Maket Karavan

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan horws Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,112

horws

Yeni Üye
Yer
Ankara
Merhaba. Öncelikle konuyu nereye açacağımı bilemediğim için buraya açtığımı belirteyim. Yanlış yerdeysem yetkili arkadaşlar taşırsa sevinirim.

Bu konu altında on onbeş gün önce başladığım maket karavanımın yapım aşamalarını paylaşmayı düşünüyorum. Klasik bir oyuncakçıdan alınan plastik maketi yapıştırıp boyama tekniğini uygulamıyorum. Hem böyle daha değerli olacağını düşündüğümden hem de istediğim gibi bir karavan maketinin piyasada bulunmamasından. Yapım aşamalarını paylaşmamın sebebi de okuyanların inceleyenlerin ufkunu biraz daha genişletmek, yeni hobiler kazandırmak ve benim de bu işe başlarkenki en büyük problemim olan türkçe sayfalardaki maket dökümanı azlığıdır. Bu arada sizden de yeni fikirler alacağımı düşünüyorum.

Maketi sıfırdan nasıl yaptığımı göstermek isterdim. Ancak aktivasyon probleminden dolayı başladığım günlerde konu açma yetkim yoktu. Diğer modelimden nasıl başladığımı anlatıp geçeceğim onun için.

img20110815054801.jpg

img20110815054734.jpg

Önce fotoğraflardaki gibi bir çıta üstüne modelin teknik resimlerinden aldığım kesitleri ölçülerince yerleştiriyorum. Üzerini kartonla örtüyorum. Şekillenmeye başlıyor zaten. Polyester macunu ince ince atıp zımparalıyorum.

img20110815054828.jpg

img20110815054501.jpg

img20110815054531.jpg

img20110815054626.jpg

Maket şuan bu halde. Boya alamadığım için sahnemde kullanacağım sandalye masa vb. şeylerle uğraşıyorum şuan. Onları da bittikçe paylaşacağım.

Bitirdiğim sahne elemanlarımdan birini koyayım örnek olsun. Küçük taşlar ve kibritlerle yaptım.

img20110815054555.jpg

Konuyu beğenmeniz ve ilgi göstermeniz dileklerimle.. Saygılar..

Etiketler
Ynt: Maket Karavan

Sn. horws, Karavan Dünyası için değişik bir başlık ve güzel bir hobi ile aramıza hoş geldiniz.

Şimdilik burada devam edebilirsiniz,uygun bir bölüme daha sonra taşırım. Elinize sağlık maketin son
halini merakla bekliyor olacağız.
Maket yaparken bu kadar fazla sigara içmeniz ilginç hobiniz size kötülük yapıyor sanırım,yaşınızda çok genç.

Sevgi ve Selamlar.

İlginiz için teşekkür ediyorum Levent bey. Aksilik çıkmassa son halini yakında göreceğiz. İyi akşamlar efendim.

Masa sandalye de tamamdır. Çıta bulabilseydim eminim daha güzel olacaktı ama boyanınca ahşap havası olur sanıyorum.
Önce kağıda çizip ölçülerince mukavva kestim yapıştırdım.Çok basit bi iş aslında ama küçük olduğu için çok uğraştırdı.

Fotoğrafı görünce alıntı yapmak istedim :smiley:

"...Bi çin lokantasıydık dağlarda senle ben.
Bi tahta masa, iki iskemleyle sınırlıydı ülkemiz."

img20110816005440.jpg

Çok hoş bir uğraş,

Bayaa bi emek sarfetmişsin ve güzel bir sonuç çıkaracağa benziyorsun..

Ben de karavanımı yıllar önce 1/24 maket olarak tasarlamıştım. Malzeme olarak polistren mimari profil ve yapraklar ve plastik maketlerimden kalan hurda parçalar gibi şeyleri kullanmıştım. Tabii karavan çok farklıydı o zaman, sonraki versiyonlarda çok şeyleri değiştirdim.

Çalışmalarını merakla takip edeceğim, Selamlar.

Not: Türkçe döküman bulamama sorunu yaşadığını belirtmişsin,
Modelcilikle ilgili Türkçe en iyi kaynaklardan birisi İHMPMUK tu. Aradığın modelcilikle ilgili pek çok şeyi burada bulursun..

http://www.ihmpmuk.com/forum2/default.asp
http://www.ihmpmuk.com/

@ halilo11

Teşekkür ederim efendim iyi akşamlar.

@yugun

yugun' Alıntı:
...Malzeme olarak polistren mimari profil ve yapraklar ve plastik maketlerimden kalan hurda parçalar gibi şeyleri kullanmıştım...

Hocam ilginiz için minnettarım. Dediğiniz malzemelere benzer malzeme kullanmayı çok istedim. Aradım taradım o kadar ama bulamadım adını sanını. Keşke daha önce tanışma imkanımız olsaydı. Bidahaki modellerimde kullanmayı dört gözle bekliyorum.

Linkler için de ayrıca çok teşekkür ediyorum. Eve daha yeni geldiğim için inceleme fırsatım olmadı. Ama şimdi bodoslama dalacağım :smiley:.

Sanırım konu umduğum gibi meyvelerini vermeye başladı :smiley:.

Saygılar..

Uçucu modeller de seninkine benzer tekniklerle ahşap tekniklerinin beraber kullanılmasıyla yapılabiliyor. Karavan yalıtımı için kullandığımız malzemeleri (XPS) üst üste koyup yapıştırarak bir tabaka elde edip gereken parçaları bu tabakalardan çeşitli aletler ve zımpara kullanarak şekillendirip polyester veya fiberle kaplıyorlar. Tabii sadece bundan değil pek çok ahşap parçası da oluyor, çeşitli yapıları desteklemek için veya motor, servo gibi parçaları oturtturmak için, Zamamanın varsa bir gün Etimesgut'taki THK Türkkuşu tesislerine gidip oradaki Model Uçak Okulu'ndaki hobi atölyelerini ziyaret edip uçakları görmeni öneriririm. Nasıl olsa Ankara'dasın ve maketle uğraşmak istiyorsan en iyi yerlerden biri..

Bahsettiğim malzemeler mimari maketlerde kullanılır, Plastik profil çubuklar, tabakalar vb plastikten türlü türlü malzemeler.. Pirinç borular hepsi çok değişik şekil ve ölçülerde mevcuttur. Plastik malzemeler Çement adı verilen özel bir plastik yapıltırıcısıyla yapıştırılırlar. Bu yapıştırıcı plastiği eriterek tekrar kaynamasını sağladığından oldukça sağlam sonuç verir. Aşağıda vereceğim linkte mimari maket bölümünde bulabilirsin. Bu site aslında Ankara'da bir mağazadır. Maket hobisi konusunda gereken bütün malzemeleri birarada bulabilirsin..

http://www.hobbytime.com.tr/

Alternatif bol, hangisinden yapmak istersen ondan yaparsın, Ama değişik alternatiflerden haberdar olman belki projelerinde farklı yerlerde işine yarayabilir Bu yüzden adresi paylaşmak istedim. Ayrıca sitedeki değişik maketçilik araç gereçlerini de inceleyebilirsin

Selamlar,

@ yugun

Hocam herşey için çok teşekkür ediyorum dediğiniz yerlere uğrayacağım. Hobbytime' da bana yakın. Aradığım herşeyi buldunuz.
Ufkum bu kadar az mesajda bile farkedilcek kadar genişledi.
Ama değişik alternatiflerden haberdar olman belki projelerinde farklı yerlerde işine yarayabilir

Teşekkür ediyorum yardımlarınız için.

@ buralpdi

Teşekkür ederim efendim ilginiz için. İyi geceler.

Bir de maketin durumunu merak edenler için açıklama yapayım. Elimdeki malzemelerle yapılacak herşeyi yaptım neredeyse. Ek ayrıntılarla uğraşıyorum şuan vakit geçirmek için. Klima merdiven vb. Sizden de fikirlerinizi beklerim. Ya da eksiklerim varsa söyleyebilirsiniz. Maddi sıkışıklık yüzünden boya, çim, ağaç vb. malzemeleri alamadım daha. Bu boşlukta fikirleriniz çok iyi gelecek bana.

Tekrardan ilgilenen herkese ilgileri için teşekkür ediyorum. Saygılar.

Sonunda bi oyuncak araba alıp lastiklerini söktüm. Maketime göre pimini kesip taktım. Daha sabitlemedim yalnız. Boyandıktan sonra sabitlemeyi düşünüyorum. Tam istediğim gibi oldu. Lastiklerin çapı da şansıma cuk oturdu. Lastiklerle de iyice şekillendi maket.

img20110822022006.jpg

Klimayla merdiveni de tamamladım. Kız arkadaşım süpriz yapıp çim aldı zaten. Çoğu bitti azı kaldı yani.

img20110822022412.jpg

img20110822022430.jpg

Son durum bu

img20110822022158.jpg

img20110822021730.jpg

Saygılar...

Çok teşekkür ederim efendim. Yarından itibaren ostimde biraz çalışmayı düşünüyorum hem harçlığımı çıkarmak için hem de eksiklerimi tamamlayabilmek için. Makete biraz vakit ayıramayacağım bu yüzden. Saygılar..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,047
Kayıtlı Üye Sayımız
166,792
Kaydolan Son Üyemiz
wdeepw

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR