Karavanın Yaşam Alanında Yolcu Taşımak

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan TA2RX Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 14,497

TA2RX

Müzmin öğrenci
Yer
Yalova
Web
www.tcswat.org
Telsiz Çağrı Kodu
TA2RX
Buradaki mesajlardan okuduğum kadarıyla...

- Ruhsatta yazmıyorsa seyahat sırasında kupada yolcu taşımak kanunen yasak.
- Ruhsata yazdırabilmek ve TÜV onayı alabilmek için ise anladığım kadarıyla şunlar gerekiyor:
1. Aracın ABS'li olması
2. Koltukların ve emniyet kemerlerinin TÜV standardında olması
3. Bir kısım çarpma testleri (ayrıntısını bilmiyorum)
4. Monte edilen koltuk için (belki yanında açılan camlarla beraber) ayrı bir proje çizilerek önce camlı van statüsüne geçmesi ve bu statüde en az 6 ay kalması
5. Monte edilen koltukların yerinin asla değiştirilmemesi.

Şimdi, diyelimki bu koşulları karşıladık. Benim ilave olarak bir ihtiyacım var:
- Bu koltuğun arkasına (sırt sırta) konacak bir koltuk ve onun önünde (aracın arka yüzüne doğru) yer alan bir küçük kitaplık. Buraya bir dizüstü bilgisayar ve muhtelif telsizler yerleştirmeye niyetliyim. Derdim bunun 12m3'e klasik yerleşim içinde (arka tarafta bir yatak, onun önünde bir tarafta WC/banyo, diğer tarafta mutfak tezgahı) sığdırabilmek.

Bu soruya cevap olarak aklıma gelen bir ara çözüm:

http://www.gezenbilir.com/index.php?action=dlattach;topic=62498.0;attach=144167

Bu koltuk normalde sürücü tarafına bakıyor. Yatak olduğu zaman resimde sol tarafta görünen kısım sanırım baş/boyun kısmına geliyor. Bu kısmı aşağı doğru kapatıp, normalde oturma minderi olan (resimde sağ taraftaki kısmı) yukarı kaldırıp sırt dayama yeri yapacak bir düzenek benim işimi görür.

Alternatif olarak, trenlerin koltuklarındaki gibi ikili koltuğu olduğu gibi dönerli yapacak bir mekanizma da olur. Vagonlar Adapazar'nda yapılıyor. Acaba bu koltukların yan sanayi üreticileri de o bölgede midir?

Sevgiyle,
BKA

Etiketler
Ynt: Karavanın Yaşam Alanında Yolcu Taşımak

Yine cevabını bulamadığım bir soru:

Proje çizdirip yaşam alanına yolcu koltuğu ilave ettirip ruhsata işlettiğimizi varsayalım. Araç beş yaşından küçük ise yine ÖTV ödemek gerekecek mi? Bu konudaki mevzuatın hangisi olduğunu bildirirseniz ayrıca makbule geçer.

Sevgiyle,
BKA

karavan dönüşümünde aracın kargo bölümüne aslında koltuk koymuyorsunuz, söför mahallindeki yolcu sayısı kadar, kargo bölümüne yatak koymak zorundasınız, sadece yatakların biri gündüz masalı koltuklu oturma grubu gibi olabilir..yani konulan koltuk +masa gece yatağa dönüşebilir olmalı..Karavandaki koltuk+ masa gece yatak olmuyor, yatak olarak göstereceğiniz ver, gündüz koltuk ve masa oluyor...yani derler ya ha ali-veli, ha veli-ali aynı şey diye, ali-veli olmuyor, doğrusu veli-ali..
Kargo bölümüne ilave edilebilecek, yolcu izinli koltuk için yolcu koltuğu şartları, koltuklar aracın koltuklu modelindeki ile aynı noktada, aynı yönde, aynı koltuk olmak zorunda, emniyet kemerleri olmak zorunda, araçda abs'li olmak zorunda..unutulmaması gereken şey, bu şartlara uyan koltuklar , gece yatağa dönüşemediği için karavanda hiç bir işe yaramaz...

Yani TÜV standardındaki bir koltuğa daha sonra örneğin dönme mekanizması, yatma mekanizması vb. ilave ederek yatak haline getirmek istesek buna izin vermiyorlar mı? Tam anlamadım.

Sevgiyle,
BKA

Mevzu karışıyor, dönme mekanizması ön koltuklara uygulanabilir bir şey, arkadaki koltukda ne iş görecek merak ettim....Yatma mekanizması ilave edebilirsiniz, ama koltuk nereye yatacak, koltuğun arkasında arkalığının yatacak yeri varmı...Unutmayın yolcu izinli ilave koltuğun yere bağlandığı yer koltuklu modeldeki aynı yer ve aynı yön olmak zorunda...şöför mahallindeki koltukları dönerli düşünüyorsunuz anladık, problemde yok bu hususda, bu koltukların hemen arkasına masa düşünüyorsunuz bundada sorun yok, masanın arkasına yolcu taşıma izni olan iki koltuk ilave etmek istiyorsunuz, işte sorun burada başlıyor, bu koltuklar koltuklu modeldeki aynı yere orjinal koltuk olarak takılması gerekiyor (bunları sonradan yatarlı yapabilirsiniz), bu koltukların takılması gerektiği yer masanın duruşuna uygun olup olmadığı hiç hesapladınızmı.?....Birde bu iki koltuğun hemen arkasına gidiş yönüne ters arkalıkları birbirine yapışık iki koltuk daha düşünüyorsunuz (hani kütüpaneye bakacak olan), yanlış anlamıyoruz deyilmi, bu şartlarda gidiş yönüne bakan iki koltuk nereye yatacak.? veya yatmadan koltuk + masa + dönen şöför koltuğu toplam kaç cm'lik bir yatağa müsade edecek, hiç hesapladınızmı.? söyliyeyim 40+50+40=130 cm, ön yatakda ancak çocuk yatabilir...Düşündüğünüz model buysa kütüpane koltuklarından sonra arkaya doğru birde banyo-wc düşünüyorsanız, en arkadki yatakları her halde tek kişilk ranzalı düşünüyor olmanız gerekir, aksi bir düşünce varsa aracın boyu buna müsade etmez...Aracın içinde kullanabileceğiniz alan 330cm+180cm bunu göz önünde bulundurmayı unutmayın...Kaç yolcu izni almayı düşünüyorsanız yolcu adedi kadar yetişkin insan ölçülerinde yatak göstermek zorundasınız... Hayallerinizi biraz çizimlerle destekleseniz belki size daha çok faydamız olabilir...

İlk düşündüğüm şeklinden bir küçük farklılık var: Sürücü arkasına gelen kısımda yalnızca tek sıra koltuk düşünüyorum. Yolcu sayısı (nihai olarak) 3+1 olacak. İkinci koltuk yerine bu koltuğu dönerli yapmanın daha az yer kaplayacağını düşündüm. Bu koltuğun yatma mekanizması için de şezlong benzeri bir yapı düşündüm. Yani oturduğunuz zaman dizden aşağıda kalan kısmın boş olması yerine, şezlongda olduğu gibi kapalı olması ve koltuğu yatırdığınız zaman bu kısmın ayaklarınızın altını destekleyecek yatar kısım olması. İşin ergonomisi konusundaki ölçülere şu an sahip değilim. Ama kabaca şezlong mantığında kurulan bir koltuğun yatak olarak yeterli uzunluğu sağlayacağını varsaydım. Araç iç uzunluğu için yeni kasaların 4 m olduğunu okumuştum. Bu hesaba göre, arka taraftaki iki kişilik yatağan eni 120 cm. Tekerlek çıkıntısını da hesaba katarsanız 125 cm. Banyo için 80 cm yeterli sanırım. Bu hesaba göre 205 cm ediyor. Geri kalan 195 cm'nin yatak boyu için yeteceğini düşündüm. Burada sorun kütüphane olacak kısmın kaplayacağı alan. Bunu da sizin üst üste gelen yatak tasarımınızda olduğu gibi, oturma yüksekliğinden daha sonra başlayacak şekilde tasarlarsak olur gibi geliyor.

Masa konusunda farklı tasarım alternatifleri var. Sürücü koltuğu ile arkasına gelen koltuk arasında yeterli yer olmaz ise, tek ayakla yere sabitlenen ve döner mekanizmalı ayak ile gerektiğinde sürücü ve ön yolcu koltuğunun arasına dahi alınabilen masa tasarımları görmüştüm. Dolayısıyla bunu şu aşamada sorun etmiyorum. Öncelikle derdim 3+1'in yasal hale gelmesi.

Sevgiyle,
BKA

4 mt boy ölçüsü 15m3 modellerde olabilir, onun içinde en az 2012 yılını beklemek gerekiyor...

Ben yeter ki aracı bulayım :smiley: Zaten bir kaç aşamalı bir planım var. Önce yolcu koltuğu ve yan camların açılmasıyla başlamayı düşünüyorum. Sonra alt yapı, en sona ahşap mobilyalar. O zaman kadar gittiğim kamplarda araç içine uyku tulumu serip yatmak da benim işimi görür. Yeter ki oralara bir geleyim de iş 2012'yi beklemeye kalsın.

Bu arada http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=29535.360 adresinde solar panel, vb. konularla ilgili olarak aklıma takılanları sordum ama henüz cevap veren çıkmadı. Sizin tecrübeleriniz ışığında bana da yol gösterirseniz sevinirim.

Sevgiyle,
BKA

Düşündüğüm koltuk düzeni için kabataslak bir şeyler çizdim. Dilerim görüntüleri eklemeyi becerebilirim.

Burada TÜV standardında koltuğun arkasında 30 cm boşluk, önünde 60 cm'lik bir masa var. Arka taraftaki boşluğun yerden 74 cm. yüksekliğinde küçük bir masa var. Buraya dizüstü bilgisayar geliyor. Bunun 30 cm. yukarısından itibaren kitaplığın rafları başlıyor.

Gece düzeninde bu koltuk olduğu yerde döndürülüyor (sürücü ve yolcu koltukları gibi). Sonra sırt kısmı yatırılıyor (60 cm), ön tarafından küçük bir parça kaldırılıyor (30 cm), şezlong mantığında. Yine arkaya döndürülmüş sürücü koltuğu toplamı 130 cm olan bu koltuğa eklenerek toplam yatak boyu uzatılıyor.

Sonra yan taraflarda yer alan 40 cm'lik bir eklenti kaldırılarak yatağın eni 120 cm'ye çıkarılıyor. Yatak enini arttırma fikrini Haşmet Kalkancı'nın çiziminden (ç)aldım. Orijinali şurada:

http://img703.imageshack.us/img703/2544/new15m3draresplan.jpg

Şimdi (yani aracı bulduktan sonra) sorun bu koltuğu imal ettirip TÜV onayından geçirebilmekte. Bunu becerebilirsem 15m3 araca gerek olmadan da 12m3'lük bir campervan'ın yaşam mahallinde yolcu taşımak mümkün olabilecek.

Sevgiyle,
BKA

Gunduz.jpg

Gece.jpg

Plan.jpg

Aklıma bir fikir daha geldi. Yukarıdaki tasarımda, yaşam mahallindeki yolcu koltuklarının (TÜV standardı gereği) muhtemelen ayrıca boyunlukları da olacak. Ölçüleri, olabilirliği, vs. konusunda en ufak bir fikrim yok, ama bu koltuklar gece konumuna getirildiğinde, boyunlukların sökülmesi yerine, sürücü koltuğu bu iki koltuğun boyunluğunun arasına denk gelip de buradaki boşluğu doldurursa muhteşem olur. :smiley:

Sevgiyle,
BKA

aracım 5+1 yolcu kapasiteli pejo boxser.Bu aracımı karavana cevirmeye çalışıyorum.Sorum şu.Aracımın arkasındaki yerleşimde 3 lü koltuğu aynı yere monte etmek zorundamıyım.Ben arada masa ve iki tarafına ikili koltuk düşünmüştüm.Emniyet kemerlerini takarak.Öndeki ikili koltuğuda tekliye çevirecektim.arkada dört önde bir yolcu kamp aracı ruhsatına dönüştürmeyi düşündüm.Sıkıntı olurmu.

atiladi' Alıntı:
4 mt boy ölçüsü 15m3 modellerde olabilir, onun içinde en az 2012 yılını beklemek gerekiyor...

15 ve 17 m3 Ducato panelvanların yükleme bölümü iç uzunluğu, 407 cmdir. (Bilindiği gibi, 2007 sonrası)

Cavid Sezen

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,125
Kayıtlı Üye Sayımız
167,025
Kaydolan Son Üyemiz
Atilla Alpaslan

Çevrimiçi üyeler