Princeton Tec APEX Kafa Feneri - Ürün Değerlendirme

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Kapitan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,544

Kapitan

Kamp I
Yer
Kadıköy
Web
www.geceyuruyucusu.com
Özellikle doğa'da gece yürüyüşleri düzenleyen bir ekibimiz var. Yürüyüşlerimiz boyunca gece hem uzun mesafeler kat ediyoruz, hem de karanlıkta uzun saatler geçiriyoruz. Bu sebeple fener bizim için oldukça önemli bir konu. Ucuz Çin malı fenerlerle başladığımız bu yolda, uzun araştırmalar sonucu aldığım ve sürekli kullandığım fenerimle ilgili değerlendirmelere başlıyorum. Umarım sizlere yardımcı olur.

Öncelikle teknik detaylar:

- Fener'in ortasında bir adet 3 Watt'lık Maxbright led
- Yanlarda 4adet ultrabright led
- 4 AA (kalem) pil
- 279 gram (pillerle beraber)
- 1 metreye kadar su geçirmez (sertifikalı)
- Regüle edilmiş led teknolojisi
- Soğutucu desteği
- Batarya seviyesi göstergesi
- Aydınlatma süresi: 200 saat
- 130 lumen

Fener önce gözünüze büyük görünse de işlevselliği sayesinde bu bir problem olmaktan çıkıyor. Kaliteli elastik bandı ve hafif olmasıyla da uzun süre çıkartmadan taksanız bile kullanıcıyı rahatsız etmiyor. Fener uzak mesafe aydınlatma ihtiyacına Lumileds’in en kaliteli LED’i olan 3 Watt'lık LED'i ve özel optik tasarımı ile cevap verirken, kampta vs. iş yaparken geniş bir çapta aydınlatma için 4 küçük LED'e güveniyor.

Pil olarak hem alkalin, hem NiMH ve NiCd hem de lityum pil kullanılmasına olanak tanıyan bir sistemi var. Su geçirmezliği sağlamak için pil kutusu tamamen yalıtılmış durumda. Bazı pil türleri yalıtılmış ortamlarda çalışırken hidrojen gazı açığa çıkartıyorlar ve patlama riski oluşturuyorlar. Bu sıkıntıya Princeton Tec pil kutusu içerisine platin katalizör koyarak çözüm bulmuş. Yani fener kafamızda patlamıyor :D

Fenerin tüm LED'leri aynı anda açılmıyor. Ya 3 Watt'lık olanı ya da diğer 4'lüyü seçmek durumundayız. Fener 5 ayrı ışık opsiyonu ile geliyor. Opsiyonlar, aydınlatma mesafesi ve süreleri ise şöyle:
3 Watt LED Yüksek'te: 86 metre - 1 Saat Regüle, toplam 60 saat
3 Watt LED Düşük'te : 53 metre - 10 saat Regüle, toplam 80 saat
4 Ultrabright LED Yüksek'te: 26 metre - 8,5 saat Regüle, toplam 100 saat
4 Ultrabright LED Düşük'te: 14 metre - 14 saat Regüle, toplam 150 saat
4 Ultrabright LED Flaşör modu: LED'ler yüksek ışık modunda yanıp sönüyor, toplam 200 saat

Peki ama bu regüle LED ne demek? Bu teknolojiye sahip olmayan fenerlerde ışık gücü feneri açtığınız andan itibaren doğrusal olarak azalmaya başlar. Regüle LED'lerde ise yukarıda belirtilen zaman boyunca fenerin ışık gücü asla değişim göstermiyor. bu süre sonrasında ise ışık gücü düşüyor ve piller bitene kadar yine sabit kalıyor. Ben açıkçası oldukça faydalı buldum. Regüle zamanı uzatmak isteyen kullanıcılar lityum pil kullanabilirler. Fener lityum pillerle regüle zamanı 4 kata kadar uzatmayı vaad ediyor. Ben pahalı olduklarından denemedim.

Özellikle 3 Watt'lık LED açık olduğunda fener gerçekten ısınıyor. Bu problemi engellemek için Princeton Tec Fenerin arka kısmına tıpkı bilgisayarların işlemcilerinde kullanılana benzer bir pasif soğutucu yerleştirmiş. Soğucu oldukça etkili, fakat yetersiz kaldığı durumlarda LED'lerin zarar görmesini engellemek için belirli bir sıcaklığın üzerinde fener ışık gücünü düşürerek soğumayı bekliyor. Şahsen hiç başıma gelmedi fakat adamlar bunu da düşünmüş.

Fener, siz açtıktan 12 saat sonra otomatik olarak kendini kapatıyor. Açma-kapama tuşuna her basışınızda bu sayaç sıfırlanıyor. Böylece yanışlıkla basmalar ve açık unutmaların önüne geçilmiş.
Batarya seviyesi göstergesi ortadaki büyük LED’in hemen altındaki küçük deliğin içerisinde yer alan bir led’den ibaret. Bu led kısa aralıklarla yanıp sönerek size pilleriniz konusunda bilgi veriyor. Işık yeşil ise pil seviyesi iyi, sarı ise pil seviyesi %40’ın altında demek. Seviye kırmızı’yı gösterdiğinde ise o an hangi ışık seçeneğinde kullanıyorsanız o seviyede 20 dakikalık enerjiniz kaldığını gösteriyor. Feneri kullanırken bu durumu farkedemeyeceğinizi düşünmüşler. Pil seviyesi kırmızıya indiğinde fenerin ışıkları 3 kez yanıp sönüyor. Uyarıyı aldıktan sonra alacağınız aksiyonlar ise size kalmış. Feneri 24 saat kullanmamanız durumunda pil seviye göstergesi deaktive oluyor.

1 metreye kadar su geçirmez olarak sertifikalandırılmış fener en yoğun yağmurlarda bile sıkıntı çekmeden kullanılabiliyor. (Şahsen denenmiş ve onaylanmıştır)

Gece uzun yürüyüşler yapan biri olarak hem spot hem de geniş alan aydınlatma ihtiyacıma inanılmaz cevap verdi. Işığının gücü piyasada bulabileceğiniz birçok fenerden çok daha üstün. Spot versiyonu uzaktaki küçük bir noktayı değil, o noktaya kadar olan alanı etraflıca aydınlatıyor. 4 küçük LED’i de piyasadaki çoğu marka LED’den daha iyi aydınlatıyor.

Fener 3 ayrı renk seçeneği ile sunuluyor: Siyah, turuncu ve kamuflaj. Ben siyah olanı tercih ettim, zevkinize, kullanım alanınıza ve kıyafetinize göre tercih size kalmış.

Gelelim fiyatına. Fener Türkiye’deki seçkin outdoor mağazalarında 109 Euro satış fiyatıyla piyasada. Ben e-bay’dan kargo dahil 75 Dolar gibi bir ücrete getirttim. Şahsen değdiğini düşünüyorum, üründen inanılmaz memnunum.

Çok fazla resim çekmiştim fakat yükleyemedim, ürünün adresini buraya yazıyorum. Merak eden arkadaşlar bakabilirler.

Umarım sizlere bir fikir verebilmişimdir.

http://www.princetontec.com/?q=node/67

Etiketler
Ynt: Princeton Tec APEX Kafa Feneri - Ürün Değerlendirme

Ürün resmi

[attachment=1]

apex2.jpg

Bu arada çok açıklayıcı ve güzel yazmışsınız elinize sağlık :smiley:

Mesaj içine resim eklemek için eklenti kısmına gözat tan bilgisayardaki resmi koyup sonra imleç mesajda resim eklemek istediğiniz yerde iken dosyayı mesajın içine yerleştir seçiyorsunuz. Yalnız aynı mesajın içinde birden sonra resim eklemeyi ben de başaramadım.

Apex modeli 218 TL
http://www.adrenalin.com.tr/productdetails.asp?ProductTypeID=2015

Bu sınıf fenerlerde önerebileceğim 2 model daha var,

Petxl Myo XP http://www.adrenalin.com.tr/productdetails.asp?ProductTypeID=2202
Özellik olarak Apex'e yakın ama daha cazip fiyatlı bir model. (68,5 euro)

Petzl Duo Led 5 http://www.adrenalin.com.tr/productdetails.asp?ProductTypeID=3171
Bu modelde Apex'ten farklı olarak uzun mesafe aydınlatma için halojen, uzun süreli aydınlatma için ise LED var

Petzl Myo APEX'e alternatif olsa da 4 yerine 3 pil kullandığından ışığın parlaklığı ve aydınlatma mesafesi daha düşük. Bunun yanında "boost" modunun sadece 20 saniye sürmesi de bana göre bir başka dezavantaj.

Halojen lambalarda da piller çok çabuk bitiyor, lamba ömrünün kısa olması ise bir başka dezavantaj.

Petzl Tikka kullanıp birçok sorun yaşadığımdan beri kılım bu markaya :D

Apex ışık gücünün Myo XP ye göre daha fazla olduğu konusunda kesinlikle haklısınız. Yine de ebay den getirme şansı olmayanlar için 2 model arasında ciddi fiyat farkı var (218TL - 140 TL) O yüzden Myo XP göz ardı edilmemesi gereken bir model bence.
Duo Led 5'in uzun mesafe aydınlatması Apex'e göre daha iyi fakat filamentli ampüllerin klasik sorunu pil ömrünün azalması, ampülün patlayabilmesi gibi sorunlar tabi mevcut. Yine de arama kurtarma tarzı uzun mesafe aydınlatmanın kritik olduğu bir durumda ben hala halojenin mesafesinden yanayım.
Bu arada Tikka ile ilgili nasıl bir sorun yaşamıştınız, yardımcı olabileceğim bir şey olabilir mi? (garanti kapsamında değişim, onarım vs)

Evet hocam eğer y.dışından getirtme şansı yoksa Myo iyi bir alternatif oluyor.

Aldığım Tikka bir süre kullandıktan sonra ışığında titreme sorunuyla başımı ağrıttı. Faturası yoktu ama aldığım yer saolsun ürünün arkasında durdu. Yeni gelen üründe de bir süre sonra benzer sıkıntılar başgösterdi.
Şu anda aracın torpidosunda acil durumda lastik değiştirmek vs. için yatıyor. Yardım talebi için teşekkür ederim.

Bu arada yakın zamanda APEX'in büyük LED'ini Scout P4 LED ile modifiye edeceğim. Bu modifikasyonun detaylı resimlerini de anlatımla beraber paylaşacağım.

http://cgi.ebay.com/PRINCETON-TEC-APEX-EXTREME-LED-HEADLAMP-130-LUMENS-NEW_W0QQitemZ390096466068QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item5ad38fb094&_trksid=p3286.c0.m14

bu modelın farkı nedır?
birde şarjli modeli yokmudur?

kafa feneri olarak önereceğim tek fener

https://www.dealextreme.com/details.dx/sku.18477

el feneri olarak da kesinlikle daha iyisi yokkk alttaki

https://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15692

siteden defalarca alışveriş yaptım ücretsiz kargo , 15 - 20 günde teslim ve dayanıklı malzemeler ( adi çin mallarından değil , kaliteli çin malları :smiley: )

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,063
Kayıtlı Üye Sayımız
166,963
Kaydolan Son Üyemiz
davidavov

Çevrimiçi üyeler