Karavan Yapımı Hakkında Öneriler

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yasiko Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 45
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 32,582
Ynt: Karavan Yapımı Hakkında Öneriler

aliağada EGE hırdavat varmış, bizim eski personel ve satınalma şefi ordan alıyormuş telefonunu şimdi buldum 0232 616 25 99,
TOKAR End. Tes. Şantiyesinden aldım telefonunuzu dersen daha bir ilgilenirler, telefon la aradım sizi bugün ses çıkmadı
hoş ca kalın

Etiketler

"İMPESA" ya selamlar.Selamlar Semih Bey Kardeşim.Bu sitede karavan,kampçılık ,doğa ile ilgili aktivitelerle ilgili olarak gezinirken tesadüfen sizin sitenize (www.senkar.net) ve gezenbilir'deki bilgi paylaşımlarınıza rastladım.Çalışmalarınız ve kampçılık,karavan,doğa aktiviteleri,dans (salsa) gibi konulardaki referanslarınızla yüreği ,anlayışı ve becerileri kayda değer olan bir arkadaş olarak gördüm.İlk fırsatta internette de gördüğüm KALE adını verdiğiniz ve hobi olarak ihtiyaçlarınız göre dizayn etmeye çalıştığınız ve oldukça ferah bir yapıya sahip karavanınızı atölyenizde her geçen gün daha da güzel boyutlara taşıma çabanızı yakından gözlemleme fırsatım oldu.Özenli,sabırlı,sağlam ve emek dolu çalışmalarınız takdire şayandır.Yavaş ilerlese de hobi olarak ilerlese de bu çalışma ve anlayışla bu işi çok profesyonelce yürütme yolundasınız ve buna layıksınız.Bu görüşlerim riya ve pohpohçuluktan uzak net gözlemlenen görüşlerdir.İnşallah bu yolda çalışmalarınız bu anlayış ve düsturlar doğrultusunda ilerler.Çünkü böyle anlayış ve çabalar muhakkak takdirini görür.Bir sürü laf kalabalığı ile kafaları karıştırmadan NET işler yapmak bence başarının en büyük sırrı ve yardımcısıdır.Bu yolda sizlere başarılar dilerken yaptınız işlerin hobiden öte çok profesyonel ve göz nuru ve emeğe dayalı savsaklamadan yapılan işler olduğunu gözlemlediğimden 2004 model yüksek tavan Ducato'mu en kısa zamanda atölyenize getirerek bereber üreteceğimiz özgün bir projeyi inşallah en kısa zamanda gerçekleştireceğimizi düşünüyorum.Bu hafta içinde arabayı getiriyorum.Bu arada sanırım KALE'yi yapmayı biraz ertelersiniz ve Ducato'yu özgün ve fonksiyonel bir imalat olarak gerçekleştiririz.Başarı dileklerimle,selamlar. Oğuz ÖZEN

Ehliyet konusunda Emniyet Genel Müdürlüğüne sorduğumu yazmıştım.

Yorumu sizlere bırakıyorum.

Sorum şu şekilde idi:

Sayın İlgili,

4982 sayılı bilgi edinme hakkı kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir.

Gereğini arz ederim.

Adı Soyadı : Mustafa Ahmet Oral
Adres : .....
T.C.Kimlik No : .........
Cevap yolu : e-mail

İstenen bilgi ve belgeler :

1- İveco M23 tipi midibüsü karavan olarak değiştirdikten ve teknik şartnamelere uygun karavan ruhsatı aldıktan sonra B tipi ehliyet ile kullanabilir miyim? Mutlaka E tipi ehliyet mi gerekiyor ?

2- Aşağıdaki şartların sağlanması halinde B tipi ehliyet ile kullanabileceğimiz söylenmektedir:

- Karavanın ruhsatı kendi adınıza olursa,

- Ticari değilse,

- 3500kg dan ağır değilse,

- Arka çift teker, tek tekere dönüştürülürse,

Midibüsün teknik özellikleri için http://www.iveco.com.tr/arac.asp?aractipi=midibus&arac=m23&bolum=teknik

Gelen cevap ise şu şekilde:

Sn. Mustafa Ahmet ORAL

01/07/2008 tarih ve B.05.1.EGM.............................. numaralı Bilgi Edinme Başvuru formunuz incelenmiştir.

Karayolları Trafik Kanunun 38. Maddesine göre ‘’B’’ sınıfı sürücü belgesi ,otomobil, minibüs, veya kamyonet kullanacaklara verilen sürücü belgesidir. Aracınızın tescili minibüs, kamyonet veya otomobil olarak yapılmış ise ‘’B’’ sınıfı belgesi yeterlidir.

Bilgilerinize rica ederim.

Bunu hepimiz biliyoruz.Sorumun cevabını alamadım ama sizinle paylaşmak istedim.

mrb ahmet bey ben son yazdıgınız konu hakında bi takım fikirlerim ve bildikleri var fakat tam dogrulugunu bilmedigimden yanış bilgilendirmeyim diye yazmadım benim dikkatimi çeken ilk yazdıgınız çekme karavanlı olan yazınız tatilde 2kere aynı lastik nası yarılır anlamadım çokmu yüklediniz veya o topuz nası kaynagından atar bunları anlamakta zorluk çekiyorum çok ama çok zor olması gereken şeyler bunlar bende de 1yıldır başoglu4.25 4kişilik karavanım var tatile çıktım çok fazla karavanla uzun yol denemem olmamasına ragmen hafta sonları 150km yol yapıyorum karavanımla bi cam açılma sorunum oluyodu cam mandalından fırtıyodu onuda halettim bende şöförlügüme ve kendime güvenerek çıktım yola hemen hemen aynı yerlere gitmişiz ben 2800km yol yaptım gittigim yerlere 1gün veya 2gün kalarak yoluma devam ettim daha fazla yeni yerler görmek için ve en ufak bi karavanla sıkıntım olmadı karavanıma bide baya tadilat yapmıştım ona ragmen yani arabadan korkum vardı sadece balata filan sıyırmasın die yaklaşık 15-16 günlük bi tatil yaptım ve sizin belirtiginiz sıkıntları hemen bi campinge girerken farketim ve girmedim vede deginiz gibi yaklaşık bi pansiyon parasına geliyo parası önemli degil gürültü patırtısı yetiyo öle campinglerin ben mümkün oldugunca tatil sitesi olan yerlerin güvenligi olan ve önünde deniz sıfır yerlerde kaldım arabamda 2 akü oldugundan pekte sorun yaşamadım zaten çok gezmekten elektirigede pek ihtiyacım olmadı buzdolabımı çalıştırmam ragemen bide dicem şuki çekme karavanla 80km sabit süratle gittim sollamalarda 90km ye çıktım sadece en ufak sallama savrulma veya tıkırtı filan hiçbir sıkıntı yaşamadım sadece motokaravanın keyfi daha güzel olacagını anladım giderkende buzdolabımızdan bişeyler almak için veya giderken arkada birimizin uyuması için şart oldunu anladım ama bütcemize göre çok güzel bi tatil yaptım aracım 2800km yol için 500ytl yakıt yaktım (lpg ile)depomda da 30ytl lik yakıt vardı ve yiyecek içecek herşey dahil 500ytlde temel ihityaç masrafımız oldu yeme içme dahil (herşeyden dolyasıya yememize ragmen )hatta ufak tefek kıyafet filanda almamıza ragemen zaten alışverişeleri buzdolabım çalıştıgından genelde migros ve carfurlardan yaptım ve yaşadım en güzel tatildi bunları sizlerlede paylaşmak istedim bu işte önemli olan bence nerde nasıl ne bütceyle olursa olsun ufak şeylerle mutlu olmak benim için akşam yemegimi denize sıfır çektigim karavanımla masamızı dışarı koyarak fora kazıklı mumlarımızı yakarak bir akşam yemegi yemek bir çok şeyi unuturuyor ve büyük bi haz veriyor birde güzel bi müzik tabi:smiley:))özeti bu diyim arkadaşlar herkese slm lar

Merhaba İlyasfb,

Öncelikle sorularınıza cevap vermeye çalışayım.

Lastiğin önce biri patladı daha doğrusu parçalandı onu değiştirdim,sonra öteki patladı.Yani aynı lastik 2 defa patlamadı.Zaten olamazdı çünkü durduğum zaman lastik kalmamıştı,jantın üstündeydim:smiley:
Bu arada lastikler konusunda bir uyarıda bulunmak isterim.Anlattığım gibi karavanı 2. el almıştım.Lastikler görünüşte sağlam ve diş derinlikleri yeterliydi.Patlamasına sebep uzun süre hareketsiz kalan karavan dolayısıyla lastikler ezilmişti.Isınıp zorlanınca katlandığı yerlerdeki zayıflama dolayısıyla patladılar.Benden size tavsiye kışın uzun süre kullanmıyorsanız lastikleri çıkarıp karavanı takoza alın.Lastikleride kapalı bir yerde saklarsanız daha uzun süre kullanabileceğiniz gibi başıma gelen tatsız olay sizin başınıza da gelmez.

Çeki demirine gelince;

Aracımda çeki demiri olmadığı için bir karavan üreticisine yaptırdım.Topuz kopmadı ,çeki demirinin tampon altına gelen bağlantısının kaynağı kopunca karavan ile araç arasında bağlantı V şeklinde aşağıya sarkarak yere sürtmeye başladı.Karavan ile araç ayrılmadı ama düz bir şekilde ilerlerken olduğu için kopmadı ve yavaşlayarak durdurdum.

Topuzdan gelen gürültü ise çeki demirinin topuzunun dış çapı ile karavanda bağlandığı yerin iç çapı aynı değildi.Her kalkışta ve frene bastığım zaman ileri geri hareket ederek ses çıkarıyordu.Anlattığım gibi tenis topundan bir get yaparak sorunu çözdüm.

Sallanma ve savrulma problemlerine gelince;

Bu konu biraz teknik o bakımdan uzun uzun anlatmak yerine aşağıdaki linke tıklarsanız konu hakkında gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

http://www.kampkaravan.org/analinkler/yrlbilgiler.html

Bunların biri veya bir kaçı yanlış yapılmışsa ,hava şartları sürücü hataları da eklendiğinde kazaya davetiye çıkarırsınız.

Yaşadıklarınızı bizlerle paylaştığınız çok teşekkürler...

Sorunsuz nice zevkli gezilere...

mrb ahmet bey verdiginiz linki tatile çıkmadan incelemiştim genede teşekür ederim ben karavanımı çok sık kulandıgımdan lastiklerini pek çıkarmayı düşünmüyorum fakat kaldırma ayalarından yükseltigimde zaten 4ayagının sayesinde lastikler yerden kesiliyo ve istedigim anda kolayca indiryorum ben yola çıkarken bunların hepsini provasını yaptım lastik patlar die tamir edici sprey ufak kompresör aynı zamanda yangın tüpü hatta jant kapagının yedegine kadar aldım aynalarını bile camcıdan özel olarak kestirdim ki karavanın arkadan çıkıntısı aracımın sag ve sol taraflarından 20 şer santim bu kör görüş alanını görmek için ona uygun aynalar kestirip paratik bi ayak yapıp aynalarıma taktım vede bi usta arkadaşımla fren ayarlarını el freni ayarını fren körügünün bakımlarına kadar yaptım ve test ettim sonra çıktım yola ve allaha şükür bi sıkıntı yaşamadım bu aralarda antalya ya gidicem ve sonrada moto karavan içiin projelerime başlıcam umarım birdaha böyle tatsız olaylarla karşılaşıp tatiliniz zehir olmaz iyi günler

İlyas bey,

Umarım ismin İlyastır ve FB li olmanda ayrı bir güzellik:smiley:)) FB konusunda yanılmış olabilirim. Aslında neden erkeklerin kendi isimlerini (yaşlarını da) yazmadıklarını hep düşünmüşümdür.Bu bir arkadaşlık sitesi değil ki karılarımız (gerçi kadınlar bu ifadeye de kızıyorlar ya beni bağlamaz) ya da sevgililerimiz bize sorun çıkarsın.Erkek erkeğe konuşuyoruz işte .Tehlike yok. Neyse konumuza dönelim.

Bir konuda daha uyarıda bulunmak isterim. 4 köşedeki kaldırma ayakları ile lastikleri havaya kaldırman çok yanlış. Bu ayaklar park halinde karavanı dengelemek ve uzun süreli olarak da sadece dingil üzerinden lastiklere yük binince karavanın baş-kıç tarafınfan bir yay şeklinde eğrilmemesi içindir.
Zaman içinde taban profilleri ve taban tahtaları esner ve birbirinden ayrılarak içine su sızdırmak suretiyle çürümelere yol açar.
Taban tahtası ile ilgili bir de önerim var. Alttan iyice yıkadıktan sonra kaliteli bir ahşap koruyucuyla 2 kat boya.Ahşap tahtası çürüdümü karavanı çöpe at. Değiştirmek neredeyse imkansız.
Lastikleri patladığında değiştirmek içinde ayrıca enaz 2 tonluk hidrolik kriko taşıman gerekiyor.

Her nekadar iyi bir sürücü olsan da allah korusun kaza yapmamanın bir garantisi değil. Bir stabilizatör alarak kullanmanı bilhassa öneririm.

Not:Artık karavanım yok ,sattım. Şimdi ya bir motokaravan ya da tekne bakalım hayırlısı...

Selam ve sevgilerimle

ahmet bey evet ismim ilyas dogru bildiniz fb kısmı ise tamamiyen dogru buda yarı bi hastalık :smiley:))karavan gibi yani hatta fb amlemi ve renklerinden karavanıma baskı yaptırıcaktım ama baskı yaptırdıgım firma daha önceden fenerium tırına araç giydirme yapmış yani baskı yapmış tıra ve 1 ay sonra galatasaraylılar tırı parçalamış sakin biyerde:smiley:)))o yüzden aman dediler yapma bide sen kalcan bunun içinde senide parçalamasınlar dediler bende güldüm ve yapmadım:smiley:))buda ilginç bi anı oldu bana bu kadar fanatikleşmişiz yani ama içimizdeki fener ateşi bi başka :smiley: diger dediklerinizie gelince bunlarıdadikkate alıcam karavanın alt zemini fena degil benimkinin zaten altınıda ziftle kaplatcam o yüzden pek sorunda degil ama gende tavsiyelerinizi dikkate alıcam saolun ilginiz için teşekür eder iyi günler dilerim

Karavan yapımı konusunda yeni başlayan ve bu işi çok amatörce ve hevesle yürütmeye çalışan kişiler mutlaka forumda çok değerli duayenlerin deneyimlerinden dersle alarak başlamalılar derim.Bu forumda karavancılık konusunda yıllarını vermiş ,deneyimleri olan değerli karavancılar zaten gerekli açıklamaları yapmaktalar.Bunlar değerli kaynaklar ve kılavuzlardır.Yoksa heves heyecan ve bu işi kısa zamanda handikapsız hallederim motivasyonu yetmez.Yanlış yönlenmeler ve deneyime dayanmayan bilgiler de kişiyi yanlış yönlendirebilir.Hele iyice amatörce hevesle başlamışsanız piyasa diye tabir edebileceğim bu sektörden şu yada bu şekilde yardım yanında pazarlama kayguları da olan destek talepleri ile karşıllaşırsanız yanılma payınız daha çok olabilir.Onun için deneyim,deneyim, ve yine deneyim diyorum.Bu anlamda da internette yazılmış bir yazıdan alıntılar yaparak hele bu belirttiğm yazının sondan üçüncü paragrafını daha da dikkatealarak çalışmanız menfaatiniz gereğidir derim.Yazıya ulaşacağınız adres: Karavan geziniz için gerekli kaynaklar/Gezi ( www.arayana.com/Gezi/Karavan-Geziniz için -gerekli kaynaklar.html.) sondan üçünçü paragraf ve yazının tümü bu konuda ışık tutar sanırım çok amatörce işe başlayanlar için.

Merhaba Oğuz bey, (Profil bilgierinize her ne kadar isminizi yazmamışsanız da forumdaki bir yanıtınızdan buldum)

Öncelikle geçmiş bayramınızı kutlarım.

Konuya gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederim. Deneyim tabiiki çok önemli ve bende burada yeni başlayan/başlayacak arkadaşlara kendi deneyimlerimi aktarmaya çalışıyorum. İlgili link hata verdiğinden okuyamadığım için tam olarak ne anlatmak istediğinizi maalesef anlayamadım.
Benim yanlış bildiğim ve deneyime dayanmayan bilgilerimin hangileri olduğunu yazarsanız, hem bana hem de bilmeden yanlış yönlendirdiğim tüm bu konuyu okuyan arkadaşlarıma faydalı olacağınızı umuyorum.

Selam ve sevgilerimle

Ahmet Oral

Merhaba Ahmet bey,sizin de geçmiş bayramınız kutlu olsun.Elbette bu konuda deneyimi olanlar bildiklerince deneyimlerini paylaşıyorlar.Bu elbette güzel bir duygu ve mutluluk.Sizin yanlış yönlendirdiğniz gibi bir açıklamam olmadı.Yazıma dikkat ederseniz öyle bir beyanım yok.Mutlaka çok insan olumlu yönlendirmeler yapıyor.Fakat benim kastedtiğm şu:Ticari amaçlı bazı kişiler ne de olsa bazı yanlış empozelerde bulunabiliyorlar.Bu genel bir tabir olmayıp, çok özel durumları içeriyor.Örnekleri de var.Geçen genç bir arkadaşımız (muammer) çok büyük bir heyecan,heves ve atılımla karavan sahibi olmayı istediğnden forumda yardım talebinde bulunmuş.Onun bu güzel,bir o kadar naif,samimi,heyecan ve atılımcı tavrına karşı bazı önerileri de içeren bir tavsiye olarak yazmak gereğini duydum.Kendisine de özel olarak durumu ilettim.Amacımız iyi niyetli,yeni,samimi bu gibi kişileri de bir yerde ticari rant heveslilerine karşı bilgilendirmek de bir görevdir diye düşündüm.Onun için de o link i belirttim.Karavan geziniz için gerekli kaynaklar olarak google den ulaşabilirsiniz dediğim konuya.Oradaki öneriler de birebir aynen katıldığım önerilerdir.Selamlar

sevgili ahmet abi ben gündelik aracımı bozmadan çekme karavan takarak karavan hevesimi tatmin etmeyi planlıyodum ama anlattıklarınız çekme karavan hakkında kötü düşünce oluşturdu bende birde gittiğim yerde kurduğum düzeni bozmadan çevreyi gezme imkanım motokaravanda daha zor olmaz mı arkadaşlarımın her yıl gidip 3 ay kaldığı kamping alanına (hisarönü-marmaris ) karavanı parkedim kısa süre de olsa işime de bakabilirim diye düşünüyorum birde şu ana kadar baktığım çekme karavanlarda sanki denge problemi var gibi hep bir yanınının yere daha yakın olduğunu gördüm nelere dikkat etmeliyim

Sevgili kyaz75,

Forumdaki diğer deneyimli arkadaşlarında her zaman söylediği gibi karavancılıkta önce ne istediğini, beklentilerini gerçekçi bir şekilde tespit etmeli, maddi imkanların ile aile yaşantını da gözönünde tutarak hayallerini gerçeğin süzgecinden geçirmelisin.

Benim başıma talihsiz olayların gelmesi seni korkutmasın. Benim amacım karavancılığın sadece keyif olmayıp,bunun gibi zor yönlerinin olduğunu anlatmaktı.

Yazdıklarından anladığım kadarıyla arkadaşlarınla birlikte uzun süreli tatiller yapmak ve düzenini bozmadan karavanını orada bırakarak işlerini halledip tekrar dönmeyi planlıyorsun. Bu tip tatiller için çekme karavan idealdir.Ayrıca belirttiğin gibi kısa süreli çevre gezileri de yapabilirsin.

Karavanda denge problemine gelince arızalı ya da dengesiz yüklenmediyse olacağını tahmin etmiyorum.

Alacağın çekme karavan;

Çok yaşlı olmamalı,
Taban - tavan üst havalandırma ve pencelerin su yalıtımı olmalı (Taban ıslanmışsa içerde yürürken şişkinliklerden farkedebilirsin,diğerlerini göz ile görebilirsin)
Tüm sistemleri çalışır durumda olmalı
Karavanın lastiklerinin merkez hizasında çamurluklar ile mesafesinin ön ve arka tarafta eşit olmasına dikkat et.Belki tam ifade edememiş olabilirim.Çamurluğu ters u yada yarım daire olarak düşünürsen lastiklerin dışından çamurluğun kenarına kadar olan uzunluk (merkez hizasında) ön ve arka yöne doğru eşit uzaklıkta olması gerekir.
Çekme karavanların yapım teknolojisi yeni bir sistemle değişmediyse profil dingil içine 4 adet sert kauçuk lastik arasına dingil preslenerek monte ediliyor ve esnemeyi sağlıyor.Yeni modellerde amortisör-yay veya makas varmı bilmiyorum. Sistem aynıysa dediğime dikkat et. Ben bu sebepten değiştirmek zorunda kalmıştım.

Kullanım ve teknik bilgiler için:

http://www.kampkaravan.org/analinkler/yrlbilgiler.html

linkine bakmanı ve ilyasfb arkadaşımızada danışmanı tavsiye ederim.

Kolay gelsin

Ahmet Oral

ya zaten bu nick name konusuna oldukca bozuluyorum. eskiden atalarımız bir erkek kahramanlık göstermedikce ad vermezlermiş hep yabancılar cağrılırken adsız veya biliniyorsa baba adı arkasına oglu eklenip veya arkadaşlarınca takılan lakap neyse bizde kendimize boyle isimler uyduruyoruz. bende hem yabancı lisan da olsun hemde izci( eskiden yavru kurt) olduğum hemde yalnız olduğum elli olsun deye boyle bir yol tutturdum. eh herkesin kendine göre bir sebebi vardır. ee bende fenerliyım yani tişörtümde fB Rh (+) iyi uyuyor ama fanatizm konusunda biraz çekinceliyim benim yapışık kardeşler diye adlandılrıldığım bir kankam vardı sizlere ömür üniversiteden itinaren 32 sene arkadaşımla her yere gittik beraber iş yaptık gezdik tozduk o beşiktaş taraftarı idi bu 32 yıl içinde hiç beşiktaş-fener galibitei-maglubiyeti muhabbeti olmadı aramızda. tabiki takımlardan biri birinden bazen üstün olacak ki yenmeke yenilmek anlam kazansın hep aynıtakım şampiyon olsa ne anlamı kalırdı spor aktivitesinin
kalın sağlıcakla

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,990
Kayıtlı Üye Sayımız
166,738
Kaydolan Son Üyemiz
EzelB

Çevrimiçi üyeler

Geri