M1 Sınıfı Karavanlarımızın 2 Yılda Muayene Olması Çabalarımız..!

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan airboat Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 86
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 62,894
Ynt: M1 Sınıfı Karavanlarımızın 2 Yılda Muayene Olması Çabalarımız..!

Muayene her yılmı olsun, iki yılda birmi yoksa üç yılda birmi...
İşin gözden kaçan gerçeği, muayene ücreti 148 TL, bunun 127 TL'si ulaştırma bakanlığına gelir kaydediliyor, geri kalanı TUV kuruluşuna hizmet bedeli olarak kalıyor...Şimdi bir daha düşünün devlet böyle bir gelir kaynağından vaz geçermi..
Unutmayın, cep telefonlarınada 1999 depremi için özel iletişim vergisi diye belirli sürelik vergi konmuştu, ne oldu 15 sene geçti hala bu vergiyi ödüyoruz, ne mahkemeler açıldı sonuç alınamadı, devlet aldığı paradan vaz geçermi...

Karavan sayısı çok fazla olmadığı için bu muayene ücretinin kayda değer bir rakam oluşturacağını düşünmüyorum. Cep telefonuysa, herkesin cebinde ikişer tane var. ;)

yasiko' Alıntı:
Benim durumum daha da kötü:-(

Aracım Trafik kayıtlarına göre M1G sınıfı otomobil. Sadece M1 değil üstelik otomobil ve arazi taşıtı

Ruhsatın;

Cinsi bölümünde: Otomobil (arazi taşıtı)

Diğer bölümünde: Motokaravan olarak yazılıdır.

Tüm bunlara rağmen TÜV kayıtlarında Motokaravan(hafif) olarak görülmektedir.

Motokaravan olarak projesini çizdirerek Ek-1 belgesini aldığımda belgede 1 yıllık vize vermeleri üzerine yetkililere yanlış olduğunu 2 yıl olması gerektiğini söyledim. Kabul etmediler. Ek-1 ve diğer belgeleri trafiğe yeni ruhsat için götürdüm.Yeni ruhsatımda TÜV 1 yıllık pul vermesine rağmen 2 yıllık süre yazılmıştı. İki yıl sonra muayeneye gittiğimde 1 yıllık gecikme cezasını kestiler. Yine itiraz ettim. Verdikleri yanıtta bizim sınıflandırmamızla ile trafiğinkiler farklı. Sistemde böyle bir seçenek yok. Siz Ulaştırma bakanlığına dava açarak hakkınızı arayın dediler.

Faydası olur diye aşağıda TÜV'e yazdığım itiraz dileçesini ekliyorum. Hiçbir cevap gelmedi.

Sayın Yetkili,

34 xy 1234 plaka numaralı aracın sahibiyim. Aracımın Trafik Müdürlüğündeki kaydı ile işletmeniz kayıtları arasında farklılıklar bulunmaktadır.

Aracım Landrover Defender M1G sınıfı otomobildir. İçinde projesi çizdirilerek gerekli tadilatlar yapılmış ve işletmenizde muayeneden geçerek motokaravan olarak da ruhsata işlenmiştir.Tadilat projesinde ve işletmeniz tarafından onaylanan EK-1 belgesinde de aracın cinsi bölümünde Otomobil M1G olarak yazmasına ve EK-1 (F) maddesinde de “Bu formdaki araca ait bilgilerin doğru olduğu ve aracın trafiğe çıkabilir durumda olduğu tespit edilmiştir” ibaresiyle kaşe ve imza ile tescil edilmesine rağmen her nasılsa kayıtlarınızda “Motorlu karavan (hafif) olarak görülmektedir.

21 Mart 2012 tarih ve 28240 sayılı Resmi gazetede yayımlanan KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK , te “Motorlu karavan “ için M sınıflı araçtır denmekte M1, M2 veya M3 sınıf diye tanımlanmamaktadır. Bu tanıma göre de M sınıfı her türlü aracın “Motorlu karavan” olabileceği açıkça anlaşılmaktadır.

5.1) Motorlu Karavan: En az aşağıdaki ekipmanları kapsayan, yatacak yeri olan özel maksatlı

M sınıfı SA kodlu motorlu araçtır.

(i) Koltuklar ve masa,

(ii) Koltuklardan dönüştürülebilecek uyku yatağı,

(iii) Yemek pişirme imkânları,

(iv) Depolama/Saklama imkânları.

Bu ekipmanlar oturma bölümüne sabit olarak monte edilir; ancak masa kolayca çıkarılabilecek şekilde tasarlanabilir.

Motokaravana tadilat teknik alt yapıyı değiştirmeyen bir uygulamadır. Kaldı ki işletmelerinizde fenni muyene yapılırken karavan ile ilgili hiçbir kontrol da yapılmamakta ve otomobil olarak teknik alt ve üst yapı olarak muayene edilmektedir.

Araçların fenni muayenesi Trafik belgesindeki bilgilere göre yapılır.

KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİ

Madde 33 - (Değişik madde: 09/09/2011 - 28049 S.R.G. Yön./5. md.)
Motorlu araç trafik belgesi, tescil işlemleri tamamlanmış araçların trafiğe çıkarılmasına müsaade edilen ve muayene sürelerini belirleyen bir belgedir.
Motorlu araç trafik belgesi, veriliş tarihinden itibaren Ulaştırma Bakanlığınca araç muayenesi ile ilgili olarak çıkartılan Yönetmeliğin öngörmüş olduğu muayene süresi içerisinde geçerlidir.

İşletmeniz internet sayfası Araç Muayene Periyodları bölümünde;

“Hususi (binek) Otomobiller ve Her Türlü Römorkları: Hususi yani binek otomobiller ve bu sınıfta yer alan araçların her türlü römorkları, ilk üç yaş ve sonrası her iki yılda bir muayene edilmelidir (M1G sınıfındaki hususi ya da resmi arazi taşıtları da bu grupta yer alır)”

Şeklindeki açık ibareye ve Trafik Müdürlüğündeki kaydımın da Otomobil M1G olmasına rağmen fenni muayenem 2 yılda bir yerine işletmeniz kayıtlarına göre heryıl yapılması gerekir diye benden 1 yıllık gecikme cezası alınmıştır.

Trafik müdürlüğüne yaptığım başvuruda aracımın yapılan tadilat ile cinsinin değiştirilmediğini, “Motorlu karavan” olarak bir araç cinsinin olmadığını, bunun sınıf olduğu belirtilerek , fenni muyenelerin Trafik müdürlüğündeki kayıtlara göre yapılacağı için otomobil olarak 2 yılda bir kere fenni muyeneye gideceğim belirtildi.

Sonuç ve İstem :

Bu açıklamalar çerçevesinde aracımın kayıtlarının Trafik Müdürlüğündeki kayıtlara göre düzeltilmesini, muayene süremin değiştirilerek 2 yıllık olarak yeni bir etiket verilmesini ve alınan 1 yıllık gecikme cezasının tarafıma geri ödenmesini rica ederim.

İyi Çalışmalar

Mustafa Ahmet Oral

Not: Bu talebimi 19.06.2012 tarihinde, işletmeniz sitesinden bize ulaşın-iletişim formuyla göndermeme rağmen bu güne kadar bir yanıt alamadım. Konu hakkında bilgi vermenizi rica ederim.

Sayın Oral,
Bence bu konuda;Başvuru dilekcenizde şekil yönünden bir eksikliğin olduğu kanısındayım.
TUV özelleştirilmiş ticari bir işletmedir.Üstelik dilekce elden kayıt alınarak değil-sözde bize ulaşın,müşteri hizmetleri,danışma hattı vs- e-posta yoluyla göndermişsiniz.
Yapılacak işlem:Dilekce Makamı Ulaştırma bakanlığı olmalıydı.İlgi ise;İlin valiliği dolayısıyla İl emniyet
Müdürlüğü, TUV olmalı idi.
Dilekcenize;İlgili Bakanlık,Valilik,dolayısıyla TUV 15 gün içinde olumlu olumsuz yanıt vermek zorunda kalırdı.Sizde bu sürenin sonunda ilgili mahkemeye dava açabilirdiniz.
Kamuda prosedür dedikleri işlem ancak bu türlü yürümekte.
TUV bu çember içinde olmadığı için size yanıt vermez,zaten sizin e-postanızla ilgilenmemiştir bile.
atiladi' Alıntı:
Muayene her yılmı olsun, iki yılda birmi yoksa üç yılda birmi...
İşin gözden kaçan gerçeği, muayene ücreti 148 TL, bunun 127 TL'si ulaştırma bakanlığına gelir kaydediliyor, geri kalanı TUV kuruluşuna hizmet bedeli olarak kalıyor...Şimdi bir daha düşünün devlet böyle bir gelir kaynağından vaz geçermi..
Unutmayın, cep telefonlarınada 1999 depremi için özel iletişim vergisi diye belirli sürelik vergi konmuştu, ne oldu 15 sene geçti hala bu vergiyi ödüyoruz, ne mahkemeler açıldı sonuç alınamadı, devlet aldığı paradan vaz geçermi...

Atila kardeşim,
Bence bu tür kural dışı yapılan işlemlerden alınan paralar külliyen-alan devlet olsa bile-
haramdır.Kulun birinden zorla -yasal olmayan yolla- alıp birine de sadaka vermek gibi.
Kümesteki kaz örneği.Kayıtlara girmişiz bir kez.
Yıllardır kayıt dışı ile sözde mücadele edilir.Son birkaç yılda İstanbul'da Dolar milyarderi 37 ye çıkmış!
fsirin' Alıntı:
Karavan sayısı çok fazla olmadığı için bu muayene ücretinin kayda değer bir rakam oluşturacağını düşünmüyorum. Cep telefonuysa, herkesin cebinde ikişer tane var. ;)

Maliyenin açığını tamamlamak karavancılara kalmışsa eğer yandı gülüm keten helva.

Henüz bir karavanımız, Yok ama bu konuda üzerimize düşen her ödeve hazırız maddi manevi tüm gezenbilir ailesine sevgi ve saygılarımızla Tunay Tugay..

destek olabilmek amacı ile....... izliyoruz
açıkçası benim umudum yok, bu konuda karamsar düşünüyorum,
devletimiz şuan daha nelerden vergi alırım nasıl yeni vergi yaratırım mantığında olduğu için,
haa yaparsada iki senede muayeneyi,
kaybettiği rakamları başka bir yolla bizden misliyle çıkaracağını düşünüyorum

TUGAY58' Alıntı:
Henüz bir karavanımız, Yok ama bu konuda üzerimize düşen her ödeve hazırız maddi manevi tüm gezenbilir ailesine sevgi ve saygılarımızla Tunay Tugay..

İlginize teşekkür ederiz,karavancılar adına!

Sevgili Karavan dostları;

Neden bu kadar karamsarlık içindesiniz.
Devletin görevi -kamuya hizmet-etmek düşüncesi ile vergi toplamaktır.
Bu vergiyi toplarken de yasalar çerçevesi içinde içinde hareket etmek zorundadır.

Biz N1 Hafif Ticari araçtan -Özel amaçlı Motorlu Karavan - yaparak M1 sınıfına geçtik.
Kısaca ÖZEL diğer deyimle, HUSUSİ olduk.
Bu sınıftaki araçların Periyodik kontrolları 2 yılda bir yapılmaktadır.
Yasa ve yönetmelik böyle diyorsa yetkililer de buna göre hareket etmek zorundadır,deyil mi?

Vatandaş olarak bizi yönetenleri,uygunsuz,haksız (Delidumrul örneği) vergi konusunda uyaramıyorsak
suç vergiyi toplayanda mı,yoksa boynunu büküp cezası ile birlikte ödeyende mi?

Önceden yazdım.Başkent Ankara'da ki TUV den aldığım ve Trafik şubenin bana verdiği Ruhsatta 2 yıl yazıyorken,diğer arkadaşlarımız da 1 yıl oluyor.

Bu demektir ki "Her koyun kendi bacağından asılır"benim kaderim; -başkaları iki yılda bir öderken-
yılda bir ödemekmiş!

Buralpi ve Berkanp dostlarımızın;
"haa yaparsada iki senede muayeneyi,
kaybettiği rakamları başka bir yolla bizden misliyle çıkaracağını düşünüyorum"

Devletin yasal olarak alacağı vergiye itirazımız zaten olamayacaktır,
Biz uygulama da yanlışlık olduğu düşüncesindeyiz.İTİRAZIMIZ bu yanlış uygulamaya.
Tüm dostlarımıza selamlar.

Seyfettin bey ile aynı düşüncedeyim, vergiden kaçmak yada vergiye itiraz değil karamsar arkadaşlarım M1 sınıfının
gereği olanı talep etmektir hedefimiz.

Biz talepkar olmak niyetindeyiz, olursa faydası tüm camiaya olmazsada ;) neden olmasın. Selamlar

airboat' Alıntı:
Devletin yasal olarak alacağı vergiye itirazımız zaten olamayacaktır,
Biz uygulama da yanlışlık olduğu düşüncesindeyiz.İTİRAZIMIZ bu yanlış uygulamaya.

Kaldı ki buradaki sorun devlet de değil, TÜV'ün keyfi uygulaması. Bence ilk olarak TÜV'ü şikayet edebileceğimiz BÜTÜN resmi mercilere şikayet ederek başlayalım. Sonuçta orası bir ticari şirket. Benim aklıma gelen yerler:

Emniyet Genel Müdürlüğü
İçişleri Bakanlığı
Ulaştırma Bakanlığı
Sanayi Bakanlığı
Gümrük Bakanlığı (Tüketici hakları ile ilgili birim)
İl Ticaret Müdürlüğü
İl Ticaret odası
Tüketici Hakem Heyeti (özellikle cezalı uygulama için)
TÜV genel merkezi (Almanya?)

Ayrıca (bilgi için)
Başbakanlık
TBMM Başkanlığı
Cumhurbaşkanlığı

güngör' Alıntı:
Seyfettin bey ile aynı düşüncedeyim, vergiden kaçmak yada vergiye itiraz değil karamsar arkadaşlarım M1 sınıfının
gereği olanı talep etmektir hedefimiz.

Biz talepkar olmak niyetindeyiz, olursa faydası tüm camiaya olmazsada ;) neden olmasın. Selamlar

Benim Ruhsatımın 2 yıl olması Karavancılar oranında ;kanımca %1 belki de %01. Kimsenin sesi çıkmadığına göre, karavan sayısı ne ise bilmiyorum, onun sayısının 1. i

Bu demek ki boynumuzu uzattık,kaderimize razı olduk,galiba.

Tam 15 ay sonra; TUV kontrol mu Ruhsatım da yazıldığı üzere,iki yılım dolduğu zaman muayene yaptıracağım.
O gün; 2 yıl olarak onaylanırsa yapacağım bir girişim olmayacak.
Senin aracının her yıl periyodik kontrolunun yapılması gerekirdi,siz geciktiniz size ceza yazıyoruz dediklerinde itiraz hakkım olacaktır.
Ancak;bu konuya seslerini çıkarmayan dostlarımız da her yıl _benim cezam yerine-ücret ödeyecekler.
İş inadına kaldığında;Benim Ruhsatıma iki yılda bir yazsınlar,ben ceza ödeyeyim. TUV' e her yıl gidenlerden en fazla %12 ceza öderim

Sayımız galiba"4000 "deniliyordu.Bu sayı azımsanmayacak kadar ses getirebilecek sayıdır.

TA2RX' Alıntı:
Kaldı ki buradaki sorun devlet de değil, TÜV'ün keyfi uygulaması. Bence ilk olarak TÜV'ü şikayet edebileceğimiz BÜTÜN resmi mercilere şikayet ederek başlayalım. Sonuçta orası bir ticari şirket. Benim aklıma gelen yerler:

Emniyet Genel Müdürlüğü
İçişleri Bakanlığı
Ulaştırma Bakanlığı
Sanayi Bakanlığı
Gümrük Bakanlığı (Tüketici hakları ile ilgili birim)
İl Ticaret Müdürlüğü
İl Ticaret odası
Tüketici Hakem Heyeti (özellikle cezalı uygulama için)
TÜV genel merkezi (Almanya?)

Ayrıca (bilgi için)
Başbakanlık
TBMM Başkanlığı
Cumhurbaşkanlığı

Kemal Hocam;
Bu tür konularda ki itirazlarda toplu itirazlar olmuyor.Kaldı ki Derneklerimizde bu konuda duyarsızlar galiba?
Konuya kişisel olarak itiraz hakkımız var.
Önceki bölümlerde yazdığım gibi;bu günlerede TUV 'e gidipte Ruhsatı bir süreli onaylanan arkadaşımızın
Bölge İdare Mahkemesine dava açması gerekiyor.
Bu arkadaşımızın dava giderlerini üstlenebilecek arkadaşlarımız da var.

TUV kontrolundan bu günlerde geçen; itirazına İMZA atabilecek dostumuzu; işe başlamak için dört gözle bekliyoruz.

Seyfettin hocam bugün tüv e mail yolladım.Bakayım ne cevap gelecek.Sorarken biraz şark kurnazlığı gibi olacak ama sanki hatalı olarak bir yıl yazılmış nasıl düzeltebilirm diye sordum.Bakayım cevap gelecekmi.
Mahkeme konusundada benim 3 ay kaldı.Ondan sonra açmamda sıkıntı yok sanırım.

airboat' Alıntı:
Sevgili Karavan dostları;

Neden bu kadar karamsarlık içindesiniz.

hocam buradaki yapılan müracaata karşı değilim yanlış anlaşılmasın,
karavan ruhsatımı üç kere yenilemiş biriyim,
bu sadece benim yorumum, benim düşüncem, muhalefet olsun diye söylemiyorum,
gönülden destekliyorum sizi,
selamlar

Dostlar, bizler için oldukça önemli bir husus, sonuna kadar maddi manevi destekliyorum. Takipdeyiz.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,043
Kayıtlı Üye Sayımız
166,788
Kaydolan Son Üyemiz
Cengizhan65

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR