Ynt: Pratik Kamp ve Karavan Yemekleri
ilk önce düzeltmeleri yaptım, tarifler kolay. aslında bana göre yemek yapmak ne hamaratlıktan ne de beceriklilikten geçiyor. ağız tadı önemli benim açımdan, gerisi sevdiğim yiyecekler, biraz atmasyon (ne varsa, ne bulursan tencerenin içine at) birazda hayal gücü. teorik olarak bazı şeyleri yazmak anlatmak kolay da işi pratiğe dökmek önemli olan. diğer taraftan keyfine göre yemek yapma işi; biraz tv'lerde yerli ve yabancı yemek programlarından ufek tefek tüyoları kapmak ve işi "usta" larından seyretmek ki çocukken dedemi ve dayımı çok seyrettimiştim. ama hiç bir zaman ölçü vermemişlerdi. yani şu kadar tuz bu kadar et koy mevzusu yok. aşağıda yazaklarımda öyle, ölçü yok. herşey göz kararı.
ayvalı dana et; artık zamanıdır. ayva, dana eti, bol soğan ve sarımsak, bir kaç domates, zeytin yağı ve keyfe göre baharat.
et haşlanacak, soğanlar ve sarımsaklar zeytin yağında kavrulup etle karışrışacak. karışıma ayvalar soyulup atılacak (küp küp), 30-40 dk ateşte yavaş yavaş pişerken en son domates ve biraz baharat yeterli. et suyundan biraz ayrılırsa şahane de pilav yapılabilir yanına.
midyeli pilav; biraz uğraşı gerekiyor. sebze suyu hazırlamak için; birer adet havuç, kabak, patlıcan, kereviz, biber.. vs. pilav için prinç, midyeler denizden yeni toplansa daha iyi olur. defne yaprağı, kabuk tarçın, sarımsak, bol soğan (4-5 adet), karabiber.
ilk önce pilav için princi ıslatmakta fayda var. sebzeler doğranıp haşlanacak, midyelere hiç birşey yapmadan tavada 2-3 dk. açılmaları sağlanır ama kabukları da atılmayacak. ilk önce zeytin yağında 3-4 diş sarımsak çevrilir yanmadan alınır. bu yağda bol soğan kavrulur ve ıslatılan prinçle biraz daha kavrulur. hazırlanan sebze suyu pilava katılır. suluyken defne yaprağı ve 1-2 kabuk tarçında atılır. suyunu çekmeye yakın hazırlanan midyeler de kabuklarıyla katılır. normal pilav gibi üzerine birşey (gazete, havlu ..vs) kapatılıp 20-30 dk dinlendirilir. çatala kaşığa gerek yok, kabuklar çatal niyetine ....
kurbağalar...... mangaldakiler hemen temizlenip ateşe atılmıştı. biraz sarımsak, salça ... vs ile dinlendirmek lazım
tavşan...... pek bi özelliği yok. yahni yapar gibi. soğan, patates, biraz salça üzerine et. közün üstünda kaynat dur.
kuru fasülye.... kampta en kolay ve ucuz "çok" yapılabilecek yemek bence. bir kaç kutu konserve kuru fasülye (barbunya, nohut .. vs de olur). kasaptan 3-4 tl' ya alınacak kemik parçaları.
kemikler kaynatılır ve suyun bir kısmı pilav yapmak için ayrılır. gerisi, kutuları aç, kalan malzemeyi birleştir. + turşuda unutulmasın, ev yapımı olursa daha bi makbul bence.
somon... diğer büyük balıklardan da yapılabilir. biraz soğan, sarımsak, yeşil biber, zeytin yağı, tuz ve karabiber.
tavanın altna soğan, sarımsak ve biberler gelişi güzel doğaranır. özenmeye gerek yok, kampta aç olanın gözü döndüğünden görüntüsü umurunda olmaz
balık üzerine yatırılır, bolca zeytin yağı konur ve üzeri kapatılıp mangalın/korun üzerine atılır. sonra şamandıra, kavga çıkar.
daha kampta yapacak çok yemek tarifi var......