Offroadcu Kimdir?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ict3055 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,256

ict3055

Zirve
Yer
Bolu
offroadcu.jpg

Offroadcu Kimdir? Offroadcu Nasıl Olmalı?

Merhaba Değerli Off Road Seveler;

Sitemizin Off Road Makaleleri bölümünde, off road ile ilgili aklıma gelenleri, tecrübe ve bilgilerimi dilimin döndüğünce sizlerle paylaşıyorum. Bu yazımda ise bilgi ve tecrübeden daha çok tepkilerimi ve duyduğum rahatsızlıkları anlatmaya çalışacağım.

Offroadcu kimdir? Aslında bu sorunun cevabını buraya yazacağım birkaç satırla anlatmak biraz zor. Yalnız son zamanlarda çığ gibi büyüyen off road sektöründe, gördüğüm kişilerin bilinçsiz katılımı beni bu başlık altında birkaç şey yazmaya zorladı. Offroadcu kimdir? Offroadcu nasıl olmalı? veya Offroadcu neler yapmaz? Gibi sorulara bu başlık altında cevap vermeye çalışacağım.

Off Road nedir başlıklı yazımda da belirtmiştim. Off Road; doğa sevgisiyle başlar. Doğa sporları ve Otomobil sporları kategorilerine girer. Yani bir insanın offroadcu olmasının iki ana temeli vardır. Bunlardan biri doğa sevgisi ikincisi ise motorlu taşıtlara olan ilgisidir. İşte bu iki ana etken insanların off road sporunu sevmesine, off road araçlarına binmelerine ve bu işe gönül vermelerini sağlamaktadır. Offroadcu Kimdir’in en kısa açıklaması bu olabilir diye düşünüyorum.

Gelelim bu başlıkta bir yazıyı neden yazdığıma. Ülkemizdeki offroad ile ilgili hemen her forum sayfasına ve sosyal ağlardaki gruplara üyeyim. Vaktimin büyük bir çoğunluğunu artık benim için hobi olmaktan çıkıp, yaşam tarzı haline gelen OFF ROAD ile ilgili araştırmalar yaparak geçiriyorum. Son zamanlarda özellikle sosyal ağlarda sınırsız sayıda off road grupları oluştu. 3 – 5 araç birleştikleri zaman Facebook’ta kurdukları grup ve bir logo ile offroad grubu oluveriyorlar. Ayrıca farklı yerlerde kocaman lastikli dev gibi arazi araçlarını gören insanlar bir bakıyorsun iki gün sonra offroad aracı alıyorlar. Offroad hakkında hiçbir bilgisi ve ilgisi olmadan sadece aldıkları 4×4’lerle offroadcu olduklarını sanan bu insanlar, başta doğaya olmak üzere camiamıza geri dönüşü olmayacak büyüklükte zarar veriyor. Ülkemizdeki off road camiası ve sektörü son 3 – 4 yılda çok hızlı bir büyüme içerisine girdi ancak, bu büyüme bilinçsiz yapılanmayı da yanında getiriyor. Hemen her 4×4 sahibinin yaptığı bir iki modifiye işleminden sonra, offroadcu sıfatıyla anılması beni inanılmaz rahatsız ediyor.

Son zamanlarda Youtube başta olmak üzere birçok video sitesinde ülkemizde çekilmiş ve offroad’un ruhuna aykırı o kadar fazla video izledim ki; artık bu yazıyı kaleme dökme vaktimin geldiğini düşündüm. Ekili arazilerde 4×4 araçları ile spin atan ve off road yaptıklarını sanan bu insanların; çektikleri videoları gururla internet ortamında paylaşmaları ise, sorunun tahmin ettiğimden daha büyük olduğunu anlamama yetti. Offroadcu kişi doğayla barışıktır. Kimsenin gidemediği yerlere gitme arzusu, doğayla mücadele etme isteği olan bu kişilerin aslında en sevdikleri şey doğada vakit geçirmek ve o eşsiz güzelliğe daha yakın olma isteğidir. Zaten bizler istemeyerekte olsak doğaya zarar verebiliyoruz. Kocaman motorlu araçlarımızın ormanın derinliklerinde çıkardıkları sesler bile başlı başına zarardır o bölgede yaşayan vahşi hayvanlar için. Extreme lastiklerin doğada bıraktıkları iz bile bir zarardır. Ancak bunlar belirli bir noktaya kadar kabullenilebilir ve doğa ana tarafından zarar görmeden üstü örtülebilen kusurlardır.

s%C3%B6zde_offroadcu.jpg

Offroadcu Kimdir?

Ancak offroadcu kimliğine bürünmüş sözde doğaseverlerin ekili tarlalarda araçlarıyla spin atmaları, ağaçlara strap kullanmadan çelik halat sarmaları, ellerindeki çöpleri şehre indirmek yerine doğaya atmaları kabullenilemez. Bu gibi tavırlar içerisinde olan insanlarla aynı isim altında anılmaktan midem bulanıyor. Off road yapmak için modifiye edilmiş 4×4 araçları ile şehir merkezlerinde hatalı araç kullananlar, taşkınlık yapanlar ise çabası. Adı üzerinde off road aracı! Ama o kadar çok insan biliyorum ki, tek derdi o araçla insanlara hava atmak, dikkat çekmek olan.

Bu insanların doğaya verdikleri zarar kabullenemez. Bu yetmezmiş gibi dışarıdan bakan gözlerin, sırf üç beş kendini bilmez yüzünden tüm camiamızı bu şekilde görmesi de; bu işe gerçekten gönül vermiş insanlarla aynı kategori altında anılmasına neden olmaktadır.

Bu yüzden bir çok şehrimizde offroad yapmak neredeyse imkansız hale gelmeye başladı. Yasaklamaların ilk başta camiamız tarafından tepki alsa da, tamamen doğru kararlar olduklarını düşünüyorum. Tabiki yasaklamak çözüm değil ancak bu konuda bir şeylerin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Çevremdeki insanlar; yukarıda anlattığım “sözde offroadcular” yüzünden bizleri de doğaya zarar veren, tek derdi off road araçları ile stres atıp taşkınlık yapmak olan insanlar gibi olduğumuzu düşünmelerini istemiyorum. Benim elimden gelen tepkimi yazarak belli etmekti. Belki bu yazıyı okuyan büyüklerimizin aklına başka çözümler gelir ve gelecekte daha bilinçli offroadcuların olduğu bir ülke haline geliriz.

Dilim döndüğünce Offroadcu kimdir, offroadcu nasıl olmalı gibi sorulara cevap vermeye çalıştım. Aslında bu bir cevap değil, tepki idi. Umarım bu tarz sözde offroadcuların sayısı her geçen gün azalır. Çevremizdeki bu tarz insanları uyararak, olayın özünü anlatarak onlara hata yaptıklarını söylemek bile bu kişilerin yaptıklarından vazgeçmelerine neden olabilir. Bu konuda herkesin elinden geleni yapması gerektiğini düşünüyorum. Benim elimden gelen ise bu yazmaktı. Saygılar…

Çağrı Taşlı

Alıntıdır: Offroadcu Kimdir?

http://www.boloff.com/2012/08/10/offroadcu-kimdir/

Etiketler
Ynt: Offroadcu Kimdir?

Boloff.com'da yazdığım bir yazıyı paylaştım, forumda bilgi ve/veya tepki amaçlı durması için;
umarım beğenirsiniz saygılar...

ellerinize, ağzınıza sağlık. Bilgi paylaştıkça çoğalır, inşallah mesajlar, gerektiği yerlere ulaşır...

Hacı yine güzel bir noktaya parmak basmışsın, umarım bir bilinçlenme olur bu konuda ancak ben bir çok konuda olduğu gibi konuda da umutsuzum... Bilindiği gibi yurdum insanı her zaman ben biliyorum havasında, bir bilene danışmadan çıkılan bu yol zamanla kendilerine maddi başkalarına manevi zararlar veriyor... Çok sevgili büyüğümüzün dediği gibi "eğitim şart" ;D ;D Umuyorum bu konuda yakın zamanda bir hareketlenme olur...

çok haklısınız katıldığım bir gezide insanların deli gibi çiçek tarlalarına araç sürmeleri doğal küçük dereleri kanallar haline getirmaleri güzelim yeşillikleri perişan etmeleri beni çok üzmüştü.bir dahada butür gezilere katılmadım.

Gerçekten çok güzel bir konu ama nedense gereken alaka duyulmamış.10 güne yakın süre evvel açılmış bir topik olmasına rağmen sadece 2-3 duyarlı arkadaştan cevap alabilmiş.Neyse.O halde bende sayın Çağrı beye soruyorum:Gerçek offroad çuyu nereden bulacağız?Ben ankarada ikamet ediyorum ve bu siteye 4 yıldır üyeyim.Ama bu işin bir ucundan henüz tutmaya başladım.Ve sırf bu işe girmek için de (önce doğa da mutlu olduğumu hissettikten sonra tabi!araç sevgim ta 3 yaşlarıma dayanıyor) , X5 aracımı satıp 97 cherokee aldım.İster inanın ister inanmayın ben 3-4 aydır koskoca başkent ankarada gezecek adam bulamıyorum:smiley:Tanıştığım bir iki gurubun tamamen dışa kapalı bazısının 7-8 bazısının 10-12 arkadaş gurubundan oluştuğunu ve dışa kapalı olduklarını gördüm.Sevdireceklerine soğutuyorlar.Koskoca adamlar köşekapmaca oynuyor:smiley:Komik.Kulüpler deseniz birkaç kişi elinde ve kendi bünyelerinde bir mekancılık anlayışı güdüyorlar.Başka bazı guruplar offroad u şehir dışına çıkıp alkol alıp rahat etme olarak görüyor.Bir çok kişi de dediğiniz gibi tarlada gezmeyi seviyor.Ben sizinle aynı kanaatteyim.Eğer enteresan yerlere gidemeyeceksem, belki aylardır ayak basılmadık bir yerde çay içemeyeceksem offroad da amaç ne?Öncelikle bu işi bilen büyüklerimizin (madem bu işi seviyorsun, madem bir verilmiş emeğin var) bunu bizimle paylaşması, önayak olması, yol göstermesi, sevdirmesi gerekmezmi?Ben şu an aracımı satma aşamasındayım!İnadımı bildiğim için ;yani satıyorum dediğimde vazgeçmeyip satacağımı bildiğim için sabır diyorum.O zaman bu işi bilen birileri çıkıp, benim gibi bu işi sevenlere, meraklılara ön ayak olsunlar yardımcı olsunlar.

Off road çu gidip çiçek ezmez, çiçek eker.ağaç kırmaz fidan diker.Tarlaya girmez herşeyden önce günah yazık der.Ama bunların yanında başka görevleri de yokmudur?Birikimlerini paylaşmıyor, öğretmiyorsan nerde kaldı senin büyüklüğün?(yaştan bahsetmiyorum).Gerçekten de çok temiz kalpli, iyi niyetli birçok arkadaş tecrübesizlikten, benim gibi gezecek tecrübeli arkadaşlar bulamamaktan, işin içine girince yapılan ilkokul çağı fesatlıkları gibi durumları görünce 4x4 lerini artık sadece işe gidip gelme vasıtası olarak kullanmaya başlıyor yada satıyorlar.Birgün gezecek düzgün adam da kalmayacak, Çağrı beyin hayal ettiği anlamda gerçek offroad çuda.Çünkü işin içine giren birkaç meziyetsiz çorbaya sineği düşürdükçe o sofra tad vermeyecektir.
Ben şayet vazgeçmez devam eder ve birgün bu işi öğrenirsem; acemiler ve hevesliler için geziler düzenlemeyi amaç edineceğim.İçinden varsın yanlış insanlarda çıksın.Zamanla zaten elenirler.10 kişiden 2-3 iyi niyetli yakalasak bile bu işe hizmet etmiş, birilerini daha doğaya araba sevdasına kazandırmış olur, kötü alışkanlıklardan uzak kalmaya vesile kılarız.O yeter.
Temiz niyetli ve bu işi layıkı ile yapan herkese saygılarımla.

Serko' Alıntı:
ellerinize, ağzınıza sağlık. Bilgi paylaştıkça çoğalır, inşallah mesajlar, gerektiği yerlere ulaşır...

Vallaha Serkan bey tek istediğim de o;
Ben ve benim gibi çevremde bu işe gerçekten gönül vermiş, yaşam tarzı haline getirmiş o kadar çok insan var ki;
O insanlarla yazı anlatılan terbiyesizlerin aynı isim, aynı çatı altında anılmasını kabullenemiyor insan...

selimsani' Alıntı:
Hacı yine güzel bir noktaya parmak basmışsın, umarım bir bilinçlenme olur bu konuda ancak ben bir çok konuda olduğu gibi konuda da umutsuzum... Bilindiği gibi yurdum insanı her zaman ben biliyorum havasında, bir bilene danışmadan çıkılan bu yol zamanla kendilerine maddi başkalarına manevi zararlar veriyor... Çok sevgili büyüğümüzün dediği gibi "eğitim şart" ;D ;D Umuyorum bu konuda yakın zamanda bir hareketlenme olur...

Benimde çok umutlu olduğum söylenemez, çünkü bahsettiğim ve amacı offroad olmayan içinde doğa sevgisi taşımayan sadece özenti bir toplumun giderek büyüdüğünü görebiliyorum mevcut camiamızda...

Bu konuda federasyonlaşmaya gidilip, kulüpler bazlı eğitimler verilmezse bu işlerin şiddetinin giderek artacağını ve sonucunda hiç birimizin off road yapamaz hale geleceğini düşünüyorum.

123456654321' Alıntı:
çok haklısınız katıldığım bir gezide insanların deli gibi çiçek tarlalarına araç sürmeleri doğal küçük dereleri kanallar haline getirmaleri güzelim yeşillikleri perişan etmeleri beni çok üzmüştü.bir dahada butür gezilere katılmadım.

Ne yazık ki Fatih Bey benimde bahsettiğim insanlar bunlar zaten...

Doğal yaşamı mafeden adam Offroad'cu olamaz. Hatta ondan hiç bir şey olmaz.

outlaw06' Alıntı:
Gerçekten çok güzel bir konu ama nedense gereken alaka duyulmamış.10 güne yakın süre evvel açılmış bir topik olmasına rağmen sadece 2-3 duyarlı arkadaştan cevap alabilmiş.Neyse.O halde bende sayın Çağrı beye soruyorum:Gerçek offroad çuyu nereden bulacağız?Ben ankarada ikamet ediyorum ve bu siteye 4 yıldır üyeyim.Ama bu işin bir ucundan henüz tutmaya başladım.Ve sırf bu işe girmek için de (önce doğa da mutlu olduğumu hissettikten sonra tabi!araç sevgim ta 3 yaşlarıma dayanıyor) , X5 aracımı satıp 97 cherokee aldım.İster inanın ister inanmayın ben 3-4 aydır koskoca başkent ankarada gezecek adam bulamıyorum:smiley:Tanıştığım bir iki gurubun tamamen dışa kapalı bazısının 7-8 bazısının 10-12 arkadaş gurubundan oluştuğunu ve dışa kapalı olduklarını gördüm.Sevdireceklerine soğutuyorlar.Koskoca adamlar köşekapmaca oynuyor:smiley:Komik.Kulüpler deseniz birkaç kişi elinde ve kendi bünyelerinde bir mekancılık anlayışı güdüyorlar.Başka bazı guruplar offroad u şehir dışına çıkıp alkol alıp rahat etme olarak görüyor.Bir çok kişi de dediğiniz gibi tarlada gezmeyi seviyor.Ben sizinle aynı kanaatteyim.Eğer enteresan yerlere gidemeyeceksem, belki aylardır ayak basılmadık bir yerde çay içemeyeceksem offroad da amaç ne?Öncelikle bu işi bilen büyüklerimizin (madem bu işi seviyorsun, madem bir verilmiş emeğin var) bunu bizimle paylaşması, önayak olması, yol göstermesi, sevdirmesi gerekmezmi?Ben şu an aracımı satma aşamasındayım!İnadımı bildiğim için ;yani satıyorum dediğimde vazgeçmeyip satacağımı bildiğim için sabır diyorum.O zaman bu işi bilen birileri çıkıp, benim gibi bu işi sevenlere, meraklılara ön ayak olsunlar yardımcı olsunlar.

Merhaba; çok güzel bir yazı yazmışsınız.
Ankara'da bir çok arkadaşımız var düzenli off road yapan, en başta ankara off road kulübü var.
Onun dışında 5'erli 10'arlı gruplarda var.
Yalnız Ankara off road için ğek müsait bir şehir değil, gerek doğası gerek farklı etmenlerinden dolayı. Bu şekilde olunca şehirdeki offroad genellikle yarış alanında gelişmiş yani benim görüşüm bu yönde.
Bolu'ya dilediğiniz zaman atlayın gelin biz sizleri gezdiririz :smiley:

outlaw06' Alıntı:
Off road çu gidip çiçek ezmez, çiçek eker.ağaç kırmaz fidan diker.Tarlaya girmez herşeyden önce günah yazık der.Ama bunların yanında başka görevleri de yokmudur?Birikimlerini paylaşmıyor, öğretmiyorsan nerde kaldı senin büyüklüğün?(yaştan bahsetmiyorum).Gerçekten de çok temiz kalpli, iyi niyetli birçok arkadaş tecrübesizlikten, benim gibi gezecek tecrübeli arkadaşlar bulamamaktan, işin içine girince yapılan ilkokul çağı fesatlıkları gibi durumları görünce 4x4 lerini artık sadece işe gidip gelme vasıtası olarak kullanmaya başlıyor yada satıyorlar.Birgün gezecek düzgün adam da kalmayacak, Çağrı beyin hayal ettiği anlamda gerçek offroad çuda.Çünkü işin içine giren birkaç meziyetsiz çorbaya sineği düşürdükçe o sofra tad vermeyecektir.
Ben şayet vazgeçmez devam eder ve birgün bu işi öğrenirsem; acemiler ve hevesliler için geziler düzenlemeyi amaç edineceğim.İçinden varsın yanlış insanlarda çıksın.Zamanla zaten elenirler.10 kişiden 2-3 iyi niyetli yakalasak bile bu işe hizmet etmiş, birilerini daha doğaya araba sevdasına kazandırmış olur, kötü alışkanlıklardan uzak kalmaya vesile kılarız.O yeter.
Temiz niyetli ve bu işi layıkı ile yapan herkese saygılarımla.

Bu güzel msg ve konuya katkınız için teşekkür ederim. Saygılar...

Elinize sağlık güzel bir yazı

Bolu, Düzce, Adapazarı hep cennet gibi...
Aslında araçları sizin memlekete bırakıp, haftasonu binek arabayla gelip gezmek lazım.:smiley:
Ankara'nın etrafı kel ne yazıkki, yeşile ulaşana kadar gün bitiyor.

Sentinel' Alıntı:
Elinize sağlık güzel bir yazı

Bolu, Düzce, Adapazarı hep cennet gibi...
Aslında araçları sizin memlekete bırakıp, haftasonu binek arabayla gelip gezmek lazım.:smiley:
Ankara'nın etrafı kel ne yazıkki, yeşile ulaşana kadar gün bitiyor.

Evet Ankara bu iş için pek uygun değil, Beypazarı yolundan sonra doğa bir anda değişiyor ve karasal iklime geçiyor...

Bolu Ankara'daki gruplar için tam bir Off Road Center :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,061
Kayıtlı Üye Sayımız
166,807
Kaydolan Son Üyemiz
karavancı_34

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.