Ynt: Kış Kampı "Karda Kışta Karavanda Olmak"
Sevgili Mycamper, kamp tarzı ve zevkimiz aynı ,bu yüzden babamın(hiç) ısrarlarına rağmen alkovanlı koca karavanlar yerine t2 westfalia'mı daha çok tercih ediyorum, eşimin 3 aylık hamile olması bu konuda beni düşündürse de şimdilik tercihim vosvosumdan yana, tabii başka bir duygusal bağımızda var kendisiyle...
2000 yılbaşısında bizde Erikli yaylasında 10 kişi 4 çadır kamptaydık, milenyumu bizde kampta karşıladık sizin gibi, hatta ufak bir deprem sonrası Ayı saldırısına da uğradık ve sonrasında sabaha kadar nöbet tutmuştuk...
Bende habire karda kışta kaşınıp dağa taşa gittiğimden bol miktarda kara çamura batma ve sonrasın da aracı yerinden çıkarma tırmalamaları yaşıyorum , hatta başımı belaya sokup sonra ordan kurtulmanın verdiği orgazm duygusunu yaşamak için bile bile giriyorum o yollara, karım bundan çok şikayetçi ;D
Ben aracımda kol gücü ile çalışan çelik bir halatı kendine saran seyyar vinçlerden taşıyorum, birçok alet edevat satan dükkanda bulunuyor ve 50 ytl gibi bir fiyatı var. 3 ton çekme kapasiteli , şimdiye kadar 1.5 tonluk westyi 2 kere battığım çamurdan çıkarttı ki motora kadar oturmuştu araç. 20 metre de ekstra çelik halat bulunduruyorum, etraftaki ağaç veya kayalara bağlayabilmek için, benim için etrafta sağlam bağlanabilecek bir yer varsa batıp kalmak gibi bir olasalık pek yok. Ama bu vinç çok yavaş yavaş çekiyor, araç santim santim hareket ediyor, oldukça efor harcattırıp kol kası yapıyor. Sizlerin koca karavanlarınızı çekermi bilmem ama 2'li makara sistemi ile yükü ikiye bölerseniz ve yeterli uzunlukta çelik halat bulundurursanız 3 tonluk karavanları da aynı şekilde çeker diye düşünüyorum. Sonuçta aracı bataktan çıkartmak için genelde 1 m. çekmek yeterli oluyor. Bunun dışında harici akü şarj aleti taşıyorum, üzerinde hava pompası olanlardan , kendisi zaten bir akü görevi yapıyor, ana akünüz bir sebepten bittiğinde bunu kabloları ile bağlayıp takviye yapıyorsunuz ve motor çalışıyor, bir kere kullansanız parasını çıkartır, beni çok kere kurtardı....Babamıda Yunanistan İtalya seyatinde bir kere kurtarmış. Ayrıca üzerinde 12 volt çakmak soketi var 2 adet, böylece karavandan uzakta bir yerde 12 volt elektrik imkanı da sunuyor, araç çalışırken çakmaktan veya evde 220 volt ile şarj oluyor. Çok faydalı şiddetle tavsiye ederim, black & decker gibi iyi markaları da var , benimki minton marka ve daha ucuz.
Bunun dışında aracımın 79 model volkswagen olması nedeniyle bol miktarda yedek parça ve aletlerim var, yürür tamirhane gibiyim, kısıtlı araç hacmim olsada buna mecburum malesef. Başka önemli bir esya olarak piknik tüplere takılan katalitik soba gibi yanan kamp sobalarından bulunduruyorum. 25 ytl olan bu sobayı bir önceki t2 camperımda webasto veya trumatik olmadığından 3-4 sene kullandım, neyseki şimdiki westy'min orjinal trumatiği var. Bu soba ortamdaki oksijeni çok çabuk tükettiğinden ve gaz sızıntısı olma olasılığından dolayı çok dikkat edilmesi gereken bir soba ,kesinlikle yatarken kapatmak gerekiyor ama gün içinde aracın için çok çabuk ısıtıyor ,karavanın varolan ısıtıcısı bir sebepten iş görmediğinde kurtarıcı etkisi olur diye düşünüyorum, o yüzden koltuk altında kafası sökülü durumda sürekli bulunduruyorum, ayrıca dış ortamda da hanımların üşümemesi sızlanıp keyif kaçırmamaları için de çok etkili, şahsa özel dış ortam sobası olarak eşinize reklamını yapıp durumu kurtarabilirsiniz.