren desteklediğim yazıları siteye koyarak paylaşımda bulunuyorum. Bana bu paylaşımlarla ilgili olumlu ya da olumsuz bir yanıt gelirse görgü ve forum adabına uygun olarak severek tartışıyorum. Bilgi birikiminiz yeterli değilse her bulduğunuz yazıyı siteye koymayınız.

Bilgi birikimimi tartacak durumda değilsiniz, haddinizi aşmayın

Hele "görgü ve forum adabı" konusu hiç haddiniz değil...
Psikolojik durumunuz itibarı ile kendinizi farklı bir yerde görmeniz, kullandığınız dil yüzünden yönetimden uyarı aldığınızı hatırlamayışınız normal tabi ama ben hatırlıyorum (korkmayın burada açık açık yazmayacağım sadece hatırlattım)...

Hakaret konusunda da yaygara koparmıyorum. Bu sizin seviyenizle ilgili bir sorun. Benim belirtmek istediğim hakaret yerine görüşlerim hakkında yazacaklarınız varsa onları yazmanız.

yasiko' Alıntı:
Sizden beklediğimiz sadece tatlı dil, güler yüz ve iyi bir sex’ tir. Bu kadar basit...

Bu kadar sığ insanlarla tartışmam...
Saplantı nevrozu belirtileri gösterdiğinizden dolayı görüşlerinizin hiçbir manası yok benim için.

Amacınız sadece dikkat çekmeye çalışmak ve ben daha fazla buna alet olmak istemiyorum...

Konu başlığının sizin olması, size beni tehdit etme hakkını vermez.

Nevrotik belirtiler mi demiştim az önce, geri aldım...
Düpedüz nevroz bu....

Ben yazın türü yada yazarı tartışmıyorum. Benim “Kadınlar gittiğinde” başlıklı köşe yazısına istinaden ortaya koyduğum görüşüm hakkında söyleyecekleriniz varsa yazınız. Bana hakaret dışında “böyle diyorsunuz ama bence yanlış. Benim konu hakkındaki fikrim budur “ şeklinde bir yanıt veriniz veya susunuz.

Ben ortada cevap verecek bir görüşünüz olduğunu düşünmüyorum, neye cevap vereceğim?
Görüşüm dediğiniz sadece eziklik psikolojinizin isyan şeklinde dışa vurumu ki bu da bende sizinle tartışmak değil acımak isteği uyandırıyor...

Ne yazarsanız yazın artık cevap alamayacaksınız benden çünkü saplantılısınız, anlayamıyorsunuz...

Yeni ve son önerim:

Bu benzetme Cervantes için haksızlık olacak ama bundan sonra kendiniz devam edebilecek durumdasınız...
İsterseniz yeldeğirmenleriyle savaşmaya devam edin ya da kendinize bir Dulcinea bulup kadınların sizde yarattığı ezik ruh halinizden arınmaya çalışın...

Sizinle tekrar yanıt vermeme gibi basit bir konuda bile aynı fikirde olmak çok üzücü.

Esasında sadece bir demagog olduğunuzu kanıtlıyorsunuz... Bu açıdan doğruluk payı taşıyor ileri sürdükleriniz; siz sizin gibilerin arasında “galip”siniz hiç şüphesiz..

Allah gecinden versin, yaşıyorlarsa da anne ve babanıza uzun sağlıklı bir ömür dilerim.

Sırf erkek olduğu için babanızı kaybetmeniz, annenizin kaybetmenizden daha az bir boşluk ve üzüntümü yaratır hayatınızda ?

Belki böyle ön yargı ve saplantılarınızdan sıyrılıp neyi sorguladığımı anlayabilirsiniz ?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,016
Kayıtlı Üye Sayımız
166,763
Kaydolan Son Üyemiz
azzdmr

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR