<div class="bbWrapper"><b>Ynt: Lpg'niz Hangi Marka, Tekrar Suzuki'nize Takar mısınız?</b><br />
<br />
<blockquote data-attributes="" data-quote="muzi_gs" data-source=""
class="bbCodeBlock bbCodeBlock--expandable bbCodeBlock--quote js-expandWatch">
<div class="bbCodeBlock-title">
muzi_gs' Alıntı:
</div>
<div class="bbCodeBlock-content">
<div class="bbCodeBlock-expandContent js-expandContent ">
Merhaba,<br />
Bende 2010 Grand Vitara sahibiyim. LPG konusunda kafamda soru işaretleri var. Zamanla subaplarda sorun çıkardığı ve arıza göstergesinin çok sık yandığı gibi konular var. Birde taktırısam hangi marka Granda vitaraya daha uygun sorunsuz bi şekilde hangisini kullanırım. Yardımcı olursanız sevinirim.
</div>
<div class="bbCodeBlock-expandLink js-expandLink"><a role="button" tabindex="0">Genişletmek için tıkla ...</a></div>
</div>
</blockquote>Subab ve subab ilişkili sorun riskini mümkün olan en düşük düzeye indirmek için tek seçenek var:<br />
Prins-VSI + Prins Valve Care Sytem<br />
Montaj tecrübesi olan bir yerde, iyi bir işçilikle montaj yapılırsa bu sistemle sorun yaşama ihtimali sıfıra yakın...<br />
<br />
AYRICA;<br />
Son 4 yıldır, 50.000km'dir (HONDA Civic) aracında LPG kullanan bir tüketici olarak bazı yanlış bilgileri düzeltmek isterim.<br />
<br />
1- LPG tüketimi HER ZAMAN benzinden %20 FAZLA OLMAZ ! Bu aslında bir ifadenin yanlış yorumlanmasıdır. <br />
Doğru olan ifade, bir araçta LPG tüketiminin, benzine göre %20'ye kadar FAZLA olmasının normal kabul edilebildiğidir. <br />
Eğer bu fark %20'den fazla olursa, aracın benzin tüketimini de artıran bir sorun mevcut olduğu anlmanına gelir.<br />
Hesaplamalarıma göre benim aracımda, 3. vitesin üstüne çıkamadığım sıkışı-yoğun şehir içi kullanımnda bu fark %17, <br />
yaz aylarında 100km/saat sabit hızla şehir dşı kullanımnda ise %12. MAŞALLLAH.<br />
<br />
2- LPG dönüşümü yapıldı diye bir motor YAĞ EKSİTMEZ. Yağ eksiltme, motorun yıpranması ve uygun yağ kullanılmaması ile ilşikilidir. Önceleri nispeten daha kalın Castrol Magnatec 10W-40 yarı sentetik yağ kullanırken, son 3 yağ değişiminde daha ince olan Castrol Edge 5W-40 tam sentetik yağ kullanamama ve böylece yağ değişim aralıkları uzamasına rağmen LPG ile kullandığım 4 yıldır aracım hiç yağ eksiltmedi MAŞALLAH.<br />
<br />
3- LPG dönüşümü yapılnca, motorda LPG ateşlemeye daha uygun bujilerin kullanılması, mutlak gereklilik olmasa da yararlıdır.<br />
LPG'ye uygun, Bosch Platinum bujilerin fiyatı ise sanıldığı gibi, normal bujilerin 4-5 katı değildir. <br />
Temmuz başında yaptırdığım bakımda 4 tanesine 75TL ödemiştim. Değişim periyodu da, normal bujiler gibi 20.000km'de birdir.<br />
Tabii ki daha pahalı marka-modeller de vardır ve BELKİ değişim periyodları daha da uzundur <br />
AMA amaç tasarruf olunca en pahalısını almaya gerek var mı?<br />
<br />
4- Filtre masrafı, ayar, sızdırmazlık raporu...<br />
Sondan başlarsak, bildiğim kadarıyla, birkaç ay önce yapılan bir düzenlemeyle, TUV-Türk muayenlerinde, Makine Mühendisleri Odasından, yeni "sızdırmazlık raporu" almış olma şartı kaldırıldı. BELKİ dönüşümden hemen sonra, LPG dönüşümü ruhsata işlenirken isteniyordur, bilmiyorum.<br />
Ayar konusu markaya ve ustalığa göre değişmekte. Prins-VSI ile kullandığım 4 yıldır, ayar gerektiren bir sorun yaşamadım.<br />
BELKİ biraz şans; LPG dönüşümü yaptırdığım yer Bosch Car & Diesel Servisi olunca, aracımın rutin periyodik bakım ve değişimlerini de oraya yaptırıyorum ve her periyodik bakımda LPG sistemi bilgisayardan kontrol ediliyor.<br />
LPG Filtresi; marka Prins-VSI olunca bu LPG filtresinin fiyatı FAHİŞ, bakın "fazla" demiyorum: FAHİŞ. Temmuzdaki periyodik bakımda değiştirmelerine rağmen, araca açılan iş emri listesine yazmayı unutmuşlardı, ben hatırlatınca (kimsenin hakkı üzerimde kalsın istemem, elbet bir gün bir yerde o hak istenir). 115TL olduğunu söylediler, 100TL aldılar. Sonuçta fiyatı FAHİŞ. AYRICA Prins-VSI Türkiye distribitörü İpragaz, bu filtrenin her 25.000km'de bir değiştirilmesini öneriyor, bayileri de öyle yapıyor AMA İngiltere Pirns-VSI montaj atolyelerinde yetişmiş, iyi bir Prins-VSI montaj teknisyeni olduğuna inandığım , DonanımHaber in Prins foruımunda sıkça yazan prins-teknik = Recep Usta'ya göre: Prins-VSI'nın LPG filtresinin sadece İLK değişim periyodu 25.000km, daha sonra ise 75.000km. AYRICA Recep Usta yurtdışından getirttiği Prins-VSI filtrelerini, isteyene 25TL'ye gönderiyordu. O dönemde, işyeri İpragaz'ın istediği metrekareyi tutmayınca, resmi bayilik alamamış, montaj yapacağı Prins-VSI kitlerini yurtdışından kendisi getirtiyordu. Şu an durum nedir bilmiyorum. Diğer markaların LPG filtre fiyatları da bayiiden bayiye değişiyor diye biliyorum. Hatta DonanımHaber'de, "LPG Filtre Fiyatları" gibisinden ayrı bir konu da vardı.<br />
<br />
NEYSE, çok uzattım. Amacım bazı "şehir efsaneleri"ne, 4 yıl/50.000km'dir bir LPG kullanıcısı olarak, açıklık getirmekti.<br />
Farklı düşünler, farklı tecrübeleri olan tüketiciler de olabilir. Saygı duyarım...</div>