Standart Vitara'ya Uyabilecek En Büyük Lastik Ebadı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan schweps Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 55
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 22,218

schweps

Zirve
Merhabalar,
'98 model 1,6 3 kapı aracımın standart halini bozmadan takabileceğim en büyük lastik ebadını öğrenmek istiyorum. Şu an 195/80 R15 takılı.
İlla büyük olsun diye değil ancak takmayı düşündüğüm MT lastiklerin ebatları en az 215/75 R15 'ten başlıyor. Sürtme yapmadan ve aracı da fazla bayıltmayacak bir ebat bu ancak gel gör ki bir tek Fulda'nın Tramp 4x4 Track modelini bulabildim, o da hem pahalı hem de stoklarda yok.
Sidekick,tracker ve vitara sahiplerinin (USA,GB,AUS) yazıştığı yabancı forumlarda h-sonu epey bir araştırmam neticesinde 235/75 R15'in sorunsuz takıldığı bilgisini aldım. Hatta 245/70 R16'yı 1" yay üstü get ile rahatlıkla takabildiklerini beyan edenleri de okudum. Bu uygulamalarda ne ayna-mahrutiye müdahale edilmiş ne de diferansiyelleri aşağıya almak için altları beslenmiş veya akslara uzatma flanşları uygulanmış. Yüksek viteslerde aracın süratinin düşeceğini ve kalkışlarda, bilhassa yokuşlarda zorlanılacağını da ayrıca belirtmişler.
Merak ettiğim, bu sidekick veya tracker'ların yapısı bizim JLX'lerden farklı mıdır? Birden çok marka ve model MT lastik bulabileceğim 235/75R15 ebadını standart haliyle aracına takan ve randıman alan birisi varsa tecrübeleri bana ışık tutacaktır. Yükseltme işine girişmiş kişilerin tecrübeleri de aynı şekilde değerlidir benim için.

[attachment=1]
[attachment=2]

Etiketler
Ynt: Standart Vitara'ya Uyabilecek En Büyük Lastik Ebadı

Hocam bende İngilzce bir vitara el kitabı var. Şöyle yazıyor:
WHEEL
Tyre size, front and rear 1,6L 195R15 94Q, or 94S P255/70R15, 102T
Buradan sanki 255770R15 takılabilir anlamı çıkıyor.
Saygılar

Slm,
Hocam 255 yazdığından emin misin? 225 olmasın?
Yok gerçekten 255 ise, benim düşündüğüm 235/75R15 rahat olur gözüküyor.

veteriner' Alıntı:
Hocam bende İngilzce bir vitara el kitabı var. Şöyle yazıyor:
WHEEL
Tyre size, front and rear 1,6L 195R15 94Q, or 94S P255/70R15, 102T
Buradan sanki 255770R15 takılabilir anlamı çıkıyor.
Saygılar

Kitapçık Santana Motor tarafından 2002 yılında basılmış başında da hem 3 kapı hem 5 kapı vitara serileri içindir diyor. Kitapçık içinde de zaten 3 kapıya veya 5 kapıya özel bir durum varsa ayrıca not düşülmüş. Fakat lastik konusunda ALL MODELLS yazıyor.

Merhaba,
Ben biraz tezcanlı davrandım ve uygun fiyatla da bulduğumu düşündüğüm Federal Couragia M/T lastiklerini aldım.
Pek çok memnuniyet mesajı okuduğum ve birebir işittiğim bu marka umarım beni utandırmaz ve 235/75 R15 ebadı sorunsuz takılabilir.
Sürtme filan olursa da ufak çaplı bir yükseltme işine bulaşıcaz mecburen.
[attachment=1]
http://www.federaltyres.com.au/couragiamt

Lastiklerin tanesini 155YTL'ye aldım.
Bu marka lastiği düşünenler, Sakarya dörtyol sanayi sitesinde off-road modifikasyonları yapan Murat Karahan usta (4x4 Rescue Team) ile irtibata geçip aynı şartlarda temin edebilirler. Daha sonra bu mesajı okuyup kontak kuranlara da en uygun fiyatı sağlayacaktır kendisi.

Murat Karahan
0 264 275 41 38
0 537 498 98 38

couragiamt.jpg

Mesajını biraz geç gördüm.
235/75/15'de sorunun olacağını zannetmiyorum. Olmazsa amortisör üzerine 2 santimlik polyamidden get koyabilirsin.
Ama benim tavsiyem yine aynı marka ya da Insa Turbo lastiklere ofsetlenmiş 16'' jantlarla 205/80/16 ebadı idi.
Bu sayede aracının zaten çok güçlü değilken çamurda daha rahat ilerlemesi için dar bir taban kullanmış olurdun.
Bir de yaz ve kış için iki ayrı lastik ve jant setin olurdu.
Fiyat oldukça iyi.
Güle güle kullan.

Bir de bu lastik dönüşümü programını nereden indirdin? Çok faydalı bir şeye benziyor.

Abdullah bey teşekkürler.
Bu arada sayenizde ithalatçı ile kontak kurup edindiğim kullanım el kitabında
1,6lt için 195/80R15 205/75R15
2,0lt için 215/65R16
ebatları verilmiş.

Onur, program aşağıdaki site üzerinden çalışıyor.
Yine bu sitede tavsiye edilmişti.
http://www.wheelsmaster.com/rt_specs.jsp
Hocam ayrı jantı ben de çok düşündüm ancak koyacak yer sıkıntısı filan beni caydırdı.
Önerdiğin ebatla aldığım ebat sonuçta aynı çapta. İnsa daha dişli ve dar tabanlı oluşu nedeniyle yol seyrinde daha rahatsızlık verecektir diye düşünüyorum.

Onur sende difransiyel kilidi (arka) vardı. Alttaki propeller shaft (kardan şaft) ta bir boşluk var mı seninkinde?

Valla benim araçta hiç onu kontrol etmedim. Araç oldukça modifli olduğu için (simterli debriyaj ve viraj demiri olmaması bu durumda) kalkış anındaki boşluğu algılamak zor oluyor.
Bir ara bakarım.

235/75/15'in aracı daha çok yorması durumunda fazla zorlamalardan kaçınmayı, kısa bir süre içinde bir vinç monte ettirmeyi tavsiye ediyorum.

Program linki için teşekkürler.

Ya olurmu güle güle kullan lastikleri. :smiley:
Sadece aracın yapabildikleri artınca insana güven geliyor.
Dolayısıyla hem aracı fazla zorlamamak için, hem de gerektiği için bir sonra ki hedef olarak vinç olmazsa hi-jack ve kısa ve uzun strap edinmeni önerebilirim.

Tavsiyen için teşekkürler Onur hocam.
Aynen katılıyorum bahsettiğin ihtiyaçlara.

Eğer taktıysan 5cm yükseltiğimiz bi yakınımız aracında dönüşlerde 235/75/15 ler sürtüyo aynı ebat lastiği hakan abide kullanıyo(offroad passion) direk ona sordum, aracın altına hiç bakmadan :smiley: bende de aynı dedi, direksiyon kutu çıkışında sağ ve sol istinat civataları var civataları biraz açarak sürtmeyi engelleye bilirsiniz yada jant arasına (specer) yani flanş koyabilirsiniz,ama en mantıklı ve önerilen civatadan sürtmeyi engelliyecek şekilde civatayı açmak olur.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,046
Kayıtlı Üye Sayımız
166,960
Kaydolan Son Üyemiz
iom44r

Çevrimiçi üyeler