Şu NCAP sorunu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan olguncandan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 26
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,264

olguncandan

Zirve
Bir katılımcımız Duster'ın NCAP testine girdiğine dair bir bilgi verildiğini ifade etti.

Ben de merak edip sanal dünyayı kurcaladım. Gerçi büyük bir uğraş değildi. Yazınca zaten çıkıyor.

http://www.euroncap.com

Baktım ki bazı testler var. Yıldızlar dağıtılmış. beş yıldız, dört vs. vs. (Demek ki çocukkken bize söylenen yıldızlı pekiyi hikayesi buralardan aşırılmış.)

Duster'ın testi yok. Yani bu konuyu bildiren arkadaşımıza gerçekten Reno merkezi böyle bir mesaj gönderdiyse, bal gibi yalan söylemiş.

Dacia'nın sadece Logan ve Sandero'su teste girmiş, 3 yıldız almış. Belki de onu kastetti şirket....

Her ne ise; devam edelim...

http://www.euroncap.com/results/citroen.aspx

linkine girdiğiniz zaman, benim eski minik karakuşumun testlerini görebilirsiniz...

C3 2002'de ve 2009'da teste sokulmuş. Her ikisinden de 4 yıldız almış.

Gülesim geldi.

Ağalar, C3'ün (Picasso değil, Furio) 4 yıldız aldığı teste Duster girse ne olur girmese ne olur. Hem böyle bir teste girmek, Duster'ın şanını lekeler.

C3 bildiğiniz zayıf arabalardan daha zayıf. Ne şase, ne kaporta sağlam

Onun 4 yıldız alması demek, Duster'ın 14 yıldız alması demektir.

Onun için, boşverin NCAP testini de, şu linke tıklayın

http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=euro ncap

Özellikle de 8. maddeyi okuyun derim. ;D

Takmayın kafayı NCAP'a

Saygılar sunarım aziz forumdaşlar.

Etiketler
Ynt: Şu NCAP sorunu

Olgun bey,

Evet, o katilimci benim.
Renault Mais'den bana cevap olarak gelen e-maili aynen kopyaladim, diger konuda.
Bilgi dogru degil, bunu hepimiz biliyoruz, ancak boyle bir cevap bana biraz tuhaf geldi.

Ote yandan...
NCAP testlerinin onemsiz olduguna katilmiyorum, gectigimiz 10 yilda, arac guvenliklerinin
artirilmasdinda bas rolu oynamis kurum NCAP tir.

Sayın göksu, mesajı yazarken tkrar siteye dönüp bu mesajı kimin gönderdiğine bakamamıştım internet bağlantısı yavaş olduğu için. Doğru, siz göndermiştiniz.

NCAP testi tüketiciler için önemli bir gösterge, şirketler de buna uymak zorunda kaldı. Bir nevi NCAP bir standart oluşturdu.

Ama bu standartlar yerleştiği için, artık çok da önemli ve belirleyici değil diye düşünüyorum.

Bir de NCAP testinin kıstasları, testin km hızı göz önüne alındığında, 80 km ile çarpışan BMW'de kimse ölmez diyemeyiz.

Tuhafıma giden, C3'ün 4 yıldızlı oluşuydu esas.

Görünen köy kılavuz istemez. ^C3 ile Duster'i bu anlamda karşılaştıramazsınız bile.

Selamlar.

Muhtemeldir ki, işi bilen arkadaşlarımız bu yıldızlamanın aracın kategorisine göre yapıldığını söyleyeceklerdir. Doğru, C3 kendi kategorisinde 4 yıldız almıştır. Sorento da kendi kategorisinde 5 yıldız...

Buradan hareketle, iki ayrı kategorideki yıldızları karşılaştırmak mantıklı olmaz. Mesela c^de 5 yıldız alsaydı, "Soranto ile C3 aynı sağlamlıkta" diyemezdik.

Testin yapısı gereği, her araç kendi sınıfıyla karşılaştırılmalı.

Fakat bir tüketici olarak benim gerçeğim de şu: Bir çarpışma esnasında kategoriler değil araçlar çarpışıyor vehepsi için de her şey aynı fizik yasalarına göre oluyor.

Demek ki Duster 3 yıldız almış olsa bile, onun 3 yıldızı C3'ün 5 yıldızını döver.... demek lazım. ;D

Sayın Olgun hocam esasen çok ilginç bir konuya el attı.

NCAP'i açıkçası ben çok güvenilir buluyorum. Sonuçta çok pahalı testler bunlar ve en azından tüketiciye bir fikir vermesi adına fevkalade kıymetli.

Öte yandan bu testleri çok iyi "okumak" gerekiyor. Satır aralarında fevkalade açıklamalar oluyor. Örneğin http://www.euroncap.com/results/citroen/c3/2009/364.aspx adresinde 2009 model bir C3 için yapılan testte arkadan çarpmalarda baş korumasının son derece yetersiz olduğunu (mankenin boynu kırılmış ;) olsa gerek ki kırmızı ile boynunu işaretlemişler) fark ediyoruz. Tabi burada önemli husus, hangi modelden (yıl olarak) bahsettiğimiz. Örneğin aynı aracın eski modelleri aynı korumayı vermemektedir.

Değerlendirmelerde buna çok dikkat etmek gerekiyor. 2005 model bir aracın güvenliği ile 2008 model bir aracın güvenlik değerleri arasında muazzam farklar oluyor.

Öte yandan bir ISOFIX bağlantı koydu diye araç üreticisinin bir anda yıldızı artabiliyor. Türkiye'de kaç kişi çocuk koltuklarını bu şekilde bir bağlantıyla bağlayabiliyor ki? (ne yazık ki...)

Ancak aracı almadan önce fikir edinmek adına pek değerli bir kurumdur bence (en azından bilimsel deneyler yapıyorlar :smiley: a, evet bazen taraflı da olabiliyor sonuçta insanoğlu ;) ama hiç yoktan iyidir)

Hiç bir şey sağlamasa bile aracın zayıf olduğu yönlerini gösterir. (citroen supermini'lerin arkadan çarpmadan çok etkilendikleri veya Chevrolet Aveo'larda önden çarpışmada şoförün femur kemiğinin kırılmasının kaçınılmaz olduğu ama yanındaki yolcunun sağ kalabileceği ihtimali olduğu vs. gibi ;) )

Sonuçta hocamızın dediği gibi yıldızlara önem vermeyelim, ama testin içeriğinde ne yazdığını iyi "okuyalım" derim ben.

Katılırım sevgili tamer, elbette hiçbir anlam ifade etmez denilemez. Çünkü o test pozisyonlarını, ölçümlerin nasıl yapıldığını -zaten birkısmını biliyordum, bir kısmını da kurcalayarak- öğrendim.

Fakat aracın yapısı değiştikçe, boyutları büyüdükçe, biz ortahalli yurdum insanı için yıldızların kategorik dağılımı önemini epeyce kaybediyor.

Elbette volvo jipe binmek en iyisi. Ama necip milletimizin çıkardığı sonuç şu: C3 4 yıldız aldı, -mesela- Duster 3 yıldız aldı, o halde C3 daha güvenilir.... şeklinde.

Yanlışlık burada.

Hiç kimse kalkıp da Duster'ın Mercedes jipten daha dayanıklı olduğunu söyleyemez. Ama orta halli bir taksiden daha dayanıklı olduğunu söylemek mümkün.

Bir de, oradaki test hızları sorunu var. galiba 32x32 km hızla yapılıyor. ama algılanan, 64x64 km hızla yapıldığı...

Aslında herkes yıldızları kendi önceki ve sonraki tercihlerine göre okumalı...
;)

Değerli Olgun bey,

Sözlerinize canı gönülden katılıyorum. Zaten bizim en büyük sıkıntılarımızdan biri yazılanı "okuyamamak"; sıkılmak, diğer arkadaşlarımızın sözüne güvenmek (ki ben güvenmiş olsaydım şu an bir Duster kullanıcısı maalesef olamayacaktım), sadece başlıklara veya yıldızlara göre düşüncemizi belirlemek (bununla en sık iş hayatında karşılaşıyorum) vs..

Öte yandan yeni versiyon NCAP testleri ve çarpma hızları şu şekildedir:

• Önden çarpışma testi: Aracın şoför mahallinin olduğu tarafta ön tamponunun %40'ı duvara çarptırılacak şekilde saatte 64 km (40 mil/s) hızla (eskiden 8 km/s daha düşük hızda yapılırmış) bknz: http://www.euroncap.com/tests/frontimpact.aspx
  • Yandan gelen araç çarpma testi: Aracın şoför mahallini tarafına saatte 50 km (30 mil/s) başka bir aracın çarpmasının simülasyonu. bknz: http://www.euroncap.com/Content-Web-Page/106f41f7-d486-46bf-bfbc-80fb4c79f679/car-to-car-side-impact.aspx
  • Direğe çarpma testi: Aracın direk benzeri dar ve sabit bir objeye doğru 29 km (18 mil/s) hızla yandan fırlatılması.bknz: http://www.euroncap.com/Content-Web-Page/90769bbc-bb74-4129-a046-e586550c3ece/pole-side-impact.aspx
  • ve benzeri başka testlerle. (Testlerin tamamına okuyucular ncap sitesinden solda yer alan navigasyön mönüsünde "The tests explained" alt başlığının altında yer alan linklerden erişebilirler.

Burada ayrıca ilginç bir şeye daha değinmek isterim ki, NCAP'te alınan yıldızlar her yıl farklı puan anahtarları ile belirlenmekte. Şu kadar ki; NCAP 2008 yılında bir araca bir not verince bu 2009 modellerini kesinlikle bağlamıyor çünkü nerdeyse her yıl test puanlandırmalarını değiştiriyorlar. (Örneğin, 2012 yılında sadece aracın tüm opsiyon sınıflarında ESC(ESP) standart halde tüketiciye sunulmazsa ESC'den dolayı puan vermeyeceklermiş. Oysa şu an bazı üst modellerinde opsiyonel ESP sunan üreticiler daha çok puan alabiliyorlar). O zaman yıldızlara bakarken, bir aracı o yılın diğer üreticilerinin araçları ile kıyaslamak doğru olacaktır.

Yorumlara katilmakla beraber, Duster gibi avrupa pazarlarinda cok satilan bir aracin, NCAP testleri neden yapilmamaktadir?
Yorum yada duyum? Yada programlanmis bir tarih var mi? Yoksa uretici firma katilmayi hic dusunmuor mu?

Valla sayın göksu, bu konuda hiçbir bilgim yok.

Doğrusunu istersen, şunu düşünüyorum, yazdığım gibi: Bu araba eski arabamdan daha sağlam mı? Evet. Bana yeter.

Diğer yandan, bu testin belli bir karizmasının olduğunu, en iyi üretici bilir. Adam Logan'ı soltuğu teste Duster'ı neden sokmasın?

Herhalde 2011'de sokacaktır.

Yeni bir projede, çok çok yüksek finansman gücüne sahip değilseniz, her yönü ile dört dörtlük bir proje çıkarmanız çok güçtür. Renault-Dacia Duster grubu geçtiğimiz yıl aracı çıkarırken en büyük pazarlama yatırımlarını bence Alain Prost ile katıldığı Trophée Andros kış yarışlarına yapmıştır. NCAP için bir yatırım yapmamış olma ihtimali yüksektir. Çünkü NCAP'te çoğu insan (sadece biz değil tüm dünya) yıldızlara bakmaktadır ancak testlerin tamamını ve ara satırları okumamaktadır. Bu nedenle teste araç göndermemiş olmaları kuvvetle muhtemeldir.

Hangi üretici ya da kaçı araç daha yeni çıkar çıkmaz NCAP'e teste araç yolluyor ki? Elbette sıradaki pazarlama taktiği olarak araçta sunulan donanımların güvenlikle ilgili olanları daha fazla standart hale getirildiğinde eminim NCAP'e araç yollayacaktır. Şu an çoğu seçenek opsiyoneldir. Bu da NCAP'te puan kırmaktadır. Ancak bu aracın darbelere dayanıklılığını azaltmamaktadır şüphesiz. Bunu sanayide ürün geliştiren bir insan olarak çok mantıklı bulduğumu itiraf etmeliyim.

NCAP testi çok yakında geliyor

0.jpg

Resim photoshoptur...

c3 ile dusterin karşılaştırılması komik olmuş c3 yüksek teknoloji ürünü yüksek güvenlikli bir araç , sınıfının en iyillerinden , duster düşük güvenlikli ve teknolojili sınıfının en kötülerinden bir araç, c3 tek aksının kalınlığı bile dusterin 2 aksından fazladır bilmeden etmeden euro ncap ve c3 e çamur atmayalım.
göz var nizam var eğilip araçların altına bi bakın malzeme kalitesine bi bakın bir test edin . eee sen test ettinmi diye sorarsanız evet ettim ve inceledim.

bayayhan' Alıntı:
c3 ile dusterin karşılaştırılması komik olmuş c3 yüksek teknoloji ürünü yüksek güvenlikli bir araç , sınıfının en iyillerinden , duster düşük güvenlikli ve teknolojili sınıfının en kötülerinden bir araç, c3 tek aksının kalınlığı bile dusterin 2 aksından fazladır bilmeden etmeden euro ncap ve c3 e çamur atmayalım.
göz var nizam var eğilip araçların altına bi bakın malzeme kalitesine bi bakın bir test edin . eee sen test ettinmi diye sorarsanız evet ettim ve inceledim.

Baktık da ondan öyle söyledik sayın bayayhan. Hatta C3'e hayli bindik te...

Bu sitede bugüne kadar dünyanın 8. harikası gibi muamele gören duster için o kadar çok harika yorumlar yapıldı, araçta eksik olan şeyleri söyleyenlerle o kadar çok dalga geçildi ki inanamadım.
Kişisel görüşüm araç kesinlikle bana hitap etmiyor, almadım almamda.
Fakat bu benim bu aracı kötüleme hakkımı doğurmaz. Duster dışında bir araç için eksik yada yanlış gördüğüm şeyleri bu sitede rahatça ve özgürce söyleye biliyor ve bunu duster içinde yapabilmem gerekir.
AMA siz duster fanatikleri bu hakkımızı hiçe sayıp resmen PARALI ASKERLER gibi dusterı koruma çabası ile hareket ediyorsunuz.
ABS dahi opsyonel olan üretim amacı UCUZ olmak olan bir araç benim gözümde güvensizdir. Bunu NCAP değiştirebilirdi ama firma katılmıyor, fakat bizler ortada sonuçları olan C3 ile kıyaslayıp görmediğimiz duster sonuçları ile mukayese ediyoruz.
Lütfen biraz sağduyulu olalım.
Duster aldığınız için(beni lütfen yanlış anlamayın, bu aracı alanları fiyatından dolayı küçük görmek gibi bir niyetim asla yok) kendiniz bu aracı savunmak yada aracı üstün çıkartmak zorunda hissetmeyin....

AMA siz duster fanatikleri bu hakkımızı hiçe sayıp resmen PARALI ASKERLER gibi dusterı koruma çabası ile hareket ediyorsunuz.

Katılıyorum. Fiyat / donanım oranı açısından çok daha iyi olan Terios Daihatsu AB emisyon normlarının getirdiği extra maliyetler ve yüksek yen sebebi ile düşük karlılık nedenleriyle piyasadan çekiliyor. Tabi adamların böyle bi reklam ordusu yok tabi reklama da para veriyorlardır, biraz da o yüzden karları düşük herhalde. Bu kadar Duster reklamı yapılmışken bu araca şimdiye kadar hiçbir ilgi gösterilmemiş olmasında bir gariplik var. %51 hissesi Toyota'ya ait olan şirket. Dacia'dan bin kat iyidir.

sayın crona, demek ki yazdıklarımızla, fikrimizi tam ifade edememişiz ki, "duster fanatikleri" imajı doğmuş sizde. Tekrar açıklamaya çalışmayacağım. Ama öyle değil.

Duster benim babamın fabrikası değil. Araba teknoloji üstü de değil.

"Kişisel görüşüm araç kesinlikle bana hitap etmiyor, almadım almamda." diyorsunuz. Bunun için size herhangi bir şey söyleyen olabilir mi? Hayır.

Ama "kapıyı açtım kapattım, ıııh, çok kötüymüş" diyen birine de herhalde "arkadaş, böyle de değerlendirme yapılmaz" demek doğal.

Sayfaları dikkatli okursanız, eksiğin gediğin, avantajın belirtildiğini görebilirsiniz.

C3 konusuna gelince; ben bunu NCAP sonuçlarına göre değil, kendi deneyimlerimle dayanarak örneklendirdim. Orada ne demek istediğimi ifade edebildiğimi düşünüyorum.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,066
Kayıtlı Üye Sayımız
166,967
Kaydolan Son Üyemiz
çakır55

Çevrimiçi üyeler