Bu video ların iyi tarafı hataları izleyip ders alabilmek. Hemen yorumlayayım video 18 de aracı kullanan benim. Daha önceki araçların geçtiği çamur ve su patikasından su geçişi prensiplerine uymayarak geçmeye çalıştığım açık.
Hatalarımı yazayım:
Hata 1. : araç 3. viteste tam gaz suya giriyor. Aracın hızı kontrol edilmesini zorlaştırmış. (Defender daki Halit kadar olmasa da..) Burada momentumun pek bir önemi yok zaten parkur yürüyüş hızında dahi geçilebilecek kolaylıkta. Kendime yakıştıramadım genelde iyi bir 4x4 kullanıcısı olduğumu düşünürüm.
Doğrusu: Araç 2. viteste orta hızda başlamalı ve momentum korunmalı idi. Yani su geçiş hızı yaklaşık 10 km ile yapılmalı, su azalıp çamur bittiğinde gaz biraz bırakılmalı imiş. Her ne kadar burada çok derin olmasa da mecbur kalmadıkça derin suda vites değiştirmek ise zaten sakıncalı debriyaja basmak balatanın arasına su ve çamur dolması demektir.
Öbür taraftan dipte bulunan tümsek aracı sert bir şekilde durduruyor ve her yer su oluyor. Distributor ıslanıyor ve güç kaybı oluyor. Araç duruyor. Araç 2. viteste olsa bu kaybı kaldırabilrdi. Çamur bitip kenara ulaşınca şöför biraz akıllanıyor ve çamurda az gazla hareket etmeye başlıyor. Patinaja kaldığında ise ısrar etmiyor. Parkurun ne kadar kaygan olduğu aşikar patinaja luzum yok..
Her tür yoruma açıktır. Eleştiri, atış serbest.