Kış Kampı "Karda Kışta Karavanda Olmak"

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan nejat ural Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 29
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,760
Ynt: Kış Kampı "Karda Kışta Karavanda Olmak"

Yazımı tam olarak bitirmeden çıkmak zorunda kaldım.

Önemli olan bütün bunlardan zevk almanız yada almamanız. Ben ve çevremdekiler ve en önemlisi eşim bu konuda herhangi bir sıkıntımız yok, vardığımızda yaşayacaklarımız için bunlara katlanmaktan da zevk alıyoruz. Öyle ki 2000 senesi yılbaşına yine Kuzuyayla'da o zamanlar camper de yoktu çadırda kalarak girmiştik, hem de 3 gün çadırda kalmıştık. Araca döndüğümüzde aracın camları filan, her tarafı buz tutmuştu.
backpacker06.jpg

backpacker05.jpg

Önemli olan sevmek, istemek ve zevk almak.

Etiketler

İki önceki yazımda "... patinaja düşüp zincir takmanız veya aracı itmeniz gerekebilir. İşte bu noktada aracın büyüklüğü devreye giriyor. Aracınız büyükse itme ihtimaliniz sıfır demektir, belki manevra yapıp geri bile dönemeyebilirsiniz yolun iki kenarına yığılmış karlardan dolayı." demiştim. Bu konuda da birşeyler ilave etmek istiyorum. Bu en azından neden VW Transporter'da ısrar ettiğimi açıklıyor: Daha az sorun yaşamak için.
Çünkü benim ve çevremdekilerin kamp anlayışı, kampingden ziyade doğal ortamda kamp yapabilmek. Bu da köy yolları, yayla yolları, dağ yollarını kullanacaksınız demek. Yani güzel bir yere ulaşmak istediğimde aracımın alkoveninden dolayı ormana dalamıyor olmak canımı sıkar. Veya aracımın boyundan dolayı dar bir yolda manevra yapamamak. Ağırlığından dolayı battığı, kaldığı yerden kendi imkanlarımla onu çıkaramamak beni üzer. Bütün bunlardan dolayı da istediğim yerde kamp yapamayacağımı düşünmek, kendimi kısıtlamak istemem.

Bu durumda alkovenli bir araca "git Kuzuyayla'da kamp yap" diyemiyorum gönül rahatlığıyla. Çünkü gerçekten dik sayılacak riskli yerler var o yolda, özellikle yol karlı iken.

Kış/Kar gezilerimizde ve kamplarımızda;
Camperimde kar lastiği takılı olur idi,
Zinciri yaz kış camperden eksik etmem.
Su depolarım camperin içinde olduğu için bu güne kadar herhangi sorun yaşamadım, özel önlem almadım.
Camperin antifirizini soğuk derecelere göre idi mutlaka.
Aracımda mutlaka ciddi bir kürek bulundururum yaz kış.
Camperimde tek akü vardı, elektrik kullanımında hovardalık yapmam, Trumatic çalıştığı halde herhangi bir sorun da yaşamadım kamplarda.

Kişisel eşyalarda ise, bir kış/kar kampında olması gereken hangi kıyafetler varsa yanımızda olurdu. Çorap, çamaşır hatta ayakkabınızın bir yedeğini bulundurmanızda fayda var. Bunu dışındaki eşyalar sizin kamp anlayışınıza, hobilerinize, nasıl vakit geçirmek istediğinize bağlıdır.

Ama en önemlisi; yola çıkarken siz ve yol arkadaşlarınız, maceracı ve kampçı ruhunuzu yanınıza almayı unutmamanız. Yoksa bir anda rezilliğe ve eziyete dönüşebilir yolculuk ve kampınız.

Ahmet bey;
Evet insel beyn referansı ile Nadir ustaya taktırdım.

Özdal bey;
sitenizde bu etkinliğinizi izlemiş ve imrenmiştim.
aslında uzun zamandır 4x4 kullanıcısı olduğumdan gerek bivaklaama ve gereksede çadırla - 12 dereceye kadar bizde kaldık birçok yerde, ama yaş ilerleyince, çocuk olunca ve Motor kazasından dolayı bacakta protez olunca insan biraz daha hayatı kolaylaştırmak istiyor.
Evet bende uzun süre camper ... hatta bir 4matic ve bir syncro buldum ve , içini yaptırmak istedim. Ancak biz aile dostumuz olan Esatoğlu ailesi ile herşeyi birlikte yapmak istediğimizden böyle bir karavan daha optimal geldi açıkçası.
valla, bir süre denerim, eğer yanlış bir tercih ise değiştirmek zor değil.
kış kampına gelince, kar lastiği (ama 4 adet arka + 2 ön çok pahalı) aklımda...
Küreği iyi hatırlattınız - sağolun.
Araçların özellikle gece batması ise tam bir mörfi kanunu...

İnsel bey;Ustamız hakkında bende bazı olumsuzluklar duydum. Ama işim gereği analizii yaptımdığımda, diğerleirnden farkı pek yok. olumlu olan tarafı bana yakın ve ikinci el çıkmaya 2 sene garanti vermesi idi. (tabiki param olsa sıfır bir üstmodelini alırdım) gidecek dostlara tavsiye ... mutlaka telefonla randevü alsınalar ve sabah erken gitsinler, araya giren TIR'cılardan dolayı 3 saatlik iş 13 saatte bitmiyor.

Sevgili Mycamper, kamp tarzı ve zevkimiz aynı ,bu yüzden babamın(hiç) ısrarlarına rağmen alkovanlı koca karavanlar yerine t2 westfalia'mı daha çok tercih ediyorum, eşimin 3 aylık hamile olması bu konuda beni düşündürse de şimdilik tercihim vosvosumdan yana, tabii başka bir duygusal bağımızda var kendisiyle...

2000 yılbaşısında bizde Erikli yaylasında 10 kişi 4 çadır kamptaydık, milenyumu bizde kampta karşıladık sizin gibi, hatta ufak bir deprem sonrası Ayı saldırısına da uğradık ve sonrasında sabaha kadar nöbet tutmuştuk...

Bende habire karda kışta kaşınıp dağa taşa gittiğimden bol miktarda kara çamura batma ve sonrasın da aracı yerinden çıkarma tırmalamaları yaşıyorum , hatta başımı belaya sokup sonra ordan kurtulmanın verdiği orgazm duygusunu yaşamak için bile bile giriyorum o yollara, karım bundan çok şikayetçi ;D

Ben aracımda kol gücü ile çalışan çelik bir halatı kendine saran seyyar vinçlerden taşıyorum, birçok alet edevat satan dükkanda bulunuyor ve 50 ytl gibi bir fiyatı var. 3 ton çekme kapasiteli , şimdiye kadar 1.5 tonluk westyi 2 kere battığım çamurdan çıkarttı ki motora kadar oturmuştu araç. 20 metre de ekstra çelik halat bulunduruyorum, etraftaki ağaç veya kayalara bağlayabilmek için, benim için etrafta sağlam bağlanabilecek bir yer varsa batıp kalmak gibi bir olasalık pek yok. Ama bu vinç çok yavaş yavaş çekiyor, araç santim santim hareket ediyor, oldukça efor harcattırıp kol kası yapıyor. Sizlerin koca karavanlarınızı çekermi bilmem ama 2'li makara sistemi ile yükü ikiye bölerseniz ve yeterli uzunlukta çelik halat bulundurursanız 3 tonluk karavanları da aynı şekilde çeker diye düşünüyorum. Sonuçta aracı bataktan çıkartmak için genelde 1 m. çekmek yeterli oluyor. Bunun dışında harici akü şarj aleti taşıyorum, üzerinde hava pompası olanlardan , kendisi zaten bir akü görevi yapıyor, ana akünüz bir sebepten bittiğinde bunu kabloları ile bağlayıp takviye yapıyorsunuz ve motor çalışıyor, bir kere kullansanız parasını çıkartır, beni çok kere kurtardı....Babamıda Yunanistan İtalya seyatinde bir kere kurtarmış. Ayrıca üzerinde 12 volt çakmak soketi var 2 adet, böylece karavandan uzakta bir yerde 12 volt elektrik imkanı da sunuyor, araç çalışırken çakmaktan veya evde 220 volt ile şarj oluyor. Çok faydalı şiddetle tavsiye ederim, black & decker gibi iyi markaları da var , benimki minton marka ve daha ucuz.

Bunun dışında aracımın 79 model volkswagen olması nedeniyle bol miktarda yedek parça ve aletlerim var, yürür tamirhane gibiyim, kısıtlı araç hacmim olsada buna mecburum malesef. Başka önemli bir esya olarak piknik tüplere takılan katalitik soba gibi yanan kamp sobalarından bulunduruyorum. 25 ytl olan bu sobayı bir önceki t2 camperımda webasto veya trumatik olmadığından 3-4 sene kullandım, neyseki şimdiki westy'min orjinal trumatiği var. Bu soba ortamdaki oksijeni çok çabuk tükettiğinden ve gaz sızıntısı olma olasılığından dolayı çok dikkat edilmesi gereken bir soba ,kesinlikle yatarken kapatmak gerekiyor ama gün içinde aracın için çok çabuk ısıtıyor ,karavanın varolan ısıtıcısı bir sebepten iş görmediğinde kurtarıcı etkisi olur diye düşünüyorum, o yüzden koltuk altında kafası sökülü durumda sürekli bulunduruyorum, ayrıca dış ortamda da hanımların üşümemesi sızlanıp keyif kaçırmamaları için de çok etkili, şahsa özel dış ortam sobası olarak eşinize reklamını yapıp durumu kurtarabilirsiniz.

Nejat abi karavanını merak ediyorum görebilirmiyim bende karavanda yeniyim bu sitede yazılan yazılardan öyrenmeye çalışıyorum saygılar..kadir maltepe

A.kadir' Alıntı:
Nejat abi karavanını merak ediyorum görebilirmiyim bende karavanda yeniyim bu sitede yazılan yazılardan öyrenmeye çalışıyorum saygılar..kadir maltepe

tlf.0532 681 91 77 , ararsanız ve müsaitsem neden olmasın.
Küçükbakkalköy de Trafik vakfının garajındayım.
hafta sonları olabilir.

Nejat abi sağolasın akşam aradım kapalıydı telefon..yarin ararım.kadir .maltepe..bende AKA YA üyeyi ataşehirde AKUTLA AYNI YERDE.Arama kurtarma araştırma hafta sonu görüşmek dileyiyle.iyiakşamlar..0535 2006468.kadir..

Sn mycamper sizi eşimle birlikte sürekli izliyoruz gezenbilirde ve azminiizi hayranlıkla ilgi ile takip ediyoruz doğa ruhumuz aynı olsa gerekki bütün yazdığınız çizdiğiniz çektiğiniz resimler bize çok uyuyor şuan yeni aldığım T-5 uzun şasi 2009 transporter ile şimdilik zaman zaman geziyor isekte aktif olmama az kaldı demek bu gezgincilerde farklı burçlardaki insalar gibi geliyor bana mesela bizim burçlarımız belki farklı olabilir ama doğa burcumuz :D gezi ve doğada kalma doğaya bakış açımız aynen bire bir aynı mesela bilbo kardeşimizde de aynı ruh var gibi yazdıklarına bakılırsa mycamper bütün yılbaşılarda kuzuyaylasında olduğunuzu yazıyorsunuz peki yanınıza hiç kimseyi ama aracınıza ama başka araçla peşinize hiçmi kimseyi almıyormusunuz bunu sormamdaki kastım yani hiç mi sıkılmıyorsunuz sadece ikiniz. ayrıca kuzuyaylasına o kadar araç oradan geçip gittikten sona yani karlar basılmış olduğu halde iken T-5 e aldığım süper 4+4 zincirleri taksamda çıkamam mı kuzu yaylasına mesela mola verdiğiniz ilk girişten ana yoldan ne kadar daha gidiliyor veya T-5 ile ne kadar gidebilirim 19-01-2009 da kartepeye çıktım ama yukarısı prof kayakçılara hitap ettiğinden benim gibi bir dalgıça yaramadı ayrıca yetkililere de şikayetimi ilettim onlarda bunun eksikliğini çocuklar gibi hertürlü nesne ile kayılabilecek yerlerinin olmadığını belirttiler bizde yol boylarında eğlendik hep birlikte hava açıktı fakat birgünde kar yağarken gitmek arzusundayım bu arada T-5 biraz uzun geldiğinden yan aynalarda aracın boyunu tam belli etmiyor ilk işim arkaya bir geri görüş kamerası yapmak oldu biraz daha gayret ettim evde boş boş duruken tuttum ona bide motor ekledim oldu motorlu kamera (sadece yukarı aşağıya ) aynı zamanda dikiz aynası olarakta kullanıyorum çok faydası oldu bilbo gibi benimde aracım birazda mesleğim icabı aracım tamirhane gibi edevat ile dolu gerçi yeni araca pek lazım olmuyor ama tedbiri seven biriyim bana olmassa başkalarına faydam olur diye düşünüyorum bilbo nun bahsettiği çeki aletini işyerimde araçları düzeltmek için yıllarca kullandım gerçektende etrafta bağlanabilinecek bir şey olduğu sürece süper bir edevat tabii bu arada araçta yer kalmıyor o lazım bu lazım aslında gönlüm karavandan yana rahatlık için ama camperin hareket kabiliyeti çok daha fazla olması bana cazip geliyor bakalım aracımıza kavuştuk çok şükür yavaş yavaş geze geze araca her gün birşeyler ekleye ekleye sonunda hayaliimize kavuşmak istiyoruz buarada eşim de hertürlü doğa şartlarına uygun olması büyük bir avantaj diğer bir avantajım oldukça eski ototamircisi olmam inşaallah bu avantajları kullanarak doğaya olan düşkünlüğümüzü devamlılığa dönüştürecemiz günü iple çekiyoruz .
T-5 ekleyeceğim aklımda olanlar tavana yatak bazası gibi ama baza kadar enli olmayan oldukça ince olucak şekilde (kapandığında belki eni 10 santim olmalı ) açıldığında çift kişilik yatak olucak gibi bir aparat estetikte dikkate alınmalı tabiiki. bunu kartepeye kamp kuran bir araçta gördüm ama o biraz araç boyunda olduğundan ufak gibiydi bunu aracımızın içini daha iyi kullanmak için düşünüyorum.
yine bunun yan kısmına açlırı kapanır varenda tente.
aracın arka kısmına ikinci bir kat yapıp seyyar olmalı kış ortamında burada da yatmak için çift kişilik 3 dakikada alt tabana indirebilmeli yapılan ikinici kat .
vakit biraz geç oldu galiba biraz da rüyamda tasarlıyayım bakalım neler görebilceğim şimdilik bu kadar yeni şeyler aklıma geldikçe paylaşmak isterim sizinde sorularınız olursa cevap vermekten mutlu olurum saygılar sevgiler kemal

Sayın seyyah-34,

T-5 'in içine yapmayı düşündüğünüz uygulama, bayağı ilginç olacak gibi. Sizin düşündüğünüze benzer bir uygulamayı ben de düşünmüştüm. Yalnız ben, VW Yüksek tavan transporter için tasarlamıştım. Teknik konulara pek yatkınlığım yok; uygulama için acele etmem de olanaksız olduğu için, tasarı olarak bir kenarda duruyordu. Siz, yine aklıma düşürdünüz. VW Yüksek tavan panelvan düşünmemin nedeni, arkaya duş-tuvalet koyabilmektir. Duş alanının dışında kalan yerler, mutfak ve oturma bölümü olarak düzenlenir. Asma tavan şeklinde düzenlenecek yatak, gece inecek; gündüz kalkacak şekilde yapılır. Bu, yatağın daha rahat ölçülerde olmasını sağlayacaktır sanıyorum. Bu iner-kalkar yatak, nasıl yapılır, kim yapar bilmem? Benim düşüncemin olabilirliği, sakıncaları, zorlukları nedir hiç bilmiyorum desem yeridir.

Sizin düşüncenizin avantajı, normal tavanlı T-4 ya da T-5'i rahatça bulabilmek. Oysa yüksek tavanı bulmak biraz daha zor. Yani birinin avantajı, diğerinin dezavantajı oluyor ya da tersi. Uygulamaya geçtiğinizde, fotoğraflarını koyarsınız umarım. Kolay gelsin.

Cavid Sezen

Sn gezmen cavid bey tabiiki hay hay uygulama gerşekleştiğinde resim koyabilirim yanlız tek sorun ben çok aceleci değilim bu konuda bazen uzun bir süre bir şey yapmam bazende aniden bir şeye girişir bitiririm uzun yıllar sona eve kapanınca biraz tembelleştim sanırım işyerim yabancıda değil zaman zaman gidip aklımda olan bu uygulamaları hayata geçiricem inşaallah. ayrıca benim avantajım hem mesleğim arabaları kesip biçmek hemde zengin bir alet edavatımın olması yıllardır kesip biçtiğim onca lüx araçları bile onarırken pek planlı hareket etmemişimdir aslında bir işe kafamda tasarı ile yaklaşırım ama yapmaya başlayınca o iş şekillenir ve değişir icrat esnasında. ayrıca bir şeyi düşünürken ve yaparken çok maksatlı ve çok kullanışlı olmasına çok özen gösteriririm belli bir fikre sabitlenmem bahçede toprakla uğraşırken veya pc de bir şeyle meşgul olurken ilhamlar başlar gelmeye bir misal odamda yerde çoraplarımı giyerken gözüm bazaya çarpıyor hemen o anda t-5 şin üstüne oracıkta açıllır kapanır yatağı yapıveriyorum ama bazanın eni en az 30 santim ama ben onu en az 10 santime düşürüyorum hem ince görümülü olucak hemde aracın üstüne yakışacak aracın üstüne ikinci katı çıkmak kolay da o kabalığı insanlara anlatmak zor onun için estetiğe de azami gayreti göstermek gerekiyor mesela otogar carrefour a sadece 12 santim farkla giriyorum kapalı otoparkına bu minicik bir örnek .
aracın içine ise aracım sıfır olduğundan çokta sağı solunu delmek istemiyorum bu yüzden farklı bir montaj düşünüyorum az zararla montaj hemen bir misal dairelerimi kiraya vermeden ya tembihlerim yada üşenmem ben çıkar yardımcı olurum neyemi fayanslara çivi veya vida atılmamasına inanın bunlara hiç gerek yok artık süper silikonlar var hemde her renk ne takıcaksınız hemen yapıştırın düşünsenize her gelen kiracı keyfine göre delik açarsa kalbura döner canım fayanslar yanılıyormuyum ne yaparsak yapalım aynen pc proğlarndan nasıl gittiğimiz yerden geri geri çıkıyor isek onarımda da yaptığımız bir şeyin yerini değişebileceğimizi asla unutmadan yapmak lazım.
vehasıl içine yapacağımız katlı yatağı ya 2 parça yada 3 parçadan müteşekkil düşünüyorum artı H harfi şeklinde de 3 adet profil olucak bu profiller yerine oturunca tek kişinin bile vidalıyacağı gibi olucak sonra bu profillerin üstüne çok katlanan bir ihtimallle kalıplarda kullanılan su dahi işlemeyen bir şey var ithal malzeme adı aklıma gelmedi şuan çok sert bir şey bunu kullanmayı düşünüyorum . sakıncalarından birisi katlı yatak yerinde diyelim ve üzerine bir takım eşyalar koymuşsunuz o arada markete gitmeniz gerekti işte ya giderken yada dönüşte o yerin üstüne koyduklarınız ile ani fren yapar iseniz hareket halindeki ağır şeyler eşyalar arka camdan dışarı fırlıyabilir bunun için ya arka cama kalınca bir kafes teli her ebat ve kalınlıkta var hani vagon araçlarda hayvanlar için ara bölmeye konurya işte öyle bir şey arka cama yapmak gerekebilir şayet yanda da camlar varsa aynen onlarada bu düşünülebilinir yada hareket anında yatağın üstünde hiç bir şey olmayacak bu arada yatağın alt ve üst boşluklarını 75 er santim veriyorum altta 2 kişi üstte de 2 kişi yatabilir şekilde sadece hafifçe başlarınız eğerek oturacaklar ve çatıdaki yataktada 2 kişi yatabilir yani gece olunca 6 kişinin rahatça yatabilieceği gibi düşünüyorum dediğim gibi ben aracın orjinelliği şimdilik fazla bozmadan oturabilinir yatılabilinir yapmaya çalışıcam şimdilik yani eşimle başbaşa kalmama 1 yıl kaldı damadımız asker o işeri de bitirelim bakalım mevlam ne gösretecek ona göre değişiklikler yapılabilinir bu yatağı sanırım bir iki ay içinde yapabilirim esas üste tavana yapıllacak uğraştıcak biraz fonksiyon bakımından neyse biraz geç oldu artık yine devam edebiliriz istişarelere. aslında MYCAMPER bu işin profu ondan öğreneceğimiz çok şeyler var nede olsa kıdemli bir arkadaşımız grşmk üzre a.e.o.

olabilir öğrenmedim henüz ama bu gece gezenbilirde araç üstü ile bir çok bilgiler edindim ulaşamayanlara link veriyorum
http://www.carrooftoptent.com/album5menu.htm
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=9140.msg196923#msg196923
http://www.thulepartner.com/default.asp?islem=auto
sanırım ilglenenlere faydalı olur gerçi benim yapacağım bunlardan farklı olucak ama istişare etmek te işi kolaylaştırabilir
ergun bey 20 mesajınız olmuş gezenbilirde artık çok değişik yerlere girebilirsiniz kısa yolları hemen öğrenin kolay gelsin

zannedersem karavancılığın asıl zedvki kısın yapılmasında
yazın sartlar daha kolay gibi gozukmekte

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,013
Kayıtlı Üye Sayımız
166,761
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR