Koca Oğlanın Elektrik Sorunu Var Yardım Eder Misiniz ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SaygınOzdemir Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 20
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 14,740

SaygınOzdemir

Kamp II
Yer
İzmir
Merhabalar koca oğlanın fotoğraflarını daha önceden paylaşmıştım bugün ufak bir gezi yapalım dedik fark ettik ki frene bastığımız zaman sağ parklar yanıyor bazen sinyaller takılı kalıyor,hiç yanmama (sağ sol) gibi sorunlar çıktı.Birkaç usta baktı komple kol değişmesi lazım,beyin var bunlarda o yanmıştır,sinyal kolu arızalı denilmeye başlandı yardımınıza ihtiyacım var.Uzaktan bir şey demek zor ama genel sorunlar neler olabilir.Farlar,gösterge ışıkları,parklar,fren geri lambası vs hepsi çalışıyor sadece sinyallerde sıkıntımız var.Kolun komple değişmesi veya tesisat yenilenmesi kadar ciddi bir şey olabilir mi ? Nazar değdi koca oğlana ondan mıdır yoksa ;D Herkese şimdiden sonsuz teşekkürler :smiley:

Ynt: Koca Oğlanın Elektrik Sorunu Var Yardım Eder Misiniz ?

Merhaba;

Belki çok saçma olacak ama benim CJ'nin direksiyon kenarında bir tuş var. Direksiyonun sağ tarafında. Tutup çekebileceğiniz bir düğme tarzında. Onunla hiç oynadınız mı ? Çekmek veya itmek gibi. Bu soruna benzer bir sorun bende de vardı. Düğmeye basmam yetti. Bir deneyin...

izrafeel' Alıntı:
Merhaba;

Belki çok saçma olacak ama benim CJ'nin direksiyon kenarında bir tuş var. Direksiyonun sağ tarafında. Tutup çekebileceğiniz bir düğme tarzında. Onunla hiç oynadınız mı ? Çekmek veya itmek gibi. Bu soruna benzer bir sorun bende de vardı. Düğmeye basmam yetti. Bir deneyin...
Merhaba ;

Cevabınız ne olursa olsun çok değerli benim için.Orada düğme varmış 4lüler için o iptal edilmiş durumda orada bir vida ve somon var şuan.Sıkmak ve açmak gibi çok oynadım maalesef bir tepki alamadım.Her gelen elektrikçide orayla oynuyor.Cevabınız için çok teşekkür ederim saygılarımla :smiley:

SaygınOzdemir' Alıntı:
Merhaba ;

Cevabınız ne olursa olsun çok değerli benim için.Orada düğme varmış 4lüler için o iptal edilmiş durumda orada bir vida ve somon var şuan.Sıkmak ve açmak gibi çok oynadım maalesef bir tepki alamadım.Her gelen elektrikçide orayla oynuyor.Cevabınız için çok teşekkür ederim saygılarımla :smiley:

Saygın, araya girmek gibi olmasın ama konuya şöyle girelim.
"Elinde fazladan komple bir sinyal seti olan veya nereden temin edebileceğimi bilen varsa lütfen yardımcı olsun"

Dörtlüleri ön panele aldıklarına göre sinyal anahtarında sıkıntı var. Basit bir sorun olsaydı daha zor işlem olan yer değiştirme işini yapmazlardı.

Jeep kullanicisi degilim ama cok eski yillarda Tofas'larda frene basinca bahsettiginiz karisiklik olurdu.On,arka sinyal,fren ve park grubundaki soketlerin yerinden biraz kaymis oldugunu birbirine temas nedeniyle bu durumun ortaya ciktigini gormustuk.Bir de iyi izole edilmemis kablo gurubunda,asinmis kablolarin birbirine temas etmesi sonucu sigorta atacagina boyle karisikliklar olabiliyor. Yanlis bilmiyorsam Amerikan'larda genellikle fren ve park cift ceneli ampul ile tek duy uzerinden calisir.Sinyal lambasinin frene basinca yanmasi icin kablo hattinda bir anormallik olma ihtimali var.Kafasi calisan ehil bir elektrikci bence sorunu daha basit bir sekilde cozebilir.Nacizane fikirlerimdir.

ttogan' Alıntı:
Jeep kullanicisi degilim ama cok eski yillarda Tofas'larda frene basinca bahsettiginiz karisiklik olurdu.On,arka sinyal,fren ve park grubundaki soketlerin yerinden biraz kaymis oldugunu birbirine temas nedeniyle bu durumun ortaya ciktigini gormustuk.Bir de iyi izole edilmemis kablo gurubunda,asinmis kablolarin birbirine temas etmesi sonucu sigorta atacagina boyle karisikliklar olabiliyor. Yanlis bilmiyorsam Amerikan'larda genellikle fren ve park cift ceneli ampul ile tek duy uzerinden calisir.Sinyal lambasinin frene basinca yanmasi icin kablo hattinda bir anormallik olma ihtimali var.Kafasi calisan ehil bir elektrikci bence sorunu daha basit bir sekilde cozebilir.Nacizane fikirlerimdir.

kesinlikle katılıyorum, ve şunu da ilave etmek istiyorum, bahsettiğiniz sıkıntılar, elektrik sisteminde şasi bağlantısının zayıf olduğunun belirtileridir. yani (+) (-) devrelerinde arızada değil temassızlık olduğunu düşünüyorum, ve maalesef ustalarımız biraz araştırma zahmetine girmek istemeyip, kazançlı yolu tercih etmeleridir. kısaca arızanın basit olduğunu söyleyebilirim.

Sinyal sisteminin konnektörü direksiyon kolonunun sağ altında.

02.jpg

03.jpg

Ekli dosyalar

• 01.jpg
    01.jpg
    78.2 KB · Görüntüleme: 378

Saygın, parkların ve stop lambalarının soketlerini sök temizle pas sökücü spreyle büyük ihtimalle düzelicektir. genelde benim cj lerde çok çamura/suya girince olurdu buna benzer şeyler temizlikden sonar düzelirdi. cj de beyin falan yok hiç biyerinde, sinyal mekanizmasıda çok basit bir düzenek ama bir o kadarda hassas genelde mekanizmanın plastiği çatlar sinyal kolu sinyal verdiğinde geri atar elinle tutmak zorunda kalırsın senin sorunun sinyal mekanizmasından olduğunu sanmıyorum (tabi süper zeka bir usta mekanizmayı karıştırmadıysa) mekanizmayı orjinale çevirmek istersende sıfır olarak heryerde satılıyo ama kesinlikle orjinal olanı almalısın taivan malı var ucuzz ama 5 para etmez.

Emin bey paylaştığınız ilk fotoda direksiyon kolonun hemen sağında siyah, göğse bağlanmış bir plastik parça var ne işe yaradığını biliyormusunuz ? bende var takmadım cj ye, ne olduğunu merak ediyorum bazıları malzeme koymak için cep dedi ama pek öyle olduğunu sanmıyorum arkası kapalı olurdu öyle olsa ??? ??? ???

Buggy' Alıntı:
Saygın, araya girmek gibi olmasın ama konuya şöyle girelim.
"Elinde fazladan komple bir sinyal seti olan veya nereden temin edebileceğimi bilen varsa lütfen yardımcı olsun"

Dörtlüleri ön panele aldıklarına göre sinyal anahtarında sıkıntı var. Basit bir sorun olsaydı daha zor işlem olan yer değiştirme işini yapmazlardı.

Ne demek Emin abi, parça konusunu araştırmaya başladım buradan da tekrar yazalım :smiley: Bugün eski sahibiyle konuştum direksiyon sökülüp bir ayar yapıldığını sorunun kısa süreli çözüldüğünü bir süre sonra tekrarladığını söyledi benim de kafam temassızlık mı var sorusu oluştu.Ama dediğin gibi mutlaka direksiyonu söküp sinyal setine bakacağım şansımıza diyeceğiz artık bir arıza var küçük büyük sonuçta.Çok teşekkür ederim çok ilgilendin Emin abi :smiley:

ttogan' Alıntı:
Kablo hattına bende güvenmiyorum açıkçası tesisatı baştan beri bilsem yapılışını yorum yapabilirim ama şuan neyin ne olduğunu kabloların sağlım derecesini bilmiyorum.Orijinal tesisat üstüne bir artı sistemler kurulmuş.Ama emin abinin dediği şekil bir sorun olma ihtimali daha yüksek oradan bir ara sorun kontrol altına alınabiliyordu.Ben yarın kabloların hepsine bakmaya çalışacağım teşekkürler fikriniz için :smiley:

yamans' Alıntı:
kesinlikle katılıyorum, ve şunu da ilave etmek istiyorum, bahsettiğiniz sıkıntılar, elektrik sisteminde şasi bağlantısının zayıf olduğunun belirtileridir. yani (+) (-) devrelerinde arızada değil temassızlık olduğunu düşünüyorum, ve maalesef ustalarımız biraz araştırma zahmetine girmek istemeyip, kazançlı yolu tercih etmeleridir. kısaca arızanın basit olduğunu söyleyebilirim.

Usta konusunda haklısınız arıza basit çözümünü bende çok isterim ama el mahkum denir ya son sözü usta söylüyor yorum yaptığınız zaman "bu iş böyle yapılır" cevabını alıyorum.Alınan önerilere bakıyorum tesisat temassızlığı veya zayıflığı sorunu ortaya çıkıyor onun için de yarın kabloları elden geçireceğim teşekkürler fikriniz için :smiley:

ozanyur' Alıntı:
Saygın, parkların ve stop lambalarının soketlerini sök temizle pas sökücü spreyle büyük ihtimalle düzelicektir. genelde benim cj lerde çok çamura/suya girince olurdu buna benzer şeyler temizlikden sonar düzelirdi. cj de beyin falan yok hiç biyerinde, sinyal mekanizmasıda çok basit bir düzenek ama bir o kadarda hassas genelde mekanizmanın plastiği çatlar sinyal kolu sinyal verdiğinde geri atar elinle tutmak zorunda kalırsın senin sorunun sinyal mekanizmasından olduğunu sanmıyorum (tabi süper zeka bir usta mekanizmayı karıştırmadıysa) mekanizmayı orjinale çevirmek istersende sıfır olarak heryerde satılıyo ama kesinlikle orjinal olanı almalısın taivan malı var ucuzz ama 5 para etmez.
Ozan abi dediğini deneyeceğim aslında su sıkıntısı olarak hortumla direksiyon altının da yıkandığını söylemişti o ara flaşörleri değiştirdim sadece yarın dediğin gibi soketleri söküp temizleyeceğim en son çare mekanizmayı orijinale çevireceğim.Kol komple General Motors bir araca ait CJ nin değil.Sorunun umarım basittir detaylı ince temizlikle çözebilirim.Çok teşekkür ederim :smiley:

ozanyur' Alıntı:
Emin bey paylaştığınız ilk fotoda direksiyon kolonun hemen sağında siyah, göğse bağlanmış bir plastik parça var ne işe yaradığını biliyormusunuz ? bende var takmadım cj ye, ne olduğunu merak ediyorum bazıları malzeme koymak için cep dedi ama pek öyle olduğunu sanmıyorum arkası kapalı olurdu öyle olsa ??? ??? ???

Bende bilmiyorum. O fotoğrafı Saygın'a kabloların bağlantı şeklini göstermek için şema ararken jeep forum'da buldum. Cep olduğunu ben de sanmıyorum ama gösterge, radyo, telsiz vs. takmak için bir kasa olabilir.

SaygınOzdemir' Alıntı:
Ne demek Emin abi, parça konusunu araştırmaya başladım buradan da tekrar yazalım :smiley: Bugün eski sahibiyle konuştum direksiyon sökülüp bir ayar yapıldığını sorunun kısa süreli çözüldüğünü bir süre sonra tekrarladığını söyledi benim de kafam temassızlık mı var sorusu oluştu.Ama dediğin gibi mutlaka direksiyonu söküp sinyal setine bakacağım şansımıza diyeceğiz artık bir arıza var küçük büyük sonuçta.Çok teşekkür ederim çok ilgilendin Emin abi :smiley:

Saygın, dediğin gibi snyal anahtarının durumunu görmeden hiçbirşey yapma, parça satın alma şansın yok. Ben dün sana bahsettiğim direksiyon sökme işini bitirdim ve fotoğraflı olarak işlem sırasıyla foruma aktardım. Çay molalarıyla birlikte üç saat sürdü. Sadece direksiyonu sökerken tek başıma olduğum için bir elimle direksiyon simidini sabit tutmak, diğer elimle somunu sökmekte biraz zorlandım. Onun dışında çok rahat bir iş, koltuğa oturup keyifle çalışıyorsun. Senin işlem benimki kadar detaylı da değil. Sinyal anahtarı ortaya çıktığında sorunun ne olduğu anlaşılır. Belki arkadaşların dediği gibi kontak temizleyici bir sprey bile sorunu çözebilir.

Buggy' Alıntı:
Saygın, dediğin gibi snyal anahtarının durumunu görmeden hiçbirşey yapma, parça satın alma şansın yok. Ben dün sana bahsettiğim direksiyon sökme işini bitirdim ve fotoğraflı olarak işlem sırasıyla foruma aktardım. Çay molalarıyla birlikte üç saat sürdü. Sadece direksiyonu sökerken tek başıma olduğum için bir elimle direksiyon simidini sabit tutmak, diğer elimle somunu sökmekte biraz zorlandım. Onun dışında çok rahat bir iş, koltuğa oturup keyifle çalışıyorsun. Senin işlem benimki kadar detaylı da değil. Sinyal anahtarı ortaya çıktığında sorunun ne olduğu anlaşılır. Belki arkadaşların dediği gibi kontak temizleyici bir sprey bile sorunu çözebilir.

Haklısın Emin abi,yarın direksiyonu komple söküp bakacağım pek anlıcağımı sanmıyorum ama genede soket temizliğini yaparım sonra parça arayışına girebilirim.Umarım çözülür şans diyeceğim ama direksiyonu sökmem lazım dün gece konuyu gördüm inceledim herhalde o kadar zorlancağımı zannetmiyorum fotoğraflar çok açıklayıcı yardımcı olacaktır bana.Şimdi sinyal kolu çıktığında sokete takılı kabloların takibini nasıl yapabilirim ? Soketten ayrı olarak iki flaşör takılı onların sokete etkisi var mıdır ? Çok teşekkür ederim Emin abi.

SaygınOzdemir' Alıntı:
Haklısın Emin abi,yarın direksiyonu komple söküp bakacağım pek anlıcağımı sanmıyorum ama genede soket temizliğini yaparım sonra parça arayışına girebilirim.Umarım çözülür şans diyeceğim ama direksiyonu sökmem lazım dün gece konuyu gördüm inceledim herhalde o kadar zorlancağımı zannetmiyorum fotoğraflar çok açıklayıcı yardımcı olacaktır bana.Şimdi sinyal kolu çıktığında sokete takılı kabloların takibini nasıl yapabilirim ? Soketten ayrı olarak iki flaşör takılı onların sokete etkisi var mıdır ? Çok teşekkür ederim Emin abi.

Panele takılı dörtlü anahtarı için sigorta kutusundaki flaşörden hat alıp direksiyon altındaki lambalara giden kablolara(ilk sayfadaki resimdeki) doğrudan giriş yapmışlardır. Böyle yapmak zorundalar çünkü dörtlü ve sinyal kabloları hem araç dışında hem de km saati içinde aynı ampulleri kullandıkları için lambalara girmeden önce birleşiyorlar. Senin için direksiyon çıkışından değil de paneldeki dörtlüden çıkan kabloyu takip etmen daha kolay. Veya km saatindeki sinyal ampullerinden geriye doğru da gelip soketteki dörtlü kablosunu tesbit edebilirsin. Mail adresine elektrik şemasını gönderiyorum. Renk kodları sana yardımcı olur.

Buggy' Alıntı:
Panele takılı dörtlü anahtarı için sigorta kutusundaki flaşörden hat alıp direksiyon altındaki lambalara giden kablolara(ilk sayfadaki resimdeki) doğrudan giriş yapmışlardır. Böyle yapmak zorundalar çünkü dörtlü ve sinyal kabloları hem araç dışında hem de km saati içinde aynı ampulleri kullandıkları için lambalara girmeden önce birleşiyorlar. Senin için direksiyon çıkışından değil de paneldeki dörtlüden çıkan kabloyu takip etmen daha kolay. Veya km saatindeki sinyal ampullerinden geriye doğru da gelip soketteki dörtlü kablosunu tesbit edebilirsin. Mail adresine elektrik şemasını gönderiyorum. Renk kodları sana yardımcı olur.
Maili bekliyorum emin abi söktüğümde büyük ihtimal ortaya çıkacak soketleri ve çıkışları takip edeceğim.Umarım sorun detaylı bir soket temizliği ile çözülür genede direksiyonu sökmem gerekecek sinyal seti kafamı kurcaladı inadım inat sökeceğim ;D En yakın zamanda detaylı fotoğraflar eklerim :smiley:

Saygın Hocam kolay gelsin;
hemen hemen aynı tarzda sorunlarla geçmişte ben de uğraştığım için bir kaç yorum da ben yazayım, benim sorunum maalesef kendisini elektrikçi zanneden bir ........ yüzünden olmuştu,

yukarıdaki tavsiyeleri özellikle Emin Hocam ın paylaşımlarını dikkate almakta fayda var.

benim önerilerim,
1- arka sinyallerin özellikle sol arka sinyalin bağlantılarını kontrol edin, sigorta panosundan gelip sol ve sağ arka sinyallere giden kabloların kesişme nokta ve bağlantılarını kontrol edin.
2- geri vites lambalarının sinyal içindeki bağlantılarını kontrol edin.
3- ön ve arka sinyallerin (yanlarda olanlar değil) şase bağlantılarını ve bu bağlantılardaki pas-oksidasyon durumunu kontrol edin.
4- yakın zamanda araca elektrik ile ilgili her hangi bir uygulama yaptırdınızmı ?, (vinç- radyo-teyp-çakmak-ilave aydınlatma elemanları-devir saati vs. ) eğer yapıldıysa bu bağlantının sigorta panosu ya da var olan bir bağlantıya saplama yapılarak mı yapıldığını kontrol ediin, mümkünse yapılmış bu işlemi geri alarak kontrol edin.
5- sigorta panosundaki bağlantıları, varsa özellikle lpg düzeneği için bağlantı şeklini kontrol edin.
6- olur da elektrikçiye giderseniz, çalışma şekline çok dikkat edin, ön panelde ya da aracın başka bir yerinde kabloları çekip, sündürerek işlem yapmaya çalışıyor, aracın altına ya da ön panelin altına yatmadan çalışıyorsa hemen orayı terk edin.

kolaylılar ...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,954
Kayıtlı Üye Sayımız
166,954
Kaydolan Son Üyemiz
İbrahimdd

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR