Nikon Makine ve Lens Seçimi Üzerine

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Evren UYANIK Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 48
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 30,211

Evren UYANIK

Kamp II
Yer
İzmir
Web
www.evrenuyanik.com
Merhaba,

Gezenbilir'e birkaç yıldır üyeyim ama hep off-road forumlarında takılıp diğer bölümlere pek bakmamıştım. Geçende İstanbul'da düzenlenen gece fotoğraf etkinliği bildirimi üzerine fotoğrafçılık bölümlerini gördüm. Yaklaşık 1 yıl önce DSLR'a geçiş yaptım. Geçmiş yıllarda fotoğrafa merakım oldu sürekli ama gündelik kullanım amaçlı aileye yönelik bir merak gibiydi. Yavaş yavaş merakım artıp yeni şeyler öğrenmeye niyetlenince birkaç tanıdığımın da tavsiyesi ile başlangıç seviyesi olarak D3000+18-55 kit aldım. 1 yıldır kullanıyorum, vaktim elverdikçe öğrenmeye çalışıyorum.

Kit alırken bir promosyonla yanında 70-300 Sigma lens de almıştım. Fakat işten güçten ve küçük oğlumdan çok vakit bulup sadece fotoğrafçılık amaçlı bir yere gidemediğim, gündelik geziler sırasında arada derede birkaç dakika fırsat yaratıp sağı solu çekebildiğim için ekipmanı pek etkili bir şekilde kullanamadım. Yanımda nispeten büyük bir kamera çantası gezdirmek de çok pratik gelmedi. En son birkaç fotoğrafçıda hep 18-200 lens görünce lensleri araştırmaya başladım, 1-2 ayda çok sayıda yerli yabancı kaynak okudum. Görüntü kalitesi olarak çok iyi olmasa da kullanım pratikliği anlamında 18-55 + 70-300 kullanmak yerine 18-200 kullanmaya karar verip maddi kısıtlamalar nedeniyle Nikon gibi markalara para yetiştiremeyince Tamron marka 18-200 aldım, 1 aydır kullanıyorum.

Zaman içerisinde okudukça bolca bilgi edindim ve öğrenmediğim bilmediğim ne kadar çok şey olduğunun farkına vardım. Şimdi Tamron 18-200 bazı durumlarda iyi gelmiyor, eski lenslere göre görüntü kalitesini beğenmediğim durumlar oluyor, ancak tek lens kullanmak da gerçekten kolay geldi. Bazen çantayı almadan sadece makineyi alıp çıkıyorum, ailece gezerken, çocuğu dolaştırırken kolay geliyor. Bundan da vazgeçmek istemiyorum, ama lensi de biraz iyileştirmem mümkün olabilir mi diye düşünüyorum.

Nikon 18-200 VR II çok pahalı bir lens, VR ikinci elde var ama onlar da biraz eski ve ucuz değil yine. Nikon 18-105 alsam mı diye düşündüm ancak testlerde de çok yermişler. Buradaki tecrübeli arkadaşlara sormak istiyorum. Tamron 18-200'den daha iyi ancak çok da pahalı olmayan 18'den başlayıp 100-150-200mm'ye kadar giden önerebileceğiniz bir lens var mıdır?

Artı olarak D3000'i satıp üzerine biraz koyup D90 alsam değiştirdiğime değer mi dersiniz? Bir taraftan işin teknik bilgide, pratikte ve beceride olduğunu düşünüyorum. Makinenin hakkını verdiğimden emin değilim. Çok okuyorum, öğreniyorum, deniyorum, ancak yine de gereksiz yere taş olmadan baş yarmaya çalışıyor durumuna da sokmak istemiyorum kendimi. Mümkün mertebe PSAM'den birinde çekim yapmaya çalışıyor, çekim sonraları da Capture NX, Lightroom, PTLens gibi programlarla resmi iyileştirmeye çalışıyorum. Bu programlar bile fotoğrafı baştan sona değiştirebiliyorken makine D3000 olmuş D90 olmuş çok farkeder mi, en azından benim için farkeder mi karar veremiyorum. Bu konuda da arkadaşların nacizane tavsiyelerini rica ediyorum. D3000'de yüksek ISO performansı biraz düşük ve geçenlerde 50mm lens almak istediğimde D'nin uymadığını G'nin uyduğunu öğrendim, o da pahalı olduğu için vazgeçtim. D90'da video çekimi vs. var ama çok aradığım bir şey değil. LiveView özelliğiyle manuel ayarlarda pozlamayı önceden görerek karar verebilmek biraz pratiklik sağlıyormuş galiba. Bunlar sizce ne kadar önemli, makineyi değiştirmeme değer mi?

Şimdiden çok teşekkürler.

Etiketler
Ynt: Nikon Makine ve Lens Seçimi Üzerine

Siz aslında kendi cevabınızı vermişsiniz. Liveview gibi özellikler fotoğraf çekerken pek yardımcı olmaz. Pozlamayı önceden görmenize gerek yok aslında, çünkü pozometre size zaten ne olduğunu sürekli ve canlı olarak söylüyor. Makine D3000 olmuş, D90 olmuş hiç bişey farketmez.

G ve D lens uyumu bir problem. Ama şimdilik bunun için body değiştirmek pek anlamlı olmaz.

Size zoom lens önerisinde bulunamıyorum ne yazık ki, o konuda pek bilgim yok. Ama 18-105 de nihayetinde kit olarak verilen bir lenstir. 18-55'ten sonra büyük bir fark yaratmaz. Lens konusunda kullandığınız body sizi çok kısıtlıyor ne yazık ki. Ancak G serisi lensleri kullanabilirsiniz, ki onlar da dediğiniz çok pahalı. Ama inanın amacınız anı fotoğrafı değil de fotoğraf çekmekse, 18-55 ile de harikalar yaratılabilir. Konu diyafram açıklığı derseniz, ben uzun zamandır f4'ün altına indiğimi hatırlamıyorum.

Şimdi ben de size şu soruları sorayım...

- D3000'de size yetersiz gelen bir şey var mı? Yani "şu özellik yok, o yüzden kısıtlanıyorum..." dediğiniz birşey mesela...
- Yüksek ISO'yu ne kadar sıklıkla kullanıyorsunuz? İnanın D90 da yüksek ISO harikalar yaratmıyor...

Bu konuya özellikle cevap vermek istedim çünkü yıllarca ekipmana çok önem verip "bende şu olsa, ne fotoğraflar çekerdim" yanılgısını yaşamış bir insanım. Sonra maddi imkanlarım el verdiğince hayal ettiğim şeylere ulaşabildim ve gördüm ki, ekipmanı bir adım öteye taşımak, aslında zorlukları azaltmıyor, arttırıyor. Daha fazla ayar, daha fazla karışıklık. Bunu bi bilgisayar oyunu gibi düşünürseniz, ilk bölüm hep en kolaydır. İlerledikçe oyun zorlaşır. Fotoğraf da aynı şekilde bence. Demişsiniz ya "ekipmanın hakkını veriyor muyum acaba?" diye :smiley: çok yerinde bir soru gerçekten. Bu ekipmanın sizi kısıtlayan bir yanı var mı? Emin olun, daha iyi bir lens (yukarıda bahsettikleriniz size görüntü kalitesi olarak çok katkıda bulunmaz...gerçekten iyi lenslerden bahsediyorum) daha fazla zorluk demek olacaktır.

Bir süre 50mm f1.2 kullandım, ilk elime aldığımda "ne fotoğraflar çekerim bununla" dedim :smiley:) gerçekten "ne" fotoğraflar çektim :smiley:)) alan derinliği o kadar az ki, çektiğim fotoğraflarda herkesin burnu net, gözleri bulanık...ya da şakakları net, gözleri bulanık :smiley:) bayağı zorladı alışana kadar...

Demek istediğim siz kendi içinizde doğru cevabı zaten vermişsiniz :smiley:) ama yakında gidip bir D90 alırsınız...ben hep "ulan almama gerek yok aslında ama çok güzel...aliyim en iyisi" diyorum ve gereksiz olduğunu bile bile alıyorum :smiley:)) olsun hata yapmak insana mahsus demişler...alın gitsin be yaa :smiley:

Eksiklik olarak neyini gördüm diye düşününce, ilk aldığımda bunun lcd ekranında niye çekeceğim şeyi göremiyorum diye bir dumur yaşamıştım, liveview diye bir şeyi bilmiyordum bile o zaman. Konuştuğum arkadaşlar boşver ya bende var ama kullanmıyorum bile dediler. Gerçekten de kullanırken niye yok diye pek aramadım. Bazen tripodla gece fotoğrafı çekerken pozometreye göre çektiğimde sonucun gözüme karanlık ya da aydınlık geldiği zamanlar oldu, pozlamayı değiştirip tekrar çekerek birkaç seferde istediğim görüntüyü aldım. Liveview burada işe yarayabilir gibi düşünmekle beraber D90'daki liveview'da pozlama zaten görülemiyormuş, D7000'de falan varmış o olay. Çok da mühim bir olay olmadığından bu kısmı atlıyorum. Zaten DSLR alıp da kompakt makine gibi öyle lcd'den bakmak da biraz ters geliyor :smiley:

Esas olarak ilk eksikliği 250-300 liralık 50mm 1.8 lensin bu makineye uymadığını öğrendiğimde hissettim. Uyanı 2 katı fiyat olduğu için satar başka makine alırım daha iyi dedim o anda. Bunun dışında ISO 1600'de kumlanma fazla oluyor. Sadece gece çekimlerinde değil ışığın yetersiz olduğu iç ortam çekimlerinde de noise oluyor. Programla azaltıyorum ama o zaman da fotoğraf bulanıklaşıyor. D90 bariz daha iyidir diye düşünüyordum ama siz aman da aman bir fark yok demişsiniz. Sağdan soldan da D7000 çıktıktan sonra D90 alınmaz türü yorumlar duyuyorum. D90 şöyle dandik böyle dandik gibi herkes hemen satış koymuş, herkes D7000'ci olmuş :D

Mesajı yazmamın üstünden belirli bir süre geçti. Bu arada ben D3000'i 18-55'le beraber ve 70-300'ü de ayrı olarak elden çıkardım. Ok yaydan çıktı yani. Ancak parayı cebime koyup şimdi ne alsam diye bakmaya başladıkatn sonra da işler iyice çıkmaza girdi. D90 18-105'le beraber 2300 lira civarı, D7000 iyice pahalı, bu da amma para be, verilir mi oldum, ortada kaldım.

Abim Canon SX230is aldı geçende. Kompakt makineler arasında en iyi denilebileceklerden biri. 1000 lira civarı fiyatı. O tarz bir şey mi alsam acaba diye düşündüm, Canon S95 ve hatta yeni çıkan S100'lere falan baktım, onlarda zoom daha az, ama zaten 10-15x zoom pek lazım gelmiyor veya bu zoomlarda çekim zor oluyor ya da kalite iyi çıkmıyor diye S95 S100 gibi 4-5x zoomlu, f2.0 olduğu için ışığın az olduğu ortamlarda daha iyi çeken makineler daha iyidir diye düşündüm, bunların üzerinde durdum. Ancak geçende Canon SX230is'i elime alıp birkaç fotoğraf çekince de DSLR'dan sonra oyuncak gibi geldi. Görüntü kalitesi de çok iyi gelmedi bir taraftan, ama görüntü bir yana vizör olmadan lensi tutmadan cep telefonuyla çeker gibi fotoğraf çekmek hissiyat olarak nahoş geldi :smiley: Kompakt makinelerin 1000 lira civarı gibi pahalı olan modellerinin görüntü kalitesi olarak başlangıç serisi DSLR'lara yakın olduğu söyleniyor bazı yerlerde, bunu araştırmak gerek biraz. Hani DSLR alanlar genelde yanlarında 3-5 lensle, pahalı ekipmanlarla geziyorlar da mı DSLR'ın bir anlamı oluyor, yoksa kit lensli başlangıç serisi DSLR'la çekilen fotoğraflarda dahi bir kalite farkı var mıdır, bunu henüz tam bilemiyorum. SX230'le biraz fotoğraf çekip karşılaştırmak gerek.

D3000'de fotoğrafları RAW çekip sonra programda beyaz dengesini, keskinliğini, parlaklığını, renklerini elle ayarlayınca çok hoş fotoğraflar çıkartmıştım. Bilgisayar başında uğraştıktan sonra JPG çekmeye göre çok daha iyi sonuçlar çıkartmaya başlamıştım. Vakit alıyordu ama sonuç belirgin şekilde daha iyi oluyordu. Kompakt makinelerin çoğunda RAW çekim yok, S95 ve S100'de varmış gerçi ama SX230'da yok örneğin. O da bir dezavantaj sayılabilir.

Böyle bir şeyler işte. Şu an beklemedeyim. Para söz konusu olmasa D7000 alır geçerim ama işin içine maddiyat girince karar vermek zorlaşıyor.

Bu arada bir mağazada D90 ve D7000'i inceledikten sonra en azından D3000, D3100, D5000, D5100 gibi bir şey istemediğime karar verdim. Bunlar daha ziyade kompakt makineye benzetilmiş cihazlar. D3000'deki GUIDE moduna uyuz oluyordum zaten. D5000'de de dönen ekran gibi saçma şeyler var. Ayrıca bu iki makine D90 ve D7000'e göre belirgin şekilde küçükmüş. D3000'i elde taşırken tutmakta zorlanıyordum bazen, tam kavramıyor, elden kayıyor. D90 ve D7000'in tutma kısmı daha kalın, makine daha iyi ele oturuyor. Üzerindeki ekstra ekran ve düğmeler de fonksiyonel görünüyor. Önde ve arkada tekerlek olması, üstünde ekstra hızlı ayar düğmeleri olması hep ekstra avantaj gibi görünüyor.

Muhtemelen kompakta falan hiç girmeyip bir şekilde en azından D90 almak mantıklı bir iş olacaktır ama fiyatının yüksekliğinden hala harekete geçemedim.

En kötü dslr, en iyi kompakttan iyidir bence. Kompakt konusunu kapatalım bence :smiley:)

Boyut olarak sırayla D3000, D90, D7000, D300 ve tabii ki D3 gelir...bence D90 da küçük aslında. D7000 iyi benim elim için. Ben D300 kullanıyorum, yoruyo beni. Yani lafın gelişi değil. Bazen makineyi bırakıp elimi dinlendirmek zorunda kalıyorum :smiley:) neyse...konu ben değilim.

Dediğiniz gibi ok yaydan çıkmış...ikinci el bakmanızı tavsiye ederim artık. Piyasada çok temiz D300'ler var. Hayyam Pasajında Odak Fotoğrafçılığa giderseniz dürüst şekilde bilgi alabilirsiniz. Elinize oturan bir makine alın. Üstüne de ortalama bi objektif alın. Sokakta fotoğraf çekecekseniz, 24-85 gibi bir aralık güzel olur. Fazla zoom cildi bozar. 18-200 filan gibi şeylerden uzak durun...zoom aralığı göze hoş gelir ama kalite olarak tatmin olmazsınız. Ayrıca da o kadar zooma hakim olmak zordur...yani sokak fotoğraflarında, zoom dediğimiz şey, aslında objeyi yakınlaştırmak için değil, arkaplanın ne kadarını kadraja alacağımızı kontrol etmek kullanılır genellikle. O yüzden elinizde çook fazla seçenek olursa (18-200 gibi) kafanız karışır, az olsun öz olsun :smiley:

D90 ile D300 görüntü kalitesi olarak neredeyse birebir aynıdır. D7000 yeni model olduğu için daha iyi kalite verir, sizden de daha çok para bekler. Ticari fotoğraf çekmeyeceğinize göre, bu kadar kaliteye ihtiyaç duymazsınız...gerçekten. Kalite de bi yere kadar :smiley:) ki esas olay objektifte bitiyo.

Güzel sohbet oluyo :smiley:

Yabancı sitelerden birinde zoom aralığı yüksek lenslerle ilgili bir yorum okumuştum, yakınına gidip çekmek her zaman daha iyidir gibi bir şeydi. Geniş açı etkisini yok etmek ve biraz alan derinliği kazandırmak için 55mm bile yeterli geliyor zaten. Ben 18-55 ve 70-300'den sonra 300'e 300'ü zaten hiç kullanmıyorum bari 18-200 alayım demiştim, ama bu bile gereksiz geliyor şimdi. Çektiğim fotoğrafları kaç mm'de çekmişim diye bakınca 70-80mm'nin üstünde çektiğim fotoğraf yok doğru düzgün. Fantezi olsun diye uzaktan çektiğim birkaç fotoğraf var öyle 200-300 mm, onlar da zaten ya bulanık çıkıyor ya da bir esprisi olmuyor. Puslu havalarda uzaktan zoom yapıp çekilen fotoğraflar da sisli gibi çıktığı için hoş olmuyor zaten, yaklaşıp 50mm civarı çekmek çok daha güzel görüntü veriyor. Bu yüzden elimde kalan son 18-200'ü de satıp 18-105 almak istiyorum. 18-55 bazen yetmiyordu, biraz daha yakınlaştırsa iyi olur dediğim yerler oluyordu, ama 18-105 alınca daha fazla zoom aramam gibi düşünüyorum.

DSLR kompakt görüntü kalitesi karşılaştırmasında tam bilgili değilim ben, ucuz DSLR'lardan daha iyi çeken kompaktlar olduğu gibi şeyler okudum, ama onlar da belki özel bazı şartlar altında denk gelen durumlardadır. Görüntü çok önemli tabi, ama makinenin de biraz insanı havaya sokması lazım. Eskiden hem kompakt makine alıyordum ben, bazen yanıma almaya bile üşeniyordum çıkarken. D3000 aldıktan sonra daha bir zevk almaya başladım olaydan. Fotoğraf çekmeyi daha eğlenceli bir hale getirdi. Sadece görüntü kalitesi değil, ayrıca bu tarz bir makineyle çekim yapmak insana farklı bir haz veriyor. İnsanın fotoğraf çektikçe çekesi geliyor derler ya, öyle bir şey.

Yemek molasının ardından devam ediyorum...

Objektif ve makine birbirini tamamlayan iki unsurdur. Ortaya çıkan fotoğrafın kalitesi de ikisinin arasından en kötü olan kadar olur. İyi makineye kötü obj takarsanız, makineye kaliteli ışık gelmez. Makine de gelen ışığı yakalar ama sonuç kalitesiz olur. Tam tersine, kötü makineye iyi obj takarsanız, bu sefer ışık kaliteli girer ama makine o kaliteyi yakalayamaz. Sonuç yine kötü olur. Bugün üretilen orta ve üstü seviye bir çok makine, piyasadaki objektiflerin (Carl Zeiss veya Leica gibi lens markalarını hariç tutarak yazıyorum) hakkını verebilecek düzeyde. O yüzden önemli olan alacağınız makineyi, üzerine takacağınız objektifi hesaplayarak almanızı tavsiye ederim. Yani asıl parayı objektife verin, kalan parayla makine alın! Mümkün olduğunca Nikon marka obj almaya bakın...sigma ve tamron gibi markaların da çok çok iyi objektifleri var. Ama genel anlamda Nikonlar daha üstün denilebilir.

Giriş seviyesi bi dslr'nin bence zayıf kaldığı en önemli yönü dinamik aralıktır. Yani beyaz ve siyahları patlatmadan yakalayabilmesi...bence bu özellik ISO'dan çok çok daha önemli. Bu arada "noise" denilen hadise, fotoğrafın doğasında var. Bırakın noise olsun fotoğraflarınızda...noise kötü birşey değildir. Özellikle noise reduction'ı kapalı tutarsanız, sensörün kendi noise'ini görebilirsiniz. Böylece makinenin uyguladığı NR'den dolayı çamurlaşmış bi noise değil, ince kum gibi bi noise olur fotoğrafınızda...işte bu da güzel bir şeydir...bence :smiley:

Kompakt makineler en düşük ISO değerinde ve kusursuz ışık koşullarında iyi resim verebilirler...ama böyle bir karşılaştırma gerçekten yersiz :smiley:) sadece görüntü kalitesi değil konu...dslr'nin size sağladığı esneklik de çok önemli. Kompakt makineyle de çok iyi fotoğraflar çekilebilir. Zaten fotoğrafın değeri kalitesinde değil, anlamındadır. Ticari olmayan fotoğrafta görüntü kalitesi aramak mantıklı değil bence. Önemli olan anlamı, kompozisyonu, bakan kişiye hissettirebildikleri vs vs...yani kompakt makine de alınabilir ama amaç kendini ifade edebilmekse, elinizdeki aracın sizi kısıtlamaması önemli birşey bence.

Zoom aralığı konusunda da...aralık büyüdükçe, araya giren materyal sayısı da artar. Objeyle sensörün arasına giren her materyal kaliteyi bozar. O yüzden en iyi lensler çoğu zaman sabit odaklı lenslerdir.

Bu arada size bir tüyo vereyim...D200, D300 vs serisine çıkarsanız, 250 tl civarına çok kaliteli sabit lensler alabilirsiniz. Sadece manuel netlemeyi göze almanız gerekir. Ama 250 tl'ye alacağınız bi 105mm ile portre çekmenin tadı bambaşkadır gerçekten :smiley: tavsiye ederim...

D300'ü hiç düşünmedim ya. Pahalıdır diye bakmadım bile yani. Alabileceğim en pahalı makine olarak D90'a baktım hem. D300, D7000 vb. bunlar beni aşar gibi geliyor maddi anlamda. Ben İzmir'de oturuyorum bir de. İkinci elde çok seçeneğim yok. Internetten bakıyorum ama orada da güvenmek kolay değil. D90 piyasada çok olduğu için daha kolay bulunabilir, satarken de daha kolay satılabilir belki.

Hmmm...evet İstanbul dışında ikinci el bulmak biraz sorun. Burada temiz bi D300'ün ikinci el piyasası 1850 civarında. D90 da 1650 filan...o zaman D90'a yönelin derim ben. Zaten başka seçenek yok :smiley:)

parkinsonsniper' Alıntı:
Hmmm...evet İstanbul dışında ikinci el bulmak biraz sorun. Burada temiz bi D300'ün ikinci el piyasası 1850 civarında. D90 da 1650 filan...o zaman D90'a yönelin derim ben. Zaten başka seçenek yok :smiley:)

Bu yazdıklarınız tek body fiyatları mı? Yurtdışından alınıp getirilen ikinci el D90'lardan 1200-1300-1400 liraya falan bulduklarım oldu benim aslında ama henüz karar veremedim işte. Zamanla taşlar yerine oturur.

Araya istemeyerek giriyorum kusura bakmayin. Bence fotografciklik pratikle gelistirilecek bir sanat. Keske en bastan makinanizi satmasaydiniz. Sizin yaptiginiz gibi lens degistirmemek icin bende biraz eski model 28-210 lens aldim (Benim makinam pentax). Sunun farkina vardim ki o lens te her istedigimi yapmiyor. Yakindan maksimum 10m otedeki bir objeye odaklanirsam genis aci (28mm) de resimler net ve guzel. Uzakta bir objeye netledigimde zoom ile gene guzel. Ama genis acida cevreyi cekmeye calistigimda yani genel bir peyzaj cekiyorsam kesinlikle cok kotu hatta kit lensinden bile kotu idi. Yani her lensin bir kapasitesi ve cekebilecegi fotograflar var. Bunlari ogrendikten sonra buna gore fotograf cekiyorsunuz ve cektiklerinizden memnun oluyorsunuz. Bence lens tasimaktan ve degistirmekten korkmayin (cok tozlu ve ruzgarli ortamlar haric).

Birde eger Nikoncu degilseniz baska markalarada bakin. Ben pentaxi alirken benim icin en onemli avantaj autofocus motoru govdede oldugu icin 70 li yillardan beri uretilmis butun pentak K mount lenleri kullanabilmesi cok avantaj olarak gelmisti ve bunun icin aldim. Ozellikle yurt disinda cok ucuz fiyatlara lens bulabilirsiniz.

Daha iyi lensleri görmediğimden olsa gerek, Tamron 18-200'den memnunum aslında. Sadece 18mm'de adının vignetting olduğunu öğrendiğim köşelerde biraz kararma yapıyor ve yine adını bu lensle öğrendiğim barrel distortion denilen geniş açıda bombeli görünme olayı var biraz. Ancak bunlar sadece 18mm'de oluyor, çok az zoom yapınca, muhtemelen 25-30 mm'ye kalmadan düzeliyor. Bu olayı düzeltmek için Lightroom'da lens profilleri varmış, onu öğrendim, oradan çektiğim bütün fotoğraflara 18-200 lens profilini uygulayınca problem düzeliyor. Basit bir işlemmiş. Bunun dışında keskinlik netlik vb. anlamında ben bi dezavantajını görmedim, ancak dediğim gibi daha iyi lensleri de test etmiş değilim. Yabancı sitelerden çok yazı okuyorum, orada 18-55 kit lense çok iyi çok keskin vs. diyor ama zoom az olduğu için bazı yerlerde yetmiyor, bu yüzden 18-105 kit lensini almak istiyorum. 18-200'ü satmak istememdeki neden de 150-200 bu aralıklara aslında neredeyse hiç ihtiyaç duymadığımı anlamam. Çektiğim fotoğraflara bakıyorum 70-80mm'den yukarı fotoğraf hiç yokı neredeyse. Zoom aralığı daha az olursa kalite daha iyi olur diyor herkes, ben de bu durumda kendim o farkı göremesem de kuralına uyalım, boşuna 18-200 kullanmayayım, bari 18-105 alayım dedim.

Dün makine aldım bu arada. 1250 liraya 3500 shutterda D90 body aldım tanıdık bir arkadaştan. Sıfırı 18-105'le birlikte 2287 liraya Darty'de vardı, bundan daha ucuza bir yerde bulamamıştım, havaleyle 2200 lira civarına nette satan yerler vardı. Bende şu anda 18-200 Tamron olduğu ve henüz satmadığım için sadece body alayım dedim, 1250 lira da fena gelmedi rakam olarak. Zaten D3000'i 850 liraya, Sigma 70-300'ü de 280 liraya satmıştım. 120 lira farkla bunu almış oldum bir yerde. Focus motoru olduğu için şimdi ilk fırsatta 50mm 1.8 D almak istiyorum biraz da o konuda bilgi tecrübe edinmek için. Onun da sıfırı 250-300 arası, ikinci eli 200-250 arası, fark az olduğu için bir yerlerden kampanyalı denk getirip sıfır alırım herhalde.

Marka saplantım yok aslında ama Canon Nikon dışındaki markaları pek tanımıyorum. Geçmişte de kullandığım Canon marka bir kompakt makine garantisi biter bitmez bozulduğu ve servisi de tamirine yeni makine fiyatı istediği için, doğru yanlış ayrı, belki alakası yok, ama soğudum Canon'dan. D3000 kullanırken de menüler, tuşlar, lensler vs. biraz öğrendim alıştım. Makine karşılaştırırken de hem D3000'le karşılaştırdığım için 3100, 5100, 90, 7000 vs. farklarını iyice öğrendim, bu yüzden başka markalara bakmadan D90 almış oldum.

D90 yerine D7000 almak isterdim aslında ama fiyatları çok pahalı. Video özellikleri güzel ama lazım olur mu olmaz mı bilinmez, belki de hiç kullanmayacağım bir özellik. Ayrıca izlediğim bazı videolarda auto focus olayının da matah bir şey olmadığını, video kameralardaki gibi doğru işlemediğini gördüm. Zoom yaparken sık sık odaklamanın bozulduğu, 1-2 saniyede ancak düzeltebildiği görünüyor. Diğer yandan video çekerken nereye odaklanması gerektiğini de seçemediğiniz için ilgisiz yerlere odakladığı, bazı ortamlarda farklı nesneler arasında odağın gidip geldiği görünüyor. Birkaç yerden de manuel focus en iyisidir gibisinden şeyler okuyunca, kullanıp kullanmayacağım bile belli olmayan auto focus video olayı için o kadar para vermek istemedim. D7000'in D90'a göre fotoğraf kalitesi açısından da sayısız üstünlüğü var ama şimdilik D90 bile bana fazla zaten, taş olmadan baş yarmayalım diye D90 iyidir dedim. Bu arada youtube'da D90'la çekilmiş çok güzel kısa filmler de var. Ancak ben birkaç saatlik denememde o işin pek kolay olmadığını gördüm :smiley: Zoomu değiştirmeden sadece focusla oynayarak video çekmek zor değil, ama hem zoomu hem focusu manuel olarak çekim sırasında değiştirmek pek olacak bir iş gibi gelmedi bana :smiley:

Günaydın...video olayında fikir yürütemicem, çünkü dslr ile hiç video çekmedim.

D90'ınızı güle güle kullanın öncelikle :smiley:

Lenslerde ne kadar az zoom olursa o kadar kaliteli görüntü alacağınız konusu doğru. ama 18-105'le 18-200 arasındaki farkı pek ayırt edemezsiniz. 50mm 1.8 sizin için büyük bi sıçrama olur. ama aynı lens benim şu anda kullandığım en kötü lensim :smiley:) mümkün olduğunca kullanmamaya çalışıyorum...demek istediğim, her zaman daha iyisi var :smiley:) önemli olan makul bi set oluşturup, o setle yapılabileceklerin en iyisini yapmaya çalışmak. ayrıca şunu da unutmayın. bundan sonra alacağınız makinelerin görüntü kalitesi sizi şoka sokacak derecede değişmeyecek. yani D90'dan sonra ancak D700 veya D3 gibi bir seviyeye çıkmanız gerekir ki "vay be" diyesiniz. bundan sonra bi 50mm 1.8, bir de 24-85 gibi bir objektif alırsanız. sizin için alışveriş döneminin sonuna gelmiş olursunuz :smiley: bu da bi 900-1000 tl daha demek oluyor yani.

bana sorarsanız, kesinlikle 18-105'e para vermeyin derim. mutlaka ama mutlaka 24-85 gibi bir objektif alın ki, hem paranız boşa gitmesin, hem de fotoğraf anlamında kısıtlanmış olmayın.

bir de son olarak...yurtdışındaki inceleme siteleri 18-135 (D80'in üzerinde gelen kit lens) ve 18-105'i...hatta 18-55'i bir çok lensten çok daha üstün tutuyorlar ama durum pratikte pek öyle değil gerçekten. Yani belki stüdyoda avantajlı tarafları vardır bilmiyorum ama sahada o kaliteye ulaşmadıklarından eminim.

Evet bu lens işinin de makine işinin de sonu yok. İnsan ne kadar öğrenirse o kadar ne yapacağını bilemez hale geliyor bazen, o da ayrı bir konu. Ancak yine de bu ara bir aşamadır diye düşünüyorum. Hiçbir şey bilmiyorken işler kolay, bir şeyler öğrenmeye başlayınca işler gitgide sarpa sarıyor, ancak bir yerden sonra da tam bilgi sahibi olunca neye para vermenin doğru, neye para vermenin saçma olduğu anlaşılabiliyordur diye umuyorum, ve araştırmaya okumaya öğrenmeye devam ediyorum :smiley:

Nikon 18-105'in birkaç farklı yabancı siteden testlerini okudum, ahım şahım bir lens olmadığı yazıyor her yerde, ancak Tamron 18-200 de farklı değil diğer taraftan. Nikon 18-105'in görüntü kalitesi Tamron 18-200'e göre biraz daha iyidir şeklinde birkaç yazı okudum. Ancak ondan da ziyade yüksek zooma gerçekten ihtiyaç duymadığım için Tamron'la kafa kafaya takas yapabilecek şekilde veya üstüne en fazla 50 lira verecek şekilde Nikon alırsam zoomdan feragat etsem de lenste VR olur, diğer taraftan da görüntü az bir şey de daha iyiyse ne ala diyorum. Ama pek de kasmıyorum açıkçası. Olmazsa da Tamron'u kullanmaya devam ederim. Herşey bitti de bunlara mı kaldık zaten, sadece malzeme almakla bitiyormuş gibi bazen fazla takılıyoruz bu makine ve lens seçimlerine :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,031
Kayıtlı Üye Sayımız
166,772
Kaydolan Son Üyemiz
feryboatcom

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR