<div class="bbWrapper"><b>Ynt: Klima Hakkında</b><br />
<br />
Merhaba,Duster sahibi degilim ama bir kac bilgimi paylasayim.<br />
Arac klimalari genelde klima dugmesine basinca calismaz.<br />
Arac ici fani da calistirdiginizda elektro miknatis devreye girer.<br />
Boylelikle zaten bosta donmekte olan kasnak,kompresoru cevirmeye baslar.<br />
Iste o zaman motor bolumunden klima faninin calistigi sesini duyarsiniz.<br />
<br />
Bu islemi yillardir her aracimda vites bostayken,devir rolantideyken yaptim.<br />
Yeni nesil araclarda koruyucu sistemler gelistirilmis filan onerilerine uymadim.<br />
Kendi bildigim gibi kasnak,aniden yuksek devire maruz kalmasin istedim.<br />
Yani seyir halinde 2000-4000 devirde giderken aniden klimayi acmadim.<br />
Kirmizi isikta durdugumda,sabah ilk hareketten once yada yolda bosa atarak actim.<br />
Araci stop etmeden once klimayi kapattim,calistirmadan once kapali oldugunu kontrol ettim.<br />
Klimayi ozellikle sehir icinde bugulanmaya karsi yaz kis kullanan biriyim.<br />
On onbes yasli araclarimda klimaya gaz bastirmadim,rulman bile degistirmedim.<br />
<br />
Yazilanlardan cikarttigima gore tedirgin olan arkadaslar iki ayri fandan bahsediyorlar.<br />
Bir arkadasimiz torpidoya vurunca sesin kesildiginden bahsediyor ki bu ic fan ile ilgili.<br />
Diger arkadasimiz motor devri ve klima borularinin sicakligindan bahsediyor bu da dis fan ile ilgili.<br />
Yanlis anlamis isem kusura bakmayin bildiklerimi yazayim siz icinden secin.<br />
<br />
Yumruk vurunca gecen ses ic fanin titresim vs nedeniyle yerinden oynadigini zannettiriyor.<br />
Gecici olarak yerine oturdu ve simdilik sesi kesti,sert bir sallantida ayni durum olabilir.<br />
Gogus sokulunce problem cikacak diye bir sey yok,ustalar isinin erbabi ise.<br />
Garantiyi bozmayayim,disarida elletmeyeyim sorunu varsa bu durumda haklisiniz.<br />
Klima ustune uzmanlasmis klimaci servisler icin gogus sokup takmak gunluk islerdir.<br />
Problemsiz halledebilirler diye tahmin ediyorum.<br />
<br />
Motor bolumunden hic ses gelmemesi veya klimayi acinca motorun titremeye baslamasi sorundur.<br />
Sensorler klimayi actiginizda devreye girer ve motorun rolantisini yukseltirler.<br />
Dolayisiyla klima acilinca motordan cekilen yuke karsi yakit sarfiyatini artirir ama rolantiyi korurlar.<br />
Klima dugmesini actiniz,ic fan motorunu da calistirdiniz ama dis fanda ses yoksa problem var.<br />
Ya gaz gidik yada elektriksel olarak devreye girmede sikinti var,kontrol edilmesi gerek.<br />
Sigorta atmis,dugme vs elektrik problemi,kacak vardir gaz gitmis,kayis kopmus vs.olabilir.<br />
<br />
Birde bazi araclarda guce duyarli sensorler bulunur.Seyir halinde guc gerektiginde devreye girer.<br />
Ornegin yokus tirmanirken vites kucultup devire yuklendiginizde kompresor devreden cikar.<br />
Bunu,uzun suren yuksek devirlerde,klima sadece hava ufluyor,soguk gelmiyor seklinde hissedersiniz.<br />
Tirmanma sonu duzluk yada iniste motor deviri dusunce kompresor kendiliginden devreye girer.<br />
Yukarida bahsettigim hem klimayi koruma hem de aracin ihtiyaci olan gucu saglama isi budur.<br />
<br />
Bazi araclarda ic termostat bulunur.Buda icerisi istenen isiya gelince kompresoru durdurur.<br />
Sadece ic fan calismaya devam eder,dis fan ve kompresor devre disi kalir.<br />
Ic sicaklik yeniden yukselince yada alcalinca kompresor ve dis fan devreye girer.<br />
Taner arkadasimizin bahsettigi durum bu olabilir.Bu genelde dijital klimali araclarda vardir.<br />
Ust paragrafta ki sekilde ic fanin 1-2-3-4 kademelerine gore termostatin calismasi da mumkundur.<br />
<br />
Ercan kardesimiz meslegi icabi benden cok daha tecrubeli,uzman biridir.<br />
Aracinizi bilincli kullaninca sizi uzmez,yillarca sorun cikarmadan hizmet eder.<br />
Sonucta makinadir,eskiyecektir.Bakilmasi,dogru kullanilmasi gerekir.<br />
Ne de olsa uretici ticari bir firmadir,para kazanmak icin ucuza maletmesi lazimdir.<br />
Pahali araclarda bile bu tur sorunlara zaman zaman rastlanmaktadir.<br />
Iyi bir servis ve anlayan ustalarla calistiginizda bu tur sorunlari dert etmezsiniz.<br />
Araclar eskiyip onarildikca ustalar da tecrube kazanacaklar sorunlari kolay cozeceklerdir.<br />
<br />
Bildiklerim yillardir karsilastigim sorunlar sonucu ogrendiklerim ve tecrubelerimdir.<br />
Yardimci olursa diye yazdim.</div>