Kamikaze Düğümü

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan huzzik Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 50
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 18,939
Ynt: Kamikaze Düğümü

Arkadaşlar eminim biliyorsunuzdur ama yinede hafıza tazelemekte yarar var, maksimum emniyet anlayışıyla tırmanış yaparız, unutulmaması gereken şu ki, hiç bir iniş tırmanışla kıyaslanmamalı. Tırmanışta ip düştüğünüzde işe yarar, inişte doğrudan ipe bağlısınız ve ne yazık ki ip ya da emniyet noktasında ki en küçük bir olumsuzluk doğrudan ölüme ya da ciddi yaralanmalara neden olabilir. Bu nedenle böyle bir düğümü hiç bir şekilde kullanmayın, bunun yerine ipi çift kat yapın olsun bitsin, en fazla iki seferde inersiniz ya da en fazla bir emniyet malzemesi/perlon bırakırsınız. Risk almaktan iyidir ;)

Etiketler

Tabiki bu düğüm güvensizliğinden dolayı normalde kullanılacak bir düğüm değil.Fakat kullanılmasada bilinmesi faydalı olabilir.Olağandışı durumlarda nelerle karşılaşılacağını kestirmek zor; bir ip boyu yükseklikten inmek ZORUNDA kalınılırsa bu yöntem tek çare olabilir.

Sadece iniş yapmak için değil başka amaçlar içinde kullanılabilecek bir düğüm.Mesela inişte yanınızda taşıyamayacağınız ağır yükünüzü veya sırt çantanızı da bu yöntemle indirebilirsiniz.Çok farklı amaçlarda işe yarayabilecek bir düğüm bence.

yasarergun' Alıntı:
salih bey dağcılık eğitiminiz var mı ?
Bana yazdığınızı düşünerek yanıt veriyorum ama ismim Sefa ;) evet eğitimim var.!
Yaşar bey Özür şimdi farkettim, :D :D bana değilmiş

sinan-izmir' Alıntı:
Tabiki bu düğüm güvensizliğinden dolayı normalde kullanılacak bir düğüm değil.Fakat kullanılmasada bilinmesi faydalı olabilir.Olağandışı durumlarda nelerle karşılaşılacağını kestirmek zor; bir ip boyu yükseklikten inmek ZORUNDA kalınılırsa bu yöntem tek çare olabilir.

Sadece iniş yapmak için değil başka amaçlar içinde kullanılabilecek bir düğüm.Mesela inişte yanınızda taşıyamayacağınız ağır yükünüzü veya sırt çantanızı da bu yöntemle indirebilirsiniz.Çok farklı amaçlarda işe yarayabilecek bir düğüm bence.
Katılıyorum bilinmesinde yarar var, ben sadece inişi kastederek söylemiştim.

Sefa Bey konuyu başlatan Salih Bey'e sormuştum sebebi de ciddi dağcılık eğitimi alan bir dağcının bu tür bir soru sorması olası değildi.

Arkadaşlar buraya muhabbet olsun diye konu açmak istiyorsak güvenlik harici konuları tercih etmek gerekir bu tür tecrübeye dayanmayan internetteki gereksiz forumların dağa çıkmayan dağcılarının konuştukları türden muhabbetlerin burada tartışılması bile tehlikelidir. Aklı başında her dağcı sonu nereye varacağı belli olmayan böyle bir uygulamayı yapmaktansa o anda olaya çözüm olabilecek onlarca yol ve yöntem bilir.

Dağcılık en güvenli sporlardan bir tanesidir ve eğitim almış ve aldığı eğitimin gereğini yerine getiren dağcılar maceraya atılmak yerine yanlarında yedek malzeme taşırlar ya da yanlarındaki malzemelerden olaya güvenli çözüm üretirler. Türkiyedeki son tırmanış kazasının kayaların arasına dikkatsizce yerleştirilen tek bir takozun ucuna bağlanan ikiden fazla insanın takozun yerinden fırlamasıyla aşağı uçarak birden fazla kişinin ölümüne sebep olduğunu unutmamalıdırlar.

LÜtfen kızıp alınmayın ancak dağcılıkta maceraya yer yoktur. Macera arayacak adam kendini ipe bağlayıp köprüden atabilir ona bir diyeceğimiz yoktur kendi tercihidir ancak bunu bir yöntem olarak tavsiye edemez.

Saygılarımla

hayır abi eğitimim var sayılmaz sadece üniversitede kısa bir eğitim almıştım ara ara küçük tırmanışlara arkadaşlara eşlik ettiğim olur ama asıl sporum yamaçparaşütü olduğu için eğitime zamanım olmadı ama tracking yapmaya fırsat buldukça katılıyorum o yüzden sürekli araştırıyorum takıldığım şeylere cevap arıyorum

hatırlamıyorum abi ama bir cok bolumunde kullanıyor ipi hiç geride bıraktıgını gormedim ipi sallayıp geri alıyor

Merhaba Arkadaşlar,

Anlaşılan bu düğümün nerede ve nasıl kullanılacağı konusunda kesin bir bilgiye ulaşamadık.Fakat şu bir gerçekki dağcılıkta kullanılan bir düğüm olmadığı kesin.Yaşar bey'inde yazdığı gibi dağcılıkta maceraya yer yoktur arkadaşlar.Düğümün amacı bir iniş gerçekleştirildiğinde ipi o hat üzerinde bırakmamaksa Yaşar bey'inde dediği gibi bunun bir çok yolu vardır.Eğer bildiğim sadece bu düğüm ne yapmam gerekiyor diyorsanız.Bırakın ip kalsın.....

Saygılarımla,

Salih bey aynı düğümmü bilmiyorum ama. Benim bildiğim hırsız düğümü var. Bu düğümde aynı amaç için kullanılıyor.
Yanlız ipin iki ucununda yere değmesi gerekiyor. Ve iniş sırasında diger ipi çekmemek gerekiyor. Gerçe yanlış ipi çeksek bile. Yukarıda atacagımız düğüm syısı yine bizi kurtarıyor. Söyleki. Yanlış ipi her çekişimizde ankor noktasından iki düğüm çözülüyor.Ve eğer karabine ile sağlamlaştırmamışsak en az 8 düğüm gerekiyor. Sonuçta gerçekten sağlam bir düğüm. Bu düğümü yaralı indirmelerde kullanıyoruz. eğer internetten bulamazsanız. Kendi hazırladığım eğitim slaytını gönderirim.
Bu arada arama kurtarma işinindeyim. ( arkeologumda ayrıca) :smiley: Bizim sistemler dağcılıktan birazdaha farklı.

Saygılar.

Bu arda geride bir şeyler bırakmamak için kapalı bir ankor bulmanız gerekiyor.
Yoksa karabinayı yada perlonu orada bırakmak zorundasınız.

Arama kurtarma işinde kullanılan malzeme ve sistemler dağcılıkta kullanılan sistemler ve malzeme olmakla birlikte çeker konusunda biraz daha cömert davranılmış ancak ağırlığı artmış sistem ve malzemelerden oluşur. İlla da geride bir şey bırakmamak gibi bir takıntıya girmemek gerekir. Eğer ipimiz varsa ve zordaysanız ucundan yeteri kadar bir miktarı kesip onunla sabit nokta oluşturup kalanla iniş de yapılabilir. Çözüm çok yeterki somut olaylar üzerinde konuşabilelim.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,034
Kayıtlı Üye Sayımız
166,779
Kaydolan Son Üyemiz
irfan_211

SON MESAJLAR

SON KONULAR