Maske, Kostüm ve Venedik Karnavalı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan MK51 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 40,388

MK51

Zirve
Yer
Istanbul
Eldeki bilgiler, bu karnavalın ilk kez 1268’de düzenlendiğini gösteriyor. Karnavalın simgesi olan şey değişmemiş: Maske.
Maskenin anlamı ise eski zamanlarda var olan sosyal sınıf ayrımcılığının aşırılığına tepki göstermek ve aslında herkesin eşit olduğunu vurgulamak. Ayrıca bu maske sayesinde karnaval ruhunun temelinde yatan kurallara karşı koyma ve özgürlük düşüncesi de daha kolay anlaşılıyor.

Karnavalın teması her sene değişir. Kostüm ve maskeler de buna göre şekillenir. Ama her zaman konfetiler atılır, dev kuklaların başrolde olduğu gösteriler düzenlenir, eski düellolar canlandırılır, canlı heykeller sokaklarda dolaşır. Venedik Karnavalı, benzerleri arasında en iddialı ve renkli olanıdır belki de.

Tarihi 11. yüzyıla kadar uzanan Venedik Karnavalı'nın sebeplerinden biri, zamanında şehrin Akdeniz’in en güçlü merkezlerinden biri olması ve bunun getirdiği coşkuydu. Zamanla buna, kazanılan zaferler de eklendi. 18. yüzyıl döneminde ise Venedik’in kültür ve sanat anlamında hızla gelişmesi, tiyatro ve balo salonlarının, dolayısıyla gösteriş ve eğlence dozunun artması ile şehrin karnavallara ev sahipliği yapması kaçınılmaz oldu.

Maske1.jpg

Maskelerle çoşan, heyecanlanan halk eğlencelerinin başında Venedik Festivali gelir. Hıristiyanlık öncesi günlerden miras kalan maskeler Venedik Festivali'nin temel figürü olarak kabul edilmektedir. Karnaval 2 Şubat'ta başlar ve günahların affedilidiği gün olan Af Salısı'nda sona erer. Ayrıca Santo Stefano Günü'nde (26 Aralık), Asensiyon'da (İsa'nın göğe yükseldiği gün) ve 5 Ekim'den Noel'in başlangıcına kadar olan dönemde de maskeler Venedik'teki halk eğlencelerinin baş tacıdır.

Venedik Karnavlı'nın en gözde iki maskesi Batua ve Punchinella'dır. Batua, siyah şapka ile takılır ve erkeksi bir görünümü vardır. Punchinella ise upuzun ve sarkık burun görünümü ile hemen farkedilir. Karnaval'daki maskelerin ortak özelliği, gizemli, çılgın ve korkutucu olmasıdır. Sanki bu üç kavram birden bir kediyi anlatır gibidir. Kedili maskeler de bu yönüyle Venedik Karnavalı'nda sıkça rastlanan maske türleri arasında yerini alır.

Etiketler

Ynt: Maske, Kostüm ve Venedik Karnavalı

Bunlar inanılmaz güzeller bir gün umarım bu festivale katılırım. Bu kadar fotoğrafı nereden buldunuz? Daha fazlası varsa link verirseniz sevinirim:smiley:

Ynt: Maske, Kostüm ve Venedik Karnavalı

Bu eşi bulunmaz festivali 1986 da görme şansımız oldu ama tam gideceğimiz hafta aşırı yağıştan Venediği sel bastı ve gösterilerin bir kısmı da iptal olduydu :(
Kısmet işte :smiley: Ama yıllar sonra birbirinden güzel ve özenli çekilmiş fotograflarla sayenizde gitmiş kadar oldum...
Mustafa bey teşekkürler!

Cennet kırallığı adlı filmde Kudüsün ilk haçlı kıralı da bu tür maske takıyordu adam cüzzam hastalığına yakalandığı için yüzündeki çirkin ve iğrenç görüntüyü gizlemek işstemişti. Tarihsel olarak festival böyle bir olayı hatırlamak amaçlı olarak mı süregeldi acaba kafama takıldı şimdi!

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,927
Kayıtlı Üye Sayımız
166,950
Kaydolan Son Üyemiz
blizzard22

Çevrimiçi üyeler

Geri