Suzuki Vitara Arka Aks Bilyası Nasıl Değiştirilir.

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan bipolar Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 42
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 22,469

bipolar

Zirve
Yer
İstanbul
Arkadaşlar, geçen hafta Cuma günü yani 3 Nisan Cuma akşam 18:00'da iş çıkışı eve giderken bahçede bir fren ayarı yapayım balataları temizleyim fren sis. elden geçireyim diye düşünüyordum. Evin Otoparkında krikoya aldığım aracımın önce sol arka lastik ve fren kampanasını söküp balataları temizledim, fren ayarımı yapıp topladım. Sonra sağ arka lastik ve kampanayı sökerken aks'ın biraz 0,5mm kadar oynadığını fark ettim ve alarm çanları çalmaya başladı. Arabadan gelen bilye sesi ve bir aks bilyasının bozulduğunu biliyordum ama aksı yukarı aşağı oynatınca 0,5mm kadar oynayacağını beklemiyordum. Neyse balatayı bırakıp aksı söktüm, aksı dışarı alırken kırılmış olan bilye(Aks Rulmanı) dağılarak yere döküldü. Hemen aksı alıp Bostancı Sanayi Sitesine rulmancıya gittim ve yeni rulman alarak kapanmak üzere olan tornacıya bıraktım..

New_P1090190.png
New_P1090189.png
New_P1090191.png
New_P1090192.png
New_P1090193.png
New_P1090194.png
New_P1090195.png
New_P1090196.png

Etiketler

Ynt: Suzuki Vitara Arka Aks Bilyası Nasıl Değiştirilir.???

Rulmancı ile kontrol ederk rulmanın yenisini tespit ettik. Bu rulman presde sıkı geçme metodu ile takıldıgı için mecburen tornacının yolunu tuttuk..
New_P1090197.png
New_P1090199.png
New_P1090200.png
New_P1090201.png
New_P1090202.png

Yuva agzındaki aks keçeside değiştirmekde fayda var..Ölçü lazım olabilir diye ölçüsünü fotografladım..

New_P1090211.png
New_P1090213.png

Buda meşhuur defransiyel kilidimiz ;) ask yuvasından Zoom yapıp çektim. görüldügü gibi defransiyel içi dişli takımı yok ;D bir çelik pim ile defransiyel kitlenmiş durumda.
New_P1090210.png

Neyse devam edelim...Ertesi gün yeni bilyayı tornacıda presde yerine taktık. ve yeni porya keçesi ile otoparkın yolunu tutuk..

New_P1090215.png

Toz kaçmasın diye sıkıca aks yuvası kapandı. Mazallah gelir kuş vuva yapar, börtü böcek kaçar bişi olur..olmaz tedbir lazım tabiki..:smiley:
New_P1090216.png

İyice temizlenen ve freze uçlarına kadar yıkanan aks yerine itina ile takılır.
New_P1090218.png

Arka tarafdaki M 12Anahtar ile 4 civatası sıkılır yerine 2-3kg çekiç ve takozla çakılır.
New_P1090221.png

New_P1090222.png

Fren ayarı balata temizligide yapılır ve toplanır.
New_P1090223.png

Araç ile önce sakin bir test turu atılır, fren kontrolleri yapılır. Herşey normal ise sert fren ve bir iki iniş çıkış sonrası durum normale dönmüş demektir.
Bu işlemi yaptıkdan sonra arka bölümden gelen rulman ötme sesi gitti, araç tereyağ gibi kaymaya başladı,frenler kendine geldi.
İşin yapım maliyeti ise arka Aksrulmanı 30 TL, keçe 5 TL , Toplam maliyet 35 TL.

Bir başka yapım hikayesinde görüşmek üzere.

Saygılarımla
Hakan Irıklı

New_P1090224.png

New_P1090225.png

hakancım ellerine sağlık, sana yakında küçük çaplı bir atölye lazım olacak sanırım, orada hem suzukicilerin toplanma yeri olur hemde suzuki kullanıcılarının sökme takma el becerileri gelişir yakında ustalar sana danışmayada başlar
hakan ustam bu parça yı nasıl sökelim diye ;D ;D ;D

Serkan bana herzaman bir atölye lazım oldu hayatımda :D aracımı bile otoparkda yol kenarında bu hale getirdim. Otoparkın azı dili olsada konuşşa ne ön takımlar ne defransiyeller söktüm :smiley: keza motorsikletimde öyle..Ustalar bence danışmayacak, teknikleri ögretiyorum diye levye ile dövecekler sanırım. ;D

Ynt: Suzuki Vitara Arka Aks Bilyası Nasıl Değiştirilir.

anadolu yakasındasın avrupa yakasında olsan al kullan benim dükkanı takım taklavat yedek parça ne ararsan var zaten
cumartesi günleri dükkanın önü arazi araçlarından geçilmiyor zaten komşularla papaz olmazsak iyidir yakında

Valla Hakan abi ellerine sağlık benimde sol arka tarafa aynı işlemi yapmam lazım. Hep kafamda bir soru işareti olarak duruyordu. Artık en kısa zamanda halledicem...

Hakan Hocam elinize sağlık ve teşekkürler. Aslında ne nasıl yapılır tarzı bir hobi garajı olsa insanlar iyi birer tamirci olurlar en azından kendi araçları için. İlerde gezenbilir derneğinin umarım böyle bir hobi garajı olur. Baş eğitmen de sanırım tartışmasız Hakan Bey olur.

Ben açıcam arkadaşlar bir hobi garajı. Okulum bitsin çok az kaldı. Hepinizi beklerim...

Estağfurullah Yaşar hocam hep beraber yaparız birşeyler. Koray bir garaj açsın hele.. ;) şaka bir yana esasında hepimizin yapabileceği ufak tefek işlemler için servisler gidip bir dünya para bayılmamalı, imkan ve bilginin yetmedigi yerde tamirciye gitmeliyiz. ;)

yasarergun' Alıntı:
Hakan Hocam elinize sağlık ve teşekkürler. Aslında ne nasıl yapılır tarzı bir hobi garajı olsa insanlar iyi birer tamirci olurlar en azından kendi araçları için. İlerde gezenbilir derneğinin umarım böyle bir hobi garajı olur. Baş eğitmen de sanırım tartışmasız Hakan Bey olur.

hakan bey bu kadar tekniği nereden öğrendiniz makine mühendisimisiniz ?

Hakan bey bu yapım hikayeleriniz sayesinde çok şey öğrenmekteyim, işin mantığını anlatan ve öğreten yeni bir hikayenizi okumayı merakla bekliyorum, selamlar....

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,066
Kayıtlı Üye Sayımız
166,967
Kaydolan Son Üyemiz
çakır55

SON KONULAR