Outdoor Çakmak

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan themisabi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 40
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 32,948

themisabi

Ana Kamp
Arkadaşlar forumda aradım fakat sanırım bu konuda açılan bir başlık yok. Hayati idame ekipmanları arasında fire starter yanında bazı arkadaşların çakmağı da listelerine aldığını gördüm bu iş için tavsiye edebileceğiniz, outdoor kullanımına uygun bir çakmak var mıdır?

Etiketler
Ynt: Outdoor Çakmak

Foruma başlığı girdikten sonra Atlas Outdoor'un web sayfasında outdoor kullanıma uygun rüzgarda sönmeyen 3 adet çakmak buldum. Birisi primus marka diğer ikisi True Utility her üç çakmağında fotoğraflarını ekliyorum.

urun_13543_d.jpg

urun_13401_d.jpg

urun_13399_d.jpg

zippo benzinli klasik ya da imco (nam-ı diğer muhtar çakmağı) gibi benzinle çalışan modellerde pek sorun yaşanmaz ancak gazlı ve manyetolu çakmaklar yüksek irtifada pek yanmaz bilinmesi lazım illa gazlı çakmak alacağım derseniz de klasik taşlı olanlarını tercih edin derim.

Çok güzel bir konu, yurt dışındaki outdoor forumlarda neredeyse insanların tamamına yakının çakmak taşlı ve gazlı plastik çakmakları tercih ettiğini gördüm. Gezenbilirdeki tercihleri gerçekten merak ediyorum.

Çakmak taşlı ve gazlı çakmak seçmelerindeki ana sebep, ateş yakmak için gerekli olan temel şeyi içermesi yani "kıvılcım".
Survival yaşamla ilgili bilgilendirmelerde ve üretilen ürünlerde en fazla vurgulanan şey kıvılcım(sparkels). Yanabilir herhangi bir maddeyi, sıyırarak yün haline getirdikten sonra kıvılcımla alevlendirmeye çalışmak. Bu kimi zaman karbon-çelik bıçağı taşa vurarak, kimi zaman ateş çeliğiyle, kimi zaman yumuşak tahta parçasının sert olana sürtülmesiyle ve kimi zamansa çakmak taşıyla.

Manyetolu olanlara bozulma ve ıslanma-nemlenmeden dolayı güvenmediklerini gördüm. Zippolar ve muhtar çakmağı gibi olan sıvı yakıtlı olanlar ise, zamanla kendiliğinden buharlaşacağı için beğenilmiyor.

Plastik gazlı çakmaklar, gaz kaçırmadığı için ve gazı bitse dahi, çakmak taşının hala kıvılcım çıkarabilmesi yüzünden şiddetle tavsiye ediliyor.

Sadece kıvılcım için spark-lite
sparkliteside.jpg

Soldan sağa, ateş-çeliği, 2 mum, kutu içinde ıslanmaz büyük kibritler, amerikalıların en favori ucuz çakmağı, kutu içerisinde pamuk veya yanıcı çelik yünü
1z50mdg.jpg

Yabancı web sitelerinden birisinde outdoor kullanımına uygun çakmak ararken 45 dolarlık Brunton Firestorm Stormproof çakmak alıp gazı neredeyse tam dolu olmasına rağmen yakamadığı için yanındaki bic'e methiyeler dizen bir yorum okudum.

Tabi benim anlattıklarım survival durumlar için geçerli. Günlük ve yoğun kullanımda, pratikliklik ve rüzgar-su koruması v.b. etkenler de göze alınınca ihtiyaca göre farklı seçim gerekebilir. Yoksa "kıvılcımla uğraşmadan yakmadığım ateşle işim olmaz, ölürüm daha iyi" gibi bir anlayışım yok :D :D

onların yakıtı farklımı ....ben zippoda saatçi benzini denedim yanmadı.....

Gerçekten konuşulması gereken bir konu,muhtar yada zippo bence , günlük hayattada zippo kullanıyorum zippo orjınalse saatci benzini yada bildiğimiz gazla yanar ve çok iyi bir taşı ve çarkı olduğundan kolayca (benzinsizkende)ateş yakmaya imkan tanır..

evet çok is yapıyolar ama kesinlikle yakar.zaten muhtarlarda evvelden gaz kullanılırdı dedemden biliyorum..köylerde zippo benzini yoktu;)

Bence bu kadar pahalı ve havalı çakmaklara gerek yok...
Cebimizde taşıdığımız survival takımındaki kibritler ile muhtelif ceplere koyulacak, 2 tane gazlı (bic) türü kullan at çakmak
hem ağırlık yapmayacak hemde yarı yolda bırakmayacaktır.

muhtar çakmakları en az zippo kadar iş görür 5 ile 7 lira arası

fiyat pek pahalı değil diğer çakmaklara eğer doğaya çıkacaksanız pek güvenmeyin ama kapalı ve su geçirmez bir kutuda kibrit tabi ki iyidir ancak kibritin sayılı olduğu unutulmamalıdır.

Jet alevi şeklinde alevi olup en uzun süre yanacak bir çakmak arıyorum. Çok önemli birşey değil fakat meraktan, kullanıcılara sormak istedim. Gazın kilitlenmesiyle kendi kendine durmadan yanabiliyor bendeki çakmak. Soda şişesine tek bi noktadan tutunca uzun sürede o nokta kor olup akacak şekle gelebiliyor.

[imgzoom]http://image5.sahibinden.com/photos/33/67/73/16336773ng7.jpg[/imgzoom]
Ben de şu çakmaktan var ama 3-4 dakika yanınca metal kısımı ısınıp birleştiği plastik yerlerden ayrılmaya başladı. Bu tipin heryeri metal olup çin malı olanları da var fakat alev çıkan ağzının kenarları yine ısınıp bi şekilde bozulacaktır gibi geliyor. True utulity nin çakmakları acaba gaz bitene ya da basıncı düşene kadar aralıksız yanabilir mi bozulmadan merak ediyorum.True utulity çakmaklarda gördüğüm, dışında boya var, yani metalin üstünde boya var ve çabuk çizilebilir cinsten. Çok ısınırsa o da kararabilir ve kendi kendine zarar verip bozulabilir gibime geliyor.

Üstünde isviçre logosu olan bi çakmak vardı 80 dolar gibi bişey iri ama tamamen mertal ve kaslı bi tasarımı vardı, ondan gören kullanan var mı acaba?

Magnesium fire starter cinsi bir malzeme kullanılabilir . Sudan etkilenmez hatta harlanır . Çıkan ısıda yüksek olduğundan ilk ateşelem için idealdir .

Aşırı yağmur varsa ve herşey ıslaksa işler biraz zorlaşıyor . bu durumlar için en güzeli hazılıklı olmak(Gaz yağına batırılmış üstübü gibi) . Hazırlık yoksa biz optimus nova ocakla ateşi yakabildik . Bu ocak maşallah kaynak makinası gibi olduğundan ne bulsa yakabiliyor :D

Ek olarak sudan etkilenmeyen kibritlerden de bir kenarda mutlaka bulunudurlması lazım . Ne olur ne olmaz ...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,068
Kayıtlı Üye Sayımız
166,967
Kaydolan Son Üyemiz
çakır55

Çevrimiçi üyeler