Radyatör Suyu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan sagyet Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 25
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 48,959
Ynt: Radyatör Suyu

ben gecen gun antıfırıze baktım eksilmiş direkt servise gitdim moparın antifirizinizi 17 usd ye aldım. servis su felan karıştırmadı.

zaten bana dediler bak içme suyu koyabilirsin dedi.

benim aklım yatmadı 14bin km deki araça su koymak istemedim.

şimdi ben yanlış mı yaptım.?

2010 jeep cherokee v6

mekke

Etiketler

birçok aracta ve benim aracımdada (97 land cruiser) saf (susuz )antifiriz tavsiye etmez üretici firmalar.

benim bakım kitabında %50 kırmızı antifirizi % 50 saf distile su öneriliyor.

"Ne kadar çok antifriz kullanırsam o kadar çok koruma sağlarım" düşüncesi de yanlış. Donma noktası -12 derece olan saf antifriz, su ile karıştırıldığında donma noktası -65 dereceye kadar düşüyor. Ancak antifriz + su karışımında antifriz oranı arttıkça donma noktası bir dereceye kadar düşüyor, daha sonra tekrar yükseliyor. Bu nedenle doğru miktarda su ile karıştırılması önemli. Su oranı yüzde 70'i aşarsa donma yüzde 30'un altına düşüyor ve hararet tehlikesi başgösterir.
Türkiye iklim koşullarında maksimum koruma için yüzde 33 ila yüzde 50 arasında antifriz kullanımı tavsiye ediliyor. Karışım yaparken sert sulardan kaçınılması gerekiyor. üünkü sert sular antifrizin içindeki koruyucu katıkların etkisini azaltıyor. Bu nedenle musluk suyu yerine yumuşatılmış ve distile edilmiş su kullanılması tavsiye ediliyor.
"Antifriz eklenmesi veya değiştirilmesine bomometre ile ölçüm yapıldıktan sonra karar verilmelidir" düşüncesi de antifriz kullanımında yanlış bir bilgi. Bomometre cihazı, sadece karışımdaki etilen glikol miktarını ölçer. Formülündeki koruyucuların durumu hakkında bilgi vermez. Dolayısıyla, antifrizin soğutma sistemini koruma gücünü ölçemez.

Picture-1.jpg

Selamlar

Küçük bir hatırlatma evi yada iş yerinde klima kullananlar sokağa akan suyu saf su olarak kullanabilirler biriktirirlerse tabii.

Saygılar.

birçok aracta ve benim aracımdada (97 land cruiser) saf (susuz )antifiriz tavsiye etmez üretici firmalar.

97 model bir aracın kırmızı antifriz kullanması gerçekten gerekli mi? Motorda alüminyum parçalar mı var? Alüminyum gövdeli motorlar daha sonraları çıktı diye biliyorum.

Ismqil' Alıntı:
ben gecen gun antıfırıze baktım eksilmiş direkt servise gitdim moparın antifirizinizi 17 usd ye aldım. servis su felan karıştırmadı.

zaten bana dediler bak içme suyu koyabilirsin dedi.

benim aklım yatmadı 14bin km deki araça su koymak istemedim.

şimdi ben yanlış mı yaptım.?

2010 jeep cherokee v6

mekke

Zaten içinde su olduğu için sadece antifiriz ile tamamlamakta bi mahsur görmemişler...
İşin doğrusu bom metre ile sıvının yoğunluğunu ölçüp ona göre su veya antifiriz ile tamamlamak...

Yanlış yapmamışlar ama tam titizlikte davrandıklarıda söylenemez...

Musluk suyu işinizi görür der çoğu yer, yanlıştır... Musluk suyu yerine, içme suyu koy demeleri yıllardır alıştığımız servisçilik, tamirhanecilik anlayışına göre iyi bir gelişme... Doğrusu distile edilmiş saf sudur. Temizlik ve kireç olmaması açısından bu gereklidir. Genede tebrik etmek lazım. Ama, müşteri yanlarında yokken ne koyuyorlar servisteki araçlara, eminim musluk suyudur, hemde kirli bidonu sadece çalkadıktan sonra... Günahlarını almak istemem ama... umarım yanılıyorumdur...

Mekke' ye felan yapılan makinaların çok farklı, heavy duty soğutma sistemleri olduğunu biliyorum. Arabistan plakalı bi Chevrolet sahibi ile sohbet etmiştim. 50 derece sıcakta, güneşin altında çalıştır arabayı, camları kapa, bide klimayı aç, iki saat uyu arabanın içinde, hararet ibresi milim oynamaz demişti... :smiley:

Sizin oralar çok sıcak, aman dikkat...

:smiley: Musluk suyu şişede satılan içme sularından pahalıymış orada :smiley:

çağlar' Alıntı:

"Ne kadar çok antifriz kullanırsam o kadar çok koruma sağlarım" düşüncesi de yanlış. Donma noktası -12 derece olan saf antifriz, su ile karıştırıldığında donma noktası -65 dereceye kadar düşüyor. Ancak antifriz + su karışımında antifriz oranı arttıkça donma noktası bir dereceye kadar düşüyor, daha sonra tekrar yükseliyor. Bu nedenle doğru miktarda su ile karıştırılması önemli. Su oranı yüzde 70'i aşarsa donma yüzde 30'un altına düşüyor ve hararet tehlikesi başgösterir.
Türkiye iklim koşullarında maksimum koruma için yüzde 33 ila yüzde 50 arasında antifriz kullanımı tavsiye ediliyor. Karışım yaparken sert sulardan kaçınılması gerekiyor. üünkü sert sular antifrizin içindeki koruyucu katıkların etkisini azaltıyor. Bu nedenle musluk suyu yerine yumuşatılmış ve distile edilmiş su kullanılması tavsiye ediliyor.
"Antifriz eklenmesi veya değiştirilmesine bomometre ile ölçüm yapıldıktan sonra karar verilmelidir" düşüncesi de antifriz kullanımında yanlış bir bilgi. Bomometre cihazı, sadece karışımdaki etilen glikol miktarını ölçer. Formülündeki koruyucuların durumu hakkında bilgi vermez. Dolayısıyla, antifrizin soğutma sistemini koruma gücünü ölçemez.

İşte budur... resimli mesimli resmi kanıt....

Yav çağlar bana bi tatu yapsak böyle... Hı? ;D

adamlar kullanma kılavuzuna bile yazmış, distile su diye... bizim yetkili servisler musluk suyu ile bişi olmaz der... adamlar yetkili servis işletiyor, basit kullanma kulavuzundaki bilgileri bilmiyor...

Arkadaşlar, bide aklıma ne geldi...
olur a radyötör şişlettmeniz gerekti.... O radyötörcünün kullandığı su havuzlarına fare bile gördüm ben ??? resmen yüzüyordu şerefsiz, bütün dükkan yerlere yatmıştık gülmekten.....
Aman haaa, iş bittikten sonra iyi suyla dışarda yıkkattırın içini yeniden...

[table][tr][td]BOZO' Alıntı:
Selamlar

Küçük bir hatırlatma evi yada iş yerinde klima kullananlar sokağa akan suyu saf su olarak kullanabilirler biriktirirlerse tabii.

Saygılar.

Tabiki olur... Ama zahmete gerek yok... 5lt' lik bidonlarda satılıyor... yarım litreye göre nadiren bulunur ama var... 5lt si 5 lira felan...
Hatta benim çalıştığım firma 20lt 30 litrelik bidonlara üretiyor.... eski sistem akü kullananlara, forkliftçilere, kamyon tamirhanelerine, taşradaki akücülere, traktör fabrikalarına, M.A.N.' a felan 30lt lik bidonlarda sevk ediyoruz....

olasiliksiz' Alıntı:
97 model bir aracın kırmızı antifriz kullanması gerçekten gerekli mi? Motorda alüminyum parçalar mı var? Alüminyum gövdeli motorlar daha sonraları çıktı diye biliyorum.

Aliminyum radyötörler, soğutma sistemi ve motor parçaları 80' lerin başında kullanılmaya başlandı...

Benim 95 amerikan makinamada kırmızı kullanmayın diyorlar nedense...

5.2 14.1 litre alyormus. bilginize. 4.0 ise 11.4 litre.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,952
Kayıtlı Üye Sayımız
166,717
Kaydolan Son Üyemiz
bbbea

Çevrimiçi üyeler

Geri