nivam cok yakıyor

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ilkertuning Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,222

ilkertuning

Yeni Üye
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
Yer
Ankara
slm arkadaslar 99 model tek noktadan enjeksıyonlu bır nıva aldım lpg lı ama bıraz anormal yakıyor 400 500 arası
neden olabılır bu konuda bana yardımcı olursanız sevınırım kımı tupun beynı eskı olursa ondan olabılır falan dıyolar
herkez bısı dıyo kafam karıstı
 

Etiketler
Ynt: nivam cok yakıyor

belki çözüm önerilerinin bir parçasısını arzedelim. sizin sorununuz mekanik sanırım... yinede bu öneriler kulaklarımıza küpe...


Benzine her gün gelen zamlardan bıkıp arabanızın kontağını çalıştırmaya korkar hale geldiyseniz işte size az benzin yakarak çok yol almanın püf noktaları;


Otomobil kullanma biçimi yakıt tüketimini etkiliyor
Otomobili kullanış biçimi yakıt tüketimini azımsanmayacak ölçülerde düşürebiliyor. Bunun nasıl olacağını aşağıdaki noktalara dikkat ederek görmek mümkün.

Otomobili rölantide ısıtmayın
Motoru rölantide ısıtmak motora verdiği zarar yanında yakıt tüketimini de artıran önemli noktalardan biri. Motoru çalıştırıp yola çıktığınızda yaptığınız birinci kilometre sonunda otomobilin yaktığı benzin üç dakika rölantide çalışmış kadardır. Yani otomobili üç dakika ısıtmak için harcanan benzinle 1 km yol yapabilirsiniz. Bu nedenle uzun süreli durmalarda motoru durdurmakta fayda var.

Kısa mesafeler için otomobil kullanmak lüks
Yapılan bir test sonucunda 0 derece santigrad hava sıcaklığında 1.6 litrelik orta sınıf bir otomobil motoru marşa basıldığı andan itibaren 100 km'de 40 litreye eş bir tüketim değeri veriyor. Ancak 4 kilometre yol katedildikten sonra otomobilin motoru normal ısısına kavuşuyor ve tüketim normalleşiyor. Bu nedenle kısa mesafeler için otomobili kullanmak yerine yürümek daha sağlıklı ve ucuz oluyor.

Doğru zamanda vites değiştirin, ekonomik viteste sürün
Birinci vitesi yalnızca otomobili hareket ettirmek için kullanın ve hemen ikinci, üçüncü ve dördüncü viteslere geçin. Vitesler değiştirildiğinde motor devri değişir. Motor devri krank milinin bir dakikada yaptığı devir sayısıdır. 6000 d/d'lik maksimum devir sayısı krank milinin saniyede 100 devir yaptığı anlamına gelir. Her motorun maksimum devir sayısı olduğu gibi en verimli çalıştığı bir devir de vardır. Bu devir otomobilden otomobile değiştiği için teknik verilerine bakıp ya da servislere danışılarak öğrenilebilir. teknik verilerde Maksimum tork adı altında görülen değer genellikle motorun en verimli çalıştığı ve az tükettiği devirdir. Bu devirde kalacak biçimde vitesler değiştirildiğinde gereksiz benzin savurganlığı önemli ölçüde azalacaktır.
Örneğin: Test edilen otomobilin birinde 100 km uzunluğundaki düz bir yolda 4'üncü vitesle 60 km/s sabit hızda gidildiğinde 5.8 litre/100 km tüketilmiş. Aynı koşullarda 3'üncü viteste 9 litre/100 km tüketim saptanmış. Görüldüğü gibi aynı uzunluktaki bir mesafeyi bir vites küçülterek katetmek 3.2 litre, yani yüzde 55 daha fazla tüketime yol açabiliyor. Aynı otomobille 30 km/s sabit hızla 3'üncü viteste 7 lt/100 km, ikinci viteste aynı hızda ise yaklaşık 10 litre tüketim saptanıyor. Görüldüğü gibi hangi hızda hangi viteste gidilmesi gerektiğini iyi bilmek gerekiyor.

Sakin, yol ve trafik koşullarına uyumlu kullanım
Ne kadar kararlı ve uyumlu otomobil kullanırsanız o denli az benzin tüketir o denli az sinirlenirsiniz ve otomobiliniz o denli az yıpranır. Akan trafiğin ritmine adapte olmak ve otomobilin hemen önüne değil daha ileriye bakarak gelişmeleri izlemek sakin ve trafiğe uygun sürüşün bir parçası.
Tabii bu arada dikiz aynalarına bakmayı da ihmal etmemek gerekiyor. Önünüzdeki araçla yeterli bir mesafe bırakın. Sık sık hız değiştirmekten kaçının. Yavaşlamak gerektiğinde ayağınızı gazdan zamanında çekin. Böylece hem balatalarınız hem de sinirlerinizin ömrü daha uzun olacaktır. Önünüzde akan trafiği izlemek bu açıdan size yardımcı olacak ve panik fren yapmak zorunda bırakmayacağı gibi yakıt tasarrufu da sağlayacaktır.

Öneriler
Başkalarının sizi sollamasına izin vermek sizin başkalarını sollamanızdan daha akıllıcadır. Otomobilinizin son süratinin yüzde 70-80'ini geçmemek tutumlu sürüş için en basit kuraldır. Yani gaz pedalının altında ne kadar fazla boşluk bırakılırsa o kadar çok para cebinizde kalır ve sinir sisteminiz daha uzunca bir süre otomobil kullanabilmenize olanak tanır.
"kaynak imedya.com"
 

Ynt: nivam cok yakıyor

murat ağbi oncelıkle ılgılendıgın ıcın cok sagol. tavsıyelerını bir benzınlı araç binicisı olarak yıllardır uygulamaktayım. artık fantazı ustune fantazı lekler olduk.ozellıkle sonyıllarda benzıne gelen zamlar yuzunden ayagımızın altına yumurta baglar olduk . nıvayı yenı aldım ve aldıgım gıbı denemek ıstedım o eskı halıyle lpg de 550 cıvarı yakıyodu ama lpg nın beynını, bujılerı ve bırde sübap ayarı yaptırdıktan sonra nıhayetınde yakıt sarfıyatı 350 ye dusurduk sehır ıcınde ve bırde uzerınde ok 144 var. sanırım asfalt lastıgıne gecınce bırazdaha dusecektır .tekrar tşk ederim saglıcakla kal
 

Ynt: nivam cok yakıyor

ilkertuning' Alıntı:
murat ağbi oncelıkle ılgılendıgın ıcın cok sagol. tavsıyelerını bir benzınlı araç binicisı olarak yıllardır uygulamaktayım. artık fantazı ustune fantazı lekler olduk.ozellıkle sonyıllarda benzıne gelen zamlar yuzunden ayagımızın altına yumurta baglar olduk . nıvayı yenı aldım ve aldıgım gıbı denemek ıstedım o eskı halıyle lpg de 550 cıvarı yakıyodu ama lpg nın beynını, bujılerı ve bırde sübap ayarı yaptırdıktan sonra nıhayetınde yakıt sarfıyatı 350 ye dusurduk sehır ıcınde ve bırde uzerınde ok 144 var. sanırım asfalt lastıgıne gecınce bırazdaha dusecektır .tekrar tşk ederim saglıcakla kal
asfalt lastiği+fabrikanın önerdiği boyutlardaki lastikler kesinlikle önerilir...
 




Ynt: nivam cok yakıyor

Sakin kullanıldığı takdirde makul yakıyor bendeki Niva. Ama devri yüksek tutarsanız hemen %50 artıyor yakıt tüketimi.

Yukarıda yer alan yazı gayet iyi tarif etmiş tasarruflu araç kullanımını...
 

Ynt: nivam cok yakıyor

muratbilici' Alıntı:
Yapılan bir test sonucunda 0 derece santigrad hava sıcaklığında 1.6 litrelik orta sınıf bir otomobil motoru marşa basıldığı andan itibaren 100 km'de 40 litreye eş bir tüketim değeri veriyor. Ancak 4 kilometre yol katedildikten sonra otomobilin motoru normal ısısına kavuşuyor ve tüketim normalleşiyor.
Bu kısma pek katılmıyorum soğuk motorda yazının diğer kısımlarında anlatılan hızlı vites değiştirip uygun devir ve hızlarda ilerlersek soğuk motorda da 10-15 lt/100 km tüketim değerleri yakalanabiliyor.
muratbilici' Alıntı:
Her motorun maksimum devir sayısı olduğu gibi en verimli çalıştığı bir devir de vardır. Bu devir otomobilden otomobile değiştiği için teknik verilerine bakıp ya da servislere danışılarak öğrenilebilir. teknik verilerde Maksimum tork adı altında görülen değer genellikle motorun en verimli çalıştığı ve az tükettiği devirdir. "kaynak imedya.com"
Yazının geneli doğru bilgiler içermekle birlikte bu kısım yanlış.
Benzinli bir aracı maksimum tork devrinde sürersek belki o torku elde etmek için en az yakıtı yakabiliriz ama "arabanın en az yaktığı devir kesinlikle maksimum tork devri değil" . Zaten çoğu benzinli araç maksimum torku en az 3500 de hatta genelde 4000 de verir.
En az tüketimin olduğu devir ise 1500-2000 arasıdır.
Zaten yazının bu kısmı diğer doğru olan kısımla çelişiyor.
60 km's hızla 4. vitesle 5.8 lt/100 km tüketmek maksimum tork devrinde mümkün değil, zaten 4. viteste 60 km hızda araba maksimum tork devrini çeviremez, max tork için 100-120 gibi hızlara çıkmak lazım.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,163
Mesajlar
1,534,493
Kayıtlı Üye Sayımız
167,057
Kaydolan Son Üyemiz
R.KICIR

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst