Ranger Off-Road

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan semsettin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,995

semsettin

Yeni Üye
Yer
İstanbul
öncelikle merhaba. kendini tanıştırma bölümünü bulamadığımdan buraya açtım konu. 2010 ocak şubat gibi 4x4 2008 ranger thunder almayı düşünüyürum. lift kit büyük lastikler alıp aranıza katılmayı planlıyorum. bir akrabada 4x2 standardı var araç zaten yüksek. 4x4 daha yüksek. lift kit uygulayınca daha da yükselecek. ben öğrenci olduğumdan aracı günlük kullanıcam. yolu görme açısında sorun yaşarmıyım. babamın mesleği çelik konstrüksiyon ve makina olduğundan her lastiğin üstüne 40kg ağırlık koyacağım fabrikada. ama vinç taktırmayı düşünmüyorum şehir içi kullanıcağım için. ne dersiniz. ranger uygunmu bana. yanlış yere açtım az önce bide buraya kopyaladım ;D

Etiketler

Ynt: Ranger Off-Road

semsettin' Alıntı:
öncelikle merhaba. kendini tanıştırma bölümünü bulamadığımdan buraya açtım konu. 2010 ocak şubat gibi 4x4 2008 ranger thunder almayı düşünüyürum. lift kit büyük lastikler alıp aranıza katılmayı planlıyorum. bir akrabada 4x2 standardı var araç zaten yüksek. 4x4 daha yüksek. lift kit uygulayınca daha da yükselecek. ben öğrenci olduğumdan aracı günlük kullanıcam. yolu görme açısında sorun yaşarmıyım. babamın mesleği çelik konstrüksiyon ve makina olduğundan her lastiğin üstüne 40kg ağırlık koyacağım fabrikada. ama vinç taktırmayı düşünmüyorum şehir içi kullanıcağım için. ne dersiniz. ranger uygunmu bana. yanlış yere açtım az önce bide buraya kopyaladım ;D

Aracınız hayırlı olsun ama neden her lastiğin üzerine 40 kg yük koyacağınızı anlamadım? Ayrıca babanızın mesleğininin çelik konstrüksiyon olmasının ağırlıkla ne gibi bir ilişkisi var? Şehir içi kullanacağınız bir araca vinç taktırmayacağınızı söylüyorsunuz ama 4x4 almayı ve yükseltmeyi planladığınızı da söylüyorsunuz. Eğer off road'a girmeyecekseniz ve sadece şehiriçinde kullanacaksanız 4x4'e ihtiyacınız yok demektir, aynı şekilde vince ve yükseltme kitine de ihtiyacınız yok demektir. Kısa bir süreliğine de olsa Ford Ranger kullandığım için yazıyorum bunları, ranger'ın arkası boşken özellikle ıslak zeminde oynayabiliyor, eğer bu sebepten ağırlık koymayı düşünüyorsanız yükseltme kitini hiç taktırmamanız daha yerinde olacaktır çünkü yükselen bir aracın ağırlık merkezi de yükselecek ve özellikle viraj alırken arkadan kopmalar artacaktır. Aracın 4x4 moda alınması, arkanın oynamasını bir parça azaltsa da bu sefer de gereksiz bir yakıt tüketimine yol açacak ve aracınızı zorlayacaksınız. Eğer sadece şehiriçinde kullanırım, araziye girmem diyorsanız, hem alırken hem de kullanırken 4x2 modeli seçmek aradaki fiyat farkı nedeniyle daha mantıklı gibi. Daha büyük lastikler (ki muhtemelen bunları araziye uygun düşünüyorsunuz), yükseltme gibi özellikler nedeniyle araç iyice yükselecek ve asfaltta tutunma problemleri de beraberinde gelecektir. Araca eklediğiniz ağırlıklar ise belki biraz daha stabil bir yapı sunacak ama aynı zamanda hızlanma süresinin artmasına, fren mesafesinin uzamasına, yakıt tüketiminde artışa yol açacak ve aktarma sistemlerini gereksiz yere zorlayacaktır. Yüksek bir araç olduğundan, yolu görme açısından sorun yaşamayacaksınız ama kullanırken daha dikkatli olmanız gerekecek. Sadece şekil olsun, havalı bir araç kullanayım diyorsanız eğer, saydığım sorunların d beraberinde geleceğini baştan bilmeniz yerinde olur diye düşünüyorum.

Ranger bana uygun mu diye sormuşsunuz, araca yapmak istediklerinizle kullanım amacınız örtüşmüyor gibi. Belki bir başka modeli düşünmeniz veya amacınızı daha net belirlemeniz sizin açınızdan daha faydalı olacaktır. Kazasız belasız kullanın...

öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
iyi bayramlar

4x4 seçeneğini kışın zorlu şartlar için düşüyordum. internette gezerken navara gördüm 4x2 idi 5-6 inç yükseltip büyük lastikler takmıştı. hoşuma gitti. bende ranger için böyle bir proje düşündüm. lastiklere ağırlık koyma nedenim savurmayı önlemek için düşünüyorum. aracı yükseltikten sonra lastikleri biraz genişletsek ağırlık koymadan savurmayı engelleyebilirmiyiz?.

bakın bahsettiğim navara:
http://www.sahibinden.com/nissan_navara_buyuk_lastikler_cok_ozel_izmirde_esi_benzeri_yok_-73WQQaXQQ18204541WQQpXQQdisplayitem

cevaplarınızı bekliyorum.

size de iyi bayramlar...

Bahsettiğiniz aracı gördüm ve güzel gözüken bir araç. Siz de sanırım bu güzel görünüşünden ötürü böyle bir proje gerçekleştirmeyi düşünüyorsunuz ancak bir önceki cevabımda yazdığım tüm olumsuzlukların bu araç için de geçerli olacağını düşünüyorum. Daha kalın lastikler ve jant ile akslar arasına spacerlar koyarak aracınızı daha geniş bir hale getirebilir, iz mesafesini arttırabilirsiniz ancak bu size sadece kuru havalarda artı olarak geri döner. Daha geniş bir araç, arazide daha zor devrilecektir ancak daha geniş lastikler, ki özellikle arazi tipi dişli lastikler, asfalt üzerinde hele ki ıslak asfalt üzerinde giderken sürüşü son derece olumsuz etkileyecek ve sanki buz üzerinde gidiyormuşçasına dikkatli olmanız gerekecek. Daha geniş asfalt tipi lastikler kuru zeminde daha iyi bir yol tutuş, daha iyi bir fren mesafesi verecek ama aracın hızlanma süresini ve yakıt tüketimini arttıracaktır. Ayrıca lastik-jant kombinasyonunun da doğru olmaması nedeniyle aracınızın son sürati de düşebilir. Islak zemindeyse bu özelliklere bir de yol tutuş problemi eklenecektir. Eğer bunları arazi tipi bir dişli lastikle yaparsanız, sorun daha da büyüyecektir. Zamanınızın çoğunu şehiriçinde geçirecekseniz, benim size tavsiyem MT-R tabir edilen dişli arazi lastikleri yerine AT-R denilen 4 mevsim lastikleri tercih etmenizdir. Bunlar da farklı lastik firmaları tarafından %40 arazi-%60 yol, &60 arazi-%40 yol gibi farklı amaçlara hizmet edecek şekilde üretiliyor ve bu açıklamalar kataloglarda mevcut. Kalın lastikler sadece kuru asfaltta ve bazı arazi koşullarında işe yarar, kar için ise tercih edileni daha ince lastiklerdir çünkü daha ince lastik aracın ağırlığını yere daha dar bir alanda aktaracak ve aracın çekiş gücünü arttıracaktır ama unutulmamalı ki her türlü zemine özel lastik var. Tamamen çamura uygun lastik karda işe yaramayabilir, kumda kullanılacak lastik başka bir yerde tam verimli olmayabilir gibi. Her türlü amaca hizmet eden lastikler biraz oradan biraz buradan alır ama hiç bir zeminde de o zemine özgü lastiğin performansını veremez. Bir de arazi tipi dişli lastikler asfaltta son derece gürültülü ve titreşimlidir, adamı canından bezdirir.

Gelelim Navara'ya ve benzerlerine, aracın 5-6 inch yükseltilmiş olması 12.5-15 cm'lik bir yükselme demektir, buna bir de yüksek yanaklı arazi lastiklerinden gelen yükselme payını katarsanız neredeyse 17-18 cm yükselmiş bir araca sahip olacaksınız. Bu kadar yükseltme, eğer aracın diferansiyelleri, aktarma organları, şaft vb. organları da düzgün şekilde ayarlanmazsa araçta kasılmalara ve yol tutuş problemlerine yol açacak. Araç tabiri caizse havaleli bir araç olacak, fazla yana yatacak, frenlemelerde öne, hızlanmalarda arkaya yığılacaktır. Yani siz aracın bütün ağırlık merkezini değiştireceksiniz ve bu sizin yol tutuşunuzu çok ciddi şekilde etkileyecek. Yani sadece aracı yükseltmekle iş bitmiyor, ciddi bir altyapı ve süspansiyon çalışması da gerekiyor. Ona uygun özel uzun amortisörler de takılmalı. Şehiriçindeki kış şartlarının o kadar da zorlayıcı olacağını zannetmiyorum:smiley:

Bütün bu sorunları gidermek içinse tekerleklere 40 kg'lık ağırlık eklemek pek bir işe yaramayacak. Bir kere neden 40 kg? 30 veya 50 değil? Tekerleklerin neresi? Tüm arka kasayı kaplayacak şekilde ağırlık plakalarının konulduğunu biliyorum ama onlar da 200-300 kg'lık çelik plakalar. Böyle bir gereksiz ağırlığı neden taşıyasınız? Şöyle birşey de var. Ranger veya benzerlerinin yol tutuşu çok mu kötü? Hep mi savrulurlar? Tabii ki, hayır ancak bunlar daha çok yük taşımak üzere tasarlanan araçlar olduklarından, boşken bir binek araç veya bir cip performansı da alamayacağınız açık. Ranger veya Navara standart halleriyle bile yeterli yol tutuşa ve güvenliğe sahip araçlar ancak limitlerini bilmeniz koşuluyla. O yüzden sizin ağırlıkları ekleyeceğiniz yer arka kasada tekerleklerin üstü olsa bile, önde nereye koyacaksınız? Yok akslara entegre ederim diyorsanız, yönlendirme problemleri başlayacak. Arkaya koyacağınız 2x40 kg, bir yetişkin ağırlığı demek ki bu da zaten pek etkilemez. Ayrıca siz öne 2x40 koydunuz, arkaya da 2x40 koydunuz, ee, ağırlık dağılımı ne farketti, sadece araç ağırlaştı. Sadece arka tarafa ağırlık koymanız durumunda bir nebze faydası olacaktır.

Tabii ki işinize karışmak istemem, para da, zevk de sizin ve gözünüzü korkutmak amaçlı yazmak istemem ama yaptığınız işin de tüm sonuçlarını önceden bilmeniz, getiri ve götürülerinin farkında olmanız faydalı olur diye düşünüyorum. Bu tip modifikasyonlar ciddi işler ve bilgi gerektirir. Birçok insan "Yap canım, ne olacak?" da diyebilir ama bazı şeylerin geri dönüşü acı olabiliyor. Bir kere bu işe zaman, emek ve para harcayacaksınız. Çıkan sonucun sizi üzmemesi için iyice araştırmanız gerek düşüncesindeyim. Yaşadığınız şehir neresi bilmiyorum ama, standart bir 4x4 ilk başta sizin işinizi görecektir. Rangerlar'ın üzerindeki lastikler zaten standart binek araç lastiğinden farklıdır. Ama illa ki değiştireceğim diyorsanız, benim size tavsiyem, aracı 5 cm^den fazla yükseltmemeniz (yükseltmeyi de "get" denen lastik takozlar veya özel yükseltme kitleriyle yapabilirisinz ama tabii ki özel kitler daha iyidir, lastik takozlar biraz ucuz bir çözüm) ve MT-R lastik yerine AT-R lastik almanız. Böylece hem yerden 7-8 cm yükselmiş, hem 4x4, hem hard off road hariç birçok koşulda sizi yolda bırakmayacak bir araç sahibi olacaksınız. Hem de yukarıda saydığım aktarma organları ve amortisör modifikasyonlarına çok gerek kalmamış olacak. Yol tutuşunuz çok bozulmayacak, hızlanma ve fren değerleriniz fazla değişmeyecek. Yine de aracı böyle bir yükseltmeye tabi tutacaksanız biraz daha uzun amortisörler faydalı olabilir.

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,954
Kayıtlı Üye Sayımız
166,954
Kaydolan Son Üyemiz
İbrahimdd

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR