Kayseri "Bey Değirmeni" Buluşması ( 8 Ağustos 2010)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan takomistik Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 138
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,865
Ynt: Kayseri "Bey Değirmeni" Buluşması ( 8 Ağustos 2010)

daily motion çöktü sanırım .. yada sizin yükleme veya aylık transfer limitiniz doldu kayıtlı hesap için..
şu anda video ların hepsi soru işaretli .. ???

Etiketler

baracuda39' Alıntı:
vidyo 18 http://www.dailymotion.com/video/xerfx7_beydegirmeni-18_auto
Bu video ların iyi tarafı hataları izleyip ders alabilmek. Hemen yorumlayayım video 18 de aracı kullanan benim. Daha önceki araçların geçtiği çamur ve su patikasından su geçişi prensiplerine uymayarak geçmeye çalıştığım açık.

Hatalarımı yazayım:

Hata 1. : araç 3. viteste tam gaz suya giriyor. Aracın hızı kontrol edilmesini zorlaştırmış. (Defender daki Halit kadar olmasa da..) Burada momentumun pek bir önemi yok zaten parkur yürüyüş hızında dahi geçilebilecek kolaylıkta. Kendime yakıştıramadım genelde iyi bir 4x4 kullanıcısı olduğumu düşünürüm.

Doğrusu: Araç 2. viteste orta hızda başlamalı ve momentum korunmalı idi. Yani su geçiş hızı yaklaşık 10 km ile yapılmalı, su azalıp çamur bittiğinde gaz biraz bırakılmalı imiş. Her ne kadar burada çok derin olmasa da mecbur kalmadıkça derin suda vites değiştirmek ise zaten sakıncalı debriyaja basmak balatanın arasına su ve çamur dolması demektir.

Öbür taraftan dipte bulunan tümsek aracı sert bir şekilde durduruyor ve her yer su oluyor. Distributor ıslanıyor ve güç kaybı oluyor. Araç duruyor. Araç 2. viteste olsa bu kaybı kaldırabilrdi. Çamur bitip kenara ulaşınca şöför biraz akıllanıyor ve çamurda az gazla hareket etmeye başlıyor. Patinaja kaldığında ise ısrar etmiyor. Parkurun ne kadar kaygan olduğu aşikar patinaja luzum yok..

Her tür yoruma açıktır. Eleştiri, atış serbest.

arkadaşlar genellikle hem çekilip hemde çektiğim için ;D fazla görsel kayıt yapamadım .. yinede eldeki birkaç fotoğrafı paylaşıyorum :smiley:

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

DSC02076.jpg

DSC02077.jpg

DSC02079.jpg

DSC02080.jpg

alper5005' Alıntı:
Bu video ların iyi tarafı hataları izleyip ders alabilmek. Hemen yorumlayayım video 18 de aracı kullanan benim. Daha önceki araçların geçtiği çamur ve su patikasından su geçişi prensiplerine uymayarak geçmeye çalıştığım açık.

Hatalarımı yazayım:

Hata 1. : araç 3. viteste tam gaz suya giriyor. Aracın hızı kontrol edilmesini zorlaştırmış. (Defender daki Halit kadar olmasa da..) Burada momentumun pek bir önemi yok zaten parkur yürüyüş hızında dahi geçilebilecek kolaylıkta. Kendime yakıştıramadım genelde iyi bir 4x4 kullanıcısı olduğumu düşünürüm.

Doğrusu: Araç 2. viteste orta hızda başlamalı ve momentum korunmalı idi. Yani su geçiş hızı yaklaşık 10 km ile yapılmalı, su azalıp çamur bittiğinde gaz biraz bırakılmalı imiş. Her ne kadar burada çok derin olmasa da mecbur kalmadıkça derin suda vites değiştirmek ise zaten sakıncalı debriyaja basmak balatanın arasına su ve çamur dolması demektir.

Öbür taraftan dipte bulunan tümsek aracı sert bir şekilde durduruyor ve her yer su oluyor. Distributor ıslanıyor ve güç kaybı oluyor. Araç duruyor. Araç 2. viteste olsa bu kaybı kaldırabilrdi. Çamur bitip kenara ulaşınca şöför biraz akıllanıyor ve çamurda az gazla hareket etmeye başlıyor. Patinaja kaldığında ise ısrar etmiyor. Parkurun ne kadar kaygan olduğu aşikar patinaja luzum yok..

yorumlara katılıyorum.. kendiminkileri ekliyorum :smiley:
1- Unimog dışında ilk ağır çamur parkuruna ben dahil sadece 3 araç girdi ve hepimiz kaldık en azından benim kalış nedenim yükseltmeden dolayı araç karnı oturmasada 2 diferansiyelin birden sert zemine oturmasıydı.. lastiklerim 33 yerine 35 inch olsaydı büyük ihtimal geçebilirdim.çünkü çamur altındaki zemin sağlamdı.. sezonun ilk yağmur sonrası olduğu için.
2- ikinci ağır çamur parkuruna beni çeken Unimog dışında giren olmadı sağdan by pass yaptılar ;D kalış nedenim aynıydı...
3- ilk kez denediğim 2 inch yükseltme - arka diff mek.kilit ve çamur lastiklerinin çok ciddi faydasını gördüm.
4- Unimogun zorlanmadan geçmesinin başlıca nedeni diff alt yüksekliğinin 40 cm.den daha fazla olmasıydı.
5- pajero ağır parkurlara girmedi ama yan parkurlarda bile olsa kalmamasında LSD nin çok faydalı olduğu görüldü.. ( ayrıca vinç ini ıslatmadı :mad: )

alper5005' Alıntı:

Hatalarımı yazayım:

alper bey söylediklerinde haklısın
1-suya çamura girerken araçlar son sürat giriyorlar bu yanlış
bir defa benzinli arabalar suya hızlı girince motor kısmına hız sebebiyle su sıçratıyor ve disbürütör ve bujiler ıslanınca araba stop ediyor
2-su içinde vites değiştirme
haklısın vites değiştirirken baskı balata ıslanıyor,arabanın momenti düşüyor
3-suda hız
araba suyu yararak değilde iterek gitmeye çalışıyor bu arabayı zorluyor
kabut üzerine çıkan su şnorkelsiz arabalarda hava filtresine kaçıyor
birkaç cm lik sularda bile yaşanan su kızağı olayı daha fazla yaşanıp arabaların tekeri yere değmiyor ve güç iletemiyor

unimog un çamur parkurlarda başarılı olmasının sebebleri:
1- çamur tipi lastikler (lastiklerin V yapısı çamurun tekerden kolay uzaklaşmasını sağlıyor)
2- 3020 kg ağırlık (araba çamur üzerinde gezinmeyip tam oturuyor)
3- 4 tekerde tam difransiyel kilit (pnömatik olarak devreye alınma, giderken bile aktif hale getirilebilebilme)
4- 43 cm diferansiyel min. alt yüksekliği (portal aks sayesinde)
5- 94 cm teker çapı
6- mercedes benz in alman mühendislerinin arazide karşılaşılabilecek herşeyi düşünmüş olması ;D

deveci' Alıntı:
unimog un çamur parkurlarda başarılı olmasının sebebleri:
1- çamur tipi lastikler (lastiklerin V yapısı çamurun tekerden kolay uzaklaşmasını sağlıyor)
2- 3020 kg ağırlık (araba çamur üzerinde gezinmeyip tam oturuyor)
3- 4 tekerde tam difransiyel kilit (pnömatik olarak devreye alınma, giderken bile aktif hale getirilebilebilme)
4- 43 cm diferansiyel min. alt yüksekliği (portal aks sayesinde)
5- 94 cm teker çapı
6- mercedes benz in alman mühendislerinin arazide karşılaşılabilecek herşeyi düşünmüş olması ;D
Amerikalıların Unimog'a karşı çıktığını, Almanlara başta üretim izni vermediğini biliyor muydunuz? (Evet Almanlar ürettikleri herşeyde Amerikalılar dan izin almak zorundalar. )

alper5005' Alıntı:
Amerikalıların Unimog'a karşı çıktığını, Almanlara başta üretim izni vermediğini biliyor muydunuz? (Evet Almanlar ürettikleri herşeyde Amerikalılar dan izin almak zorundalar. )
evet doğru 2. dünya savaşından sonra almanların silah üretimi tamamen yasaklandı.uzun süre almanyanın güvenliğini ABD sağladı.
daha sonra yavaş yavaş hafif silah üretmesine izin verdiler.unimog ilk olarak 60 lı yıllarda üretildiğinde bağ bahçe işlerinde kullanılacak bir araç olarak tanıtıldı.tabiki almanların esas amaçları yüksek dayanımlı ve yetenekli bir arazi aracı yapmaktı.unimog uni en eski resimlere bakarsanız unimogların fide ektiğini tarla sürdüğünü ilaçlama yaptığını görürsünüz.

198968.jpg

Teşekkürler Engin evet aynen öyle. Adını hatırlayamadığım mühendis unimog'un savaş ta kullanılamayacağını dingil aralığının ise patates tarlasının ekim aralığına eşit olduğunu bunun bir tarım aracı olduğunu savunarak izin alabilir. Maksat köylünün tarlasını sürebileceği ve mahsulunu karayolu hızına uygun bir şekilde şehre getirebileceği bir araçtır der. Hikaye uzun ama bizde Amerika bizi şunu yaptırmadı bunu yaptırmıyor diyenlere güzel bir derstir unimog hikayesi.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,954
Kayıtlı Üye Sayımız
166,955
Kaydolan Son Üyemiz
meh

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR