Türk İşi Kaybolma Hikayesi "Uludağda Dağcılar Kayboldu"

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yasarergun Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 61
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 21,529

Etiketler
Ynt: Türk İşi Kaybolma Hikayesi "Uludağda Dağcılar Kayboldu"

agbilgic' Alıntı:

Samimi cevabınız için teşekkür ederim. Şimdi ben dağcılığa son derece meraklı biriyim. 2 yıldır ticari turlarla birkaç zirve yaptım. Son birkaç aydır biraz daha ilerlemek için eğitim alıyorum. Eğitimin adı temel dağcılık. Eğitim aldığım yer ise İstanbul Teknik Üniverstesi Dağcılık Kulübü.

Ben dağcılığın yaşam tarzını, felsefesini, yukarılardaki özgürlük hissini çok sevdim ve bu konuda yapabildiğim kadar ilerleyeceğim. Ama ölümcül risklerin kıyısına kadar ilerlemezsem hiçbir zaman kendime dağcı dememeliyim. Bu sınırı nasıl çizeceğim? Yani kötü havada tırmanmaya başladım. Yukarıda soluksuz bir tipiye çevirdi. Bununla mücadele etmek midir size göre, yoksa hava tahminlerini birkaç gün öncesinden takip etmeye başlayıp uygun olan zamanda hedefe doğru tırmanmak mıdır?

Bu konuda ne düşünyorsunuz?

efe bey samimi sohbetinize teşekkürler. adım gökhan bilgiç, yaşım 51..
1988 den beri dağlarla uğraşıyorum, ama dağcı değil, yüksek irtifa yürüşçüyüm..
ağrı, erciyes, cilo, hasan hariç burada hemen hemen her zirveye takıldım.
rahmetli uğur olacak ve iskender ığdır, dotum değil kardeşlerimdiler; dağcılık yaptılar ve risk aldılar..
bünyad dinç, hakan öge v.s. de kardeşlerim sayılırlar, onlar biraz daha alçaktan uçarlar...

sakın sakın yanlış anlamayın, eline baton alan, tak dağcı oluyor !
bana göre, dağcılık tabii ki temkindir; ama risktir !
çığ ?? yer yüzünde hala bilimsel bir formülü yok ! tamamen hissi kablel muhabbet !
valla bu çıta, "hayatınızın risk fedakarlığlı" ile orantılı, bana göre..

naçizane tavsiye, 4 üzeri steplere ve çürük kaya yerlere fazla girmeyin..
kışı tek dağlara aman dikkat !
kış öncesi (ekim kasım) çok kar boşalmış ise, akabinde kafadan çığ olur ! kaçarı yok !
(toprek sıcak, kütle karı kaydırır; rahmetli mecit doğru, erciyes, şeytan boğazı !)

neyse, şimdi tam ama tam " ayşegül dağda 'yım ! "
ancak zirve sırtında yürüyüp dağın "kokusunu" alıyorum; muhteşedir ! gerçekten kokar !!

neden ?

1998 den sonra ve dağ bisikletinin ardından, yamaha tt 600 ile full enduro;
marmara'da yayla kalmadı !
sonra ktm lc4 640'a terfi (kemal merkit, süleyman memnun, kutlu torunlar ile bol enduro geyik..)
2000 nisan'ında tarfi kazası ! 4 ay koma ! hastane çıkışı 42 kg. !
beyin suyu boşaldı, denge ondan hala yok..
şte koşu, dağ, mağ, hala "tay tay" maalesef

telefonum 05323810200
baharda bir sülüklü - accelle yapacağım ! (rahmetli isko ile yapmıştım) trek mrek !!
gideriz inşallah , siz ve tanışlarınız !

sevgiler,

gökhan

agbilgic' Alıntı:
dağcılık = önlem almak
dağcılık = risk *

* yoksa "dağcı" değil, "yüksek irtifa yürüyüşcüsü" olursunuz..
antoli boukreev ? annapurna mı nerede ?,
çığ aldı götürdü, efsane dağcı'yı !
kötü dağcı mı ??

dağa çıktın mı, ("tay tay tom" değil, ip boyu, step'li çıkış..),
risk gelir; burada kamikaze olmayacaksın tabii ki ! ...
baba dağcı; "zırt" dönen değil ( çok gördük ! );
"hakikaten ölümcül riski gördüğü" zaman tüyen dağcı dır ...

Hocam pobeda'dan bahsetmiyoruz ki altı üstü uludağ :smiley:
üstelik buradaki konu başlığı hayatında ilk kez kış kampına gitmiş bir tez gönüllünün yaptığı hata

bence, en iyi dağcı en uzun süre dağcılık yapandır, en iyi dağcı canını tehlikeye atan değil kendisini ölü ya da diri bulmaya gelecekleri de düşünerek dönmesini bilendir, kurtarılmaya en az muhtaç olandır, gazetelere kayboldu diye haber olmayandır, gerekirse defalarca aynı zirveyi deneyip yine de pes etmeyendir, dağa saygı duyandır, dağın yenilmeyeceğini bilen, sadece dağ izin verirse kendisini zirvede misafir edeceğinin farkında olandır. Dağcılıkta marifet dağda ölüp kahrama olmak değil hayatta kalıp mütevazi bir yaşam sürmektir.

Dağcılık ölünen değil hayatta kalınan bir spordur. Dağcılar macera arayan adrenalin tutkunları değil akıllı teknik sporculardır. O nedenle bu memlekette sayıları 20 000 den az insan dağcılık sporuyla uğraşırken beğenmediğimiz iranda bu sayı yüzbinlerle ifade edilir. Burada dağcılık sadece kaza, kaybolma ve ölümlerle gündeme geldiğinden bu ülkede dağcı=deli muamelesi görür.

bunlar, "tenis eskrim dağcılık" veya "dağcılık federsayonu" ,
"ayşegül dağda.." kitabında ki, dağcılık tanımları...

dağcı=

- 4-5 lik stepleri, 5-6 ip boyu lider çıkabilen
- "ölmeye" tabii ki giden değil, ama ölüm riskinin bilincinde olan
- bazı zorluklarda, risk alabilen
- her türlü emniyet beceri ve bilgisine sahip
- rota, pusula, harita okuyabilen

vatandaştır ...

uludağ ? işte sizin ki tam "tiki " i love trekking ! " " tanımı !

uludağı'ın dağcılık kışını yaşamadınız garanti, farkında değilsiniz ??,

dağ tanımında, dağcı tanımı = " dağı küçük görmeyen, önlem alan sahış "
uludağ'ın tanımı = uludağ, dağ mı ??? güleyim bari ???

:smiley:))))))))))

yaw ne büyük benzerlik !!!!

agbilgic' Alıntı:
bunlar, "tenis eskrim dağcılık" veya "dağcılık federsayonu" ,
"ayşegül dağda.." kitabında ki, dağcılık tanımları...

dağcı=

- 4-5 lik stepleri, 5-6 ip boyu lider çıkabilen
- "ölmeye" tabii ki giden değil, ama ölüm riskinin bilincinde olan
- bazı zorluklarda, risk alabilen
- her türlü emniyet beceri ve bilgisine sahip
- rota, pusula, harita okuyabilen

vatandaştır ...

uludağ ? işte sizin ki tam "tiki " i love trekking ! " " tanımı !

uludağı'ın dağcılık kışını yaşamadınız garanti, farkında değilsiniz ??,

dağ tanımında, dağcı tanımı = " dağı küçük görmeyen, önlem alan sahış "
uludağ'ın tanımı = uludağ, dağ mı ??? güleyim bari ???

:smiley:))))))))))

yaw ne büyük benzerlik !!!!

Kış arama kurtarma eğitimlerimi uludağda almıştım uludağın kışını bildiğimi düşünürüm. Dağcılık ve ölümü asla bir ve beraber olarak düşünmedim. Allah ömür verirse uzun süre risk almayan light dağcı olarak dağlarda dolaşmaya devam edeceğim. Umarım bir zirvenin altında çadırın önüne serilen matta önümüzdeki ocakta çay kaynarken bunları konuşmak nasip olur.

Gökhan bey,

Ben de 49 yaşındayım. 14 yaşımdan beri zıpkınla balık avından başlayıp, 3 yıldız cmas bröveli balıkadam seviyesine geldim. Üniversitedeyken 30 metreye serbest dalıyordum. Sonra yelken merakı başladı. Akdenizde 14000 mil yelken bastım. 50 knot rüzgarı Lyon körfezinde gördüm. R1200GS ADV motor kullanıyorum. Geçen sene Kartalkayada koca motorla offrod yapacağım diye ayak bileiğim kırdım. Riskin ne olduğunu inanın çok yakından tanırım.

Dağcılık deyince Hasandağ (kış tırmanışı), Emler, Büyük Alaca, Eznevit, Ilgaz ve Köroğlu zirveleri yaptım. Bu yıl programda Allah izin verirse Erciyes, Medetsiz ve Ağrı var.

Yaşamım boyunca ölçülebilir riskleri aldım. Ölçülemeyen riskler benden uzak dursun.

Yaşar'a katılıyorum. Bence de istisnalar hariç en iyi dağcı yaşayan dağcıdır. Dağa gitmek başlı başına risk oluşturuyor. Fakat burada önemli olan bence konuyu detaylı bir şekilde öğrenmek ve başkalarının tecrübelerinden istifade ederek riski azaltıp keyfi çoğaltmaya çalışmaktır.

Size de katılıyorum Uludağ adı üstünde koskoca ulu bir dağ, sağı solu belli olmaz. Küçümsemek kimsenin harcı değil. Ancak Yaşar' ın kastettiği de bu değil. O dağı küçümsemiyor. Sadece iyi etüd edilirse örneklerini verdiğiniz dağlara nispeten daha az sorun yaşanacağını söylüyor.

Aslında üç aşağı beş yukarı aynı noktalarda birleşiyoruz bence. Sadece düşüncelerimizi pekiştirmek için verdiğimiz örnekler bu konu başlığının dışına biraz taştığından farklılklar ortaya çıkıyor.

Bir başka önemli noktada 75000 kişinin üyesi olduğu forumumuzun üye profilidir. Dağcılığı sevdirmek ve yaygınlaşmasına yardımcı olmak gibi bir misyonum var. Bu sebeple yeni başlayanlara doğru mesajlar vermek gerekiyor. Burada sizin doğru mesajınız hiçbir dağiın küçümsenmemesi gerektiğidir.

Yaşar'ın doğru mesajı ise dağcılığa soyunan gençlerin dağcı olacağım diye hesapsız riskler almamasıdır.

Kış kampımız var. Gelirseniz memnun oluruz. Tanışır, sohbet ederiz. Deneyimlerimizi paylaşırız.

Selamlar
Efe

Mesajımı tekrar okuyunca farkettim. Jaws filminde yaralarını birbirine gösteren dalgıçlar gibi olmuşuz. :D

Bu arada size büyük geçmiş olsun. Fena bir kaza geçirmişsiniz. Benimki sizinkinin yanında iğne batması gibi kalıyor. Öyle bir badireden sonra aramızda olmanız büyük bir mutluluk. Allah sizi sevdiklerinize bağışlamış.

Tekrar Selamlar

Güzel paylaşımlar arkadaşlar.

Gökhan ağabey kış kampını kaçırmayın diyorum.
Bizimkiler sizi ateş başından bir dakika olsun kaldırmazlar.

baba ümit valla beni boşar !!!!
geleceksiniz eve, bol " yağ bal !! " (nişantaşı, ist. yekta lokantası sokağı .. valinin evinin dibi !! 05323810200)
"valla bi şey olmaz ! billa bi şey olmaz !!! "
nerede ??
gelmez miyim ? uçarım !! hanıma bi 1 taş gitti !!!!!!!!!!!!!

sevgiler !

gökhan kardeşiniz

agbilgic' Alıntı:
baba ümit valla beni boşar !!!!
geleceksiniz eve, bol " yağ bal !! " (nişantaşı, ist. yekta lokantası sokağı .. valinin evinin dibi !! 05323810200)
"valla bi şey olmaz ! billa bi şey olmaz !!! "
nerede ??
gelmez miyim ? uçarım !! hanıma bi 1 taş gitti !!!!!!!!!!!!!

sevgiler !

gökhan kardeşiniz

Yekta'yı eskiden severdim. Ancak geçen yıl son gittiğimde kalabalık bir yabancı grup vardı. Çok gürültü yaptılar. Garsonlar da uyarılarımıza rağmen susturmak için çaba sarfetmedi. Erkenden terkettik.

Kampın linki aşağıdadır. Görüşmek ümidiyle

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=67437.0

Hesabı ödeyip çıkacaktınız ama ayıplı kusurlu mal - hizmet sattıkları için mekanı Tüketici İl Hakem Heyetine şikayet edecektiniz Efe ağabey.
;D

Ödediniğiniz hesabı size geri vermek zorunda kalacaklardı.

TezzMertek' Alıntı:
Hesabı ödeyip çıkacaktınız ama ayıplı kusurlu mal - hizmet sattıkları için mekanı Tüketici İl Hakem Heyetine şikayet edecektiniz Efe ağabey.
;D

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

TezzMertek' Alıntı:
;D

Murat'ım Öz'üm iki gözüm keşke sendeki bu adaletin tecelli etmesi azmi bizde de olsa zaten bu ülke düzelirdi.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,632
Kayıtlı Üye Sayımız
166,926
Kaydolan Son Üyemiz
ONUR AYGÜN

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR