Orienteering ve Doğa Yürüyüşü

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ceranus Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 47
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 24,920

Trekking yaparken hangilerini kullanıyorsunuz ?


  • Kullanılan toplam oy
    44

ceranus

Tabanvay-Offroad Grubu
Mesajlar
11,960
Tepkime Puanı
11
Yer
ANKARA
Oryantiring, harita üzerinde gösterilen kontrol noktalarını harita ve pusula yardımıyla arazide bulma sporudur. Harita bilgisi ve Pusula kullanmayı gerektiren bir spordur.
 

Etiketler
Ynt: Orienteering ve Doğa Yürüyüşü

XtrmPrgrmmr ( Kökten Ulaş BİRANT ) ben başlığı açtım ve ilk tanımı yazdım bundan sonrasını sen yapılandırmalısın :smiley:
 

Ynt: Orienteering ve Doğa Yürüyüşü

erthem' Alıntı:
Orienteering İçin Uluslararası
Kontrol Tanımları--2007
IOF sembollerinin yenilenmiş halini öğrenmek için interaktif bir test.

________

2004 IOF revizyonlarını içeriyor (Yeni ve yenilenmiş semboller sarıyla renklendirilmiştir)

________


http://www.fortnet.org/icd/tr/Sayfa_1.html
Dizayn eden Dennis Toms / görüntüler Steve Lang
Türkçeye çeviren B.Canan Hoşafcı
 

Ynt: Orienteering ve Doğa Yürüyüşü

Önce resmi kurumlardan resmi bilgi. Yorum ve samimi bilgiden önce resmi tanımlar istiyorsanız, bu cevap size göre. Değilse lütfen sonraki cevaptan devam edin...
vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Türkiye'de bu sporun yönetimi Türkiye Oryantiring Federasyonu (www.oryantiring.org) tarafından yapılır. Federasyonun resmi tanımlarına göre;

Oryantiring (Koşarak Yürüyerek Hedef Bulma) hertürlü arazide yapılabilen, katılımcıların kontrol noktalarını harita ve pusula yardımı ile en kısa zamanda ziyaret etmeye çalıştığı bir doğa sporudur. Kısaca bedensel ve zihinsel çalışmanın birlikte ifadesi olan Oryantiring; sadece düz bir koşu değil, aynı zamanda kontrol noktaları aranırken zamanın nasıl geçtiğini anlayamadığımız bir oyundur. Bir doğa sporu olarak yediden yetmişe kadar her kesime hitap eden Oryantiring ayrıca bütün ailenin birlikte yapabileceği bir aile sporudur.

Oryantiringi benzerlerinden ayıran en önemli unsur koşarken takip edilecek bir liderin veya işaretlenmiş bir parkurun olmamasıdır. Bulunulan yerden gidilecek yere ulaşmak için her sporcuya göre değişen sonsuz sayıda farklı seçenek bulunmaktadır. Sporcuların hem kendi özelliklerini, hem diğer sporcuları, hemde içinde bulundukları arazinin özelliklerini dikkate alarak en doğru kararı en kısa süre içinde vermeleri, bir başka ifade ile atletik kapasitelerine ek olarak mutlaka zihin yeteneklerini kullanmaları gerekmektedir. Oryantiringin bu özelliği yarışmacılar arasındaki fiziksel özellik farkını ortadan kaldırmakta, yarışmanın başında neredeyse tüm sporcuları eşit hale getirmektedir.

DOĞA SPORLARI

Günümüz dünyasında yoğun iş temposu, kalabalık ve çarpık kentleşme, çevre ve gürültü kirliliği insanları rekreasyon faaliyeti olarak doğa sporlarına yöneltmiştir. İnsanın; günlük yaşamın stresini şehir dışında doğayla başbaşa kalarak, hem bedenine hem zihnine spor yaptırarak atabileceği, yeni Insanlarla tanışarak onlarla birlikte doğayla Içiçe olmanin zevkini paylaşabileceği, hem kendisiyle, hem arkadaşlarıyla, hem de doğayla yarışabileceği ve bundan haz duyabileceği doğa sporlarına ilgi ülkemizde de artmaktadır.

ULUSLARARASI ORYANTİRİNG FEDERASYONU

Oryantiring`in tüm dünyada ne kadar yaygın olduğu Uluslararası Oryantiring Federasyonu’nun internet sitesinin yer aldığı http://www.Orienteering.org adresinde ve bu adreste bulunan uluslararası federasyona üye 61 ülkenin ulusal federasyonlarına ait adreslerdeki bilgilerden kolaylikla anlaşılabilir. Günümüzde Oryantiring yarışmaları Uluslararası Oryantiring Federasyonu tarafından belirlenen kurallara uygun olarak düzenlenmektedir.

ORYANTİRİNG TÜRLERİ

Uluslararası Oryantiring Federasyonu’nun organize ettiği a) Koşarak (Foot Orienteering), b) Kayakla (Ski Orienteering), c) dağ bisikletiyle (Mountain Bike Orienteering), d) elle kullanılan özürlü arabasıyla (Trail Orienteering) yapılan türleri bulunmaktadır. Ayrıca son yıllarda yazılı ve görsel basının ilgisini çekmek için kent içlerindeki parklarda yapılan türü de bulunmaktadır. Bu tanıtım yazısının aşağıdaki bölümlerinde Oryantiring, koşarak yapılan Oryantiring anlamında kullanılacaktır. Diğer Oryantiring türlerinin ülkemizde ortaya çıkacak taleplere göre zaman içinde gelişeceği tahmin edilmektedir.

ORYANTİRİNG YARIŞMASI NASIL OLUYOR?



Amaç yarışmaya başladıktan sonra hedef noktalarını belirlenen sırada dolaşarak en kısa zamanda varış noktasına ulaşmaktır. Oryantiring sporunda atletik kapasite önemli olmakla birlikte tek başına yeterli değildir. Yarışmacı belirlenmiş, işaretlenmiş bir parkur olmadığı için arazide bir noktadan diğer noktaya tamamen kendi karar verdiği bir rotayı izleyerek gider. Bu sırada kısa zamanda doğru karar verebilmesi çok önemlidir. Özetle aklını, zihnini iyi kullanamayan bir sporcunun Oryantiring yarışmalarında başarılı olması mümkün değildir. Bu özelliği nedeniyle bizlerinde severek ve sık sık kullandığımız gibi Oryantiring “Koşarak Santranç Oynanan Spor” olarak da anılır.


ORYANTİRİNG HARİTASI

Yarışmalarda kullanılan Oryantiring Haritası özellikle Oryantiring sporunun ihtiyaçlarını karşılayan özel bir haritadır. Onu klasik coğrafi haritalardan ayıran hatta üstün kılan özellik; coğrafi haritaların içerdiği bilgileri kapsamasının yanında ayrıntıya inerek Oryantiringe özgü bilgileri içermesidir. Örneğin çitler, bitki örtüsü, özel nesneler, kaya grupları, yollar, enerji nakil hatları vb. kısacası arazide görülen her şey bu haritalarda gösterilmektedir. Bu haritalar Uluslararası Oryantiring Federasyonu’nun belirlediği standartlara göre tüm dünyada aynı renkler, kodlar, açıklamalar vb. özellikler kullanılarak hazırlanmaktadır. Haritalar yarışmayı düzenleyenler (kulüpler, federasyonlar) tarafından hazırlanarak yarışma öncesi katılımcılara verilmektedir.

ORYANTİRİNG PUSULASI

Oryantiring yarışmalarında kullanılan bir diğer malzeme Oryantiring Pusulası’dır. Haritayı yönüne koymamızı bir başka ifade ile gidilecek yönün belirlenmesinde kullanılan pusula ayakkabı ve giysilerin dışında yarışmacıların sahip olması gereken yegane malzemedir.

ORYANTİRİNG PARKURU

Koşarak yapılan standart bir Oryantiring parkuru; ÇIKIŞ (haritalarda üçgen işareti ile gösterilir), belirli sırada ziyaret edilmesi zorunlu HEDEF NOKTALARI (sayısı değişkendir, haritalarda daire işareti ile gösterilir, Hedef Noktasında 30x30x30 cm boyutlarında bezden yapılmış, beyaz turuncu renklerinde bayrak ve oraya gidildiğinin belirlenmesi için kontrol aygıtı bulunur, kontrol aygıtı elektronik olabileceği gibiherbiri kağıt üzerinde ayrı delikler açan, görünüşü bürolarda kullandığımız tel zımbalara benzeyen zımbalar şeklinde de olabilir) ve VARIŞ (haritalarda iç içe geçmiş iki daire ile gösterilir)’ tan oluşur.

ALTYAPI YATIRIMI OLMAYAN ÇEVRECİ BİR SPOR...

Buradan da anlaşılacağı gibi Oryantiring yapı, bina, stad, saha gerektirmeyen çevreci bir spordur. Binlerce kişinin katıldığı yarışlardan sonra ertesi gün aynı araziye gidirseniz ayak izlerinden başka hiçbir şey göremessiniz!

ORYANTİRİNG İLKÖĞRETİM OKULLARINDA ÖĞRETİLİYOR

Oryantiring batılı ülkelerde ilköğretim okullarında ders olarak okutulmaktadır. Neredeyse her okulun her mahallenin bir Oryantiring Kulübü ve takımı bulunmaktadır. Bir dersane, okul binası, okul bahçesi, küçük bir park alanı bile Oryantiring parkuru olabilmektedir. Harita, Pusula ve bunların birlikte kullanımı ile Yön Bulma bilgilerinin verildiği ve uygulamalarının yapıldığı bu dersin çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimini olumlu yönde etkilediği, karar verme mekanizmalarını geliştirdiği, kendilerine güven duygusunu ve kendisini ifade etme yeteneğini artırdığı tesbit edilmiştir.

-------------------------------

Bundan sonra sorulara göre veya kısa, hoş tanımlamalarla ilerlesek daha iyi olur kanaatimce...
 

Ynt: Orienteering ve Doğa Yürüyüşü

İlk oryantiring eğitimine girdiğim gün neler yazmışım hatırlamak için baktım bloguma. Umarım size de samimi ve işe yarar gelecektir. Zira, bana kesin dille yapılan resmi tanımlardansa bu tür anlatımlar daha yararlı geliyor....

Bakalım o gün neler demişim:
-------------------------------------

Bu akşam (11.01) Orienteering eğitimine başladım. Genel olarak şu anda çok yorum yapılacak birşey yok aslında. İleride daha fazla detay anlatırız. Sadece ne yapılacağını anlatalım.

Temel amaç aslında net: Belirli bir noktadan belirli bir noktaya, belirli istasyonlara uğramak suretiyle en hızlı şekilde ulaşmaya çalışıyorsunuz. Bunu yaparken temel malzeme; Orienteering'e uygun hazırlanmış harita ve pusula.

2 tipte amaç olabiliyor:
1. Herkes sırayla çıkar ve herkes elindeki haritaya göre aynı yerden çıkıp, aynı istasyonlardan geçip aynı bitiş noktasına ulaşmaya çalışıyor.
2. Her istasyon zorluğuna göre farklı puanla değerlendiriliyor. Belirli bir süre içerisinde herkes kendi belirlediği istasyonlara kendi belirlediği rotalarla ulaşmaya çalışıyor. Süre sonunda toplanan toplam puana göre değerlendiriliyor.

İlk ders, Orienteering'e uygun haritanın okunabilmesi. Harita'da temel olarak öğrenilmesi gereken, yükseltilerin zorluk derecesini ve yüksekliğini haritaya bakarak anlayabilmek.
Haritada geçen ilk (ve sanırım bundan sonra duymaktan kusacağım :smiley: ) terim MÜNHANİ. Haritadaki çizgilerle yüksekliği belirtmeye yarıyormuş. (yani haritayı kalabalıklaştırmasının bir anlamı varmış. :smiley: )
Ayrıca;
BOYUN: 2 tepe arası
YAMAÇ: Münhaniler arasında mesafe kısalıyorsa (yani yükseklik değişikliği keskinleşiyorsa. ) > Zor
SIRT: Münhaniler arasında mesafe uzuyorsa (yani yükseklik değişikliği daha yavaş oluyorsa. ) > Kolay
ZİRVE: Münhani'nin ortasında x varsa
ÇUKUR: Münhani'nin kenarlarında iki tane çizgi varsa

Kısaca bunlar...

Çok uzatmayalım. Gelecek hafta ilk koşuları çalışıp sonra anlatırız yine.

Not: Bu arada dersten sonra çalışın dendi. :smiley: Dersimiz de haritada en azından münhanileri çabucak anlayabilmek. İnternette çeşitli haritalar bulup bunları hızlı anlamaya ve yorumlamaya çalışacağız. Bulduğum ilk link:

İstanbul Orienteering Grubu (IOG)

Başka linkler buldukça paylaşacağım. Başka kaynak bulursanız lütfen bilgilendirin. (Bu arada Türkiye Orienteering Federasyonu sitesi ben yazarken hala çalışmıyordu. Şu anda çalışıyor olabilir???)

Kendinize iyi bakın.
Not 2: Bu arada yukarıdaki haritayı da İstanbul Orienteering Grubu'ndan yararlandım. Eğer kendileri için bir mahsuru varsa kaldırabilirim.

(Yazımın orjinal linki: http://xtrmprgrmmr.blogspot.com/2008/01/orienteering-1.html )
-------------------------------------

Başka nasıl tanım yapılabilir? Anlaşılmayan birşey? Her konu hakkında ayrıca detay veririz birkaç gün içinde...
 



Ynt: Orienteering ve Doğa Yürüyüşü

Buldum ki, Wikipedia'ya yazan arkadaşlarımız çok güzel bir tanımla hazırlamışlar. Sıkılmadan okunuyor, tavsiye ederim... Bilginize sunmak isterim...

TARİHÇE
Oryantiring kelimesi, İngilizce orienteering kelimesi aracılığıyla, İsveççe orientering kelimesinden dilimize geçmiştir. Oryantiring, 20. yy.ın başında İskandinavya'da bir spor halini aldı. İlk resmi faaliyet 1918'de İsveç'te Albay Ernst Killander tarafından yapıldı. O tarihten sonra ilgi hızla arttı ve ülkedeki en yaygın sporlardan biri halini aldı. Uluslararası Oryantiring Federasyonu 1961 yılında kuruldu. Oryantiring günümüzde pek çok ülkeye yayılmış bir kitle sporudur. İsveç'teki O-ringen faaliyeti her yıl onbinlerce sporcuyu bir araya getirmektedir. (McNeill, 1996)

Türkiye'de oryantiring, 1970'lerden beri silahlı kuvvetlere bağlı kurumlar ve diğer kamu kurumları bünyesinde yapılmaktadır. [2]. 1999'da İstanbul ve Ankara'da halka açık oryantiring grupları kurulmuş ve faaliyete başlamıştır. [3] Türkiye'de resmi örgütlenme çalışması 2001 yılında başlamış ve 2002 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Dağcılık Federasyonu'na bağlı Oryantiring Asbaşkanlığı kurulmuştur. Asbaşkanlık 2004 yılında İzcilik Federasyonu'na bağlanmış olup halen bu Federasyon'a bağlı olarak faaliyet göstermektedir. [4] 2006 yılında bir Oryantiring Federasyonu kurulması kararı alınmıştır. [5] 28 Mart 2006 tarihinde İzcilik Federasyonu'nundan ayrılan [6] Oryantiring, 19 Haziran 2006 tarihinde yapılan seçimle federasyon haline gelmiş ve başkanlığına da daha önce İzcilik Federasyonu Oryantiring Branşı Asbaşkanı olan Nevzat Varol seçilmiştir. [7],2006 yılının son dönemlerinde özerliğini isteyen federasyon 2007 mart ayında birinci genel kurulunu yaparak özerk federasyon olmuş ve Nevzat VAROL tekrar federasyon başkanı seçilmiştir.[8][9] Türkiye'deki en önemli oryantiring faaliyeti, uluslararası katılıma sahne olan İstanbul 5 Gün yarışmalarıdır. [10]

TEMEL YARIŞ KURALLARI
Oryantiringde sporcular kendilerine verilen yarışma bölgesinin haritasında belirtilmiş hedeflere (kontrol noktaları) sırasıyla ve en kısa sürede ulaşmaya çalışırlar. Kontrol noktalarında turuncu-beyaz bayraklar bulunur. Yarışmacılar bayrağın yanındaki zımbayı ellerindeki fişe (kontrol kartı) basarak kontrol noktasına ulaştıklarını kanıtlarlar. Bazı yarışmalarda zımba ve kontrol kartı yerine elektronik bir sistem de kullanılmaktadır. İki hedef arasında hangi yolu izleyeceğine yarışmacı kendi karar verir. Amaç hedefleri en kısa sürede tamamlamaktır. Tüm hedeflere ulaşamayanlar genellikle diskalifiye edilir. Yarışmacıların birbirini izlememesi için genellikle birkaç dakika arayla çıkış verilir. Yarışmacılar parkur boyunca karşılaşsalar dahi birbirlerini izlemeleri yasaktır. [11]

ARAÇLAR / MALZEME
  • Harita: Oryantiring haritası, topografik haritanın üzerine bitki örtüsü, kayalar, küçük çukur ve tümsekler, kuru dere ve sel yatakları, su kanalları, elektrik telleri, evler vb. unsurların işaretlenmesiyle oluşturulur. Ölçek genellikle 1:5.000 - 1:25.000 aralığında olur. Eşyükselti eğrileri, arazideki ayrıntıların görülmesine imkân verecek şekilde 5 ila 25 metre sıklığında çizilir. Harita, yarışmayı düzenleyenler tarafından hazırlanarak sporculara yarışma öncesinde verilir.
  • Kontrol kartı: Kontrol noktalarına gittiklerini kanıtlamaları için sporculara yarışma öncesinde verilir. Yarışmacılar kontrol noktalarındaki zımbaları bu karta basar.
  • Pusula: Haritanın doğru yorumlanması ve kerteriz alma amacıyla yaygın olarak kullanılmakla birlikte zorunlu değildir. Gerek tecrübeli gerekse acemi sprocuların sadece harita ile oryantiring yapması mümkündür. Oryantiring pusulaları haritayla birlikte kullanılabilmesi için şeffaf tabanlı yapılırlar. Parmak pusulası tek elde harita ile taşınabilmesi için parmağa takılabilen pusula tipidir.
  • Giyim: Kolay kuruyan sentetik kumaşlar tercih edilir. Kolların ve özellikle bacakların çalı ve dikenlerden korunması için uzun kollu tişört ve pantolon giyilir. Böylece doğada bulunan kene gibi zararlı böceklerin ısırmasına karşı da koruma sağlanır. Çalı ve dikenlerden daha iyi korunmak için tozluk da kullanılabilir.
  • Ayakkabılar: Koşuya uygun ve zemini iyi tutan herhangi bir spor ayakkabısı kullanılabilir. Oryantiring için özel üretilen çivili ayakkabılar da bulunmaktadır.

Kaynağım, http://tr.wikipedia.org/wiki/Oryantiring

Bence çok basit ve çok detaylı bir anlatım. Ben çok sevdim. Umarım işinize yarar...
 

Ynt: Orienteering ve Doğa Yürüyüşü

Biraz da kendi reklamımızı yapalım :D

Diğer kulüplerin de reklamlarını yapacağım. Şu Youtube adam gibi bir açılsın da 8) 8) 8)

Şimdilik, "1 yarışa katıldılar, amma tantana yaptılar" ;D ;D ;D

<embed id="VideoPlayback" style="width:400px;height:326px" allowFullScreen="true" src="http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=-8527920766729044731&hl=tr&fs=true" type="application/x-shockwave-flash"> </embed>


Not: Tam istediğim olmadı. Bilen bir adminim düzeltirse sevinirim. Sanırım video görünüyor en azından. Görsel güzelliğe yardım ederseniz sevinirim...
 

Ynt: Orienteering ve Doğa Yürüyüşü

Savaşa gidiyo gibi hazırlanmışsınız, valla. Fondaki ses de süper, yani çok hoşuma gitti. Ama biraz da gözüm korktu. Zor bi spor, daha doğrusu baya bi uğraştırıcı gibi görünüyo :D
 

Ynt: Orienteering ve Doğa Yürüyüşü

EsR@' Alıntı:
Savaşa gidiyo gibi hazırlanmışsınız valla fondaki seste süper yani çok hoşuma gitti ama birazda gözüm korktu zor bi spor daha doğrusu baya bi uğraştırıcı gibi görünüyo :D

Doğru aslında, güzel müzik seçmişim :D :D

Bu arada arayan olursa, kullanılan müzik bilgisi >>>
_Artist: Haggard
_Album: Awaking the Centuries
_Song: 04-ChapterII-Final Victory
 

Ynt: Orienteering ve Doğa Yürüyüşü

Klasik müzik ile yol yapmak hep keyifli olmuştur benim için :smiley:
 





Ynt: Orienteering ve Doğa Yürüyüşü

Bakın Fransızlar Oryantiring'den ne anlıyor...

İşte onlar gibi yarıştığımız gün, herşey iyi olacak...

<embed id="VideoPlayback" style="width:400px;height:326px" allowFullScreen="true" src="http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=6867712356474159842&hl=tr&fs=true" type="application/x-shockwave-flash"> </embed>
 





Ynt: Orienteering ve Doğa Yürüyüşü

Videoyu izledim koşan kişi bayağı hızlıymış orman içerisinde koşmakta hiç kolay değil suya atladığı yeri yüzerek geçecek sandım :smiley: hoşuma gitti.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,688
Mesajlar
1,522,204
Kayıtlı Üye Sayımız
166,533
Kaydolan Son Üyemiz
Beratin

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst