gurkang' Alıntı:Bir acemi olarak ben de bir iki soru sorayım o zaman
1) Off-road aracına telsiz alınma sebebi sadece ekip halinde çıkıldığında iletişim kurabilmek için mi? Kötü bir durum (kaza, benzin bitmesi vb.) karşısında cep telefonları çekmediğinde yardım çağrısı yapabilmek için mi alınır?
Cevap: Ekip iletişimi.Acil durumlarda CB telsizden sesinizi duyacak kimse olmayabilir, iletişim alanı içinde kimse olmayabilir.
Acil durumlarda iletişi nasıl sağlayacağız?
cevap:Uydu telefonu
2) Amatör lisansı olmayan bir kişi düşünelim. Aşağıdaki seçeneklerden hangisini önerirsiniz?
Seçenek a) Garantili bir CB (diğer ismi ile 75-822) el telsizi 300Tl civarı
Cevap a:CB el telsizinin araç içinden görüşme mesafesi PMR kadar düşüktür.Doğru cevap bu şık değildir.
Seçenek b) Garantili bir çift PMR el telsizi 150Tl civarı
Cevap b :iki araç arası kullanacaksanız buda verimsiz olur.
Seçenek c) Amerika'dan Midland CB Alan 42 el telsizi 2 tane 300TL civarı (biri bana diğeri eşime veya yol arkadaşımın arabasına)
cevapc : cevap a ya bakınız.Gümrük geçişi sorun olabilir.
Seçenek d) Amerika'dan Midland CB Alan 42 el telsizi + bir çift Midland PMR 1000pv4 el telsizi 300TL civarı
cevap d :a b ve c şıklarına bakınız
a,c ve d seçenekleri hep aynı fiyata geliyor.
gurkang' Alıntı:Sevgili Umut hocam
Öncelikle ayrıntılı cevaplarınız için çok teşekkür ederim... CB el telsizi ile PMR telsizlerin birbirlerine yakın mesafede çalıştıklarını öğrendik.
Peki CB araç telsizi yerine aracımıza bir anten bağlasak ve Midland Alan 42 el telsizi alıp diğer araçlarlar (ekiple) iletişimi araçta bu antene bağlı iken kullansak? O zaman el telsizi
bu anten sayesinde mobil telsiz kadar görüşme mesafesi kazanmış olmaz mı?
OLmaz
Dışarıda odun toplama ve benzeri işler için PMR almamıza gerek kalmaz. Ucuza aldığımız (yurtdışı) diğer ikinci Midland alan 42 el telsizi ile aracımızdaki araç antenine bağlı el telsizi iletişim kurabilir. Üstelik istediğimiz zaman araç antenine bağlı olanı da çıkartabilir pmr gibi de kullanabiliriz.
Yanılıyor muyum?
Denedim yanıldım sende dene sende yanıl.deneme yanılma yöntemi en pahalı öğrenme yöntemidir. ;D
Not: Midland CB Alan 42 el telsizi yurttışından posta ile kargo dahil 110$'a geliyor ve 1-2 hafta ara ile veya iki ayrı adrese göndertirseniz gümrük sorun çıkartmaz. Sadece TRT bandrolü almak gerekli diye biliyorum.
Anki' Alıntı:Umut hocam bana Aselsan'ın cb araç telsizini taktı. Çok teşekkür ederim. Çok memnunumYurtdışından getirttiğim cb el telsizi araç telsizi olmayınca aynen Umut hocamın dediği gibi PMR kadar kaldı. Birçok konumayı duyamadık, sesimizi duyuramadık. Araç telsizi ve anteni şart
Umut hocam teşekkür ediyorum...
burakb06' Alıntı:merhaba
ben de bir araç + 2 el telsizi olarak bi set (cb) düşünüyorum, yurtdışından el telsizlerinin hesaplı olarak getirtebildiğini duydum, bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
Burak
sword7' Alıntı:Ben aynı seti az önce Umut Öcal adlı abimizden aldım Aselsan marka. Aselsan Cobra cb telsiz ve araç anteni+ 2 adet 12 km konuşma mesafesi olan Pmr el telsizi. Yarın nasipse elimde olacak cihazlar. Fiyatları da uygun.
judge' Alıntı:Umut bey, telsizi aracınıza bağladınız mı? nasıl memnun musunuz Aselsan'dan, olumlu olumsuz yönlerinden bahseder misiniz?