Pusula konusunda yardım

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kmgr_x Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,091

kmgr_x

Yeni Üye
Mesajlar
9
Tepkime Puanı
0
Arkadaşlar elimde walther marka 2-3 tl lik çok basit pusula var ancak bu pusula ıle harıtasız ve harıtalı nasıl rota belırlenır bılmıyorum bırazdaha karısık pusulanın (gez goz arpacıklı olandan) kullanımını az cok bılıom ama bunu anlamadım pusula kullanımı ıle ılgılı konulara baktım ama tam olarak anlamadım yardım edersenız sevınırım.
 

Etiketler
Ynt: Pusula konusunda yardım

Pusula; elinizde arazi haritası veya krokisi yoksa ve nerede oılduğunuzu bilmiyorsanız , kuzeyi göstermekten başka fazla numarası olmayan bir gereç ..

Arazide bir hedef belirlersiniz( tepe, kayalık, vb) , bu hedefe pusulayı doğrultur ve manyetik istikameti okursunuz diyelimki 300 derece okudunuz , pusulanın gösterdiği 300 derece yönünde adımlarınızı sayarak ilerlerseniz hedefinize ulaşırsız. arazide çoğu zaman işe yaramaz çünki ölçtüğünüz kuş uçumu hat üzerinde , geçiş yapmanız mümkün olmayan uçurum, kayalık, derin vadi ler bulunur ve hat üzerindeki yolculuğunuz istemeden de olsa sapar. rotanızı değiştirmeden başlangıç noktasına geri dönmek isterseniz 300- 180 : 120 dereceyi takip eder ve geldiğiniz adım kadar yürümeniz gerekir . biraz faydası olacağını düşündüğüm link pusula ve kullanımı hakkında biraz bilgi veriyor.


www.ceng.metu.edu.tr/~sertan/navigasyon72dpi.pdf
 

Ynt: Pusula konusunda yardım

kmgr_x' Alıntı:
Arkadaşlar elimde walther marka 2-3 tl lik çok basit pusula var ancak bu pusula ıle harıtasız ve harıtalı nasıl rota belırlenır bılmıyorum bırazdaha karısık pusulanın (gez goz arpacıklı olandan) kullanımını az cok bılıom ama bunu anlamadım pusula kullanımı ıle ılgılı konulara baktım ama tam olarak anlamadım yardım edersenız sevınırım.

Öncelikle irili ufaklı tüm pusulalar kabaca 4 yönü ve 4 ara yönü gösterir. Ama gerçek bir arazide, gerçek bir seyrüsefer (navigasyon) yapacaksanız 360 derecenin tam okunabildiği ve kerteriz (hedef) almanıza yardımcı olacak nişangahlı bir pusulaya ihtiyacınız olacaktır. Pusula basit bir araç gibi görünmesine rağman aslında pratikte doğru kullanımı ve pusulayla tam hedefe varılması özellikle karada çok zordur (Çöl, tuz gölü vb. düz geniş arazi ortamları hariç) Ülkemiz coğrafyasını düşünecek olursak tepe, dağ, yarı orman karışımı arazilerde pusula şöyle kullanılır. Öncelikle nerede olduğunuzu ve nereye gitmek istediğinizi bilmek zorundasınız. Tüm bunları bilmiyorsanız yani dünyanın neresinde olduğunuz hakkında bir fikriniz yoksa, bu durumda bunu hesaplamakta mümkündür. İyi bir coğrafya bilginiz ve biraz matematik yeteneğiniz varsa bunu yapmak için ihtiyaç duyacağınız tek şey doğru ve mükemmel ayarlanmış bir saattir. Saat (zaman) seyrüseferin (navigasyonun) temelidir. Bir kol saati yardımıyla bulunduğunuz enlem ve boylamı gündüz saatinde hesaplamak sadece 20dk sürer. Eğer geceyse enlemi hesaplamanız 5 dk'dır. Ancak boylam için ertesi gün gün doğumunu yada, öğle saatini beklemeniz gerekecektir.

Pusulamıza geri dönelim, A ve B noktaları arasında bir seyrüsefer yapılacaksa ve bu iki nokta arasında düz bir hatta ilerlememiz coğrafi engeller nedeniyle mümkün değilse şöyle yapılır. B noktası istikametinde gidilecek ilk nokta gözle hedeflenir. Bu nokta ile aramızdaki pusula değeri okunur ve bir kağıda not edilir. Hedefe doğru ilerlenir ve ilerleme hızı (adım sayısı) hedefe varıldığında hedef açı kaydının yanına not edilier. Böylece hedefe ilerlerken yapılan tüm zig zagların pusula değerleri ve her ara hedefe varış zamanı kaydedildikten sonra B noktasına varılmıştır. Geri dönmek için şöyle yapılır. Kaydedilen son kayıttan başlanarak pusula değerlerinin tam ters istikametindeki açılar okunarak geri dönülür. Kaydı tutulan süreler gerçekleştikçe diğer nokta hedefe yürünür.

Benim şimdiye kadar gördüğüm en iyi pusula aşağıdaki pusuladır. Bu pusula çin malı olup üzerinde bir pusulada olması gereken tüm unsurları barınddırmaktadır. Ayrıca elime alıp incelediğimde kalibrasyonununda çok iyi olduğunu, hedefleme nişangahlarının düzgün çalıştıüını ve ayrıca vizorden bakıldığında hedef açı değer,ni gösterdiği gibi aynı anda geri dönüş açılarınıda hesaplamanıza gerek kalmadan size vizörden vermektedir. Enlem hesabı yapılırken çok önemli olan su terazisi üzerinde mevcuttur. İstanbuldaki malzemecilerde bu pusulanın satış bedelinin 70 TL gibi fahiş bir fiyat olduğunu gördüm. İntenet üzerinde araştırma yaptım ve çinden çıkış fiyatının pazarlıksız 5 TL olduğunu tetkik ettim. Helalinden 15 vereceğim bir esnaf bulursam bir tane kesinlikle satın alacağım.

1273120923354_hz-myalibaba-web18_hst_dsl_en_alidc_net_1014.jpg


P%20compass%205.jpg


P%20compass%204.jpg


Pl%20compass%207.jpg
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,996
Mesajlar
1,527,006
Kayıtlı Üye Sayımız
166,745
Kaydolan Son Üyemiz
kreasus

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst