Suzuki Vitara Eksoz Katalizörü Hakkında

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan usas Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 54
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 29,429
Ynt: Suzuki Vitara Eksoz Katalizörü Hakkında

o katalizatörü saab 900 turbo aractan sökmüş ve kullanmayı düşünmedigim bi parca oldugu için denemiştim ,yüksek ısıya dayanıklı porselen taş türevi bir parca çalışma düzenide ısıdan kıpkırmızı kor haline gelmesi içine giren yanmamaş eksoz gazının reaksiyona girerek tekrar yanmasını saglamak ,yeterki inceçik yüzlerce kanalı ışıkta bakıp acık olduguna emin olun derim.
emisyon ısıgı yanmasını saglayan parca oksijen sensörüdür (lambda) onunda bir ömrü vardır makinaya baglanıp beyin arızası silinmeli tekrar yapıyormu ona bakılmalı ürettigi voltaj degerlerine göre kontrol eden kişi bitip bitmedidini söyler.
vitarada da başka bir şey başıma geldi katalizatörün içinden yumurta büyüklügünde taş kopmuş ilerye gidip susturucu önünü tıkamıştı onu ayıklayınca bayagı bir çoşma oldu idi motorda . ;)

Etiketler

Emisyon ışığı dediğimiz ışık hangisi acaba?98 JLX Vitara"larda var mı?

lamda sensörlü her aracta vardır genelde motor arıza ışıgı sarı yada turuncu renkte yanar sizdede vardır kontak acıldıgında yanar calışınca yag lambası ile söner sönmedimmi sinir bozucudur.neden sönmedigini ancak bilgisayara baglayınca anlarsınız ..
abs,airbag, lamda ,gibi sistemler aracta var ise kontak acıldıgında yanar calışındada söner ,bunun anlamı sistem calişıyor demektir,lamba yanmaya devam ederse orada problem var demektir.

ancak 3 kagıtcı diye adlandırabilecegimiz dürüst olmayan satıcılar arızalı yanan ampulü yerinden söküyorlar size de lamba yanmadıgı için problem yok gibi görünür. sizlere tavsiyem aracı yeni aldıgınızda ve her 3-5 senede bir bir derdi olmasa bile makinaya baglanmaktır 20-40 tl gibi bir rakam tutar .eger var ise derdini bilirsiniz yok isede problemsiz vede kafanız rahat olur.

Teşekkürler Sayın Oğuz,umarım hiç karşılaşmayız.Fakat söylediğiniz gibi arada kontrol ettirmekte fayda var.

oguz1134' Alıntı:
jlx kasanın kullanma kılavuzu bır yerlerde elime geçmiş ve okumuştum katalitatörün arac ömrü ile aynı oldugu yazıyyor ve belli bir kilometrede degişmemesini belirtiyordu.
katalizatörün iptali düşük devirde dengesizlik yapar ,yüksek devirdede + beygir verir diye biliyorum ,tork güçünü alt devirlerde veremeyen vitara için biraz motoru bagırttırmak gerekiyor zaten cok ta bir bir şey farketmez gibi ,yerine takılacak susturucu, alev kesiçi vs sadece ses azaltılmasına yarıyor ,katalizatör motorda tam yanmamış gazı tekrar yakıp dogaya daha az zarar vermesini saglıyor bir ara internetten 2. el katalızatör topluyordu avrupalılar ..şu an tuv eksoz muayenesine karışmıyor yakındır bunu da ben yapıcam dediginde aynı avrupa gibi olacaksak 1994 model üstü her aracta var .her araca taktır da gel der ..cıkarıp attıgınız katalizatörü koyup ta saklayabileceginiz yeriniz varsa saklamanızı öneririm (biraz zahmetli ama porcöz ile temizlenip içi bembeyaz olabiliyor).
:D :D :D
ben anladım ben anladım ne katalizorumu söktürürüm ne ışıgın yani cehk engine iışığını yaktırırım aman suzıkıcılerın başına gelmesin :D lanet ışık ama ben por çözü uygulucam hemde hemen yarın bakalım yakıt ve gidişatta değişiklik olucakmı ayrıca bilgiler için oğuz 1134 teşekkurler ve arkadaşlar sağolun . ;D :D ;)

katalizatör tıkalımı en iyisi söküp göz ile bakmak karşıdan miniçik yüzlerce delikten ışık gelıp gelmedigini görmek ,içine hava filan tutup hafif bi temizlikten sonra tabii yoksam gözünüz kurum capak vs dolar katalizatör derken gözden olmayın ;)
bir kolay yolu daha var biraz motorunuz üzülecek gerçi ama kıyamayan yapmasın ,trafigin olmadıgı düz bir yolda 1. vtes de 6 bin devir cevirip seri sekilde 2. vitese takın ve gazı sonuna kadar basıp bekleyin 3 . vitese takmayın devir göstergesinde 6,5-7 lere gelince devir kesici elektırigi kesicektir ,bu işi arac kısa süre içinde yapabiliyorsa problem yok 10- bilemedin 20 saniye içinde o devirlere cıkamıyorsa gecmişolsun bir derdiniz oldu adıda ...katalizatör... ;D
katalizatör tıkanması kötü yakıttan ve devirsiz kullanımdan kaynaklanır buna + olarak fazla kılometre ve aracın yaş olarakda ihtiyarlıgı eklenince kacınılmaz sonuç olarak karşımıza cıkar .. :smiley:

oguz1134' Alıntı:
katalizatör tıkalımı en iyisi söküp göz ile bakmak karşıdan miniçik yüzlerce delikten ışık gelıp gelmedigini görmek ,içine hava filan tutup hafif bi temizlikten sonra tabii yoksam gözünüz kurum capak vs dolar katalizatör derken gözden olmayın ;)
bir kolay yolu daha var biraz motorunuz üzülecek gerçi ama kıyamayan yapmasın ,trafigin olmadıgı düz bir yolda 1. vtes de 6 bin devir cevirip seri sekilde 2. vitese takın ve gazı sonuna kadar basıp bekleyin 3 . vitese takmayın devir göstergesinde 6,5-7 lere gelince devir kesici elektırigi kesicektir ,bu işi arac kısa süre içinde yapabiliyorsa problem yok 10- bilemedin 20 saniye içinde o devirlere cıkamıyorsa gecmişolsun bir derdiniz oldu adıda ...katalizatör... ;D
katalizatör tıkanması kötü yakıttan ve devirsiz kullanımdan kaynaklanır buna + olarak fazla kılometre ve aracın yaş olarakda ihtiyarlıgı eklenince kacınılmaz sonuç olarak karşımıza cıkar .. :smiley:
açıklamalarınız çok guzel ama biz otomatiklerde o devirleri ya boşta ya l1 de yada pover duğmesi acıkken l2 de goruyoruz ve redline giriyor devir kesiyor araç kısa sürede yaptığı için sorun yok galiba benim araçta katalizor salammı dersiniz ::smiley:

peki benim durumum?

asagıdan ufleme gibi bir ses geliyodu, eksozcuya gittim altına girdi aracın ve katalizor dollmus, katalizorden cıkamayan gaz, yanlarda dogru vermis ve oralarıda siyaha islemis dedi, yanımda kendi ustamda vardı oda indi baktı teyitlestiler. sonrasında katalizorun cıkarılması lazım dediler cıkardılar, kırarak icini bosalttılar ve ben tabi ki bir parca aldım. karsıya baktıgımda ısıgı goruyordum icinden. ancak hafif siyahlanmıs katalizor girisinide gordum dısarı dogru is vermis.

acaba bir baska sorun mu vardı da ordan dısarı is yapıyordu?
olan olduda bilgimiz olsun.

usas' Alıntı:
peki benim durumum?

asagıdan ufleme gibi bir ses geliyodu, eksozcuya gittim altına girdi aracın ve katalizor dollmus, katalizorden cıkamayan gaz, yanlarda dogru vermis ve oralarıda siyaha islemis dedi, yanımda kendi ustamda vardı oda indi baktı teyitlestiler. sonrasında katalizorun cıkarılması lazım dediler cıkardılar, kırarak icini bosalttılar ve ben tabi ki bir parca aldım. karsıya baktıgımda ısıgı goruyordum icinden. ancak hafif siyahlanmıs katalizor girisinide gordum dısarı dogru is vermis.

acaba bir baska sorun mu vardı da ordan dısarı is yapıyordu?
olan olduda bilgimiz olsun.
ya olan olmuşta ben hiç söktürmedigim için cevabını bilmiyorum sorununuzun ama keşke dagıtmadan tam anlayan birisi baksaydı malum ustalar ve cırak ustalar birbirini korurlar ama olayı alev kesiciyle cözersiniz ve kafanız rahat eder.kafanıza takmazsınız. ;)

ustalar cırak degil, 40 yıllık eksozcu oteki 30 yıllık motorcu da, guncel degiller elegi duvara asalı 10 sene olmus, yeni aracları bilmiyolar vs.

susturcu ile olmuyor cunku, dusuk devirlerde tork kaybı oluyormus. ustelik susturucu dan sonra yanan ısık ayrıca bir islem daha gerekirken, cıkma bir katalizor ile ısıkda sonmus olacak.

katalizoru bosa mı cıkarttık diye dusunup duruyorum, sen git orjinali cıkarttır, sonra cıkma ara...

usas' Alıntı:
ustalar cırak degil, 40 yıllık eksozcu oteki 30 yıllık motorcu da, guncel degiller elegi duvara asalı 10 sene olmus, yeni aracları bilmiyolar vs.

susturcu ile olmuyor cunku, dusuk devirlerde tork kaybı oluyormus. ustelik susturucu dan sonra yanan ısık ayrıca bir islem daha gerekirken, cıkma bir katalizor ile ısıkda sonmus olacak.

katalizoru bosa mı cıkarttık diye dusunup duruyorum, sen git orjinali cıkarttır, sonra cıkma ara...
aslında benim 106 gtı de katılızor iptali yapıp 1.2 beygir kazandık ama suzıkı vitarada son susturucu önune kucuk bir alev kesıcı katalızor hızasına takıp ışık ve beyınde sorun yasamıyorlar yani susturucu ve alav kesıcı ayrı parcalar cıkma katalızor almayın ve alav kesici olayına bakın derim guc kaybı yok kullanan arkadaşlar diyor

susturcu + alev kesici mi takılacak? yoksa sadece susturucu mu?
katalizor olmazssa , iki sensor unde aynı oranda gaz verisi okuması nedeni ile ısık yanıyor diyorlar, bunu engelemek icinde degisik cozumler var ama onlarda 50-100 bisiler isteyecekler.

motorun ters basıncla calısma mantıgı nedeni ile dusuk devirlerde cekiste sorun yasanıyormus katalizor cıkınca, ama yuksek devirde cekiste artıs. ben zaten dusuk devir kullanıyorum yakıttan tasarrufu nedeni ile.

dediklerinizi bir arastırayım tesekkurler.

selamlar.

alev kesıcı ve artı son susturucu tabıkı hakan hocam yaptırdıgını ve hıç bır sorun yasamadığını yazıyor bence bu işlemi yaptırın katalızor yerıne galıcek alev kesıcı yanı 2 parca ışık sorunu ve guç kaybı yok hatta daha ıyı verım ma yakıt olayına bişi diyemicem

bırz beklersen sana daha yardımcı olucak arkadaşlar cıkıcaktır ama bem bıle katalızoru soksem yerıne alav kasıcı taktırıcam .boşuna cıkmasına veya orjınelıne para verme derim. kolay gelsin. ;)

Bu güç kaybı ve artışı olayına ben katılıyorum.Ben 2 yıl kadar önce katalizörü söktürüp susturucu taktırmıştım.Düz yolda sorun yok fakat yokuşta yüksek devirde yani 3500 civarlarında gücü hissediyorsunuz fakat normal devirlerde ise güç düşmeye(yokuş) başlıyor.Düz yolda hiç bir fark hissetmedim.Hatta bugün bir işim nedeniyle deniz seviyelerinden 1925 metre yüksekliğe çıktım indim bu geçitlerden 3 veya 4 kere geçtim yokuşlarda dediğim devirlerde sert yokuşları 90-100 arası gittim.Fakat yolların dar ve çok virajlı,devrin de yüksek olmasından da yakıtın arttığını hissediyorsunuz fakat gücü hissediyorsunuz.

Bir de şunu merak ettim.Susturucu ile alev kesici arasında ne fark var acaba.Bende susturucu takılı yanlış mı yaptım yoksa?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,985
Kayıtlı Üye Sayımız
166,733
Kaydolan Son Üyemiz
kayin

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR