Ynt: Karavanlar için Türkiyede Konaklama Olanakları Tespit Projesi
Çift tıkladım açıldı bende de... Sağol Atilla abi.
Benim kısaltmalarla birlikte işaretlediğim yerleri (uludağ çobankaya, garden camping, evcan vs.) görebiliyor musunuz siz de?
Levent abi, google earth'ün sende çalışmamasının nedeni, bu ülkede yaşayan çoğunluğun siyasi tercihi ile ilgili olan bir seçimin sonucu...Aynen youtube yasağında olduğu gibi
Bu tür yasaklamalar seçim vaadleri arasında bulunmuyordu ama olacağını kestirmek de zor değildi. İleride interneti de tümden yasaklamazlarsa (malum şeytan işi ve gavur icadı) şimdilik google earth'ü aşağıdaki değişiklikleri yaparak çalıştırabilirsiniz:
Sırasıyla;
Ekranın sağ alt köşesinde yer alan monitör simgesi olan ağ bağlantılarına sağ tıklıyoruz. Ağ bağlantılarını aç diyoruz. Burada internet bağlantının olduğu simgeye yine sağ tıklıyoruz. En altta özellikler sekmesi, sol tık -------- İnternet erişim kuralları TCP/IP seçili iken ------ özellikler. Burada karşımıza çııkan pencerede DNS sunucu adresini otomatik al kutucuğu işaretlidir. Bunu kaldırıp aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan'ı işaretliyoruz. Açılan sekmede üst kısıma 8 . 8 . 8 . 8, alt kısıma 8 . 8 . 4 . 4 yazıyoruz. Tamam deyip tüm sekmeleri kapatıyoruz. Tarayıcınızı da kapattıktan sonra bilgisayarını yeniden başlatmanız gerekecek. Bu işlemin ardından tüm yasaklı sitelere artık girebiliyoruz.
Google haritalar ve Earth sorununa gelince yine sırasıyla Bilgisayarım-------yerel disk C ------- WINDOWS (burada mola verelim, ulaşmak istediğimiz klasör gizli klasör olabilir) Açık olan pencerenin üstünde ''araçlar sekmesi''----- (en altta) klasör seçenekleri------- görünüm ---------- Burada gizli dosyaları göster kutucuğunu işaretleyip altta ''uygula'' ve tamam deyip kapatıyoruz. Artık gizli dosyalar görünür durumda.
Kaldığımız yerden WINDOWS klasörü içinde system32 klasörünü açıyoruz. Sırasıyla Drivers ve etc klasörleri... etc klasörü içinde host dosyası var. Bunu not defteri ile açacağız. Ama önce salt okunur özelliğini kaldırmak gerekiyor. Bu dosyaya sağ tıklayıp özelliklere giriyoruz. Salt okunur seçeneğini kaldırıp ----- uygula ardından tamam deyip kapatıyoruz. Host dosyasını açmak için sağ tıklayıp ''bu dosyayı açmak için program seç'' ya da yoksa direk olarak aç diyoruz. Zaten bu durumda hangi programla açmak istediğinizi soracak. Not defterini (notepad) seçip aç diyoruz. Ama dikkat, alttaki ''bu tür dosyaları açmak için her zaman seçili programı kullan'' kutucuğu işaretli olmasın. yoksa bu tür dosyalar her zaman not defteri ile kolayca açılabilir. Not defteri ile host dosyasını açınca uzunca bir liste göreceksiniz bu listenin en altına şunları kopyalayıp yapıştırın:
209.85.229.99 auth.keyhole.com
74.125.157.99 kh.google.com
74.125.157.99 geo.keyhole.com
Listenin sonuna yazdım ama yazıların en sonuna değil. Yani bittiğinde şöyle olacak:
..........................
..........................
............................
209.85.229.99 auth.keyhole.com
74.125.157.99 kh.google.com
74.125.157.99 geo.keyhole.com
# This list is Copyright 2000-2008 Safer Networking Limited
# End of entries inserted by Spybot - Search & Destroy
Bunları yapıştırdıktan sonra dosyayı kapatıyoruz. Değişiklikler kaydedilsin mi diye sorar. Evet deyip kapatıyoruz. Ama isterseniz bunu yapmadan önce tüm host dosyasının bir kopyasını alıp masa üstüne yedekleyin. Yanlış bir şeyler yaparsanız yine bu listeyi host dosyasının içine yapıştırıp eski haliyle kullanabilirsiniz. Dosyayı kapattıktan sonra host dosyasının güvenliği açısından değiştirilememesi için yine salt okunur özelliğini aktive etmek gerekiyor.