Kırklareli Yemekleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan penguen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 22
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,943

penguen

Zirve
Mesajlar
1,599
Tepkime Puanı
11
Et ve süt ürünlerinin yanı sıra sebze ve meyve de beslenmede önemli bir yer tutar. Kaşar peyniri ve ay çiçeği üretimi yaygındır. Yörede, bağcılığa bağlı olarak içki yapımı gelişmiştir. Keşkek, zerde, kaymakçına, plaska, sulu kaçamak, kuru kaçamak, ısırgan böreği, külür, kapama, çoban böreği ısırgan otu çorbası yöreye özgü yemeklerdir.

Kuzu kapama

Malzemeler:
6 parça kuzu eti
1 demet taze soğan
2 kıvırcık salata
5 diş sarımsak
1.5 yemek kaşığı tereyağı
1su bardağı su
tuz

Hazırlanışı:
Bir tavada yağ eritilir, etlerin altı üstü çok az kızartılır ve bir tepsiye alınır. Soğanların yeşil tarafları ve kıvırcıklar doğranır. Tepsideki etlerin üzeri bu yeşilliklerle kapatılır. Su, sarımsak ve tuz ilave edilerek kısık ateşte 45 dakika pişirilir.

Kaçamak

Hazırlama Süresi : 20 dk
6 kişilik

Gerekli Malzemeler :
8 su bardağı su
Aldığı kadar mısır unu
20 gr tereyağı
Tuz

Üzeri için:
Lor peyniri

Hazırlanışı :
* Suyu bir tencereye alıp kaynatın. Tuzunu ekleyip karıştırın. Mısır ununu azar azar eklerken tahta kaşıkla sürekli karıştırın. Kek hamuru kıvamına gelince tahta kaşığı 2-3 yerine batırıp 1 dakika daha pişirerek suyunu çektirin. Katılaşınca ocaktan alıp tepsiye boşaltın.
* Tereyağını bir tavada kızdırıp üzerine gezdirin. Tahta kaşıkla yedirerek iyice karıştırın. Kaşığın sırtı ile üzerini düzeltin. Lor peyniri serpiştirip sıcak olarak servis yap
 

Etiketler
Ynt: Kırklareli Yemekleri

penguen' Alıntı:
Kaçamak

Hazırlama Süresi : 20 dk
6 kişilik

Gerekli Malzemeler :
8 su bardağı su
Aldığı kadar mısır unu
20 gr tereyağı
Tuz

Üzeri için:
Lor peyniri

Hazırlanışı :
* Suyu bir tencereye alıp kaynatın. Tuzunu ekleyip karıştırın. Mısır ununu azar azar eklerken tahta kaşıkla sürekli karıştırın. Kek hamuru kıvamına gelince tahta kaşığı 2-3 yerine batırıp 1 dakika daha pişirerek suyunu çektirin. Katılaşınca ocaktan alıp tepsiye boşaltın.
* Tereyağını bir tavada kızdırıp üzerine gezdirin. Tahta kaşıkla yedirerek iyice karıştırın. Kaşığın sırtı ile üzerini düzeltin. Lor peyniri serpiştirip sıcak olarak servis yap

Kaçamak üzerine lor,ekşimik falan değil de toz şeker döküyoruz biz. 8)
 






Ynt: Kırklareli Yemekleri

Yok Pınarhisarda askerlik yaptım oradan biliyorum. Tadı hoşuma gitmemişti yani. yoksa nimeti beğenmemezlik yapmam. sonuçta ay yıldızın olduğu yer benim vatanım ise o yemekte benim kültürüm sayılır...
 

Ynt: Kırklareli Yemekleri

-Ciğer Çorbası, Ovmaç Çorbası, Isırgan Otu Çorbası
-Papaz Yahnisi, Damat Paçası
-Kuzu Kapama ( Tavuklu da oluyor ), Oğlak Çevirme, Bıldırcın Kebabı, Kiremitte Mantar
-Ahmetbey Köftesi, Kırlareli Köftesi, Kiremitte Kaşarlı Köfte, Hamitabat ve Kızılcıkdere'den Sucuk
-İğneada ve Kıyıköy'de Deniz Balıkları ( Özellikle, Kıyıköy'de Kalkan ve Balık Çorbası...)
-Istrancalar'daki kır lokantalarında alabalık ( Kiremitte Alabalık tavsiyedir...)
[attachment=1]
-Boşnak Böreği, Kıvrım Böreği, Nohutlu Köy Ekmeği, Trakya Sini Mantısı, Isırganotu Böreği, Plaska, Laklör, Ekşili Pide, Soğan Pidesi
-Kuşburnu ve Kızılcık Marmelatı, Poyralı Köyü Pancar Pekmezi, Yılzdız Dağlarındaki Köylerin Organik Balları ( Sivriler, Karacadağ, Demirköy, İğneada, Beğendik )
-Oklava Burması Tatlısı, Hoşmerim, Kaşık Helvası
-Kaçamak, Tarhana Bulamacı
-Yağlı biber turşusu, sütlü biber turşusu, Manca
-Hardaliye
http://www.trakyagezi.com/trakya-mutfagi.html

Papaz yahni
 

Ynt: Kırklareli Yemekleri

HARDALİYE
Hardaliye Türkiye lezzet haritasına Kırklareli’den işaretli, olgunlaşmış üzümlerden elde edilen alkolsüz, buruk içimi ve ferahlatıcı özellikleriyle karakteristik bir içecektir. 20 Kasım 1930 yılında Kırklareli ziyareti sırasında kendisine ikram edilen hardaliye hakkında Mustafa Kemal ATATÜRK görev telakki edilesi şu cümleleri sarfeder : “Bunu milli bir içecek haline getiriniz.” Ne yazık ki onun bu isteğinin üzerinde gerekli ilgi gösterilememiştir. Senelerce birkaç kişi etrafında ev üretimi olarak varlğını sürdüren hardaliye, şu sıralar sesini yükseltmeye çalışan girişimlerle eski görkemli günlerine dönmeye çalışıyor.

...daha fazlası : http://www.trakyagezi.com/dosya/50-dosya/201-hardaliye.html
 


Ynt: Kırklareli Yemekleri

Kırklareli'ne giden oğluma sıkı sıkı tembihlemiştim; Kasaplararası'nda köfte ve koyun yoğurdu ye, bulursan hardaliye getir. Kısa denebilecek bir zaman dilimi içinde Kırklareli'nde kalmasına karşın, bu dediklerimi yapmış. 17.Ağustos.2010 günü, öğle saatlerinde orada olmuştu; saat dört gibi işini bitirmiş, üç saatlik süre içinde, olabildiğince tanımaya çalışmış...(Hava muhalefetine karşın) "Köfte güzeldi ama koyun yoğurdu, ondan da güzeldi" dedi.Bugün öğleyin birlikte, getirdiği hardaliyeyi denedik; çok değişik bir tadı var, bize ilginç geldi ve bana uyar..(Votka ile birlikte güzel olur demişler ayrıca...) M.Kemal'in ilgisini çekecek denli de varmış.. Önümüzdeki bahar, şimdiye değin bir türlü gerçekleştiremediğim ama yapmayı istediğim/tasarladığım 15-20 günlük Trakya turu sırasında (nisan-mayıs gibi), bu lezzetleri tümüyle yerinde tadarız diye umuyorum..

Cavid Sezen
 



Ynt: Kırklareli Yemekleri

Trakya Gezi' Alıntı:
-Ciğer Çorbası, Ovmaç Çorbası, Isırgan Otu Çorbası
-Papaz Yahnisi, Damat Paçası
-Kuzu Kapama ( Tavuklu da oluyor ), Oğlak Çevirme, Bıldırcın Kebabı, Kiremitte Mantar
-Ahmetbey Köftesi, Kırlareli Köftesi, Kiremitte Kaşarlı Köfte, Hamitabat ve Kızılcıkdere'den Sucuk
-İğneada ve Kıyıköy'de Deniz Balıkları ( Özellikle, Kıyıköy'de Kalkan ve Balık Çorbası...)
-Istrancalar'daki kır lokantalarında alabalık ( Kiremitte Alabalık tavsiyedir...)
[attachment=1]
-Boşnak Böreği, Kıvrım Böreği, Nohutlu Köy Ekmeği, Trakya Sini Mantısı, Isırganotu Böreği, Plaska, Laklör, Ekşili Pide, Soğan Pidesi
-Kuşburnu ve Kızılcık Marmelatı, Poyralı Köyü Pancar Pekmezi, Yılzdız Dağlarındaki Köylerin Organik Balları ( Sivriler, Karacadağ, Demirköy, İğneada, Beğendik )
-Oklava Burması Tatlısı, Hoşmerim, Kaşık Helvası
-Kaçamak, Tarhana Bulamacı
-Yağlı biber turşusu, sütlü biber turşusu, Manca
-Hardaliye
http://www.trakyagezi.com/trakya-mutfagi.html

off!

şu papaz yahnisi ne güzel birşeye benziyor ya:smiley:

güzel bir taril alsak ya:D
 

Ynt: Kırklareli Yemekleri

gezmen' Alıntı:
Kırklareli'ne giden oğluma sıkı sıkı tembihlemiştim; Kasaplararası'nda köfte ve koyun yoğurdu ye, bulursan hardaliye getir. Kısa denebilecek bir zaman dilimi içinde Kırklareli'nde kalmasına karşın, bu dediklerimi yapmış. 17.Ağustos.2010 günü, öğle saatlerinde orada olmuştu; saat dört gibi işini bitirmiş, üç saatlik süre içinde, olabildiğince tanımaya çalışmış...(Hava muhalefetine karşın) "Köfte güzeldi ama koyun yoğurdu, ondan da güzeldi" dedi.Bugün öğleyin birlikte, getirdiği hardaliyeyi denedik; çok değişik bir tadı var, bize ilginç geldi ve bana uyar..(Votka ile birlikte güzel olur demişler ayrıca...) M.Kemal'in ilgisini çekecek denli de varmış.. Önümüzdeki bahar, şimdiye değin bir türlü gerçekleştiremediğim ama yapmayı istediğim/tasarladığım 15-20 günlük Trakya turu sırasında (nisan-mayıs gibi), bu lezzetleri tümüyle yerinde tadarız diye umuyorum..

Cavid Sezen
yazlık kamiloba tarafındai fırsat buldukça bir yerlere gitmeye çalışıyoruz midemize de düşkün olduığumuz için:smiley:

oğlunuza verdiğiniz bu tavsiyeye bizde uyaalım bari:smiley:
 


Ynt: Kırklareli Yemekleri

Cavid bey,
Siz gelecek sene Trakya turunuzu belirleyin. Sizle hem tanışmış olalım, hem sizi zamanımız elverirse biz de konuk edelim, gezidrelim.
Çünkü bu yöreye ilginizi izliyorum. Çok mutlu olurum sizi konuk etmekten.
 

Ynt: Kırklareli Yemekleri

Trakya Gezi' Alıntı:
Cavid bey,
Siz gelecek sene Trakya turunuzu belirleyin. Sizle hem tanışmış olalım, hem sizi zamanımız elverirse biz de konuk edelim, gezidrelim.
Çünkü bu yöreye ilginizi izliyorum. Çok mutlu olurum sizi konuk etmekten.

Öncelikle, bu çağrınız için çok sağolun; neden olmasın? Ben de sizlerle tanışmayı isterim. İlgim, yalnızca Trakya'ya değil; tüm ülkemizedir. Popülist bir söylem gibi oldu belki ama inanın böyle. Yalnız, güzel yurdumuzun bu aydınlık yöresinin bendeki yeri de bir başka kuşkusuz. ;) :smiley:

Cavid Sezen
Not: "Trakya Gezi Rehberi" gibi bir site hazırladığınız için de ayrıca bir kez daha teşekkür ederim. Emekli bir coğrafyacı için, müthiş bir kaynak!..
 



Ynt: Kırklareli Yemekleri

KIRKLARELİ OT YEMEKLERİ
Kırklareli mutfağı ot yemekleri bakımından çeşitlilik gösterir. Özellikle bahar aylarının kır otları ( Gelincik otu, ısırgan otu, labada, semizotu, ıştır otu vb...) ile ıspanak gibi tarımı yapılan sebzeler ile yapılan yemekler bu çeşitlilikte göze çarpar. Genellikle yemek olarak kullanımında benzer adımlar izlenir. Kıyılan otlar soğan, baharat veya salça ile tatlandırılıp, pirinç, bulgur gibi malzeme ile zenginleştirilir. Otlar bazen tek olarak, bazense birbiriyle orantılı olarak bir arada kullanılır. Yemeğin tadını dengelemek için yoğurt ile servis edilmesi yaygındır.
Ot yemekleri, malzemesinin kırlarda, dere boylarında, bağ-bahçe-tarla kenarlarında bol bulunuyor olması sebebiyle, özellikle Kırklareli köy mutfağında "fukara yemeği" olarak dillendirilir. Göçlerle büyük acılar çekmiş Balkan halklarının hatıralarında, eski göçmenlerce "göç yemeği" olarak yapılması yaygındı. Çünkü savaşların, sürekli göç halinde olmanın gereği olarak en kolay ulaşılabilecek malzeme kır otlarıydı.

http://www.trakyagezi.com/trakya-mutfagi/sebze-yemekleri/777-kirklareli-ot-yemekleri.html
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,474
Mesajlar
1,518,488
Kayıtlı Üye Sayımız
172,126
Kaydolan Son Üyemiz
Mev

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst