Ynt: LPG li otomatik vites ZJ de vitesi boşa atmak
90'lardan sonra üretilen tüm yeni nesil araçlarda yakıt cut off sistemi bulunmaktadır. bu sistem gazdan ayağınızı çetiğinizde cut-off sistemi yakıt akışını keserek (minimum seviyeye çekerek) yakıt tasarrufu sağlar. Yakıt kesme devredeyken tüketim, aracın rölantide yaktığı seviyenin bile altındadır. Yani, vitesi boşa alarak cut off sisteminin sağladığı bu avantajdan faydalanmıyorsunuz. Ayrıca boş viteste aracın motor freninden faydalanamadığınız için virajlarda ve ani frenlerde güvenlik riski de alırsınız. Her iki yöntemi de deneyen birisi olarak yakıt tasarrufunun boş viteste kullanmakta değil, düşük devirde vites yükseltmekten geçtiğini gördüm (Citroen C3 dizel 75 bg araçla bir depo ile 1300 km yol aldım ortalama 3,4 lt/100 km) Aracımın yol bilgisayarında da test ettim. Rölantide 0.9 ve 1.0 lt gösterirken cutoff devredeyken 0.0 görünüyor.
Son olarak, otomatik vitesli araçlarda araç hareket halindeyken vitesin N, R gibi farklı konumlara alınması araçtan sıkıldığınızda tercih edilebilecek yöntemlerdendir ;D