Suzuki Grand Vitara Otomatik Vites Sorunu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan erdemonder11 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 10
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 20,494

erdemonder11

Yeni Üye
Yer
trabzon
2004 model grand vitara otomatik vites arabam kırmızı ışıkta durdum D konumunda gaz verdim devir yükseldi ama kalkmadı sonra L ye alıp tekrar d ye aldım kalktı bu gün bunu 2 defa tekrarladı neden olabilir.lütfen yardımlarınızı bekliyorum yoksa şanzumanım mı bozuldu eyvah...

Etiketler
Ynt: otomatik vites sorunu

yapabilecegiz tek şey şanzıman yagı eksıkmi onu gözden gecirin hazır yürürken tamire kendiniz gidin yoksa nerede bozulacagı nereden cektireceginiz belli olmaz ,yagınızı otomatik cide boşalttırın bakan kişi cıkan yagdan içindeki tortu ve rengıne göre durumu size söyleyecektir ,zayıf bir ihtimalde olsa filitre ve yag degişiminle tekrar yürüme şansı var .gecmiş olsun.

aracınız kaç km'de acaba? 5 senelik bir grand vitaranın şanzımanının bozulması çok ilginç doğrusu

bu arada ışıklarda falan dururken (özellikle saniye göstergesi olanlarda) vitesi D'de tutup frene basmak yerine boşa alıp hafifçe frene basmanızı tavsiye ederim..

otomatik şanzımanların yag degişim periyodu aracına göre degişmekle 40-60 bin arasıdır ,burada bir önemli konu 6 lt yag alan şanzımandan 3 litre yag aşagıya boşalır yarısı türbün icinde kalır ve boşalmaz yeni koymakla yagın ancak %50 sini yenilemiş olursunuz,plaka şeklindeki balatalardan yıpranmadan oluşan tozlar yaga karışır ve dolaşım esnasında tortulu ve kirli vaziyette dolaştıkca daha cok aşınmaya sebeb verir ,vaktınde yag degışiminle daha uzun problemsiz kılometreler yapmak mümkündür.filitre temizligi yada degişimide gereklidir.
**yag seviye konrolununda bir püf noktası var dır bir kişi calışan aracın vitesini geri vitese takıp frende tutarken diger kişi yag seviyesini ortada görmesi gerekir
**motor calışmıyorsa yada d konumunda frende ise yag seviyesi biraz daha yüksek göstermelidir
* yag kontrolunda kagıt mendile yagı sürmek sureti ile rengine bakmalı acık kırmızı (vişne suyu rengı , acık)görürse cok iyi ,,siyaha yakınsa yada cok siyah ise durum belli..
bakımlı otomatik şanzımanların 300 bin km üzeri gittikleri görülüyor ,bakımsızların cogu 150 bini zor görüyorlar.
kısa süreli beklemelerde d konumunda frende beklenir uzun bekleniceksede motor stop ettirilir ;), manevraladarda arac hafif hareketli iken kesinlikle vitese takıp gaz verilmemelidir yani arac hahifce geri giderken siz d ye takıp gazlamayın ileri kayarken siz r ye takıp gazlamayın otopark vb gibi yerlerde kesinlikle anahtar vermeyin kendiniz park edip anahtarı cebinize koyup da gidin derim.. :smiley:

oguz1134' Alıntı:
kısa süreli beklemelerde d konumunda frende beklenir uzun bekleniceksede motor stop ettirilir ;)

ben görüşünüze katılmıyorum.. tabii ki 5 saniye için vites değiştirilmez ama 50 saniye 60 saniye falan olduğu zaman stop ettirip baştan çalıştırmanın hiçbir manası yok.. ve hem fazla yakıt sarfiyatına sebep olur hem de marş motorunun daha çabuk bozulmasına sebep olur..

oguz1134' Alıntı:
otomatik şanzımanların yag degişim periyodu aracına göre degişmekle 40-60 bin arasıdır ,burada bir önemli konu 6 lt yag alan şanzımandan 3 litre yag aşagıya boşalır yarısı türbün icinde kalır ve boşalmaz yeni koymakla yagın ancak %50 sini yenilemiş olursunuz,plaka şeklindeki balatalardan yıpranmadan oluşan tozlar yaga karışır ve dolaşım esnasında tortulu ve kirli vaziyette dolaştıkca daha cok aşınmaya sebeb verir ,vaktınde yag degışiminle daha uzun problemsiz kılometreler yapmak mümkündür.filitre temizligi yada degişimide gereklidir.
**yag seviye konrolununda bir püf noktası var dır bir kişi calışan aracın vitesini geri vitese takıp frende tutarken diger kişi yag seviyesini ortada görmesi gerekir
**motor calışmıyorsa yada d konumunda frende ise yag seviyesi biraz daha yüksek göstermelidir
* yag kontrolunda kagıt mendile yagı sürmek sureti ile rengine bakmalı acık kırmızı (vişne suyu rengı , acık)görürse cok iyi ,,siyaha yakınsa yada cok siyah ise durum belli..
bakımlı otomatik şanzımanların 300 bin km üzeri gittikleri görülüyor ,bakımsızların cogu 150 bini zor görüyorlar.
kısa süreli beklemelerde d konumunda frende beklenir uzun bekleniceksede motor stop ettirilir ;), manevraladarda arac hafif hareketli iken kesinlikle vitese takıp gaz verilmemelidir yani arac hahifce geri giderken siz d ye takıp gazlamayın ileri kayarken siz r ye takıp gazlamayın otopark vb gibi yerlerde kesinlikle anahtar vermeyin kendiniz park edip anahtarı cebinize koyup da gidin derim.. :smiley:

oğuz bey görüşlerinize katılmakla beraber ( kısa beklemelerde stop ettirilmesi hariç)
şunuda eklemekte fayda görüyorum.park edilirken :
aracı durdurduktan sonra N ye alıp( boşa) akabinde el freni çekilip ,sonra ayak frenini bırakmak ve arac salınımını bitirdiğinde de P (park) pozisyonuna alındığı takdirde otomatik şanzımandan %20-%30 daha uzun ömür alınır.
bu olay yokuş yukarı veya meyilli park hallerinde daha büyük önem taşır.aracın yükünü şanzımana bindirmemiş oluruz.

selamlar

Ynt: Suzuki Grand Vitara Otomatik Vites Sorunu

konu içindeki ..uzun bekleniceksede motor stop ettirilir .. kelimem yanlış anlaşılmış ben bir zaman birimi vermedim vermek gerekirse 3-5 dakika gibi frende beklenmesi eger daha uzun 5-10 ve daha üzeri dakikalar n konumunda motor çalışır halde durması sakıncalır .. içindeki yag pompasının yagı boşa pompalaması sakıncalı oldugu bilgisini 10-15 sene evvelden almıştım babadan otomatıkçi Tuncer ustadan (topkapı oto roket ) istanbulun en eski otomatikçilerindendir bu tavsiyeyi ondan almıştım ,n konumunda rolantıde calısan aracımızı ayagımız frende iken d yada r konumuna alınca dunk diye arac sarsılır kafa sallar bu içindeki yag basıncından olur bu basıncı boşta degil yükte bırakılması nın daha uygun oldugunu bana izah etmişlerdi ,benden bu kadar daha fazlası için bu işi yapan ustalara danışın derim..

oguz1134' Alıntı:
konu içindeki ..uzun bekleniceksede motor stop ettirilir .. kelimem yanlış anlaşılmış ben bir zaman birimi vermedim vermek gerekirse 3-5 dakika gibi frende beklenmesi eger daha uzun 5-10 ve daha üzeri dakikalar n konumunda motor çalışır halde durması sakıncalır .. içindeki yag pompasının yagı boşa pompalaması sakıncalı oldugu bilgisini 10-15 sene evvelden almıştım babadan otomatıkçi Tuncer ustadan (topkapı oto roket ) istanbulun en eski otomatikçilerindendir bu tavsiyeyi ondan almıştım ,n konumunda rolantıde calısan aracımızı ayagımız frende iken d yada r konumuna alınca dunk diye arac sarsılır kafa sallar bu içindeki yag basıncından olur bu basıncı boşta degil yükte bırakılması nın daha uygun oldugunu bana izah etmişlerdi ,benden bu kadar daha fazlası için bu işi yapan ustalara danışın derim..

5 10 dakika ve daha üzeri diynce farklı bi olay oluyor zaten ben de 15dk boşa alıp frenlesin demedim :smiley: hiçbir trafik lambasının da 15dk kırmızı yandığnı görmedim ben :D o yüzden ışıklarda dedim 10 saniye falan varsa N ye alıp snra tekrar D ye almaya gerek yok ama bunun üzerindeyse (ki azami 75 saniye oluyor sanırım) Nye alıp o şekilde beklemek 5 saniye kala da tekrar D ye almak gerekir diye düşünüyorum

trabzonda servis dışında bir ustaya gittim. şanzuman soket girişinde oksitlenme var dedi usta ve onu giderdiğini söyledi 3 gündür arabada hata yok ama ben tedirginim.bakalım ne zaman gaza basınca gitmeyecek diye...
araba 80000 de ben 70000 de almıştım. şanzuman yağı sarımsı bir renkte ama usta iyi tamam değişmeye gerek yok dedi.
değiştirmelimiyim.
ayrıca arabada lpg var...
ilk kalkışta devir saati 8000 den 4000 lere kadar gerileyip tekrar çıkıyor. arabayı sarsıyor. lakin gazı ani değilde yavaş verince sıkıntı yok. bu hatayı trabzonda kimse düzeltemedi.
buji değiştirdiler..yok lpg ayarları yapıldı yok. benzinde de gazdada yapıyor.
inanın mercedes satıp bu arabnayı aldım.. sanki hata yaptığımı düşünmeye başladım...
ne olursunuz bana yardın edin.
ne gerekiyorsa yaparım yeterki araba düzelsin...
tavsiyelerinizi bekliyorum...

MmarSnan' Alıntı:
5 10 dakika ve daha üzeri diynce farklı bi olay oluyor zaten ben de 15dk boşa alıp frenlesin demedim :smiley: hiçbir trafik lambasının da 15dk kırmızı yandığnı görmedim ben :D o yüzden ışıklarda dedim 10 saniye falan varsa N ye alıp snra tekrar D ye almaya gerek yok ama bunun üzerindeyse (ki azami 75 saniye oluyor sanırım) Nye alıp o şekilde beklemek 5 saniye kala da tekrar D ye almak gerekir diye düşünüyorum

ben de böyle biliyorum...D ye alır almaz gaza yüklenmemek, 1-2 sn beklemek, zaten onu hissediyorsunuz hidroliğin dolduğunu....

erdemonder11' Alıntı:
trabzonda servis dışında bir ustaya gittim. şanzuman soket girişinde oksitlenme var dedi usta ve onu giderdiğini söyledi 3 gündür arabada hata yok ama ben tedirginim.bakalım ne zaman gaza basınca gitmeyecek diye...
araba 80000 de ben 70000 de almıştım. şanzuman yağı sarımsı bir renkte ama usta iyi tamam değişmeye gerek yok dedi.
değiştirmelimiyim.
ayrıca arabada lpg var...
ilk kalkışta devir saati 8000 den 4000 lere kadar gerileyip tekrar çıkıyor. arabayı sarsıyor. lakin gazı ani değilde yavaş verince sıkıntı yok. bu hatayı trabzonda kimse düzeltemedi.
buji değiştirdiler..yok lpg ayarları yapıldı yok. benzinde de gazdada yapıyor.
inanın mercedes satıp bu arabnayı aldım.. sanki hata yaptığımı düşünmeye başladım...
ne olursunuz bana yardın edin.
ne gerekiyorsa yaparım yeterki araba düzelsin...
tavsiyelerinizi bekliyorum...
ya bukadar takmayın bence bu aracın ufak bir sıkıntısı varmış oda giderilmiş suzikiler bakılırsa eskisi yenisi 500.000 km yi rahat anattar vurmadan bakımları yapılarak görür ben buna arkadaşımda gördüm ve kendimde vitara aldım çok memnunum üzülmeyin kolay galsin

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,954
Kayıtlı Üye Sayımız
166,955
Kaydolan Son Üyemiz
meh

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.