Takoz ile Yay Uzatmak

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan KLL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 22
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 92,269

KLL

Hayatta en hakiki mürşit ilimdir fendir.
Yer
Ankara
helezon ile araç arasına konulacak 2 3 cm kadar kalınlıklı takoz ile aracımı yükseltsem, ve araç kalktığında amortisörlerin 7 8 cm kadar aşağı uzanabildiğini de eklesem, sonuç için yorumlar ne olurdu? araç yükseleceği için denge noktası yukarıda kalır ve yol tutuş azalır. peki darbeleri emiş performansı değişirmi?

normal süspansiyonlu herhangi bir araç için düşünelim.

Etiketler
Ynt: takoz ile yay uzatmak

Araç sertleşir, dolayısıyla darbeleri emiş performansı da değişir.
Arazide artikülasyon yeteneği değişir, ama yine de standart hali kadar iş yapar.
Aracına göre değişmekle birlikte yol tutuşu iyileşebilir de.
Amortisörlerin de uzatılması, yani daha uzun amortisör ihtiyacı unutulmamalı.
Özellikle ön düzende yükseltmeden dolayı kasılacak (rotil, salıncak, vs) bilimum aparat için de bir çare düşünülmeli.
Yükseleceği için lastikleri dışarı almak ehvendir (offset cant), yükselen denge noktasından kaybettiğini böylece telafi etmek olası.

Lakin unutulmamalı, yürüyen aksamı etkileyebilecek herhangi bir değişiklik (yükseltme, vs), aracı asfalttan uzaklaştırır.
Yine unutulmamalı ki, yükseltme işi için mümkün mertebe söz konusu marka için üretilmiş, güvenilir yükseltme kitleri bulunmalı, uygulanmalı..

Başlığa tekrar bakınca aklıma geldi, takoz ile yay uzamıyor, sadece kasa biraz yükselmiş oluyor.
Takoz yaya baskı yaptığı için yayın fonksiyonu bozuluyor haliyle (standart haline göre), dolayısıyla sertleşiyor..

sertleşirse benim için anlamsız olur. anlaşılan bunun için uzun yay ve amortisör şart.

İki çeşit takoz var,
1- Helezon hayın ortasına konan sarmal takoz. (Kauçuk parça)
2- Helezon yayın tam altına konan takoz. (Nal şeklinde ya da daire şeklinde kauçuk parça)

Ben bazı araçlarımda bunları uyguladım. İyi oldu çok insan binince araç oturup kalmıyor, ya da köy yollarına dağ yollarına girince araba yaylanıyor fakat yoldaki taşlara ve
küçük su geçişlerindeki yükseltilere çarpmıyor.

Tavsiye ederim. Son aracımda da sarmal takoz var memnunum.

Hocam araç neydi?

Araçların altyapıları farklılık gösterebilir . Araç üzerinden araştırma yapılırsa daha net sonuçlara ulaşılabilir . Daha önce uygulama yapan arkadaşlardan faydalanılabilir vs ...

arabam 2003 x-trail 2.0 benzinli.

Ynt: Takoz ile Yay Uzatmak

Selam, ben de 2009 X-Trail var. Yükseltme için önce teflon get ile çalışmayı düşündüm. Fakat tesadüfen bulduğum bir servis (özellikle Japon araçlar için) Avustralya'dan yay setleri ithal ettiğini ve benim araca da getirtebileceğini söyleyince tamam dedim ve siparişi verdim. Bu arada servisin sahibi eski Nissan grup-A yarışçısı, dolayısıyla mekanik anlamda gerçekten çok iyi.. Maliyet olarak ta kesin olmamakla beraber getler ile hemen hemen aynı fiyata geliyor.
Bu arada sizin araç satılıktı, vazgeçtiniz herhalde ;)[attachment=1]

P1010114.jpg

Bildiğim kadarıyla önde arka da bağımsız aks . Sabit olsa işler daha kolay oluyor ...

Aracın karakterinde bir değişiklik mutlaka olacaktır . Ama daha önemlisi yürür aksamın çalışma açıları nasıl etkilenir . İşten anlayan bir usyatla durumu gözden eçirmek gerekli bence . Kaç cm kalktığından aksa açıları şaft açılar ne kadar bozuluyor bakmak lazım .

Aşağıdakiler dışında sadece takozlu yükseltme kiti ben göremedim . Ben görememişimdir belkide çok detaylı bakmadım . Bu arada Şunu da araştırmak lazım . Bu yükseltme sonrasında 15-20 bin km içinde başka birşeyleri bozma olasılığı . Bazen yurtdışı araştırma yaparken gözümüzden kaçıyor . Adamlarda köşedeki serviste 100 dolara bulunan bir parça burada başımıza dert olabiliyor . Haliyle Yurtdışında ki benzer rahatlıklardan dolayı bu konuları es geçebiliyorlar ;)

Mesela böyle bir kit var e bay de :
http://cgi.ebay.co.uk/Nissan-X-Trail-Lift-Pedders-Suspension_W0QQitemZ260551424811QQihZ016QQcategoryZ10402QQcmdZViewItemQQ_trksidZp4340.m444QQ_trkparmsZalgo%3DCRX%26its%3DC%252BS%26itu%3DSI%252BUA%252BLM%252BLA%26otn%3D5%26ps%3D63%26clkid%3D8116649586482000034#ht_500wt_1182

Yada :
http://giz4x4.en.ecplaza.net/13.asp

abartıya kaçmadan aracı biraz daha yükseltebilirsem diye düşünmüştüm.

ilanım duruyor sahibinden sitesinde, araç 28000 tl den satılık. soran baktıran hatta pazarlık edenler oldu, ama nedense ya kredi alamadılar yada kendi araçlarını satamadılar. piyasa iyi değil. bunun haricinden birçok güzel araç ile takas teklifi geldi ama benim istediğim türde otomobiller değildi reddettim. sonuçta bunu sattıktan sonra alacağım araç ya daha büyük bir arazi aracı olmalı yada iyi bir performanslı otomobil. aşağısı kurtarmaz. yoksa neden satayım mis gibi arabayı :smiley:

yeni xtrail nedense daha dar duruyor ve bence offsetli jant şart. ben eğer kafama yatarsa 700 lira civarında alabildiğim -40 ET li fakat 7 inç genişlikli alaşım jantlardan alıp aracın iz genişliğini toplamda 1.2 cm arttırmayı düşündüm. e hazır işe girişmişken yükselse ne olur diye de merak ettim.. şu ustanın getireceği ürünü ve sonucunu merak ettim doğrusu. ve tabiki maliyetini.

ssbman' Alıntı:
Yada :
http://giz4x4.en.ecplaza.net/13.asp

http://www.giz.com.tw/english/product_detail.php?pid=7&ppid=13&Id=6

dehşet olmuş bence crossover kabul edilebilecek bir araç için.

İyi hoş ama lastikler küçük kalmış bu sefer de :D Birde gerçekten Xtrail dar gibi duruyor bu yüzden yükseltilirken ofsette kullanma mantıklı olabilir .

Baya Xtrail ci arkadaş varmış nissan kımına gideyim biraz okuyup aklıma takılan birşeyler sorayım :smiley:

ben xtraili seviyorum. çok sessiz ve konforlu bir araç benzerlerine göre. yol tutuşu malkul asfaltta.toz toprak tarla yollarına uygun özellikte. ama otomatik vites performansı törpülüyor.

Valla ben kendi adıma performansından şikayetçi değilim, arazide ise beklentilerimin üstünde çıktı açıkçası...Yaptığım tek değişiklik şimdilik alt koruma sacı ve A/T lastik oldu. Yayları takınca resimlerini eklerim ;)
http://www.australianxtrail.com/ burayı incelerseniz x-trail ile ilgili bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz.Bu arada gelecek olan yaylar her hangi bir şekilde yürür aksama zarar vermiyor. Çünkü amortisörler dipte duruyor.Yay ile yapılacak yükseltmede bu yüzden her hangi bir sakınca yok. Yukarıda linkini verdiğim sitenin forumunda da bir çok kişiyle bunu paylaştım, olumsuz birşey belirten olmadı...

Kaç cm yükselmiş olacak getirttiğiniz kitle ? Yükseltme sonucunda aks açıları bve muhtemelen şaft açıları değişecektir . Bu açı değişikşiği nereye kadar tolere ediliyor bakılma bence . Yükseltme sözkonusu oluca en büyük sorun ve dikkat gerektiren kısmı yürür aksamdaki açı değişimleri ...

Bu 4x4-i sistemi hangi yıllarda var arkadaşlar ? Sadece yeni modellerde mi var ? Eğer yenilere eklenmiş bir özellik ise önceki 4x4 sistemi nasıl temel olarak ? Low yok bildiğim kadarıyla . Orta kilitlenebiliyor mu en azından ?

ssbman' Alıntı:
Kaç cm yükselmiş olacak getirttiğiniz kitle ? Yükseltme sonucunda aks açıları bve muhtemelen şaft açıları değişecektir . Bu açı değişikşiği nereye kadar tolere ediliyor bakılma bence . Yükseltme sözkonusu oluca en büyük sorun ve dikkat gerektiren kısmı yürür aksamdaki açı değişimleri ...

Bu 4x4-i sistemi hangi yıllarda var arkadaşlar ? Sadece yeni modellerde mi var ? Eğer yenilere eklenmiş bir özellik ise önceki 4x4 sistemi nasıl temel olarak ? Low yok bildiğim kadarıyla . Orta kilitlenebiliyor mu en azından ?
Merhaba, araç 3" yükseliyor. Gerek buradaki ustam gerekse uluslararası forumlarda 3" e kadar başka hiçbir şeyle oynanmadan tolore edebiliyor.
4x4-i sistemi ise çalışma prensibi şöyle işliyor: Arazinin durumuna göre sistem low, high gibi seçenekleri kendisi belirliyor ve ayrıca orta kilit mevcut, orta kilit ve tepe iniş sistemi manuel olarak devreye sokulup çıkartılabiliyor....

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,916
Kayıtlı Üye Sayımız
166,697
Kaydolan Son Üyemiz
ege87

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR