Motor Kazalarında Kültürün Önemi.

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan trgsoy Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,788

trgsoy

Ana Kamp
Bir 112 sağlık elemanı olarak karşılaştığım ve müdahale ettiğim motor kazalarındaki sürücü profillerini incelediğimde kazaya karışan sürücülerin hemen hemen yüzde sekseninin eğitim seviyesinin düşük olduğu,15-30 yaş grubunda olduğu ve kırsal kesim kökenli olduğunu gördüm.En büyük nedenlerden biride motor sürücülerinin hiç bir kusuru olmamasına rağmen tali yoldan kontrolsüz çıkan araç sürücülerinin sebep olduğu kazalar.Bunlarıda incelediğimde bu araçlarında sürücülerinin yine kırsal kesim kökenli ve eski model reno şahin grubu araç sahipleri ve kentsel bölgedede bayan sürücülerin sebebiyet verdiği kazalar.Böylece motor kullanmada eğitim ve motorsiklet kültürünün çok önemli olduğu görülüyor.Ayrıca konuyu bilen biri olarak kazalarda en önemli şeyin ve koruyucunun KASK olduğu görülmektedir.En son ne demiştik? KASK,KASK,KASK,KASK,KASK,aman diyeyim KASK,KASK,KASK,KASK yalvarıyorum KASK ASK KASK KASK.

Etiketler
kask
Ynt: Motor Kazalarında Kültürün Önemi.

Kenti-köyü geçin...
Hiç birimiz, malesef araç kullanmayı bilmiyoruz.

Sayin Ulusoy,farini yaksa dahi ne yazik ki bir cok surucu iki tekerli araclari farkedemiyor.
Farkedemiyor cunku sayin Gultekin'in dedigi gibi surerken trafige tam odaklanmiyorlar.
Arac surmeyi yurumek,nefes almak kadar dogal ve kolay bir otonom sistem saniyorlar.
Iste o zaman dikkatten kacan kucuk ayrintiymiscasina buyuk bir arac olan iki tekerliyi gormuyorlar.
Hatta zaman zaman kafasi mesgul insanlar koca otobusu,kamyonu bile gormediklerini soyluyorlar.
Kaza sorusturmalarindaki detaylardan biri surucu ifadelerinde "gormedim" sozcugudur.
Bu sozcuk sonucu yapilan incelemede hakikaten gorme kaybi olan suruculer tespit edilmistir.
Ancak bu oran cok azdir.Insanlarin otonom surus aliskanligi nedeniyle bakip,gormedikleri anlasilmistir.
Direksiyona gecen her insanin baska islerini unutup sadece emniyetli suruse odaklanmasi gerekir.
Bu konuda suruculerin kendilerini egitmesi sarttir.TV yada yazili basinda bu konu sikca islenmelidir.
Trafikte, "korkaklar her defasinda,cesurlar bir defa olur" gibi bir deyis yoktur.
Aksine "korkak balikcinin omru uzun olur" denmesi daha dogrudur.
Elbette burada bahsedilen korkaklik degildir.Emniyetli,temkinli,kontrollu surus anlatilmaktadir.
Umarim kask uyarinizi gerekli suruculer algilar da kasksiz trafige cikmazlar.
Nacizane dusuncelerimdir.

2 gün önce benim başıma da geldi, tali yoldan çıkan kos koca kamyonu görmedim...
Çünkü o an ters istikametten gelip aniden önüme atlayıp sağımdaki minicik boşluktan geçmeye çalışan bisikletli ile meşguldüm. O esnada az ileride tali yoldan çıkan koca kamyonu görememiştim. Böyle durumlarda araçta ikinci, üçüncü bir şahsın olması durumu kurtarabiliyor. Nitekim eşimin kamyooon diye haykırışı refleks olarak frenlememe neden oldu.
Evet, görememenin nedenleri görme bozukluğu, yorgunluk, alkol, dikkatsizlik diye uzar gider. Bu anlattığım durumla birlikte görememe nedenlerine bir ekleme de ben yapmak istiyorum: Trafik kazalarının bir kısmı bizzat kazayı yapanın kusurundan değil, ikinci veya üçüncü şahısların kusurlu davranışları sebebiyle de meydana geliyor. O şahısların kusurlu davranışlarının size olan etkisini düzeltmeye çalışırken büyük resmi kaçırabiliyorsunuz.
Ve katılıyorum trafiğe çıkmak, seyretmek bir kültür meselesidir. Kültür kelimesi yanlış anlaşılmasın, kastettiğim Trafik Kültürüdür ve bu kültür insanın iki ayağı üzerinde durmasıyla başlar, yayaların birbirlerine omuz atmadan yürümesiyle devam eder. A,B,C v.b. sınıfı ehliyetler bunun göstergesi olamazlar...

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,916
Kayıtlı Üye Sayımız
166,697
Kaydolan Son Üyemiz
ege87

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR