Ynt: L200 Bigfoot
Carpc olayını kısaca anlatmak istiyorum, adı üstünde araba bilgisayarı,
ancak normal bilgisayarlarda bulunan ve 220 voltla çalışan güç kaynakları yerine sadece araba için üretilmiş bir güç kaynapğı kullanıyor, bu güç kaynağını yurt dışından sipariş ettim Türkiyede satışı yok.
anakart olarak intel'in mini itx isminde 19cm x 19cm boyutundaki mini anakartını ve üzerine entegre edilmiş intel atom işlemciyi kullanıyorum. 1 gb ram ve 160 gb lık laptop harddisc i koydum sisteme.
Windows XP SP3 işletim sistemi sistemin tabanını oluşturuyor.
Arabada klavye ve mouse kullanmak hayli zor olacağı için 7inçlik dokunmatik LCD monitör kullanıyorum.
Araba bilgisayarları için üretilmiş bir software olan centrafuse 3.1 ana programım.
Bu program aynı double din dvd oynatıcılarda olduğu gibi bir arayüze sahip. bilgisayarınızda kayıtlı olan müzikler videolar resimler vs herbirini oynatabiliyor kendi arayüzü içerisinde.
bluetooth vasıtasıyla handsfree telefon görüşmesi yapabiliyorsunuz, telefon çaldığında ekranda arayan kişi gözüküyor ve ekrana dokunarak görüşmeyi başlatıp sonlandırabiliyor yine ekrandan numara çevirebiliyorsunuz. görüşme esnasında müzik kapanıyor ve araba hoparlörlerinden karşı tarafı duyuyorsunuz sesinizde bilgisayarın mikrofonundan karşıya gidiyor.
İgo 8 navigasyon programı yine bu programa entegre çalıştırılabiliyor. Güncel Türkiye haritaları mevcut. bunun çalışabilmesi için usb gps receiver a ihtiyaç duyuyor.
OBD II arıza tespit modülü sayesinde yine centrafuse un içine entegre edilmiş bir ekrandan aracın anlık yakıt tüketiminden anlık hızına menzilden anlık voltmetre takometre basınç ve motor sıcaklık verilerine anında ulaşabiliyorsunuz. aynı zamanda bir yol bilgisayarınız olmuş oluyor bu yol bilgisayarı yaklaşık 80 tane veriyi anlık olarak size monitörden gösterebiliyor.
Wireless receiver yada 3g modem ile anında internete bağlanabiliyorsunuz. bunu telefonun internet paylaşımı özelliğini aktive edip telefon üzerinden yapmak da mümkün.
dvd sürücü sayesinde isterseniz dvd izlemeniz de mümkün,
LCD ekranım aynı zamanda tv alıcısı iiçerdiğinden tv seyretmekte mümkün, karasal yayının izin verdiği kalitede.
12 Volt ile çalışan güç kaynağı oldukça akıllı bir cihaz kontak çevrildiğinde otomatik pc yi açıyor ve kontak kapanınca kendisi windowstan çıkıp bilgisayarı düzgün bir şekilde kapatıyor. aynı zamanda regulasyon özelliğide olduğundan araçtaki voltaj değişiklerinden bilgisayarın parçalarını koruyor. ve hard off özelliği sayesinde pc kapandıktan sonra voltajı tamamen kesip akünün bitmesinin önüne geçmiş oluyor.
Çok fazla gerekmeyen ama oldukça işlevsel ve zevkli bir özelliği ise sesle kontrol özelliği.
VR Commander adlı bir program sayesinde bilgisayardaki hertürlü özelliği sesinizle kumanda edebiliyorsunuz.
isterseniz programın bir sesi duyduğunda farklı bir ses yada görüntü dosyasını oynatmasını da sağlayabiliyorsunuz.
Şu anda 80 farklı komut yükledim ve o 80 komuta yada soruya wav formatında cevaplar kaydettim. komutu söylediğimde cevap veriyor, bir nevi konuşan araba olmuş oldu. (bu özellik gereksiz ama eğlenceli).
Montaj aşaması oldukça uğraştırıcı ama bir o kadarda zevkli oldu.
önce arabanın ön göğüsünü söktüm, aldığım bir neşter setiyle gerekli kesip biçmeleri hem ön göğüs hem monitörün ön çerçevesi üzerinde yapıp yüzeyüz oturur hale getirdim, kenarlarında kalan ufak boşlukları da maket macunu kullanarak ön göğüse entegre ettim.
Daha sonra kalından inceye biraz zımpara işi ve astar ve 3 kat mat siyah boyayla son halini tamamladım.
Ön göğüsteki boşluğa entegre edilmiş hali windowsu kurarken şu;
Elim bu gibi işlere yatkındır ama bu kadar iyi yapabileceğimi ben bile tahmin etmiyordum. Gördüğünüz gibi monitörün altındaki tuş panelini tamamen söktüm ve üzerindeki kızıl ötesi uzaktan kumanda alıcısını da lehiminden söküp kabloyla uzatıp tekrar lehimledim, herhangi bir açıklıktan dışarı çıkartıcam, estetik bi şekilde.
Monitörün orjinal hali buydu;
Bu şekilde tuş takımına ihtiyaç olmadan hertürlü monitör ayarını uzaktan kumanda ile yapabiliyorum.
şimdilik gelişmeler bunlar carpc ile ilgili arabaya montajını henüz yapmadım elektrik bağlantıları çekilecek. tam kurulum yaptıktan sonra çalışan halinin videosunu çekicem. buradan da paylaşırım.
Görüşmek üzere..