Kar Lastiği

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan omergin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 38
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,095
Ynt: Kar Lastiği

Değerli arkadaşlarım
Lastik konusunu görünce dayanamadım, bazı noktalara değinmek istedim.Öncelikle kar, kış buz lastiği gibi kavram kargaşasına girmeden hangi ortamda kullanacağımızı belirleyelim ve ona tercihimizi yapalım. 4 mevsim ise A/T, sadece kış ve offroad ağırlıklı ise M/T. Birincisi için en iyi seçim bence de BFG A/T, ikincisi için de Good Year Wrangler M/T. Ben bunu bulamamıştım, Bridgestone M/T 673 aldım ondan da memnunum. Bu tipleri birbirleri yerine kullanırsak, mutlaka bir şeylerden fedakarlık etmemiz gerekir, örneğin kendini temizlemesi, ses yapması, iyi tutunamaması gibi. Son bir nokta daha. Çivili veya zincir takılmamış hiçbir lastik buzda başarılı olamaz. Ben Wrangler MT’nin buz üzerindeki tutunmasından da memnundum, ama hiçbir zaman çamurdaki hakimiyetini göstermedi bana.
Selamlar, sevgiler.
def 110
Defender 110

Etiketler

kış lastiği alacaksam blizzak ı tek geçerim o kadar yumuşak bir hamur görmedim hayatımda. bugün lassa compatus ile karda dolaştım sabah, iş görecek. ama AT lastik sonuçta buzda bir miktar kayar.

Arkadaşlar kış lastiklerinin tanıtıldığı sitelerde 4*4 araçların kış lastiği takmadığı sürece karda normal araçlardan sadece kalkışta üstünlüğü olduğunu frende 4*4 aracın normal araçtan hiç farkı olmadığı yazıyor. Bana biraz reklam gibi geldi. Bu bilgi doğru mudur? Aracı kış lastiği takmadan 4L de kullansak bile karda fren bastığımızda binek otomobilden farkı yok mudur?

Abdullah Bey,

Sert frende 4x4 arabalar da normal arabalar gibi tepki verir hatta 4x4'lerin ağırlık merkezi daha yukarıda olduğundan kayma anında yol kenarındaki bir objeye (genellkle kaldırım) çarparak devrilme ihtimali daha yüksektir.
Ancak 4L kullanımında müthiş bir kompresyon (motor freni) etkisi alınacağından hareketle 4x4'leri kullanırken sert fren yapılmasına genellkle gerek yoktur.
Özetle kızaklamada 4x4=binek, tekerlekler döndüğü sürece 4x4 her zaman üstündür.

Selamlar,

Alper Zümrüt,

Alper Bey haklı. Motor freni ile yavaşlamanız kışın ıslak, buzlu ve karlı yolda daha iyi sonuç verecektir. Yine de en önemli önlem, dikkatli ve trafik kurallarına uygun kullanmaktır.

cj5, sert karda 2 çekerde maxxis mudderle çok kayıyor daha doğrusu patinaj çekiyor acaba arka çok hafif olduğundan olabilirmi ?
valla ağırlık atmayı düşünüyorum arka koltuğa :smiley:

ben sıze BF Goodrich AT lastık tavsıye ederim.benım aracımda da aynı lastıkler takılı ve cok memnunum
32x11,5x15 asfalt ve karda sorunsuz camurda ıdare eder....

MT veya AT lastikler kar lastiği değildir, mesela Erzurumlu arkadaşlara önermem, kar lastiği çekişte de fren emniyetinde de çok farklıdır, kullanan arkadaşlar bilir.

Evet 4 çekerlerin çoğunda arazi vitesi vardır bu sayede fren kullanmayarak durumu kurtarırlar, ancak ekstra performansa ihtiyaç duyan arazi aracı kullanıcılarını düşünürek bu konu başlığından başlığa uygun lastikleri önerelim arkadaşlar.

Kar lastiği kauçuk ve diş yapısıyla muhakkak farklıdır. En büyük özellikleri soğukta da esnekliklerini korumalarıdır. BF Goodrich hiç kullanmadım fakat diş yapısı kış şartlarına uygun gibi görünüyor. Tabi kimseyi yanıltmak istemem, sonuçta bizzat denemedim. Lassa Competus kullanıyorum (aldığımda aracımın üstündeydi yani kendi seçimim değil). Bu lastik te kış lastiği değil ama fena da değil, benim için(bu arada Erzurum da yaşıyorum yani sürekli kar ve buz üstündeyiz denebilir). Diğer markaları kullanmadığımdan mukayese etmem yanlş olur. 20-30cm karda pekte zorlanmadığını söyleyebilirim. Henüz kışın arazide denemedim.

Özür diliyorum. Acele ile yazınca bazen böyle yanlışlıklar olabiliyor. Diğer arkadaşları da yanılmamak için düzelttim.

Öncelikle competus kış lastiği değil. Memnuniyetime gelince, kışın arazide denemediğimi belirtmiştim. Asfalt üstü ve ham karda fena değil. Buzda ise diğer lastiklerden bi farkı yok gibi (Dört mevsim). Aracımda daha önce farklı lastikler kullanmadığım için mukayese şansım yok. Taksi grubu araçlardan inip Jeep e binince haliyle bana iyi geliyor da olabilir. En kısa zamanda sizin için tam bir test sürüşü yapıp sonuçları bildireyim.

veteriner' Alıntı:
Hulg' Alıntı:
Goodyear Competus kullanıyorum
Hocam Lassa Competus mu? Kış için tavsiye eder misiniz?

Mert Bey Erzurm' a yine bekleriz. Beraber kayak yaparız.

BFG, dediğiniz gibi kış lastiği olarak lanse edilmiyor. Fakat diş yapısı bana fena değil gibi geliyor, derin karda çekişi nasıl? Hem arazide, hem de kış koşullarında kullanılabilecek tam bir lastik var mı? Siz hangisini önerirsiniz.

Deep' Alıntı:
Aytunç bey sizin oralarda çok gezdim BFG ile, frenleme vasat, kar lastiği gibi güvenli sürüş sağlamıyor zaten kar lastiği olarak ta pazarlanmıyor.

Kusura bakmayın Aytunç bey geç cevap için, davet için de çok teşekkürler, geldiğimizde mutlaka ulaşırım size
BFG ile aynı gezide Sümela manastır yolunu denemiştik, bol karda çekişi gayet iyi ama dönüş zahmetli olmuştu, buzda kar lastiği gibi tutunmuyor çok kayıyor, zaten her koşulda süper lastik diye bişey yok, o yüzden BFG yi optimum performans verdiği için öneririm ama sizin oralarda kar lastiği ile de yetinmeyip çivili lastik te kullananlar var, çok zorlu köy yollarında o performansa ihtiyacınız olabilir, olay nerde kullandığınıza bağlı, Erzurum Kars civarı 4x4 araca gerekmeyebilir ama dağ yollarında ihtiyaç olabilir olduğunda da hayat kurtarır ;)

Evet ne yazık ki tüm koşulları karşılayacak bi lastik yok. Her durum için de lastik bulundurmak biraz külfetli olduğundan, optimuma yönelim fazla oluyor. Buzda tutunma performansını kar lastiği gibi hiç biri vermez.

araconlinecom dan alntıdır( Kış lastiklerinin farkı, kış şartlarında yapılan fren testleri ile çok daha belirgin hale geldi. Yapılan testlerde yaz lastikleri ile donatılan bir otomobil 50 Km/h ile hızda ve kar üzerinde en erken 43 metrede durabilirken, kışlık lastikler ile donatılan aynı otomobil, aynı hızda kar üzerinde 35 metrede durabiliyor. Yapılan fren testleri sonucunda kış tipi lastiklerle donatılan otomobilin durduğu yer ile yazlık lastikle hareket eden otomobil arasında 8 metre (iki araç boyu) fark oluşması, bu tip zeminlerde kış lastiklerinin önemini gözler önüne sermeye yetiyor).

Çivili lastiğe gelince, karda gayet başarılı, buzda ise zincirden de daha verimli olduğunu söyleyebilirim. Fakat ne yazık ki asfaltı gördümü işi biter. Onun için fazla tercih edilmez.

Abdullah Bey, Lassa Competus lastiğinin kış performansını sormuştunuz. Yumuşak karda fena sayılmaz 20-30cm karda kendini kurtarabiliyor, buzda durumunun pek iç açıcı olmadığını söyleyebilirim. Karlı arazide ise çok iyi olduğunu düşünmüyorum. Ama daha önceki mesajımda da söylediğim gibi Jeep imde daha önce farklı bir lastik kullanmadığım için mukayese şansım yok, dolayısyla sizi yanıltmak ta istemem. Diğer araçlarımda ki lastiklerle mukayese edebiliyorum ancak.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,070
Kayıtlı Üye Sayımız
166,818
Kaydolan Son Üyemiz
erenbey44

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR