Karavanla Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Slovenya, İtalya, İsviçre, Fransa, Lihtenştayn, Avusturya, Çekya, Polonya, Slovakya, Romanya

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Muhammed80 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 133
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,818







Not: Turkiye’ye giris yaptim. Hemen Ankara’ya gecmeyecegim. Ama dogrudan Ankaraya’ya gecmis gibi yol vs. hesaplarini yaparak bilgileri duzenledim.



60 Günlük Seyahatin Özeti



60 gün, yaklaşık 10.300 km yol, 14 ülkede 57 şehir veya köy.





Gezdigimiz Yerler



*1- Bulgaristan, (Filibe, Sofya)



*2- Sırbistan, (Niş, Belgrad)



*3- Macaristan, (Budapeşte, Szentendre, Estergon, Siofok)



*4- Slovenya, (Maribor, Lübyana, Bled)



*5- İtalya, (Venedik, Padova, Sirmone, Lecco, Olginate, Campodolcino)



*6- Lihtenştayn, (Vaduz)



*7- İsviçre, (Zurih, Grindelwald, Iseltwald, Interlaken, Lauterbrunnen)



*8- Fransa, (Mulhouse, Colmar, Selestat, Riquewihr, Turckheim, Strazburg)



*9- Almanya, (Heidelberg, Würzburg, Wertheim, Frankfurt)



*10- Lüksemburg, (Lüksemburg ve Mullertahl)



*11- Belçika, (Saint-Hubert, Brüksel, Gent, Brugge)



*12- Hollanda, (Vessem, Eindhoven, Giethoorn, Amsterdam, Weesp)



*Almanya, (Bergheim, Idstein, Michelstadt, Miltenberg, Rothenburg ob der Tauber)



*13- Avusturya, (Viyana, Hallstatt, Mayrhofen, Zell, Fugen, Achensee)



*14- Slovakya, (Bratislava)



*Macaristan,



*Sırbistan, (Novisad)



Not: Ilk planimizda olan Çekya, Polonya ve Romanya rotadan cikarildi. Yerlerine icinden gezmeksizin gecmeyi dusundugumuz Almanya ile Belcika, Hollanda ve Luksemburg eklendi.







Maliyet Detayları



Toplam Maliyet 4680E



-Yakit 1430E



-Konaklama 380E



-Otoyol ve Vinyetler 170E



-Kasko, Yes. Sg. ve Sey. Sg. 370E



-Telefon Data Hatları 210E



-Diger (Market, Giris Ucr. vs.) 2120E





Yesil Sigorta ve Diger Sigortalar

Yesil sigortayi Turkiye’den uc aylik 330 euroya yaptirdik.



Aracimizin trafik sigortasi ve kaskosu ankaravan paketiydi. Ankara sigorta uzerinden uc ay icin yurtdisi zeyilnamesi yaptirdik. Fiyat cok uygun cikti ama her arac icin farkli olacaktir.



Kendimize de seyahat saglik sigortasi yaptirdik. Zorunlu degil ama tedbiren yaptirdik. 8-10 euro civarinda bir maliyeti var.



Yakit

Yakitlari mumkun oldugu kadar OMV, Shell, Esso, Q8 gibi yaygin markalardan almaya calistim. Her ulke icin internette ayri tavsiyeler olabilir.



Bazi ulkelerde kredi kartinizdan provizyon aliyorlar. Bir yerde 350 euro provizyon aldilar. Birkac yerde 100 euro aldilar. 10 12 gun suruyor iade sureci. Provizyon alan ulkelerde once kredi kartini takiyorsunuz, sonra yakit aliyorsunuz. Digerlerinde yakiti doldurup sonra odemeye gidiyorsunuz. Ama her turlu yakiti kendiniz dolduruyorsunuz.



Otoyollardaki istasyonlarda yakit cok pahali. Yoldan cikip yakin bir sehre gidip ordan alip tekrar otoyola donmeye degecek kadar fark var. Ben bu yaziyi yazdigim gun gectigim otoyolda dizel 2.1 euro iken sehirde 1.6 euro civarindaydi.



Kredi Karti ve Bankamatik Karti

Her ikisini de mumkunse euro yapmakta fayda var. Ben euro hesabi actirip yurtdisinda para cektigimde bu hesaptan dogrudan euro cekecek sekilde ayarlama yaptirmistim. TEB’de bu mumkun. Kredi karti ekstresini de euro olarak ayarladim. Euro harcayip hesaptan euro olarak kredi kartina oduyordum. Kur farki zarariyla karsilasmiyordum. Epeyce farkedebilir sorup ogrenmek lazim. Yalniz bizim bankada yurtdisinda kartlari kullanabileceginiz maksimum 10 ulke belirleyebiliyorduk. Bu nedenle arada bu 10 ulkeyi degistirdik.



Telefon Hatti

Sinirsiz data hatti aldik. Datayi hotspot ile paylasmak ise yaramiyor. Izin veriliyor dese de kotaliydi. Kesiliyordu. Herkes icin ayri sinirsiz hat almakta fayda var. Uygun tarifeye, tatilin uzunluguna gore bakmak lazim. Kotali hot spot olayini Turkiye hattimizla wireless arama icin kullandik. Bir hattan hotspot u acip digerinden ona wireless ile baglanip ucus moduna alip wireless arama yaptik. Banka vs aramalari icin kullanisli. Ucus modu onemli :smiley:



Trafik

Kurallar evrensel gibi gorunse de baska bir dunyada arac kullanmak gibiydi. Cok cok cok dikkatli olmak gerekiyor. Yaya gecitlerine cok dikkat. Yayalar bakmadan yola atliyorlar. Iki kisi varsa her ikisinin de yola dikkat kesilmesi faydali olur. Bazi ulkelerde size yesil yansa da karsi serittekiler de ayni anda saga ya da sola donebiliyor. Buna da dikkat etmek gerekiyor. Fransa’da biz yesilde sola donerken karsimizdakilerin de kendilerine gore sola donebildiklerini farketmistik. Karsi karsiya gelmemek icin dikkat. Bazi ulkelerde cok dar yollar var. Araclar birbirini bekliyor. Yol verene yerde direksiyonu tuttugunuz elinizle tesekkur ediyorsunuz. Isvicre’de bu sekildeydi.



Almanya’da Würzburg’da radara girdik. Flaş çakti. Ceza bize nasil ulasir bilmiyorum.



Market Alisverisleri

Arada cok buyuk farklar olmasa da Turkiyeden biraz pahali. Ama Turkiyede buzdolabini doldurduktan sonra daha fazla gida malzemesi tasimaya degmez. Marketlerde Lidl ve Aldi marketleri tercih ettik. Bunlarin disindaki bazi marketler cok pahaliydi.



Araci durdurma ve aramalar

Hollandaya kadar geldik. Slovenyadan sonra hic arama olmadi. Slovenyaya kadar da aracin kapisini acip baktilar. Banyo kapisini dolap kapaklarini acmami istediler. Ama araca giren olmadi. Bir youtube videosunda avrupayi gezen arkadas gumruk gorevlilerinin ya da polisin araca girme ihtimaline karsi galos bulundurmayi tavsiye etmisti ama ben bulamamistim. Neyseki gerek olmadi.



Almanya’da trafik polisi durdurdu. Aracin arkasina gecip kendi araclarinin ustundeki dur yazan isiklari yakarak durduruyorlar. Ehliyet ruhsat kontrolu yapti. Niye beni durdurdu bilmiyorum. Bir sorun var mi diye sorunca hayir yok dediler. Donus yolunda Macaristan’dan Sirbistan’a gecerken neredeyse hic bakmadilar.



Turkiye’ye kadar da neredeyse hic bakmadilar. Turkiye’ye giriste ilginc bir olay yasadim. Gumrukten gecerken onumde CY plakali bir arac gordum. Merak edip neresi diye baktim. Guney Kibris Rum Kesimi plakasiymis. Bu arkadas vatandasi oldugu ulkeyi tanimayan bir ulkeye niye geldi diye merak ettim. Nasil giris yapacak bakayim derken gozden kayboldu. Sonra ben pasaport kontrolunden gecip gumruk icin arac arama noktasina geldim. Bana karavanlar D binasina gidecek dediler. Kapali bir binaya aracla giriyorsinuz aracin icine disina detayli bakiyorlar. Neyse girdim binaya araci iceri cek dediler. Bir baktim CY plakali arac da orada. Benden once gelmisti ama ben cikarken hala bekliyordu.



Laundry (Çamaşır Yikama) Isleri

Laundryleri google maps ten kolayca bulabilirsiniz. Otomatik sistemliler. Calisan personel hic gormedik. Kredi karti genelde gecerli.



Çöp Sorunsalı

Biz gelene kadar ulkelerin çöp sistemini cozemedik. Ancak sunu gorduk. Camlar ayri atiliyor. Kutular ayri atiliyor. Digerlerini biz mecburen birlikte attik.







Konaklama Alanlari



Ben konaklama noktalarini park4night uygulamasindan buluyorum. Mumkunse tum yorumlari okuyorum. Uygulama yorumlari ingilizceye ceviriyor. Ingilizce bilmeyen birisi icin google lens faydali olabilir. Ekran fotografini alip google lens ile Turkceye cevirebilirsiniz. Ayrica google mapsten de faydalaniliyormus ama henuz denemedim. Bir de campercontact uygulamasi var. Ama kullanmadim.



Ama kalinacak yerlerle ilgili yorumlari mutlaka olumak lazim. Ozellikle dusuk puan verenlerin yorumlari okunmali. Guvenlikle ilgili durumlar varsa dikkat edilmeli.



Yaklasik 60 gecelik toplam konaklama masrafimiz 380 euro oldu.



Bu konuda keske dedigim bir durum var. Toplam maliyet icerisinde konaklamanin maliyeti dusuk kaldi. Keske daha cok servis olaylari olan ve guzel dogasi olan ucretli kamp alanlarinda kalsaydik dedik. Bir dahakine bu konuda daha az fiyat odakli olabiliriz.



Tax Free Konusu

Karavanla seyahat ederken tax free olayi bir sorun. Schengeni terketmediginiz icin sinirda gumruk ofisi yok. Ama global blue gibi aracilar ile outletlerdeki tax free cihazlari uzerinden almayi deneyebilirsiniz. Birkac sefer denedik sadece bir tanesinde yanlislikla yatirdilar. Havalimanina gidip son okutmayi yapmak gerekiyor.





Otoyol Kullanimi ve Vignette



-Bulgaristan’da mecburen vignette aliniyor.



-Sirbistanda yol ucretlerini giselerde nakit olarak odeyebiliyorsunuz. Euro olarak odeniyor. Para ustunu de euro verdi. Vignette yok.



-Macaristan’da vignette uygulamasi var. Giderken vignette aldim ama donuste ucretsiz yoldan geldim. Yol guzel degildi. Vignette almak daha mantikli.



-Slovenya’da otoyollari kullanmayip vignet almadan gidelim dedik ama butun navigasyon uygulamalari bizi otoyollara yonlendirince mecburen hemen online vignette aldik.



-Italya’da otoyol ucretlerini nakit oduyorsunuz. Otoyol kullanmadigimiz bolumler de oldu. Ozellikle Alplerden, Splügen gecidinden gecerken cok guzel yerler gorduk. Ama yol cok tehlikeli. Cok cok cok dikkat etmek gerekiyor. Motosiklet guzergahi, cilginca kullaniyorlar. Bazi yerlerde tek seride dusuyor. Gecici kirmizi isiklarla gidis ve gelis istikametlerini sirayla aciyorlar. Donuslerde 11 m3 aracla bile cok zorlandik.



-Isvicre’de vignette almadik ve otoyol kullanmadik. Ama uyanik olmak gerekiyor. Bazi yerlerde navigasyon yine otoyollara yonlendiriyor.



-Almanya’da otoyollar ucretsiz.



-Fransa’da ucretli bir otoyola denk gelmedik.



-Belcika’da ucretli bir yola denk gelmedik.



-Hollanda’da ucretli bir yola denk gelmedik.



-Avusturya’da vignette aldim.



-Slovakya’da sadece Bratislava’ya gittigim ve bu sehir de sinira cok yakin oldugu icin ucretsiz yollardan Bratislavaya gidip Avusturya’ya geri dondum.



Low emission zone bolgeleri ve izinler

Bazi sehirlerde dusuk ve sifir emisyon bolgeleri var. Buralarda ozellikle dizel araclarla ilgili kisitlamalar var. O bolgeye girerseniz cezasi var. Bazi sehirler icin (Bruksel gibi) internetten izin alinabiliyor. Aracinizin euro sinifini bilmeniz gerekiyor.



Tonaj Sınırlaması

Cok yerde 3.5 ton uzeri arac giremez tabelasi gorduk. Ama araci tartmak gibi bir olaya rastlamadim. Yalniz Almanya’da trafik polisi bir kez durdurdu benden bununla ilgili bir sey istemedi. Fakat buyuk araclarla geziyorlar. Araci tartacak tertibatlari ya da boyle bir uygulamalari var mi bilmiyorum.



Karavan Donanimlari



Tank ve Kaset Kapasiteleri

Temiz su, gri su tanklari ve siyah su kaseti kapasitelerinin yuksek olmasi hem konaklama masraflarinizi dusuruyor hem de konaklama konusunda hareket alaninizi genisletiyor. Cunku servis olmayan parklar gezilecek yerlere daha yakin. Servis noktalarina ne kadar az ugrama ihtiyaci duyarsaniz o kadar rahat konaklama yeri secebiliyorsunuz. Bu konuda fazla detaya girmemek en iyisi.



Elektrik

Kuzeye gittikce gunesli gun sayisi ciddi azaliyor. Aractan sarj sisteminin faydasini gorduk. 220 volttan sarj da ise yarayabilir. Yalniz uygun fis basligi yaptirmak gerekiyor.



Dizel Isitici

Biz temmuz ve agustos ayinda Almanya, Belcika ve Hollanda’da geceleri ara ara dizel isitici calistirdik.



Yolda Arac ve Karavanla Ilgili Yasadigimiz Sorunlar



Ön cam catladi

Gorusu etkilemiyordu bu nedenle Turkiyeye biraktim.



Akü Bitmesi

Iki defa aku bitti. Birinde kamera sisteminden, digerinde benim kontak takili unutup fari acik birakmamdan bitti. Ama sonra voltajini takip ettim. Aku zayiflamisti. Yolda forumdan Akdeniz45 üstadimizin tavsiyesiyle aldigim noco 1500 amperlik aku takviye cihazini iki kez daha kullanmak zorunda kaldim.



Aractan Egzoz Sesi ve Koku Gelmesi

Once yakittan suphelendik ama yag tapasindan yag sizmis. Egzoza kadar ulasmis. Egzoz isininca kokuya sebep oluyormus. Yag tapasini degistirince koku gitti. Yag tapasi, yag, hidrolik vs. gibi malzemeleri Ankara’da ustamiz yanimiza vermisti. O malzemelerin arasindaki tapayi kullandik. Maliyetinden ziyade malzeme beklememek icin bazi kucuk yedek malzemeleri almakta fayda var. Egzozdan gelen sesi Almanya’da bir ustaya gosterdik. Onemli bisey degil Turkiye’de yaptir dedi.



Far Ampullerinin Bozulmasi

Daha once izledigim, karavanla avrupa turu videolarindan birinde bir cok ulkede gunduz de far yakmak zorunlu oldugu icin bu ampullerin surekli bozuldugunu ve yedek almanin faydali olacagini izlemistim. Elektrik ustamdan far ampulu degistirme egitimi ve yedek ampuller almistim :smiley: Ampuller osram ve baska bir Alman mali olmasina ragmen birkac sefer patladi ve degistirmek zorunda kaldim. Almanya’dan iki tane daha yedek aldim.





Hidroforumuz Yandi

Fransa’dayken Seaflo marka hidroforumuz yandi. Jabsco marka yedek hidroforu monte ettim. Yazinin bu kismini donus yolunda Sirbistanda yazdim. Jabsco hala calisiyordu.



Ariza Lambasi

Dönüş yolunda bir ara ariza lambasi yandi arac devirden dustu sonra ben tamirci bakarken kendi kendine gecti.



Ilk firsatta konakladigimiz yerleri de yazmak istiyorum.



Saygilar
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,050
Mesajlar
1,527,972
Kayıtlı Üye Sayımız
166,792
Kaydolan Son Üyemiz
wdeepw

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst