Kuş Sarayları

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Sukuşu Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 18
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 21,163

Sukuşu

Moderatör
Mesajlar
536
Tepkime Puanı
4
Kuş Evleri, Serçe Saraylar tarihi bina ve mimari eserlerde yer alırken, günümüze gelen ince bir zevkin göstergesi olarak yapıları süslüyor.

a.jpg


Geleneksel mimarinin öğeleri arasında dikkat çeken kuş sarayları veya kuş evleri başta serçe, saka, kırlangıç gibi kuşlara barınak olması için yapılmış zarif mimarileri ile göz okşuyor. İnce bir zevkin yansıtıldığı minyatür yapılardaki Kuş evleri kullanım amacı ve yerinin düşünülerek seçilmesi bu tür yapılara verilen önemi de yansıtıyor. Geçmişi 16. yüzyıla kadar uzanan kuş ev ve saraylarına genellikle camii, medrese, han, ev, köprü, kütüphane, türbe gibi taş ve tuğla kullanılarak yapılmış büyük eserlerde rastlanıyor. İnsan elinin ulaşamayacağı ve kuşların kendilerini güvende hissedebilecekleri uygun yerlere yapılan bir tür estetik yuvalar, sert esen rüzgarlardan korunaklı yapıların güneş alan dış cephe yüzlerine konarak cephe estetiğinin yanı sıra kuşların yaşantılarına da uygunluğu düşünülmüş. Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırları içinde yer alan eserlerde görülen kuş evlerine İstanbul başta olmak üzere Edirne den Doğu Beyazıt'a kadar bir çok yerdeki yapılarda rastlanıyor. Örnekleri Filibe ve Tırnovada da görülen öğeler sade olanlar ile daha gösterişli yapılanlar nedeniyle iki grupta toplanıyor.

b.jpg


Birkaç delikten meydana gelen bu tür sade kuş evlerine Süleymaniye, Yeni Cami ve Sokulu Mehmet Paşa Köprüsü gibi İstanbul'da bulunan eserlerde görülürken daha süslü ve gösterişli olanlara yine İstanbul'da ki önemli eserlerden biri olan Topkapı Sarayının dış avlusu eski Darpane'nin iç avlusunda yer alan binanın dış duvar yüzünde rastlanıyor. Özenle yapılmış ince ve usta bir işçiliğin sergilendiği kuş sarayında serçelerin korunacağı, içinde dolaşabileceği, inip çıkabileceği yollar, gözler estetik bütünlük içinde sergilenmiş. Bir çok yapıda farklılıklar gösteren kuş evleri ve serçe saraylarında konsollar üzerine kurulmuş cumba biçimli çıkıntılar, balkonlar sütun kabartmalarla yükselirken, ön yüzleri kemerli pencerelerle tamamlanıp, çatılarla, kubbelerle kapatılmış. Türklerin hayvan, özellikle kuşlara verdikleri değerin ve sevginin bir ifadesi olarak da yorumlanabilen kuş saraylarının ve içinde barınan kuşların bazı inançları da beraberinde taşıdığına inanılıyor. Türkler kumruların sevdalıları koruduğuna, kırlangıçlar yuva yaptıkları evleri yangından muhafaza ettiklerine, leylek, deniz kırlangıcı gibi göçmen kuşların kutsal alanlara gittikleri düşünüp, onları himaye ederek beslemişler. Kentleşmenin aşırı yapılaşmanın artış göstermesine rağmen günümüzde kent kuşları hala İstanbul da tüm olumsuzluklara rağmen yaşamlarına devam ediyorlar.

c.jpg


Cami ve medreselerde görülenlerin dışında 18 ve 19. yy lar da bazı ev ve köşklerde kuş evleri görmek mümkün oluyor, bazı yapılara ise restorasyon ve tamirat çalışmaları sırasında sonradan ilave oluyor. İstanbul Taksimde bulunan şehir suyunun kente taksim edildiği Taksim Maksemi'nde sonradan eklenmiş bir çift kuş evi örneğine rastlanabiliyor.
Özenli işçiliği ile dikkat çeken kuş köşklerinden bir başkası da Üsküdar Selimiye de bulunan Selimiye Camisi dış yüzeyinde görülüyor. 19 yy da taştan oyularak yapılmış kuş köşklerinin iki yanına konulmuş olan minareleri ile adeta küçük bir cami maketini andırması ile dikkatleri üzerinde topluyor. Günümüzde bir çoğu yağışlar dış hava etkenlerinin yaratmış olduğu etki ile tahrip olan kuş evleri, serçe saraylar ilgisizlik ve biriken gübrelerin temizlenmeme bakımsızlık gibi nedenlerle su giderlerinin tıkanması sonucu çatlamalarla kırılma ve dökülmelerle karşı karşıya kalıyorlar. Yıllar önce ahşap malzeme kullanılarak yapılanların izlerine ise hiç rastlanmıyor.

d.jpg


Üzerlerinde kuş evi ve sarayları barındıran mimari eserler


İstanbul: Süleymaniye, Bali Paşa, Yeni Cami, Nuruosmaniye, Fatih, Laleli, Üsküdar, Ayazma, Selimiye camileri, B. Çekmece Sokulu Mehmet Paşa Köprüsü, Kara Mustafa Paşa, Amcazade Hüseyin Paşa, Seyyid Hasan Paşa, Feyzullah Efendi Medreseleri, Ragıp Paşa, Amcazade Hüseyin Paşa, I. Mahmut, Şebsefa Hatun, Şah Sultan Sıbyan Mektepleri, I. Mahmut kütüphanesi, 3. Mustafa Türbesi, Büyük Yeni han, Çukurçeşme Hanı, Hasan Paşa Hanı, Eski darpane, Taksim Maskemi, Balat Ahrida Sinegogu, Yahudi Gasilanesi. Tokat ve Antakya da Ulu Cami, Niğde Kığılı Camisi, Amasya Sultan Beyazıt camisi, Doğu Beyazıt İshak Paşa Sarayı Camisi, Hayrabolu Çorumi Mustafa Efendi Camisi, Nevşehir Damat İbrahim Paşa Kütüphanesi, Merzifon Kara Mustafa paşa Hanı, Zile Çarşı Hamamı, Kayseri Seyh Çeşmesi.

Kaynak: www.sihirlitur.com
 

Etiketler
Ynt: Kuş Sarayları


Ecdadımız onlar için saraylar yaptırıyor bizse toplu olarak katlediyoruz.
 










Ynt: Kuş Sarayları

clip_image002.jpg


Hüsamettin Çelebi Camii yapımı 16 yy. (Osmanlı Mimarisi). Halk arasında Kığlı Camii diye bilinir. Niğde’de kuş sarayı yapılmış geleneksel tek mimari örnektir. Niğde şehir merkezindedir (Perşembe pazarı mevkiinde). İlginç olansa bu fotoğrafın 1909 yılının haziran ayında Niğde’yi ziyaret eden İngiliz arkeolog Gertrude Bell tarafından çekilmesidir. Bu günkü halini de yollayacağım. Hala yerinde duruyor.

Emin SELAMOĞLU - NİĞDE
 



Ynt: Kuş Sarayları

bir kuş sarayı resmide benden. malum çanakkale seferimiz oldu. ve yine bildiğiniz gibi onların seramiğide meşhur. bu kuş sarayı çanakkale meydanından.


131.jpg
 

Ynt: Kuş Sarayları

İlgilenen arkadaşlar için "Kuş Evleri-Sarayları" konulu bildiğim 2 ciddi çalışma var:
Bunlardan ilki Hatice Örcün Barışta'nın kaleme aldığı ve Kültür Bakanlığından çıkan "Osmanlı İmparatorluğu Dönemi İstanbul'undan Kuşevleri" başlıklı çalışması.
İkincisi ise Cengiz Bektaş'ın Bileşim Yayınlarından çıkan "Kuş Evleri/Bird Houses" başlığını taşıyan çalışmasıdır.
İlk örnekleri 13. yüzyılda ortaya çıkan kuş evlerinin İstanbul'da görülmeye başlaması 16. yüzyıla denk gelmektedir.
Bunun yanında kuş evi yapma geleneği dünyada sadece Türk ve Japon toplumlarında görülmektedir.
Umarım bu anektodlar, ilgilenen arkadaşların işine yarar.

Mustafa Çetinaslan
 


Ynt: Kuş Sarayları

Yukarıda da belirttildiği gibi özellikle İstanbul'da, genelde camiler ve külliyelerde olmak üzere hanlar, medreseler, türbeler gibi pek çok yapının üzerinde kuş sarayı görebilirsiniz. Sadece biraz dikkatli bakmakta fayda var. Bunların içinde gördüğüm en sağlamları Üsküdar Ayazma camii üzerindekiler oldu. Zaten nerede bir kuş sarayı görsem hemen fotoğraflıyorum. Arşivden ilk olarak Ayazma Camii üzerindekileri çıkardım. Burada dikkati çeken durum ise kuşların da olması. Yani kuşlar sarayı mesken edinmişler. Açıkcası çok azında kuşlar yuvalanıyorlar. Bilemiyorum ama içi çer çip dolmuş ya da bozulmuştur belkide.

DSC_0865.JPG


DSC_0860.JPG


DSC_0858.JPG
 

Ynt: Kuş Sarayları

Haklısın Caner. ben de Sinan'a saygı sebebiyle onun yaptığı eserleri gezerken istemeden gözüm bu kuş saraylarını aradı. ve dediğin gözlemine ilaveten camilerin bazısında resmen badana yaparken oraya daha fazla ihtimam gösterilmesi sonucu bembeyaz kesmiş kuş sarayları gördüm. fakat ne yazıkki şarjım bittiği için fotoğraflayamadım.
Ayasofya'daki mozaiklerin kapanması için kullanılan badana onların uzun süre sağlam kalmasını sağlamıştı. burada herhalde insanların yaşam alanına yaptığı müdahale kuşların hoşuna gitmemiş olmalıki sakinleri sarayları terk etmişti.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,031
Mesajlar
1,527,542
Kayıtlı Üye Sayımız
166,775
Kaydolan Son Üyemiz
rouge7336

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst