Turbo Dizel Araçlarda Rolanti Süresi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Jeep34 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 19
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 33,407

Jeep34

Zirve
Yer
İSTANBUL
Turbo dizel motorlarda ;

1) araç normal yüklü= Şehir içi dur kalk trafiğinden sonra =1dk.dan az
2) '' '' '' = Şehir otobanı orta sürat = 1 dk. fazla
3) '' '' '' =Otoban yüksek sürat=3_4 dk.
4) '' '' '' =Uzun tırmanışlar =5 dk.

Aracı stop etmeden rölantide Turboyu soğutmak için beklemek gerekir..
Bu kadar bekleyişte dahi turbo hızlı şekilde devirini düşürür ve soğumaya başlar....

Araç soğukken ilk çalıştırmadan sonrada 1 dakikadan az rolantide beklemekte, turbonun yağlanması için faydası olacaktır..

Ne kadar çok aşırı yüksek devir ...o kadar erken motor yıpranması... !!

Güncel sıfır araçlarda dahi rodaj süresi vardır....İlk 100km boyunca 80km/h sürati geçmemek, yüksek motor devri yaptırmamak ve sürekli vites değişiminin olacağı yerleri tercih etmek, motorun ömrü açısından faydalı olacaktır...

Kazasız sürüşler..

Etiketler
Ynt: Turbo Dizel Araçlarda Rolanti Süresi

Çok doğru bir konuya parmak basmışsınız. Çoğu turbo dizel sahibinin ihmal ettiği fakat motora katkısı yadsınamaz bir gerçek. Teşekkürler.

Ugur bende birkaç şey ilave etmek isterim; Turbodizellerde yapılan bir yanlışta istop ederken gaza basılmasıdır.Bu dumda motor yüksek devirde stop edildimi motor duracak ama ivmelenmiş olan turbo biraz daha dönecektir.Bu esnada motor çalışmadıgından yaglamada olmayacak turbo hasar görecektir.
Yine hertürlü araç uzun rampa çıkışlarından sonra hemen stop edilmemelidir.Mesela kartepede kışın eksi sıcaklıklar görüyoruz.Motor yüksek hararetli iken hemen stop ettigimizde ortam çok soguk oldugundan motorun dış kısmı hızlı soguyarak bazı problemler dogurabilir..En çok rastlanan silindir kapagının çatlamasıdır..Motor bir müddet çalıştırılarak ısının homojenleşmesi ve normal degerlere gelmesi beklenmelidir..
İnsan bile yokuş çıktımı hemen durursa ter atmaya başlar , biraz daha yürüyerek ısıyı normal hale getirmek daha iyi sonuç verir

Rodaj süresince verdiğim sürat bilgileri dizel araçlar için geçerlidir..Ama ana tema aynıdır..
Benzinli modellerde kullanma kılavuzuna bakılmalıdır..
Örneğin benim eskiden sahip olduğum 5.28i BMW min kitapçığında 100 km boyunca 160 km/h sürati geçmeyin yazıyordu..242 km/h sürat yapabilmek için biraz beklemiştim :D
Şimdi gülümseyip geçiyorum maziyi...

Çok soğuk havalarda motorun ısınma süresi daha uzun olacaktır, bu yüzden en az 2-3 dk. beklemek gerekebilir, en azından devir normal rölanti devrine ulaşana kadar beklemek ve motor ısınmadan çok yüksek devirlere çıkarmamak gerekir.

Değerli arkadaşlarım önemli bir konuya değinildiği için bir iki ilave yapmak istedim. Özellikle turbolu araçlar motor stop edilmeden önce mutlaka normal devire düşürülüp, yaklaşık min.30 saniye bekledikten sonra kontak kapatılmalı. Eğer araç durur durmaz motor stop edilirse turbo kanatları dönmeye devam ettiğinden ve yağlama olayı durduğundan turboda çok önemli hasarlar meydana gelebilir ve ömrünü yersiniz. Biliyorsunuz turbonun tamiri yok(teoride), yenisi ile değişiyor yüklü bir meblağla. Bu nedenle araçların parkdaki görevlilere teslim edilmesi zorunlu olduğunda bu konuyu mutlaka hatırlatın.
Sevgi ve selamlarımla.
def 110

yurtdışında satılan turbo dizel araçlarda ,bir müşür vasıtasıyla aracın kontak kapatıldıktan sonra motor sıcaklığı uygun dereceye gelinceye kadar çalışması sağlanarak ondansonra stop etmesi sağlanmış...

Elimizde bulunan 20 yaşındaki araca nasıl bir modifikasyon yaparak yağlamanın 1 dakika civarı devam etmesini sağlayabiliriz?

iş makinası ve kamyonlar için araştırmıştım.bulamadım.bildiğim kadarıyla türkiyede yok.

Ekstradan elektrikli bir yağ pompası taksak? kontak kapanınca çalışsa, zamanlayıcı röle ile 1dak sonra kapansa? çok mu uçtum?

fallow me home isimli ışık paketini koyacaklarına araçlara bahsettiğimiz sistemi koysalar ne kadar güzel olur.sonuçta aynı mantıkla çalışan bir sistem.
bahsettiğiniz sistem için bilgim yok ama araç durduktan sonra çalışma süresi ne kadar yol yapıldığıyla ve motor sıcaklığıyla alakalı diye biliyorum...

Selamlar ,
Önemli bir konu gerçekten orta ve uzun vadede ciddi masraf çıkartacak arızaları önlemek için dikkat etmek gerekli .

Kontağı kapadıktan sonra aracı birsüredaha çalıştıran cihazın adı turbo timer . Google da aratırsanız bolca bilgi ve tüm araçlara uygun universal cihazlar mevcut . Bir sürü de kullanan var ve herkes memnun görünüyor . Aceleci arkadaşlar için güzel bir yöntem :smiley:

Saygılarımla ...
Barış

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,925
Kayıtlı Üye Sayımız
166,949
Kaydolan Son Üyemiz
gezginmelisa

Çevrimiçi üyeler

Geri