Türk ve Ermeni Fotoğrafçılardan Ortak Sergi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan penguen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,920

penguen

Zirve
52151san1.jpg

Türk ve Ermeni 10 belgesel fotoğrafçının ortaklaşa hazırladığı “Merhabarev” adlı sergi, Erivan’ın ardından İstanbul’a taşındı.

Türkiye’den Nar Photos, Ermenistan’dan Patker Photo’nun fotoğrafçılarının ortak çalışması olan “Merhabarev”, 22 - 29 Ekim tarihleri arasında Erivan’da açılmış ve büyük ilgiyle karşılanmıştı.

Türkçe ve Ermenice 'selam’ anlamına gelen kelimelerin (merhaba ve barev) birleşiminden oluşan sergi Karşı Sanat Çalışmaları’nda 23 Aralık’a kadar ziyaret edilebilir. (0212) 245 15 08

Etiketler
Ynt: Türk ve Ermeni Fotoğrafçılardan Ortak Sergi

MERHABAREV İstanbul'da

49493-1.jpg

Karşı Sanat Çalışmaları, Türkiye’den ve Ermenistan’dan on belgesel fotoğrafçının ortaklaşa hazırladığı MERHABAREV adlı sergiye ev sahipliği yapacak.

Sergide, iki ülkeden on belgesel fotoğrafçının 8 ay süren çalışması boyunca çekilen 18.000 kare fotoğraf fotoğraftan seçilen 130 siyah-beyaz çalışma sergilenecek.

Serginin ismi Türkçe ve Ermenice’de ‘selam’ anlamı taşıyan kelimelerin (Merhaba - Barev) birleşiminden meydana geliyor.

İstanbul ve Erivanlı on fotoğrafçı MERHABAREV sergisiyle hem 'kendilerini' hem 'ötekini’ ziyaretçilere göstermeyi hedefliyorlar.

4 – 23 Aralık 2006 tarihleri arasında gezilebilecek olan MERHABAREV İstanbul-Erivan fotograf sergisinde, Türkiye’den Serra Akcan, Kerem Uzel, Mehmet Kaçmaz, Tolga Sezgin ve Özcan Yurdalan’ın Erivan fotoğrafları; Ermenistan’dan ise Karen Mirzoyan, German Avagyan, Ruben Mangasaryan, Nelli Şişmanyan ve Anahit Hayrapetyan’ın İstanbul fotoğrafları yer alıyor.

Bu ortak çalışmada fotoğrafçılar, yaşadıkları kentleri birbirlerinin gözlerine emanet etmişler. Her iki grup kültürel ve coğrafi olarak çok yakın oldukları halde bir o kadar da yabancı oldukları iki kentte bulundukları günler içinde insanları olabildiğince tanımaya ve anlamaya çalışmışlar. Yüzeysel görüntünün biraz ötesini görmeye gayret ederek fotoğraf çekmişler. Sosyal hayatın farklı noktalarını göstermeye çalışan fotoğrafçılar; iki kentin ortak mekanları, mimari, alışveriş, din, spor, eğlence, eğitim ve törenler gibi bir çok başlıkta fotoğraflar üretmişler.

Fotoğrafçılar bu çalışmanın her aşamasında olduğu gibi günlük yaşamı fotoğraflarken de geleceğe bakmaya çalışmış ve geleceğin önemine dikkat çekmişler. Önyargılar ve diyalog eksikliği nedeniyle giderek büyüyen problemlerin, ilişkilerin normalleşmesiyle daha kolay çözüm yoluna gireceğini düşünerek çektikleri fotoğraflar aracılığıyla iki kentten, Erivan ve İstanbul’dan gözlemlerini yansıtmışlar. Fotoğrafçılar, sergide yer alan çalışmalarıyla doğrudan diyaloğun ve önyargısız bakışın altını çizmişler.

İstanbul ve Erivan’da günlük yaşam görüntülerinden oluşan sergi Ekim ayında Ermenistan’ın başkenti Erivan’da açılmış ve ilgiyle izlenmişti. İstanbul’dan sonra Avrupa ve Asya’nın çeşitli kentlerinde turneye çıkacak olan sergiyle birlikte dört dilde albüm yayınlandı.

Çalışmanın tamamı Henrich Böll Stiftung ve Anadolu Kültür ve Karşı Sanat Çalışmaları tarafından desteklendi.

Tarih : 04/12/2006 - 23/12/2006
Yer : Karşı Sanat Çalışmaları, Beyoğlu, İstanbul
Düzenleyen : Karşı Sanat Çalışmaları
Detaylı Bilgi : Ayşe Çetinkaya Taner:
T: (212) 245 15 08
F: (212) 245 37 00
E: ayse@karsi.com

yapi.com.tr

Özcan Yurtalan'dan projenin çıkış noktası üzerine:

"Geçen yıl mart ayında Heinrich Böll Vakfı tarafından Gürcistanlı, Ermenistanlı, Azerbaycanlı ve Türkiyeli sanatçılara, yazar çizerlere bir toplantı çağrısı yapıldı. Toplantının içeriği; “ihtilaflı bölgelerde kültür sanatın iyileştirici rolü ne olabilir”di. Kafkaslar’daki durum malum... Şimdi çok büyük bir ateş yanmıyorsa bile her an parlayabilecek bir gerilim ortamı söz konusu... Biz ne kadar Ortadoğu’daki ateşe yakınsak Kafkaslar’da parlayabilecek bir ateş Türkiye’yi de içine alacak. Geçmişten beri gelen ya da Amerika’nın enerji hatları politikası nedeniyle alevlendirdiği problemler var Kafkaslar’da. Dolayısıyla bu süreç içinde “kültür sanatla ne yapılabilir?” diye düşünmek oldukça önemli oluyor. Bu bağlamda biri Kars’ta, diğeri Tiflis’te ve bir sonraki de Erivan’da olmak üzere bir dizi tartışma yapıldı. Erivan’daki toplantıların çağrıcılarından biri de Kafkas Medya Enstitüsü’ydü. Orada biz PATKER FOTO’dan arkadaşlarla karşılaştık ve fotoğrafçılar olarak böyle bir çalışma yapabileceğimizi anladık. Çalışmanın temelinde yatan fikir; ihtilaflı bölgelerde varolan ihtilafların giderilmesine yönelik ilişkilerin geliştirilmesidir, önyargısız bakıştır ve yabancı duran toplumların birbirini tanımasıdır. Fotoğraf çalışması buna bir başlangıç olabilir diye düşündük."

..

"Türk ve Ermeni Fotoğrafçılardan ortak Sergi " başlıklı yazıyı okuduğum esnada ajanslardan geçen acı bir son haber beni canevimden vurdu.
"Agos Gazetesi Yazarı Hrant Dink Ödürüldü."
Ermeni Camiasının Türk Basının İnsanlığın başı sağolsun1.
Umarım Faili Meçhul Cinayet Olmaz, Umarım Tetik çeken eller kırılır..

Ne kadar sessiz bu konuda site. Nedenini anlamadım. Ben siyasi yönü için değil, bir insan öldürüldüğü için, birlik, beraberlik , kardeşlik ve insanlık için üzgünüm.
Üzgün olduğum ve üzüntümü bildirdiğim için sitenizden özür dilerim...

ben sissiz kalmak istemeyen ve sesini tüm yurttaşlarla ve özellikle insanlarla çıkarmak isteyen çoğunlukta ,ve bu ülkede yaşama umudu taşıyan bir ermeni olarak bu konulara değindiğniz için çok teşşekür ediyorum....

hepimizin başı sağ olsun............................

Hrant Dink'i yaşarken kim sahiplendi ki gulendam? Ermeniler de dışladı, Türkler de dışladı... Kendi kilisesi bile adamı dışladı... Adamın ömrü mahkeme koridorlarında geçti... Reyting haberciliği uğruna sözlerini çarpıtıp Türk düşmanı gibi gösteren basındı, bugün aynı basın suçu 311'e atıyor... Şimdi ne oldu? Herkes meydanlarda bağırıyor "Hepimiz Hrant Dink'iz" diye... Kimse kimseyi kandırmasın, çünkü kimse Hrant Dink değil. Herkes Ogün...

Ve giden arkasına dönüp bakmadan gidiyor. Herkesin başı sağolsun...

Ayrıca Trabzon'a laf edenler eğitime destek için insanlardan toplanan paraların onda birini Karadeniz bölgesine göndermiş olsa, 1-2 fabrikadan başka sanayisi olmayan Karadeniz'e yatırım yapsa, çiftçinin sırtından inmeyenler bir de fındığı mundar etmese... Ogün şu saatte işine veya okuluna gitmek için evinde kahvaltı yapıyor olacaktı...

arno' Alıntı:
ben sissiz kalmak istemeyen ve sesini tüm yurttaşlarla ve özellikle insanlarla çıkarmak isteyen çoğunlukta ,ve bu ülkede yaşama umudu taşıyan bir ermeni olarak bu konulara değindiğniz için çok teşşekür ediyorum....

hepimizin başı sağ olsun............................

Teşekkür edilecek bir durum yok bu topraklar bize ait olduğu kadar sana da ait çünkü sen TÜRKİYELİSİN..
çok güzel bir mozaik var Türkiyede ben son yıllarda ermeni,çerkez,yahudi,kürt,alevi...kavramlarıyla çok sık karşılaştım.Bu birlikteliği bozmak için ellerinden geleni yaptılar ve yapmayada devam ediyorlar.Hrant Dink'in ölümünden A'dan Z'ye herkeste suç var.Hrant Dink'in dediği gibi "benim bu topraklarda gözüm var bölmek için değil toprağın en altında olmak için"
Ve tüm dünyaya bir kere daha birlik olduğumuzu gösterdik.
Uğur Mumcu'nun dediği gibi "Bizler çok çabuk unutan bir toplumuz..."Bu tür olayların yaşanmaması ve hepimizin kimliği ne olursa olsun Türkiyede yaşadığımızı unutmamak dileğiyle...

Beni bilen bilir yıllardır işsizlikle uğraşıyorum yol. ama hiç bir gün asla sapkınlıklara ve kara para kazanma yöntemlerine başvurmadım. Yıllar önce trabzon da Memur aylığıyla çocuklarının her birini Ortadoğu ve B. Üniversitelerinde okutan aileleri tanıyorum. Türkiye ve Trabzon son 15 yılda 70, li yıllardan çok daha geriye gidiyor. Eğitim, öğretim ve aile yapısı....
ayrıca Trabzon a iş, okul yaptırılmamasının suçu Hrant dink ve tüm basın mensupları olmamalı..
Sadece devlet değil her birey kendine düşen görevlerinin bilincinde olmalı.
ayrıca Gelinimiz Ordulu 11 kardeş. Her biri Mühendis, Doktor, Mimar. ve bunlar köyde yetişen, kurslara gitmeden üniversite sınavlarına girip kazanan gençler. 70, li yıllarda da parasız gençleri küçük paralarla kandırıp tetikçi yapan ocaklar vardı. ama aile yapısı, yetiştirme tarzı bu tarz eğilimlere kolay parakazanma yollarına sevketmemiş o gençleri.
Tetik çekmek o kadar kolay ki onun karşılığında alacağı para harçlıksız gençlere aileden vicdan ve insan sevgisi verilmemişse çok kolay para kazanma ve ütopya ya çabuk ulaştıran tek yol oluyor.
Bu öfkeyi anlamak mümkün değil.

Sorun okul okumakla çözülmüyor, kastettiğim o değildi. Yoksa Trabzon Türkiye'nin okuma yazma ve üniversite mezunu oranı en yüksek illerinden biridir...

Ayrıca basının suçunu bu kadar küçük görme. Hrant Dink "Ermeniler, Türk'ün kanı zehirlidir bu zehrin akıtılması gerekir ideolojisinden bir an önce vazgeçmelidirler" diyor, basın cımbızla kelimeleri seçip "Hrant Dink Türk'ün kanı zehirlidir akıtılması gerekir dedi" diye yaygara koparıyor... Bütün haber bültenlerinde bunu izlemedik mi? Hangi haber bülteni "öyle demek istemedi" diye açıklama yaptı? Hiçbiri.

Bu konu uzun konu. Tartıştıkça ister istemez siyasetin içine girmek gerekecek...

Sürekli din ve siyaset mevzularından uzak durmaya çalıştık forumda uyumumuz bozulmasın amacıyla. Bence doğrusu da bu. Bunları zaten yüzyüze tartışırız, görüşürüz.

Ancak din ve siyaset haricinde, basın ilkeleri açısından çok çok büyük hatalar yapıldığı fikrine katılıyorum. Sadece sansasyonel manşet atmak ve rating yükseltmek adına bir insanın haksız yere hedef gösterilmesine sebep olan, dişlerinden insan kanı damlayan yamyamlara malzeme veren basın, "rüzgar nereden eserse" mantığı ile, bugün de sahiplenilen Dink'in arkasından timsah gözyaşları dökmektedir.

zaten vurulduğu haberinin ardından herkes aslında duyulan imdat çığlıklarına kulaklarını tıkamış olmanın pişmanlığıyla garip bir telaş içine girdi.
Taziyeler, onbinlerce insan ve 3 gün ölümün anlatılması suçluluk duygusunun yansımasıdır.

Aynı ülkeyi paylaştığımız azınlıkta ki vatandaşlarımızın kültürlerini basın dahil bir çok etkinliğini ne kadar takip edebiliyoruz. (Kendimi de katıyorum)
Neyse gerçekten konunun çok farklı kulvarlara taşınmasını bende istemiyorum.
İnsanlığın başı sağolsun diyorum..

İlk arkadaşım bir Rum’du. Komşumuzun kızı Katina. Onunla Noel ağacının altında çektirdiğimiz fotoğrafı hala saklarım. Annesinin her Paskalya’da kızından ayırt etmeksizin bana da getirdiği tavşan şeklindeki çikolataların tadını ise hala unutamadım. Katina’nın yeğeninin vaftiz töreninde nasıl da korkmuştum “Eyvah bebeği boğuyorlar.” diye...Sonra sebebini anlatmışlardı bana. Hele annemin arkadaşı Seta Abla’nın hazırladığı o rengarenk paskalya yumurtaları yok mu? Ya mis gibi kokan paskalya çöreği...Biz çocuklar için ne kadar da cazipti. Onun oğlunun vaftizinde ortalığı ayağa kaldırarak elimde mumla dolaşmıştım mihrabın çevresinde... Bazılarının kilisenin ortasındaki o süslü yere gidebilmesi ama benim sırada oturmak zorunda kalmam çok gücüme gitmişti açıkçası... Onlardan ne eksiğim vardı ki? Ben elimdeki mumla zafer kazanmış bir kumandan edasıyla yürürken herkesin yüzüne hoşgörülü bir gülümseme yayılmıştı. Artık birazdan başlayacak seremoninin sebebini biliyordum. E bebek de boğulmayacaktı zaten. İçim rahattı. Çocuk olmanın tüm avantajlarını sonuna kadar kullanmıştım ben de...
Sonra bizim bayramlarımız... Onların bize en güzel kıyafetlerini giyerek gelmeleri... Birlikte içilen kahveler, yenilen baklavalar, yapılan tatlı sohbetler...
Hatırladıkça yüreğimi ısıtan güzel çocukluk anılarımdan birkaçı...
Bizler çok şanslı çocuklardık. Çünkü ailelerimizin de katkısıyla din,dil,ırk ayırt etmeden sadece güzellikleri paylaşmanın tadını yaşayabildik. Birbirimize sadece “insan, dost, arkadaş” gözüyle bakmayı öğrendik.
Sevgiyle yoğrulan hamurlar sevgiyle mayalanıyor.
Tek sorun da bu aslında... Ve çözüm...
Toprağın bol olsun Hrant Dink...

gulendam' Alıntı:
Ne kadar sessiz bu konuda site. Nedenini anlamadım. Ben siyasi yönü için değil, bir insan öldürüldüğü için, birlik, beraberlik , kardeşlik ve insanlık için üzgünüm.
Üzgün olduğum ve üzüntümü bildirdiğim için sitenizden özür dilerim...

Sessizliğimizin nedeni acizlikten, bilinçsizlikten yada vurdumduymazlıktan değil...Sadece ve sadece bu forum sitesinde siyaset konuşulmaması ilkesinden...

Hepinizde düşüncelerinizi o kadar güzel ve olumlu yansıtmışsınız ki söyleyecek pek bir söz kalmamış...Sizlerin din, dil, ırk, cinsiyet, renk gibi ayrımları yapmayacak kadar bilinçli ve eğitimli insanlar olduğunuzu bilmek bana bir kez daha doğru adreste olduğumu, doğru insanların arasında bulunduğumu hatırlattı...

Birgün tüm dünyada dostluk ve kardeşliğin egemen olması, Kafalarda ki tüm sınırların kalkması dileklerimle hepinize teşekkür ediyorum...Hepinizin Yüreğine sağlık...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,091
Kayıtlı Üye Sayımız
166,831
Kaydolan Son Üyemiz
RoseSpreader

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR