Survival Bıçağı Seçimim

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SAT Komando Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 77
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 41,022

Etiketler


Ynt: Survival Bıçağı Seçimim

Bence alet edevat, kişinin survival durumunda kendi bilgi becerisi ve tecrübesi ile gideremeyeceği eksiklerdir bence. E, yerlilerin modern bir alet olmadan zaten yaşayabildiklerini düşünürseniz survival araç gereçlerinin bizim o doğa ile, o anın koşulları ile uyuşamamızın sonucu olarak gerekeceğini takdir edersiniz.

O nedenle kişisel becerilerinize daha fazla güveniyorsanız biraz daha hafif gezebilirsiniz. Bıçağı da kullanmayı, kollamayı bilirseniz daha iyi sonuç alırsınız.

Araç gerecin bu kişiselliğinden dolayı fazla ayrıntılı tavsiye vermemek belki daha hayırlısı. Ancak şunu söyleyeyim ki yaşayacağınız survival hadisesi cebinize atmayı hiç unutmayacağınız bir anahtarlık kadar disiplinli bir şekilde ve kolayca bulundurduğunuz aletler ile yaşanacaktır. Yolum kısa deyip kemer takmama üşengeçliği yaşayan bir insan üç beş kereden sonra o büyük ve kalabalık alet edevatı yanına almaya da üşenebilir. Yani yanda her daim sizi bıktırmayacak, sizi büyüklüğüyle sağda solda sıkıntıya sokmayacak bir çakı, fener, kibrit ya da çakmak ve pili bitik olmayan cep telefonunuz bence salt survival amaçlı taşınan sonra da başıma bir şey gelmiyor benim deyip kenara atılan aletlerden daha iyidir.

Küçük ama uygun bir bıçak tedarik edin derim, kısa bir yürüyüşten önce arabadan alıp cebinize atarsınız. Ha ben zaten sırt çantamı topladım doğaya gidiyorum derseniz zaten mantıklı bir kamp listesi yapmalısınız ve süpriz yaşamamalısınız. Bu çanta haricinde üstünüzde de bıçak ve kitinizi taşırsınız

Çok yazdım ama her yazdığım kendi fikrim. Siz iyice araştırıp, düşünüp içinize sineni yapın. Henüz kendimi öyle sakat bir duruma sokmadım, gerçek bir tecrübem yok. Tabi belki öyle bir ana yaklaştım ama yanımdaki nesneler ile günü sorunsuz atlatıp o günü bir "survival" günü olarak görmemiş de olabilirim. Tabi evden yeterince dışarı çıkmamış da olabilirim. Neblim?

Bıçak iyidir ama ufak bir testerenizin de olması daha da iyidir. Survival değil de kamp deseniz balta da bulundurun derim. Ancak konu survival ise "Bıçağı daha az zorlayarak survival anlarımdaki olası problemilerimi nasıl hallerderim?" diye düşünüp pratik yapın.

Uludağ'da kaybolan yabancı baba oğul çok tedbirsizce çıkmalarına rağmen barınak problemlerini çözebilmişler ve bu sayede ölmemişler. Herhalde yalnızca bir kutu kuru kibrit ve bıçak/çakı sahibi çok rahat kurtulurlardı. Ya da GPS'leri olsa zaten kaybolmazlardı, survival hikayesi olarak anlatılacak bir maceraları dahi olmazdı.

--- o ---

Neyse, fazla felsefe yapmaya gerek yok, aramızda bu konulardaki bilgisinden dolayı yanlarında susmam gerekecek bir çok arkadaş var. Çizmeyi aşmayı bırakıp bıçaklara değineyim.

Damascus ya da diğer mucize çelikleri çok dert etmeyin. Aşırı kalın, aşırı uzun bıçakları aramayın. Sırtı biraz tokmaklamaya uygun bir biçimde olsun yeter. Sapı fazla girintili çıkıntılı parmak oyuklu olmasa daha iyi. Elde çubuk keserkenki tutuş ile aynı çubuğu kökten bittiği yerden bıçağı kendinize doğru tutarak kesme anındaki, bir şeyler vurarak kesme anındaki tutuş farklılık gösterir. Ellerinizin su toplaması, kısa bir çalışmadan sonra ağrıdan dolayı işinizin aksaması şık olmaz.

--- o ---

Bıçak sanatında aşırı miktarda yazı yazıp moderatör de olunca sanki oranın adamı olup ara sıra da da buraya giren bir adam imajı vermiş olmayayım. Motosikleti kenara atıp doğaya atayım kendimi deyip sonrasında da kendimi alet edevat ile uğraştırmaya kaptırdım. Sonra da bıçak yapma arzum hortlayınca gezenbilir'in ardından bıçak sanatınına da üye oldum.

Bütçesi SOG, ColdSteel gibi şeylere yetenler bıçak sanatına da baksın derim. Özellikle Emrekipmen parti parti üretim yapıp satışa sunuyor. Emre'den bir bıçak almanın bir handikapı muhtemelen onu salonda vitrine koymayı arzulayacak olmanız. Gökhan Bakla ve Sinan'a da başvurabilirsiniz ya da diğer arkadaşlar ile de irtibat kurabilirsiniz. Herkesi sayamadım, kusura bakmasınlar.

Soracak çıkar belki diye söyleyeyim; ben de aslında ara sıra bir şeyler yapıyorum ama siz beni saymayın. Çok başka dertlerim ve üretimlerim var bu aralar.
 




Ynt: Survival Bıçağı Seçimim

Bu aralar atölyeye pek girebildiğim yok aslında... Konuyu kendi reklam alanıma döndürmemek için sadece şu linki vereyim: http://www.eylemcengiz.com/workshop/

Konuya uyan, kendi kullanımım için çok da emek sarfetmeden yaptığım bir bıçağı size sunayım. Taşıması rahat bir bıçak olduğundan bu boyutları beğendim. O yüzden paylaşıyorum. Yoksa yakışıklı bir bıçak değil...

B5 01

Bu alet 19,5 cm boyunda. Ağzının 9 cm'den kısa olduğunu hatırlıyorum. Sapı ince ama korktuğumun aksine elde rahatsızlık vermedi. Özene bezene yapsam, tipini planlasam ve kendime vakit ayırsam bunu yapmazdım ama belki de böyle basit bir bıçağın fena iş görmeyeceğini de bilemezdim. Bunu da fotoğraflara bakarak bıçak seçmeyin diye söylüyorum. Elinize alın, bakın bakalım benimsiyor musunuz?
 

Ynt: Survival Bıçağı Seçimim

Eğer "Kullanacağım bıçağın sırtına odunla tokmaklayarak bir şeyler kesmek (batoning) sık yaptığım şeydir." diyorsanız yukardakinden az daha uzun namlusu olan, sırtı az daha kavissiz bir bıçak daha pratik olabilir. Eğer bu şekilde kütük yaracaksanız bıçakla önce bir kama kesip sonra bıçakla kütük üzerinde ilk yarığı açıp ardından bıçağı bir daha kullanmadan ahşap kamayla yarmak daha uygun olabilir.
 

Ynt: Survival Bıçağı Seçimim

Merhabalar,bende bir survival bıçağı almayı düşünüyorum.Ka-bar 1271 Black Fighter ve Sog Seal Pup arasında kararsız kaldım.Kullanan arkadaşlar yardım edebilir mi?Özellikle keskinlik ve sağlamlık açısından hangisi daha iyi?Ben alacağım bıçakla kütük ve dal kesmeyi düşünüyorum.
 

Ynt: Survival Bıçağı Seçimim

Kavramları ayırmak gerek. Tarifinizden anladığım bir kamp bıçağı arıyorsunuz. Survival için ise bıçağınızı her zaman el altında olacak şekilde nasıl bulunduracağınızı düşünmeniz gerek.

Kamp ile survival amaçlı bıçak seçimindeki bence önemli nokta şudur: Kamp bıçağını yanınıza sadece kullanmaya niyetlendiğinizde alırsınız, yüküne kısa süre katlanırsınız. Survival durumu ise kazadır, sizin niyetiniz dışında başa gelir. Arabanızdaki, sırt çantanızdaki ya da cebinizdeki fazlalıkları kırk yılın başı eledikten sonra pişman olduğunuz andır survival.

Bıçaklardan ilki (Kabar) 32 cm boy ve 580 gram ağırlık, öteki (Sog Seal Pup) 24 cm ve 150 gram ağılıkla birbirinden çok farklı bıçaklar. İlki kampta bir şeyler baltalarken kullanmak için ötekinden daha iyi ama ötekinin de taşıması ağırlığının azlığından dolayı külfetsiz gibi duruyor. İlkini her ihtimale karşı her an yanında bulunduracak var mı bilemem. İkincisi için ise umut var.
 

Ynt: Survival Bıçağı Seçimim

Ben sadece kamp için düşünüyorum.Cevabınız için teşekkür ederim.
 



Ynt: Survival Bıçağı Seçimim

Öncelikle bıcağın ne amaçla kullanılacağını bilmek gerekiyor. Kapmçılıkta kullanılacak bir bıçaktan ne beklenir , hangi özellikleri taşımalıdır ?

Kampta günlük hayatı idame ettirebilmek için kullanılacak bir bıçakla yapılacakları sıralayacak olursak ;
1- Sebze ve meyve doğaramak
2- Konserve açmak
3- içecek açmak
4- İp , halat , tel vb. şeyleri kesmek
5- Makul çapta dal parçalarını kesmek
6- Et, balık , tavuk vb şeyleri doğramak

Eğer bu kapsamda bir faaliyeti sürdürecek br bıçak arıyorsanız ben size şiddetle Leatherman Skeletool CX'i öneririm. Ben 2 yıldır kullanıyorum. Kesinlikle teknoloji harikası bir ürün. ( http://www.leatherman.com/product/Skeletool_CX )
Genel anlamda bir kampçı ve ya bir dağcının kullandığı bir bıçaktan olmassa olmaz bazı özellikler olmak zorundadır.
Bunları sıralayacak olursak
1- Bir bıçak tek elle açılmalı ve yine tek elle kapatılabilmelidir. Bu en önemli şarttır.
2- Çeliği sağlam olmalı ve pasa karşı dayanıklı olmalıdır.
3- Kemer tokası veya askı klipsi olmalıdır
4- Kararlı derecede keskin ve sivri olmalıdır.

Büyük ölçekli bir kamp bıçağı gereksiz ağırlık ve kullanım zorluğu getirir. Fakat daha üst seviye avcılık faaliyetlerinide kapsayan bir bıçak arıyorsanız , o zaman gösterdiğiniz ilk buçak uygun olur diye düşünüyorum.
 

Ynt: Survival Bıçağı Seçimim

Yıllarca dağ ve kamplarda bursa yapımı sırtı tırtıklı av bıçağı kullandım,
1980'li senelerde almıştım halen sapasağlam,
fakat;

- büyük olması biraz abartılı oldu
- büyük olması gereksiz ağırlık oldu
- büyük olması nedeniyle meyve sebze soyarken doğrarken zorluk çıkardı :smiley:
- büyük ve ağır olması nedeniyken mutfak faaliyetlerinde ufak da olsa yaralanmalara neden oldu
- büyük olması nedeniyle yatarken rahatsız etti vs. vs.

Doğada iken ufak tamiratlar, tel veya çivi bükmek, kesmek gibi işlemler için çok fonksiyonlu çakıları tavsiye ederim,
taşıması kolay olduğu gibi üzerindeki aparatlar gerçekten çok işe yarıyor..

Saygılar.
 

Bana da doğada kullanabileceğim , sağlam , ucuz yollu bir bıçak lazım oldu.Tercihimi mora bıçaktan yana kullandım baya da memnunum.Yiyecekle de kullanabileceğimi düşünerek paslanmaz çelik 11480 versiyonunu aldım.fiyatı 30 tl idi.

Mora bıçaklarına bakmanızı tavsiye ederim
 

Selam,
Bauhaus da MORA nın 3 modelini getirmişler.
MORAKNIV® PRO S
MORAKNIV® ROBUST
MORAKNIV® ROPE
Fiyatları 35-45 TL arasında ve oldukca kaliteli. özellikle de hafif.

Ancak kamp faliyetleri için tek bir biçak almak yerine, bıçak/çakı + balta/testere + pense + çekiç + (kapta başka neye ihtiyacınız varsa) yanınıza almak daha kullanışlı olacaktır. Eğer kamp yapmaya araç ile gidiyorsanız atın hepsini bagaja dursun.
Eğer yaya olarak kamp yapmaya gidiyorsanız. Fiskars Xtract™ Bahçe Testeresi gibi birşey öneririm.
Balta hen ağır hem daha teklikeli. Balta ile kendini yaralayan çok insan gördüm.

Çok büyük bıçaklar genelde kullanışsız oluyor ve çantada ağırlık yapmak dışında bir işe yaramıyor.

Bora bıçakları ağırlıklı olarak av bıçağıdır ve av için tasarlanmıştır. Oldukca sağlam ve ağır bıçaklar.
Ancak Kamp ortamında domatez salatalık soymak/doğramak için çok hantal kalıyorlar.

Ka-Bar lar çok sağlam ancak çok pahalı oluyor. ve yine askeriye için tasarlanan bıçaklar olduğundan kamp işleri için hantal kalıyorlar.

Kamp için gittiğiniz bölgeye göre malzeme seçin, pense lazim olacak ise ufak bir pense alın yanınıza :smiley:

Yaya olarak kampa giden arkadaşların üzerlerinde büyük bıçak taşımalarını JANDARMA da pek hoş karşılamayabilir.
üzerinizden 30cm lik pala gibi bıçak çıkarsa sorun olabiliyor.

Eylem Abinin bıçağı ideal boylarda aslında :smiley:
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,509
Mesajlar
1,519,025
Kayıtlı Üye Sayımız
172,165
Kaydolan Son Üyemiz
gül93

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst