Karadeniz ve Gürcistan Gezisi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan flok Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 17
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 31,124

flok

Ana Kamp
1.12.2009 da İstanbul çıkışlı 10 günlük karadeniz ve Gürcistan gezisinden kareler hem gezelim hem görelim hemde gülelim diye.. değişken kişi ve hızlarda 4000 km yaptık ortalama günde 400 km.aracım ford fiesta tdci idi heryere girdik ve cıktık.tabiki 4x4 yüksek bir araç sizi farklı yerlere götürür.karda kalırmıyım korkunuz olmaz. Trabzon,Rize,Artvin,Sarp,Batum,Poti gördüğümüz şehirler aslında daha çok resim var(1300 tane) ama imkanımız bu kadar.Gürcistana gitmeyi düşünen olursa pasaport ve arabanın ruhsat sahibinin orda olması 30 tl araç sigortası yaptırması yeterlı .sıra yoksa 10 dk geçılır başka hıcbırsey yok vıze,ücret yok.ordaki fıyatlar belkı dıkkatınızı çeker 98 oktan benzin :1.90 mazot :1.60 euro dizel :1.75 dana eti :7.5 araç park ücreti ( sabahtan akşama kadar ) 0.5 garson aylıgı :150 .. 70cc şarap 5 değişik marka gürcü votkası 10-40 arası. winston sigara 2. gecelik 2 kişilik oda kahvaltı 50 .... gürcü para birimi LARİ.... (1 LARİ=1 TÜRK LİRASI)1 euro=2440 1 dolar=1660 lari yada lira tabiki dikkat edilmesi gereken şeyler var orda kesinlikle trafıge yola ve gürcü şöförlere yola fırlayan büyük baş hayvanlara trafik polislerine dikkat edilmeli yoksa derdinizi anlatıp güneş yüzü görene kadar 3 gün geçebilir:smiley:) hopa pazarı denilen batumdaki pazar mutlaka gezilmeli resimlerde görünen araçların lastik ve parçaları ikinci el olarak satılıyor niva sahiplerine duyrulur etrafta niva uaz kamaz ve benzeri araçlarlar çok miktarda görülmekle birlikte mercedes lerde çok mıktarda var ayrıca batum da türk mahallesi denilen bır mahallede cami lokanta ve marketler mevcut .istanbul dan sarp sınır kapısı yaklaşık1250 km... ayrıca bazı yaylalarada cıktık uzungöl,ayder,kafkasör hepsinde kar vardı ama yol açıktı açık tesisler vardı gezi boyunca bir gün yagmur yagdı diger günler güneşliydi. uzun göle Trabzona uçak ordan araba kirlayıp gidilebilir mutlaka görülmesi gereken bir yer. gerede'den sonra radarlara dikkat samsuna kadar yogun radar var özellikle OSMANCIKTA HAVZA DA SAMSUN GİRİŞİNDEKİ ÇAKALLI MEVKİİNDE çevirme 5-6 km sonra yapılıyor yırttık diye sevinmeyin :smiley: radar araçları europa. sahil yolunda gece radarı kuruluyormuş bana rastlamadı. görülmesi yapılması alınması gerekenleri sıralayacak olursak liste uzun havzadan kömürlü semaver osmancıktan pirinç samsunda uzun saçlının yerinde çay içilir hamsiköyde sütlaç yenir ordu giresunda fındık trabzonda boztepeye çıkılır sonra of dan sapılıp uzungöle gidilir et mangal yenir.rizede sahin tepesi daghan mevki resim çekmek için uygun rize bezi, bakır eşyalar, çay, helva, bal, tereyağ, telli peynir alınabilir.Çayelinde lale ve hüsrev de yemek molası verilebilir (kuru fasulyesi meşhurmuş) ardeşenden sapılıp çamlıhemşinden geçilerek ayder yaylasına fırtına deresi takip edilerek gidilir.hopadan artvine dönülüp once cankurtaran geçidindeki bolge trafıkten önce guzel fotograflar çekilir sonra sırasıyla borçka barajı selden zarar görmüş yerler görülür artvinde katravan mevkinde çay içilir biraz daha yukarda kafkasör yaylasına çıkılır mangal yapılır dikkat edilmesi gereken aşşagı inenlerin alkollü oldugudur:smiley:) yusufeli tarafında dağ keçisi avı yapılıyormuş.bu gezi sırasında yaklaşık her yerden kaçkarlar resimlenebilir.çayeli madenli yolundan çataldere köyüne ve marbudan yaylasına çıkılan yol üzerinde yapımı devam eden hidroelektrik santraleri çalışmaları ve doğaya verdiği zararlar görülebilir.

sanırım ılgaz cıvarında çekildi bu resim
1.JPG

UZUNGÖL
5.JPG

uzungöl cami ve sol tarafta yayla evleri
10.JPG

gölün rengi harika görünüyor
12.JPG

9.JPG

kendinizi kanada da hissedeceksiniz
13.JPG

14.JPG

15.JPG

16.JPG

17.JPG

bu da bır otelin girişindeki avize ne orjinal degil mi
18.JPG

yangın merdiveni ahşap olan meşhur otel
19.JPG

çayeli madenli mahallesi
2.JPG

gürcistan batum da sheraton oteli
20.JPG

batum ünversitesi noel için ışıklandırılmış
21.JPG

sarp dan geçer geçmez karşınıza çıkan ilk heykel bizdeki telli baba ya tekabül ediyo yeni evlenenler buraya geliyor
22.JPG

batum
23.JPG

24.JPG

alt kattaki elektronik marketle üst kattaki evlere dikkat !!!
25.JPG

burası gürcistanı türkiye üzerinden avrupaya baglayan otoyol !!!!! bu görüntü şaşırtmasın heryerınde karşılaşabılırsınız
26.JPG

bu da elektrik trafosu
27.JPG

bunları size bırakıyorum çok ilginizi çekecek sanırım
28.JPG

29.JPG

32.JPG

33.JPG

bu ambulansları
30.JPG

bu itfaiye araçları
31.JPG

burda da kara denzi ve hava araçlarını bır arada görüyorsunuz :smiley:)
34.JPG

petrol istasyonu fıyatları
DSC05208.JPG

yurdumuza döndük artvindeyiz
36.JPG

kafkasör yaylası
38.JPG

artvinde kayak yapıldıgı soylenen mevkii
39.JPG

rize şahin tepesi dağhan mevkiinden rize limanı ve denizin görüntüsü
4.JPG

çaylarrrrrr
40.JPG

bir bardak çay herşeye iyi geir
48.JPG

çayelinin 3 silahşörü :smiley:
41.JPG

biley taşı ve makinası
42.JPG

karadeniz insanının çay seti
43.JPG

bu da karadenizlinin temel'i herhalde (yazıyı içerden yazmış)
44.JPG

kafeste keklik
45.JPG

kaseste bırdırcın
47.JPG

6.JPG

6.JPG

8.JPG

bu da batum da otelde çekildi yanlış anlaşılmasın her odada aynı taharat muslugu yok tedbirli olun gürcüler kullanmıyormuş :smiley:)

46.JPG

Etiketler
Ynt: Karadeniz ve Gürcistan Gezisi

teşekkürle flok güzel bir paylaşım ama resimleri biraz daha ilgi çekici yerlerden tercih etseydin daha iii olurdu kanısındayım bu yaz bende gürcüstana bir gezi düşünüyorum daha iii tanıma fırsatım olurdu kaldığınız otel ve şartları yemekleri v.b. konularında bilgide verirsen sevinirim

Gürcistan için iç açıcı şeyler söyleyebilmek zor. tahminen türkiyeden 30 yıl daha geride bir yaşam var.halkın büyük çoğunlugu maddi sıkıntı içinde elit yaşayaıp mercedese binenlerde var.sanki mostra yapılmış bir pazarcı tezgahı gibi önler iyi ama arkalar ıhhhhh.. bakış açısına da baglı .doğa yapısı ve iklimi karadenize çok benzer etraf dağlık vadilik her vadiden sular akıyor aynen karadeniz.. batumda dil sorunu yaşamazsınız zaten heryerde türkler var ayrıca esnaf taksiciler görevliler türkçe anlıyabiliyor ingilizceyi tarzanca biliyorsanız yeterli. şunuda unutmayın oraya çogunlukla kardenizliler eğlence amaçlı gidiyorlar taksicinin eğlence istermisin demesine şaşırmayın merkeze geldiğinizde liman tarafına dönüp aracınızı park edersenız türk mahallesınide kolayca bulabilir alışveriş yerlerini dolaşabilirsiniz sınır'ı geçmeden USD yada EURO alıp onuda merkezdeki küçük köhne döviz bürolarında LARİ ye çevirirseniz en mantıklısını yapmış olursunuz.yolda size yaklaşıp türkçe dilenen insanlara garip bakmayın onlar düzene ayak uydurmuşlar :smiley: ayrıca sahilden sırtınızı denize verince tepede BATUMİ yazısının oldugu yere (gökkuşagı tepesi) çıkıp güzel resimler çekebilirsiniz. ülkenin en gelişmiş şehri Tiftis ( başkent) batum da hem liman hem sınır hemde ikinci en büyük sehri. kıyaslama yaparsak bizdeki izmir'e tekabül eder. ayrıca batum havaalanına thy nın uçuşları var . akaryakıtın ucuz oldugunu belırtmiştim dikkatimi çeken aldığımız euro dizelin çok kaliteli olmasıydı (WİSSOL istasyonlarını tercıh etmenızı tavsıye ederım) batum sahilini gece gezmenizi tavsiye ederim batuma girişte terzioğlu otel inşaatı yakınındaki HOPA pazarını gezmek ilginç olabilir.değişik bir yer.özellikle gürcü şöförlere ve yoldaki hayvanlara dikkat edin hayvanlara çarpmak büyük sıkıntı yaşatabilir. trafik ışıgı fazla yok ama polisleri çok fazla,araçtan amerikanvari çıkışlarını yapıp şapkalarını takıp araca gelirler ve drive lisans yada driver alkhol kontrol dememesi için elinizden geleni yapın kesınlikle alkollü araç kullanmayın ve askeri araç konvoyunun içine düşmeyin :smiley: düşeceksenizde yanınızda mutlaka oraların tanınmış birisinin olmasına dikkat edin :smiley: tecrübeyle sabittir:smiley: yollardaki çukurlara dikkat etmekten zaten hız yapamazsınız ama gürcü söförleri ihmal edersiniz büyük hata olur.Hinkali (içinde köfte olan ceviz büyüklüğündeki bohça şekli verılmış hamur) ve Haçapuri (bir çeşit peynirli pide) meşhur yemeklerinden deneyebilirsiniz. kazbeğ (5000mt) kış sporları için uygun bir yer ayrıca kuzeyde büyük kafkaslar ve bizim kaçkarların devamı küçük kafkaslar olarak devam eder.akşamları sanırım merkezi ısıtmadan dolayı puslu ve kirli bir hava şehir merkezlerini esir alıyor bir zamanların ankarası gıbı. erkekleri tembel sadece içip yatıyorlar kadınlar daha çogunlukla çalışanlar okuma yazma oranı %100 . nufusun %10 müslüman eser mıktarı rus ve ermeni çoğunluk ortodoks. dil gürcüce .para birimi lari.sizi teşvik edecek güzel şeyler yazamadım çünkü orada göreceklerinizin 100 misli güzeli bizde var şunu da unutmamak gerekirki ben gürcistanın sadece batum ve poti şehirlerini gezdim..Gürcistan'ın diğer şehirleri: Sukhumi, Kutaisi, Rustavi, Hulo, Akhaltzikhe, Telavi, Borcomi, Zestaponi, Surami, Zugdidi, Kobuleti ,Özürgeti... hiçbir ürünü başka yerlerle karşılaştırmadan almayın kendi ürünleri ucuz ama ithal ürünler buradaki fiyatlarla aynı alkol had safhada tüketiliyor... şarap,votka,mandalina,üzüm mısır fındık çay en meşhur ürünleri. umarım sizi aydınlatabilimdir ayrıca gürcistanda gitmek istedıgınız manzaralı yerlerin google earth den fotosunu çıkartıp yanınızda bulundurursanız istediğiniz yerleri bulmanız çok daha kolay olur.

sarp sınır kapısı
SL382505.JPG

gürcistan tarafı
DSC04769.JPG

SL382509.JPG

SL382512.JPG

sarp bitti istikamaet batum
SL382508.JPG

SL382513.JPG

batuma dogru ilerliyoruz
DSC04782.JPG

batum sahil yolundaki değirmen
DSC04797.JPG

batum'dan manzaralar
DSC04807.JPG

DSC04837.JPG

batum limanı
SL382535.JPG

DSC04938.JPG

arka mahalleri
DSC04782.JPG

ismini hatırlamadıgım türk otelındeki açık büfe kahvaltı :smiley: (batumda hopa pazarının karşısında toplam 3-4 türk oteli var zaten)
DSC04835.JPG

büyük sayılabilecek tek bir marketi var halk şeverdnanze marketi dıyor ordaki ilginç şaraplar
DSC04838.JPG

çogunlukla içerisi görünmeyen büfe tarzı dükkanlar ve yanlarındaki villalarla tezat oluşturuyorlar
DSC04866.JPG

demiryolu ülkeyi baştan başa sarmışlar arada dikkat edilmesi gereken inekler :smiley:
SL382553.JPG

poti ye doğru ilerliyoruz
SL382540.JPG

SL382541.JPG

SL382542.JPG

SL382567.JPG

SL382572.JPG

poti den geridönüşe başlamışız
DSC04876.JPG

gürcülerin süpürgesi böyle satılıyor
DSC04893.JPG

oradaki çaylıklar ..bizdekileri bilenler bakımsız olduklarını daha iyi anlayacaktır
DSC04912.JPG

mandalina oranın en meşhur meyvesi yol üzerinde sürekli rastlayabilirsiniz kova ile satıyorlar
DSC04918.JPG

bir yol tabelasının altında bunları gördük 2 buket çiçek ve 1 şişe şampanya (belkide birinin anısına bırakılmıştır)
SL382539.JPG

burasıda pc tamircisi
DSC04937.JPG

batumdan sarp sınırına yaklaşıyoruz
DSC04941.JPG

gökkuşagı tepesinden batum un gece manzarası
DSC05144.JPG

noel öncesi batumun sahilindeki caddeler ışıklandırılmıs şehrin bu kısmı ışıl ışıl
DSC05180.JPG

DSC05183.JPG

DSC05185.JPG

türkiyede dogup gürcistanda denize dökülen Çoruh nehri
SL382521.JPG

teşekkür ederim verdiğin bilgilere
resimlere ve anlattıklarına bakınca gitme hevesim kaçtı pek değecek gibi değil anladığım

2008'de sarp sınır kapısı'na varıp, ötesini çok merak etmiştik. aslında pek de merak edilecek birşey yokmuş. yalnız batum sahil kıyısı'ndaki değirmen hariç. teşekkürler bilgiler ve fotoğraflar için.

Ben artvinliyim çok uzun süredir görmemiştim ,paylaşım için teşekkürler.Batum da evet çok görülesi bi durum yok ama gezgin gezmek için de gider imkanım olsa bende giderdim.

Bilgiler ve fotolar için çok teşekkürler
Hoşgörünüze sığınarak küçük bir hatırlatma yapmak isterim;
Bilgi bölümünde hiç satırbaşı yapmadığınız için okurken takibi çok zor oluyor
Tekrar teşekkürler

Arkadaşlar negatif düşüncelere yönlendirdigim için kusura bakmayın ama yinede ucuz tatil yada yurt dışı ilk basamagı olarak düşünüp gidilebilir birde ticari amaçla gidilebilir gürcistanın bizden 30 yıl geri oldugunu belirtmiştim dolayısıyla bizde olup onlarda henüz kullanılmayan bir sürü şey vardır ayrıca 30 yıl geri olması para harcayacak yerlerin daha kısıtlı oldugu anlamına da gelir:smiley: örnek vermek gerekirse orda biz çuval bulunmadıgını ögrenmıştık giderken yanımızda boş çuval götürmüştük niye mi ? mandalina getirmek için tabiki :smiley: demekki ambalaj sanayiinde eksikler. girişimci düşünceli arkadaşlar küçük bir araştırma yapıp ticari amaçlı bir gezide düşünebilir.
Konuya yazan arkadaşlara ve erdal beye hatırlatma için teşekkürler dikkat ederim.

Güzelbir paylaşım olmuş arkadaşım, dediğiniz gibi gezmek için güzel, tabelalar arasında birde Hopa tabelasını görseydim, çokdaha memnun olacaktım, memleketime gitmiş kadar olacaktım ,Hopa pazarında ismi geçmiş , bunla yetindim,
Karadeniz sahil şeridinde gerçekten görülmesi gereken yerler, Samsundansonra Sa tarafınızda mavilik sol tarafınızda, yeşillikler arasında ilerliyorsunuz. doğaya meraklılara tavsiye ederim

Artvin'de ki kayak merkezini yanlış göstermişler. Bi daha ki gelişinizden haberimiz olursa yardımcı oluruz.

sahin tepesi daghan mevki; Diye adlandırdınız yer Dağmaran :smiley:

Konun sahibi izin verirse Batumda ilgimi çeken bir resim var onu sizlerle paylaşmak istiyorum..

Merhabalar,
Evet orda çuval imalatı yok belki varsa bile yetersiz birkaç sene önce çocukluk arkadaşım kendi tır'ı ile nakliye olarak boş çuval yüklemişti Batum'a 10-15 gün sonra geldi ne oldu diye sordum dediki adamlarda depo yok dorseyi biryere bıraktık çekiciyi parka açtık dorsenin kapaklarını adam başladı satmaya bende bekle babam bekle akşam oldumu tak dorseyi çek parka aksi halde takıp çekerler dorseyiki bulmak mümkün değil.Kısaca çuval nakliyesi çok oluyordu fakat birdefa o kazığı yiyen boş gidip çuval yüklemezdi.
Şimdi işler aynen eskisi gibimi bilmiyorum.
Kalın sağlıcakla.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,062
Kayıtlı Üye Sayımız
166,963
Kaydolan Son Üyemiz
davidavov

Çevrimiçi üyeler