Ynt: Taşınabilir Akü Destek Paneli ve Pil Şarj Seti
Montajın bitmiş hali
[attachment=1]
Ve sonuçta diyotu içinde solar panele bağlayacağım kablosuyla birlikte çakmak fişi hazır oldu. Yarın bunu solar panale bağlayıp, aracın çakmak fişine takacağım.
[attachment=2]
Not: arkadaşın dükkanına gitmek isteyen olursa adresini özelden atabilirim. Gidenler benim adımı verebilir. Fiyatları uygun sayılır. Mesela şerit led aydınlatmanın metresi 5 TL
Benima araçta çakmak soketi kontağa bağlı değil. Devamlı cereyan var.
Sizin araçta kontak anahtarına bağlı ise bu sistem çalışmaz. Bir oto elektrikçiye gidip sigorta kutusundan yeni bir hat çektrip yeni bir çakmak soketi yaptırın. Ama dikkat edin bir sigorta taksınlar mutlaka. Ben otomobilimde yaptırmıştım. Sanırım 20 TL tutmuştu.
Panel 2 gün takılı olduktan sonra bu gün akşam akü voltunu ölçtüm. 11.8 volt geldi. Gerçi dün hava kapalı olmasına rağmen 2 günde 0.1 voltluk artış bende biraz hayal kırıklığı yarattı. Marşa basmayı denedim. Marş bayağı kuvvetli bastı ki motor bir kerede çalıştı. Bu biraz içime su serpti. Panel işe yarıyordu. En azından panel aküyü şarz etmese bile kayıpları önleyecekti. Bir gün aracı uzun kullanıp akü şarzını tamamlayınca ardından paneli de takınca artık şarzı hep tam kalacak sanırım. Aracı haftada bir çalıştırmak zorunda kalmayacağım.
Olabilir. Satt 15:30 dan sonra gölgeye düşüyor. Ama şimdilik böyle kullanmaya mecburum. Yukarıya montaja müsait değil. Neyse bana şimdilik bu kadarı da yeter. ben esasında 1 haftalık performansını merak ediyorum.
Akü destek paneli uzun vadede işe yarıyor. İki haftadır çalıştırmadığım aracımı bu hafta sonu tek marşla çalıştırdım. Çalıştırmadan önce akünün voltajını ölçmüştüm 12.4 volt gelmişti. Genel olarak bu voltajda kalıyor. Paneli kullanmaya başlamadan önce 2 haftalık bekleyişten sonra marşa basmakta ya zorlanıyordu ya da hiç basmıyordu. Panel yazın güneşli havlaarda işe yarıyor ama bakalım kış performansı nasıl olacak merak ediyorum.
Geçen hafta karavanın içinde bişeyler yaparken radyoyu açmıştım. Panel de takılı değildi. Akü 12.3 volt idi. Ardından paneli taktım. Bu gün ölçtüm 12.6 voltu gösteriyordu.