Toyotacılar Muhabbet Köşesi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tugsan75 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 19,670
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,241,899

Etiketler

Ynt: Toyotacılar Muhabbet Köşesi

çağlar 10'' janta, 33'' lastik altında lastik takman zor,çünkü 33 lerin genişliği 12,5'' kadar yani tam oturur
ama 285 x75 x 16 gibi lastik takman zor
ben spacer takmanı öneririm
cihanada 35 lerden sonra tak dedim takmadı kafası karıştı
ben benim 100 kasaya takmıştım araç inanılmaz rahatladı

şu ih8mud forumuna bakıyorumda birçok kişi spacerlamış.herkes mutlu gözüküyor..peki bir eksisi varmıdır bunun??

Beyler bu konuda bazı sıkıntılar yaşanıyor.
Bunu Yavuz'lada konuşmuşdukl.
Şu merkezin kayması felan yani.
Bunu halletmenin en sağlam yolu,mümkün olduğunca kit sonrası lastik çapında önerilene uymak.
Refere edilebilecek sınırların dışına çıkıldığında,aracın yol çizgisini tutturması zorlaşıyor.
Dalma,sağa-sola çekme gibi sıkıntılar yaşanıyor.
Bendede ne yazıkki tüm araçlar için yükseltenin birimine göre takılması gereken lastik ebat bilgileri eksik.
Var ama kısıtlı.
Bakın bi örnek veriyim;

Araç 91-97 arası FJ 80 LC olsun.
Kıt üreticisi bu araç için 2,5" lik bi yükseltme sonrası 33x12,50 R 15 önermiş.Ama 35" yada 37 " felan değil.

Mesela birde XJ olsun;

2" için 30 x 9,5 R 15
3" için 31 x 10,5 R 15
6" için 33" ...
8" için ise 35"..

Şimdi biz bu araçta,3" lik bi kit uygulamasından sonra,bu araca nasılsa sığıyor diye 35" yaparsak,Yavuz'un yukarda bahsettiği bi sapma ortaya çıkabiliyor.
Ve tabi bunun sonucunda ise,yol çizgisinde tutarsızlık...

İşte bu yüzdendirki,bu yükseltme devamında buna uyan lastik seçiminde biraz daha dikkatli olmakta fayda var. ;)
Çünkü bu önermeler belli hesaplar üzerinden yapılıyor. ;)

Bunların dışına çıkılabilirmi,evet çıkılabilir.Fakat işte burdada yine Yavuz'un dediği gibi farklı revizyonlarda istiyebiliyor araçlar.
Yine bu spacer işlemini yaparken yine dikkatli olmak gerekiyor.
Amortisörlerin konumlandırma açıları belli hesaplar üzerine yapılıyor,işte refere edilebilecek sınırlar dışına çıkıldığında yine araçta bazı sıkıntılar olabiliyor.

discovery-V8' Alıntı:
Günaydın

Sanada bir 3 cm yeter ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Sadece lastiği büyüterek yapılan yükseltmede şaft açısı bozulmaz, ama genelde büyüyen lastik çamurluk içine sığmadığı için helezon veya makas vb. onlarda yükseltilir işte ozaman özellikle kısa olan şaft (çoğunlukla ön) açısı yetmemeye veya kısa gelmeye başlar. hem şaftı uzatıp hemde açısını arttırmak veya çift kardanlı şaft kullanmak bu işin çözümü.

Ama 2 inch yükseltmede bu pek hissedilemez yani gerek yok senin araç için. ;)

Konu anlaşılmıştır, teşekkür ediyorum.

Bu king pin ve açısı hakkında yeni bir başlık açsan, eminim birçok kişi faydalanır benim gibi.

XXSİLVERADOXX' Alıntı:
şaft açısını bozanlara buyrun
http://www.off-road.com/trucks4x4/article/articleDetail.jsp?id=200773

Heytem sende ne cevherler var böyle :D
Güzel açıklamış adamlar.

CDM-SUBARU' Alıntı:
Beyler bu konuda bazı sıkıntılar yaşanıyor.
Bunu Yavuz'lada konuşmuşdukl.
Şu merkezin kayması felan yani.
Bunu halletmenin en sağlam yolu,mümkün olduğunca kit sonrası lastik çapında önerilene uymak.
Refere edilebilecek sınırların dışına çıkıldığında,aracın yol çizgisini tutturması zorlaşıyor.
Dalma,sağa-sola çekme gibi sıkıntılar yaşanıyor.
Bendede ne yazıkki tüm araçlar için yükseltenin birimine göre takılması gereken lastik ebat bilgileri eksik.
Var ama kısıtlı.
Bakın bi örnek veriyim;

Araç 91-97 arası FJ 80 LC olsun.
Kıt üreticisi bu araç için 2,5" lik bi yükseltme sonrası 33x12,50 R 15 önermiş.Ama 35" yada 37 " felan değil.

Mesela birde XJ olsun;

2" için 30 x 9,5 R 15
3" için 31 x 10,5 R 15
6" için 33" ...
8" için ise 35"..

Şimdi biz bu araçta,3" lik bi kit uygulamasından sonra,bu araca nasılsa sığıyor diye 35" yaparsak,Yavuz'un yukarda bahsettiği bi sapma ortaya çıkabiliyor.
Ve tabi bunun sonucunda ise,yol çizgisinde tutarsızlık...

İşte bu yüzdendirki,bu yükseltme devamında buna uyan lastik seçiminde biraz daha dikkatli olmakta fayda var. ;)
Çünkü bu önermeler belli hesaplar üzerinden yapılıyor. ;)

Bunların dışına çıkılabilirmi,evet çıkılabilir.Fakat işte burdada yine Yavuz'un dediği gibi farklı revizyonlarda istiyebiliyor araçlar.
Yine bu spacer işlemini yaparken yine dikkatli olmak gerekiyor.
Amortisörlerin konumlandırma açıları belli hesaplar üzerine yapılıyor,işte refere edilebilecek sınırlar dışına çıkıldığında yine araçta bazı sıkıntılar olabiliyor.

erkan aslında aracın gidişinden,tutuşundan yana bir sorunum yok.benim derdim lastiklerin içerde ve cılız durması..şimdi 2 şer veya yavuzun dediği gibi 3 er santim spacer koysak ne olur bunun yan etkisi??
direksiyon kutusumu zorlanır, aks kafalarımı ne olur.net olarak artısı ve eksisini mukayese etmek peşindeyim ;D ;D

yavuz-çelikel' Alıntı:
çok iyi oldu bu teşekkürler.

Yavuz tam senlik o link , makasta şaft açısnı dingili çevirerekte çözebiliyorsun ama şaftın boyu yettiği kadar ;)

Bizim araçlarda linkin aşağılarında anlatılan çift kardanlı şaflar bir noktadan sonra kaçınılmaz oluyor.

Şaft açısının yetmediğini nasıl anlıyoruz pratikte onuda yazayım, öncelikle aracın seyir hızını tarif etmemiz gerekiyor Seyir hızı dediğimiz şey son viteste aracın gazına basma ile basmama arasında yakaladığımız nokta, yani araç hız kaybetmeden ve gaza basmadan sabit hızda gittiği nokta. Bu bize hem yakıt ekonomisi sağlıyor hem motorun bağırmadığı ve bayılmadığı keyifli bir sürüş sağlıyor.

İşte bu hızda şaft açısı bozuksa veya boyu yetmiyorsa vibrasyon ve vırıltı sesi duyarsınız, gaza basınca kaybolur, kompresyon yapınca kaybolur, seyir hızında yeniden başlar.

XXSİLVERADOXX' Alıntı:
çağlar 10'' janta, 33'' lastik altında lastik takman zor,çünkü 33 lerin genişliği 12,5'' kadar yani tam oturur
ama 285 x75 x 16 gibi lastik takman zor
ben spacer takmanı öneririm
cihanada 35 lerden sonra tak dedim takmadı kafası karıştı
ben benim 100 kasaya takmıştım araç inanılmaz rahatladı

Aynen katılıyorum ;)

çağlar' Alıntı:
ya heytem abi sence spacer mı daha iyi çözüm yoksa 8 ofset olan mevcut jantı 10 inç ofsetli jantla değiştirmekmi...sorum herkese ,yorumlar??

yani hangisi sağlam ve verimli olandır.müconunda benimde sorunumuz lastiklerin arabanın altında kaybolması.

Bakın,lastiklerin aracın altında kaybolmasını bu kara önemsemeyin.
Burda odaklanılması gereken şey,görüntüden ziyade işlevsellik olmalı.
Spacer ile görsel olarak tatmin oldunuz diyelim.
Peki bunun sonucunda gerek artükülasyon ve gerekse amortisörün optimum çalışma aralıklarının dışında çıkılma olasılığınıda düşünmek gerekiyor.

Yani;

Bir aracın yükseltme revizyonu sırasında,bunları ayrı ayrı değilde bir bütünün parçaları ve bu parçaların her revize edildiğinde biri birine olan etkisini düşünmek gerekiyor.

Yükselte-iz genişliği-lastik çapı-taşıyıcılar bunların bir birine etkisini düşünmeden yapılan revziyonlar çokta verimli olmaz.
Yani bişey yaparken başka bişeyin sigortasının atmasına sebep olabiliyoruz zaman zaman.

peki arkadaşlar spacerların hepsinin ölçüsünü aynımı tutmalıyız yoksa arkalar biraz daha dışarda olsunmu, görsellik ve teknik olarak ??? ???

çağlar' Alıntı:
ya heytem abi sence spacer mı daha iyi çözüm yoksa 8 ofset olan mevcut jantı 10 inç ofsetli jantla değiştirmekmi...sorum herkese ,yorumlar??

yani hangisi sağlam ve verimli olandır.müconunda benimde sorunumuz lastiklerin arabanın altında kaybolması.

Çağlar sende yükseltme eski/yeni lastik ebatları ne? Neyse boşver sanada bir 3 cm yazıyorum ben ;D ;D ;D ;D

çağlar' Alıntı:
peki arkadaşlar spacerların hepsinin ölçüsünü aynımı tutmalıyız yoksa arkalar biraz daha dışarda olsunmu, görsellik ve teknik olarak ??? ???

Şekli geç abicim biri neyse hepsi aynı olacak , Bizim araçlar ferrari değil ;)

çağlar' Alıntı:

Burda aracın orjinal halinin ön-arka iz genişliği oranlarına bakmak lazım.
O aranı korursak bence daha verimli olur.
Aracın kasa yapısı,ağırlığı ve bu ağırlığın ön-arka dağlımı düşünülmeli ;)

discovery-V8' Alıntı:
Şekli geç abicim biri neyse hepsi aynı olacak , Bizim araçlar ferrari değil ;)

:D :D Yürü beeee :D :D

Yavuz bence,aracın ön-arka genişlik oranlarında fazla denebilecek bi sapma varsa,o oranların mümkün olduğunca korunmasında fayda var ;)

16x 8 incj orjinal jant

fabrikasyon lastik 275-70 16
üzerindekiler 285-75-16
yükseltme yay amortisör 2-2.5 inch civarı.

merhaba diyene 3cm yazıyon sende. ;D ;D
herbirtarafamı 3 santim yoksa 1,5 armı??

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,068
Kayıtlı Üye Sayımız
166,968
Kaydolan Son Üyemiz
Ramazan Turan

Çevrimiçi üyeler