<div class="bbWrapper"><blockquote data-attributes="member: 81710" data-quote="omnitemporal" data-source="post: 1479376"
class="bbCodeBlock bbCodeBlock--expandable bbCodeBlock--quote js-expandWatch">
<div class="bbCodeBlock-title">
<a href="/forum/goto/post?id=1479376"
class="bbCodeBlock-sourceJump"
rel="nofollow"
data-xf-click="attribution"
data-content-selector="#post-1479376">omnitemporal' Alıntı:</a>
</div>
<div class="bbCodeBlock-content">
<div class="bbCodeBlock-expandContent js-expandContent ">
Son mevzuata göre<br />
750 kg altı römork veya karavanların O1 belgesi olması gerekiyor,bu karavanlara ruhsat gerekmiyor,yıllık muayene gerekli değil,ayrıca plaka çıkarılmıyor,vergiden muaflar<br />
750 kg üzerindeki karavanlar için O2 belgesi gerekiyor,ayrıca ruhsat ve plaka olması gerekiyor,yıllık tüv muayenesinin yapılması gerekiyor,ayrıca ruhsat ve plaka çıkarıldığında vergisi de oluyor<br />
3500 kg üzeri için O3<br />
10 bin üzeri için O4 belgesi gerekiyor<br />
Karavan veya römork çekmek için 750 kg altı bile olsa en az BE ehliyet gerekiyor<br />
Ağırlığı gerçekten 750 kilo altında olan karavanları 1.4 motorlu araçlar bile çeker<br />
Ben 1000 kg güney maksi karavanı yıllarca 1.4 dizel araçla çektim<br />
Pek zorlanmadım,bazen dik yokuşta yol ıslakken zorlandım o yüzden böyle bir karavan için en az 1.6 dizel öneririm<br />
Erba 5.25 gibi çok ağır karavanlar için 1.8 yada 2.0 dizel daha iyi olur<br />
Dizel araçlar düşük devirde daha iyi tork ürettikleri için daha iyi çekicilerdir<br />
Ancak benzinli araçda sınırda olmamak kaydı ile çeker<br />
Örneğin 1000 kg civarı bir karavan için 1.6 dizel diyorsak,aynı karavan için 1.8 benzinli gibi düşünebiliriz<br />
Yarı otomatik şanzımanlı araçlarla çok ağır karavan çekilirse arızalar çıkar<br />
Ancak hafif karavanlarda sorun olmaz<br />
Türkiye de yollarda O1 Yada O2 belgesi soran yok henüz<br />
Hatta 750 kg üzerinde olan karavanlara ruhsat soran da yok<br />
Yukarıda belirttiğim gibi yerli 750 kg altı seçenekler var(pino cachalote 2.80, saly 3.25,may 3.60,erba 3.40,güney midi)<br />
Yerli 750 kg üzeri erba,saly,ortiz,pino bir sürü seçenek var<br />
Yabancı karavanların çoğunun artık Türkiye de temsilcisi var ,knaus,Tabbert,adria vb.<br />
Ancak euro çok yüksek olduğu için türkiye satış fiyatları çok yüksek<br />
Şu anda bana en mantıklı gelen karavan may 3.60<br />
Çünkü gerçekten 750 kg altı, 4 kişi yatma kapasiteli ,alko ithal alt yapılı<br />
Fiyatı 23 bin tl ,bu karavanı 1.2 benzinli araçla bile çekebilirsiniz<br />
<br />
<br />
<br />
LG-K220 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
</div>
<div class="bbCodeBlock-expandLink js-expandLink"><a role="button" tabindex="0">Genişletmek için tıkla ...</a></div>
</div>
</blockquote><br />
hocam, kgm sitesine girip karayolları trafik yönetmeliğini inceledim, bazı notlar aldım bunlar şöyle:<br />
<br />
<b>Römork:</b> Motorlu araçla çekilen insan veya yük taşımak için imal edilmiş motorsuz araçtır.<br />
21) <b>Yarı Römork:</b> Bir kısmı motorlu taşıt veya araç üzerine oturan, taşıdığı yükün ve kendi ağırlığının bir kısmı motorlu araç tarafından taşınan römorktur.<br />
22) <b>Hafif Römork:</b> Azami yüklü ağırlığı 0.75 tonu geçmeyen römork veya yarı römorktur.<br />
<b>Römork Takarak Araç Kullanma<br />
Madde 86-</b> <b>(Değişik:RG-17/4/2015-29329) (11)</b><br />
B, C, C1, D ve D1 sınıfı sürücü belgesi sahipleri araçlarını, azami yüklü ağırlığı 750 kilograma kadar olan (750 kilogram dahil) hafif römork takarak da kullanabilirler.<br />
<br />
f) BE sınıfı sürücü belgesi B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen römork veya yarı römork içeren birleşik araçları kullanacaklara verilir.<br />
,<br />
B sınıfı sürücü belgesi otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. Belge sahibi, ilgili tip onayı yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen; eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak kaydıyla azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir.<br />
<b><br />
4) O Sınıfı – Bir motorlu araç tarafından çekilen römork veya yarı römork motorsuz yük taşıma araçlarıdır.</b><br />
4.1) O1 Sınıfı: Azami ağırlığı 0.75 tonu aşmayan motorsuz yük taşıma aracıdır.<br />
4.2) O2 Sınıfı: Azami ağırlığı 0.75 tonu aşan, ancak 3.5 tonu aşmayan motorsuz yük taşıma aracıdır.<br />
<br />
bu maddelere göre örneğin 700 kg lık O1 belgesine sahip bir karavanın B sınıfı ehliyetle kullanımına müsade ediliyor gibi duruyor BE sınıfı 750-3500 kg olanlar için gerekli diye anlıyorum ama siz ne dersiniz</div>