Ynt: L200 Off-Road için Hazırlamak Doğru mu?
Diferansiyel yüksekliği en önemli şey ise eğer
Biraz araştırma yaptım bu konuda.
eski kasa L200 ün diferansiyel yüksekliği yerden 120mm, yeni kasanın 205mm
eski: Ground clearance: 120 mm (4.7 inches)
yeni : Minimum ground clearance: 205mm
Bu bize orjinal halleriyle 8.5 cm daha yüksek diferansiyel veriyor yeni kasada.
35 inç lastik ise 7cm daha üzerine ekliyor.
eder 155 mm
toplamda 27.5 cm yüksekte diferansiyel.
gelelim eski kasaya yükseltmeden maksimum takabileceğiniz lastik 245,
daha büyük lastik takmak için
1. 2 ton ağırlığı olan ve 105 beygir güce sahip olan bu cihazı güçlendirmeniz gerekiyor ve çok büyük motor modifikasyonları yapmadıktan sonra 100 beygir civarındaki bir dizel araçtan 130 beygirin üzerinde güç almanız zor.
2. aracı yükseltmeniz lazım, ya kupadan ya amortisörlerden, amortisörden yükseltmeniz oldukça zor çünkü araç torsiyonlu, baya bir masraflı olacaktır yeni kasaya oranla, baya bi parça değişmesi lazım ki bu parçalar da Türkiyede ya yok ya çok zor bulunur.
Neyse buldunuz ve aracı yükselttiniz ve 130 beygire çıkardığınızı varsayıyorum. 130 beygirlik bir araca takabileceğiniz (güvenli sınırlar dahilinde) maksimum lastik 33 inçtir. ki 33 inç yeni kasaya bile zor sığıyor eski kasanın baya bi yükselmesi lazım 15cm ve üstü (en çok sürtmenin yaşandığı dokik uçlarını tekerlek merkezinden yüksekte tutmamız lazım.)
33 inç ne kadar yükseltir yaklaşık 4 cm
diferansiyel orjinalde 120mm di üzerine koyun 40mm
160mm yapar yani 16cm.
O kadar uğraştık aracı 15cm yükselttik (ciddi bir alt takım modifikasyonuyla) ve 130 beygire çıkardık diyelim
33 inç lastiği taktık, (araç 130 beygire yükseldi ve zorlanarak 33 lastik çeviriyor yakıt sarfiyatı minimum 2lt kadar daha arttı yukarda verdiğim hesaplamaya ek olarak.)
diferansiyelin yüksekliği ne oldu : 16cm
Eski kasa diff yüksekliği 16 cm
yeni kasa diff yüksekliği 27.5 cm
11.5 cm daha aşağıda
:
:
:
daha öncede yazdığım gibi herşey diferansiyel yüksekliği değil ama konu oysa eğer burda da veriler bunlar,
aynı zamanda karın yüksekliği ve uzaklaşma yakınlaşma açıları da mühim, bunu da eğer tanıdığınız tornacı varsa 100 milyona yaptıracağınız flanş ile yarım saat içinde hallediyorsunuz yeni L200 de.
Muhalefet olmak için yazmıyorum yanlış anlaşılmasın, sadece yeni bir araç tercihi yapacak arkadaşa somut veriler vermek amacım.
Tekrar saygılar herkese.