Ynt: Toyotacılar Muhabbet Köşesi
birde ben bu ay kotamı doldurdum zaten ;D ;D
bana göre çok daha gerekli olan afr wideband ve scangauge adlı beyin okuyucu bilgisayarımsı ...
afr wideband dediğim
bir sensor vasıtasıyla eksoza katalitiklerden önce giriliyor.aracın benzin hava karışımını anlık gösteriyor.fakir-zengin karışım veya olması gereken ekonomik değerler gibi.her tür araca bağlanabilir.(eski yeni farketmez)
hem dijital hem kenardaki renklerle gaza bastıkça veya rolantide veya normal kullanımdaki hava -yakıt karışımını ve -veya olası terslikleri görebiliyorsunuz.ben ebayden 150 dolara aldım kargo dahil.
diğeri daha önemli bir icat.sadece 96 sonrası araclara uyuyor (OBD2) aracın beynindeki birçok veriyi anlık eşzamanlı olarak görebiliyorsunuz.küçük bir alet istenen yere yapıştırılıyor. obd portuna bağlanıyor arac çalıştığında oda çalışmaya başlıyor.arka renkleri değişebiliyor.ana ekranda sizin için önemli 4 değeri sürekli görebiliyorsunuz.(hangi değerler sizin için önemliyse onu ayarlayabilirsiniz.) bilgisayara bağlayıp tüm verileri not edip ona göre ayar yapabilirsiniz vs.vs.çok çok faydalı bir alet. mesela bizim 80 lerin çoğunda hararet göstergesi ,arac ısındığında ortaya gelir ordan kıpırdamaz.ama ben bu aletten su sıcaklığını gözlemlediğimde sürekli değişimler oluyor (kullanım tarzı,klima,dış ortam sıcaklığı vs.) yani olası bir üstkapak contası mevzusunu erkenden anlayabilirsiniz.
aletin realtime okuduğu bilgilerden bazıları şunlar.
motor su sıcaklığı
hava akışmetre değeri ve motorun aldığı havanın sıcaklığı
akü volt değeri
kilometrede harcanan yakıt
100 km de harcanan yakıt
ateşleme değeri (avans)
rpm (rolanti dijital)
devir
oksijen sensorleri
benzin pompa basıncı
saatte harcanan yakıt
manifold basıncı
tps (bogaz kelebeği değeri) vs.gibi.
benim en onem verdiğim ve ekranda takip ettiğim değerler ise
devir saati - motor suyu sıcaklığı- ateşleme- boğaz kelebeği açıklığı (bu sonuncu insanı gaza abanmaktan alıkoyuyor değer arttıkça ayağa hakim olma isteği geliyor.)