Ynt: Outdoor Çakmak
Çok güzel bir konu, yurt dışındaki outdoor forumlarda neredeyse insanların tamamına yakının çakmak taşlı ve gazlı plastik çakmakları tercih ettiğini gördüm. Gezenbilirdeki tercihleri gerçekten merak ediyorum.
Çakmak taşlı ve gazlı çakmak seçmelerindeki ana sebep, ateş yakmak için gerekli olan temel şeyi içermesi yani "kıvılcım".
Survival yaşamla ilgili bilgilendirmelerde ve üretilen ürünlerde en fazla vurgulanan şey kıvılcım(sparkels). Yanabilir herhangi bir maddeyi, sıyırarak yün haline getirdikten sonra kıvılcımla alevlendirmeye çalışmak. Bu kimi zaman karbon-çelik bıçağı taşa vurarak, kimi zaman ateş çeliğiyle, kimi zaman yumuşak tahta parçasının sert olana sürtülmesiyle ve kimi zamansa çakmak taşıyla.
Manyetolu olanlara bozulma ve ıslanma-nemlenmeden dolayı güvenmediklerini gördüm. Zippolar ve muhtar çakmağı gibi olan sıvı yakıtlı olanlar ise, zamanla kendiliğinden buharlaşacağı için beğenilmiyor.
Plastik gazlı çakmaklar, gaz kaçırmadığı için ve gazı bitse dahi, çakmak taşının hala kıvılcım çıkarabilmesi yüzünden şiddetle tavsiye ediliyor.
Sadece kıvılcım için spark-lite
Soldan sağa, ateş-çeliği, 2 mum, kutu içinde ıslanmaz büyük kibritler, amerikalıların en favori ucuz çakmağı, kutu içerisinde pamuk veya yanıcı çelik yünü