Tek Başına Kampın Artı ve Eksileri

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tuggy Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 54
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 38,194
Selam,

Tek başınıza kamp yapacaksanız başınıza bir şey gelmesi olasılığına karşı gezi planınızı önceden yakınlarınızla paylaşın. Yani ne zaman nerede olacağınızı yakınlarınıza söyleyip zaman zaman da son durumunuzu, yerinizi, güncel planınızı bildirin. Eğer kamp sırasında iletişim kuracak bir telefon vb. aracınız ya da imkanınız yoksa o zaman kriz planlamasını daha iyi yapmanız gerek.

Çok kişi gitmenin avantajlarından birisi bazı eşyaları ortak kullanmak ve bunları kişilere paylaştırıp yükü hafifletmektir. Tek kişiyseniz bu olmaz tabii. O zaman da yükü tek kişiye yetecek kadar küçültün derim. Büyüğü yerine küçük tencere almak gibi...

Kafa dengi olmayan yol arkadaşlarına katlanma derdi olmaması avantajının yanında, kafa dengi arkadaşların yokluğu dezavantajını da saymak gerek.

Tek başınızayken iş bölümü yapamayacaksınız. Size gerekecek her bilgi ve beceriye sahip olmalısınız.

İlk aklıma gelenler bunlar. Sonradan yazdıklarıma bakınca kamping değil daha çok doğa kampı içinmiş gibi geldi bana da. Tam da yazılanı kavramadan yazmışım ama yine de az biraz işe yararlar umarım. :-[

Etiketler
Dağ kampından önce bir kamping yerinde tecrübe edinmek güzel fikir. En kötü şartlarda toparlanır dönersiniz. Çok fazla takmayın kafaya malzemelerinizi hazırlayın ve gidin ...

arazide olsundan taştan olsun.....

DSC05793.JPG

omnitemporal' Alıntı:
kesinlikle katılıyorum,yıllardır dağda taşda kamp yaparım,hayvanlara bağlı bir tehlike görmedim,onları rahatsız etmedikçe asla zarar vermezler,erkek erkeğe kamp yaparken asla kimseden korkmam,zaten baltamız var bıçağımız var,gerekirse savaşırız ama ailemle kamp yaparken böyle bir olasılığı göze alamam bu nedenle av tüfeği almaya karar verdim

Benim av tüfeğim ve av teskerem var. Size tavsiyem av sezonu dışındaki tarihlerde ( bölge bölge değişiyor ama genel olarak şubat sonu ile ağustos 15'i arası) yanınızda av tüfeğini taşımamanız. Jandarma ve Orman memurlarına dert anlatmanız zor olabilir. Av sezonunda ise mutlaka geçerli bir av teskereniz olmalı.

Bu arada bir insana ateş etme fikri beni biraz korkutuyor. Korkutmak için bile ateş açsanız karşınızdakinin size nasıl tepki vereceği ( Kaçar mı yoksa üstünüze mi yürür?) mechul.

Kimsenin böyle kötü şeylerle karşılaşmamasını diliyorum.

Merhabalar, kafa dengi birisi olmadığı için ben de Temmuz ayında Karadeniz taraflarında tek başıma kamp yapmak istiyorum. Daha önceleri tek başıma birçok defa trekkingler yaptım. Her bir trekking faaliyetinde bir sorun çıktı. Mesela bir defa içme suyu bitti, susuz kaldım. Dereden su alıp metal matarada 15 dakika kaynatıp mikrobunu kırdıktan sonra soğutup içtim, kendime geldim. Bir defasında aslında çok iyi ateş yakabilen birisi olduğum halde çakmağın bütün gazını harcamama rağmen ateşi son anda yakabildim. Bir defasında pitbul cinsi bir köpeğin saldırısından son anda kurtuldum. Bir defasında tansiyonum aniden düştü ve bayılacak gibi oldum. Bayılsaydım başıma ne gelirdi tahmin bile edemiyorum. Kısacası insan tek başına olunca bütün olumsuzluklarla tek başına savaşmak zorunda kalıyor. Sürekli bir tedirginlik oluyor. Çünkü sürekli risk var ve bu risklerle tek başınıza baş etmek zorunda kalıyorsunuz. Yılan sokması, arı sokması, akrep sokması, düşme, bayılma, ayak burkulması, donma, ıslanma, kaybolma gibi extreme durumlara her an açıksınız. Arkadaşların da dediği gibi kamp dönüşü sosyal hatıranız olmuyor. Herşeyi tek başınıza yaşıyorsunuz çünkü. Bir de tek başınıza kamp yapmanın avantajları var. Dediğim gibi risklere karşı insanın yalnız kalması daha çok adrenalin veriyor. Bir süre sonra doğada risk, adrenalin ve macera bağımlısı olabilirsiniz. Çünkü her an maceraya açıksınız, tehdit her yönden her an her şekilde gelebilir. Bu durum insana çok extreme duygular veriyor. İç güdüsel olarak biraz da vahşileşiyorsunuz. Ki tek başınıza doğadayken, özellikle bilinmeyen ortamlarda hayatta kalmak için tehlikelere karşı vahşileşmeye mecbursunuz... İkincisi her türlü adımı kendinize göre atıyorsunuz. Kimsenin kahrını çekmek zorunda kalmıyorsunuz. Karnınız tok ise, sağlığınız yerinde ise, üşüme yada sıcaktan yanma gibi olumsuz etkenler yok ise sonuna kadar özgürsünüz. Ata binip ona hükmetmek, ipi elinizde tutmak gibi doğaya tek başınıza hükmediyorsunuz. Bu durum insana mükemmel bir güven veriyor. At üstünde ülkeler fethetmeye giden bir kral gibi kendinize güveniniz geliyor. Kimseyi dinlemediğiniz için tamamen doğayı dinliyorsunuz. İç güdüsel olarak yalnızken çevreyi daha iyi dinliyorsunuz, daha iyi gözlemliyorsunuz. Çünkü insan yalnızken vücut yanımızda başkalarının olduğu anlardan daha fazla bir şekilde çevreyi kontrol edip kendini güvende hissetmek istiyor. Çünkü sizi sizden başka düşünecek kimse olmadığı için vücut her yere hakim olmak istiyor. Kulaklar daha iyi duyuyor, gözler daha iyi görüyor. Duyular keskinleşiyor. Arkadaşınız varsa eğer içgüdüsel olarak nasıl olsa arkadaşım var, çevreyi biraz da o gözlemler, biraz da o dinler deyip duyuların hassasiyetini birkaç kademe düşürürsünüz. Başka bir güzellik ise birçok şeyin bilinmemesi, kimsenin size bir fikir vermemesi. Herşeyi sizin düşünmeniz gerektiği. Bu durumda beyin sürekli çevreyi kontrol etmek üzere duyu organlarını aktif şekilde çalıştırır. Öyleki çevreyi kontrol etmekten kendi bedeninize kene yapışıp yapışmadığını kontrol etmeyi bile unutabilirsiniz. Yani sizin duyularınıza göre çevre çok daha daha derin ve gizemli bir hale geliyor.

İki kişiyle kamp yaptığınız zaman bile baya bi sorunla mücadele etmek zorunda kalabiliyorsunuz . Tek başına çok daha zor olacaktır . En az 3 kişi olmak idealdir bence ... Kafa dengi 3 kişi olabilmek de zor .

Ynt: tek başına kamp

Merhaba,

Çoğusuna göre, 4 kişi fazla, 2 kişi az. 3 kişi, idealdir. BTB- Wild in de dediği gibi. ( kusura bakmayın adınızı bilmiyorum)

Madem konu tek başına kamp, bu işi bir kaç defa yapmış birisi olarak şunları söyleyebilirim.

TEK BASINA KAMP DA;
Her zaman olduğunuzdan çok daha dikkatli olmalısınız.
Geceleri ürpermeyi seviyorsanız yapmalısınız. ( Hani kalabalık kamplarda işemek için sağa sola gidip uzaklaştığınızda arkanızdan bişeyin gelecekmiş gibi olduğu his varya işte o hissi sürekli yaşayacaksınız)

Asla, ufak da olsa risk almayınız, grupla gittiğiniz kamplarda yada gezilerde hep hep beraber güleceğiniz komik bir olay, tek başınıza iken ölümünüze sebeb olabilir.

Her zaman aklınızda bir geri dönüş planı tutun.
Birilerini gideceğiniz tarih ve saatten ve rotanızdan haberdar edin. Dönüş tarihinizi bildirin Ayrıca belli aralıklarla haberleşin.

Arkadaşlar Tek başına kamp ruhen çok dinlendirici ama fiziken çok yorucudur. Gece olduğunda malak gibi uyuyor insan yorgunluktan :smiley:

iyi kamplar diliyorum.

Ynt: Tek Başına Kampın Artı ve Eksileri

Doğada Tek Başına programı bile en az 2 kişi ile çekiliyor , düşünün yani :p

( Kameraman ve teknik ekiptekiler )

Cevap veriyorum:
Tek başına kamp süper olur! Ama kampinglerde değil, kampinglerde zaten tek başına olamazsın...

Bununla birlikte dağda kamp tecrübeniz yoksa tavsiye etmem, ilk önce birkaç arkadaşınızla bunu deneyin derim...

Dağda tek başına kamp yaptığınızda; hayvanlar dostunuz, doğa yardımcınız olur. Kendiniz ise kendinize yabancı kaldığınızı farkedersiniz...

İki ayaklılarda rahatsız etmez çünkü "bu psikopat napıyo burda tek başıne der" ve tırsarlar...

Tek başınıza kamp yapacaksanız,

Önceden yanınızda mutlaka sarmısak bulundurun,ezip suya karıştırıp kamp atacağınız yerden 10 metre çapında karışımı gezdirerek dökün(Yılan,çıyanı uzak tutar)

Gece mutlaka ateş yakını,hem görünürsünüz,hemde görürsünüz(Kurt,çakala karşı silahsızsanız kendinizi savunursunuz)

El feneride bulundurun mutlaka.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,645
Kayıtlı Üye Sayımız
170,377
Kaydolan Son Üyemiz
x_ml

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR