Suzuki Vitara Conta Yanması Hakkında

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kayaozgur75 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,762

kayaozgur75

Yeni Üye
Selamlar arkadaşlar,
Kafama takılan bir konuda sizlerin bilgilerinizi almak istedim. Bir kaç gün önce, belki 1 dakikayı bile geçmeyecek bir süre 130-140 km/h çıktım. O an da hiç bir problem olmamasına rağmen, bir gün sonra araç sürüş esnasında birden çekişden düştü. Tamirciye götürdüm, silindir contasının yanmış olduğunu ve bunun sebebinin aracı fazla sıkıştırmış olmamdan kaynaklandığını, lpg li araçlarda bunun olabileceğini söyledi.

Araç hararet yapmadan conta yakarmı? Gerçekten lpg li araçlarda yüksek devirde kullanımdan dolayı böyle sorunlar çıkarmı?

İlgilinize ve bilginize şimdiden teşekkürler.

Etiketler
Ynt: Suzuki Vitara Conta Yanması Hakkında

araçta herhangi bir su, yağ eksilmesi varmı bunları kontrol etmek lazım

vitaraların hararet saatlerinin çok güvenilir olmadığını okumuştum birkaç yerde ama deneyimli arkadaşlar mutlaka yardımcı olucaklardır

Kaya Bey, geçmiş olsun, malesef bizim araçların öyle bir kusuru var.
Hararet saatimiz biraz geç çalışıyor. Hatta bana göre çalışmıyor. Benim aracımda aynı şekilde motoru revize edilmiş. içinde su kalmamış , hararet saati hala aynı yerinde duruyormuş. Böyle bir çok canlı örnek bulabilirsiniz. Muhtemelen sizdede benzer bir durum sözkonusu.

O yüzden arkadaşlar kendi çözümünü kendi buluyor. 2. bir hararet saati koyan arkadaşlar var. Bende bu konuda kendi cihazımı yapmaya başladım.

Tüm sistemi belli periyotlarla gözden geçirmek gerekiyor. Radyatör, antifiriz, termostat , müşürler, hortumlar...

Tekrar geçmiş olsun. Hararet konulu başlıklar var orada masraflarda belirtilmişti.

Konunun 130- 140 km hız yapmakla hiç ilgisi yok. Kendisini sağlıklı olarak soğutabilen bir motorla isterseniz 200 km hız yapın yinede bir şey olmaz.Mühim olan çevirdiğiniz devirdir.Zaten kimse devir saatinin ibresini kırmızı bölgeye dayayıp saatlerce araç kullanmaz.

Sizin ya soğutma sıvınız eksikti,ya termostatınız arızalıydı yada sistemdeki diğer elemanlardan birinde veya bir kaçında sorun vardı ve contayı yaktınız.

Conta değişirken silindir kapağını taşlatmayı,değiştikten sonada,termostat ve müşiri yenilemeyi,hazır el deymişken radrayörünüzü şişletip temizletmeyi sakın unutmayın.Bu saydıklarımın birisinden kaçarsanız tekrar conta yakıp aynı maliyetin altına girme riskiniz çok yüksek olur.
Bu işlemlerin hepsi aynı anda yapılınca ortaya düzün bir sonuç çıkıyor dikkat edin..

lpg nin yanma haznesinde daha fazla ısıya neden oldudu dogrudur , 1-) bujileri çabuk bitirir . 2-) hararete sebeb olabilir bunlara lpg nin yan tesirleri denebilir .
eren beyin dediklerine katılıyorum harfiyen uygulamanızda fayda var ,( müşiri yenilemeyi ) bizde müşir yoktur çünkü fanımız elektirikli degildir ,cıvalı tip termik fan vardır onunda calışıp calışmadıgına bir bilene baktırın .motorunuz pek cok sebebten hararet yapmış olabilir ama tek sorumlusu hararet ibresi cogu zaman motor yanınca ancak yandı diye yükselir iş işten geçince sizde onuda yapmamış . ben bir konu acıp konuyu resimli anlatmıştım ileride 2. bir gösterge takarda şüphelendiginizde bir göz atarsanız hiç başınız agrımaz .

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=41632.msg438149#msg438149

Oğuz bey sizinde belirttiğiniz gibi radyatör üzerinde bir fan müşirimiz yok.
Ama hararet göstergesinin bir müşiri var.Benimki arızalı çıkmıştı ve değişimden sonra hararet göstergem daha dinamik çalışmaya başladı.Yerini bir ara resimleyip eklerim.Gösterge müşiri diye satın almıştım ama belki doğru adı bu değildir..

Selam,
Söylediğiniz gibi silindir kapağı taşlandı, borular ve tüm kayışlar da bu vesileyle değişti. Malzeme+işçilik 500 TL. Isı göstergesi görünüşte düzenli çalışıyor gibi, umarım öyledir.
İlginize ve bilginize teşekkürler.

devirdaimi de atlamayın , devirdaimi arızal olduğu için su devri gerçekleşmemiş ve bu şekilde de hararet yapmış ve faretmemiş olmanız da olasıdır.Konu hassastır ve ucuz idareten yapılan çözümler ilerde mutlaka sorun açar. Önerim bir kez ve eksiksiz işlemler yaptırıp konuyu kapatın ve eğer mümkünse silindirlerin de ölçümlerini yaptrın rektefiyeciye ve varsa eğer % kaç eğiklik var tespit ettiriniz, gerekirse (açılmışken) piston, segman ile ilgili de fikir sahibi olur ve yol haritası çizersiniz

erenatac' Alıntı:
Oğuz bey sizinde belirttiğiniz gibi radyatör üzerinde bir fan müşirimiz yok.
Ama hararet göstergesinin bir müşiri var.Benimki arızalı çıkmıştı ve değişimden sonra hararet göstergem daha dinamik çalışmaya başladı.Yerini bir ara resimleyip eklerim.Gösterge müşiri diye satın almıştım ama belki doğru adı bu değildir..
dogru söylüyorsunuz bu bahsettiginiz müşir ecu ya ve hararet göstergesine kumanda ediyor .ben yanlış anlamışım pardon. (kapakta üstünde takılıdır)

Yaşar Bey, aracı aldığımdan beri (8 ay) ben hiç antifiriz koymadım, sadece radyatöre su ekledim. Yanlız üzerinde 'engine coolant' yazan küçük tankda antifiriz vardı. Antifiriz bu tanka koyuluyor galiba. Çünkü rengi hep antifiriz rengiydi dıştan bakınca. Bugün o antifiriz tankının kapağını açınca, o kapağa bağlı olan hortumun tankın içine düştüğünü farkettim. Tekrar yerine taktım ve az önce bakınca artık antifiriz rengi kaybolmuş, yani su var. Acaba o hortum düştüğü için devir daimmi yapmadı?

Teşekkür

Sizin soğutucu deposuna koyduğunuz sular hortumun çıkmasından dolayı yere gitmiş ve hortumdaki açıktan dolayı da motordaki su buharlaşarak ya da damlama ile azalınca başınıza bu gelmiş diye düşünüyorum. Ben ikinci el araba aldığımda rutin bakımlara ek olarak daha önce eşekten bir kaç kez düştüğümden :smiley: tüm hortumları ve kayışları da değiştirtirim. Ustalar genelde hortum değişimine hele hele havalandırmanın hortumlarının da değişimine itiraz eder ama tüm hortumların maliyeti de üç otuz parayı geçmez ama kafam da rahat olur. Hatta eski sahibinin titizliğini bildiğim halde geçen ay trigeri değiştirdim ama triger için gergi dahil toplamda sanırım 70 lira gibi bir rakama kafam artık daha rahat. Ayrıca uygun oranda karıştırılmış antifirizi her yıl yenilemek (ya da biraz daha pahalı olanlardan koyup 3 yılda bir yenilemek) kafanızı rahat ettirir. Suzukilerde çok büyük aksilik ve acemilik olmadıktan sonra sadece rutin bakımla bu forumda defalarca söylendiği gibi sorunsuz kullanmak mümkündür. Yeter ki iyi bir usta bulun ama hiçbir ustanın sizin yerinize geçemeyeceğini ve sizin kullanıdığınız aracın arızasını uzaktan tespit edemeyeceğini de bilin.

radyatör kapağında bulunan bir çek valf aşırı basnç ve ısı altnda açılarak radyatördeki aşırı sıcak basıncı tahliye ederek genleşme kabna gönderir. Söz ettiğiniz hortum kapaktan düşünce yine tahliye gerçekleşir fakat genleşme kabuna değil , kabın üzerindeki kapak yapısı gereği tahliyeden yere buhar olarak gider, dolayısı ile sistemdeki su volümü azalır ve genleşme kabındaki hortum da yerinde olmadığı için görevini yapamaz . İhtiyaç halinde sistem buradaki suyu da kullanamadğndan Yaşar beyin de dediği gibi bu sebeple de conta yakmş olabilrisiniz.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,062
Kayıtlı Üye Sayımız
166,963
Kaydolan Son Üyemiz
davidavov

Çevrimiçi üyeler